|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Problem? z dCi 90KM
Grunschlk - 2014-03-09, 22:03 Temat postu: Problem? z dCi 90KM Cześć
Usłyszałem dziś niepokojący odgłos ze swojego Dustera. Mianowicie z lewej strony silnika coś wydaje odgłos jakby tarcia. Ciężko mi ten odgłos opisać ale brzmi to na tyle niepokojąco, że postanowiłem zapytać. Jak napisałem brzmi to jakby coś tarło lub grzechotało przy każdym obrocie jakiegoś elementu.
Do postu chciałem załączyć filmik ukazujący silnik i odgłosy jego pracy niestety forum mi nie pozwala dlatego umieściłem plik z filmem pod adresem http://94103.file4u.pl/do...w.file4u.pl.MOV załączam za to zdjęcie silnika z zaznaczonym miejscem z którego wydobywa się odgłos.
Wiem że diagnozowanie usterki przez internet nie ma większego sensu chodzi mi jednak o sprawdzenie jak pilna jest to sprawa. Czy muszę od razu jechać do mechanika czy mogę poczekać tydzień (za tydzień odstawiam samochód do lakiernika)?
Duster 1.5 dCi wersja 90KM
Dziś rano problem znów się pojawił a po przejechaniu 15 km czyli po rozgrzaniu silnika odgłos zniknął albo zmienił ton. Jakieś sugestie.
mekintosz - 2014-03-10, 09:33
Dźwięk wyraźnie słychać na nagraniu ale poza tym nie mam pomysłu. Faktycznie coś trze. Ja bym pojechał do mechanika dla świętego spokoju nie czekając aż tydzień.
Grunschlk - 2014-03-10, 09:53
Pojechałem dziś z Dusterem do doktora, wg niego to pasek klinowy, który wymaga wymiany w najbliższym czasie.
|
|