DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - odgłos cykania z silnika

waldek72 - 2014-03-13, 07:10
Temat postu: odgłos cykania z silnika
podczas montażu chlapaczy (samochód całkowicie wyłączony) usłyszałem dziwne cykanie jakby zegarka z komory silnika. niestety nie udało mi się ustalić miejsca z którego dochodzi. czy jestem przewrażliwiony czy rzeczywiście może tam coś cykać?
Hakama 4x4 - 2014-03-13, 07:34

Jeżeli cykanie słychać przy otwartej masce podczas pracy silnika to możesz słyszeć po prostu wtryski - które nie należą do najcichszych w tym modelu. Tak pracują. Nie jest to drażniące ale wiesz, że je masz :mrgreen: Moje przejechały już tak 84kkm. Myślę więc, że wszystko ok. ale nie słyszę jak słychać to akurat u Ciebie więc można upewnić się w ASO.
Jeżeli chodzi o cykanie po wyłączeniu silnika - to coś po prostu stygnie, kurczy się i cyka - może jakaś osłona przy układzie wydechowym czy coś... Mam to samo od jakiegoś czasu.

keikan - 2014-03-13, 08:00

u mnie to samo. Po włączeniu zapłonu (silnik NIE pracuje) słychać tykanie tak co 1/2 sekundy przez około 30 sekund. potem cisza.
To samo, gdy po jeźdździe wyłączam silnik. Też spod maski słychać cykanie/tykanie przez ok. 30 sekund po wyjęciu kluczyka.

Nie wiem co to , ale już przywykłem.

czaju - 2014-03-13, 08:13

Pomimo zupełnie innego motoru, u mnie tak samo. Odgłos podobny to przekaźników, więc zakładam, że chodzi o wyłączanie/bezpieczne wyłączanie jakiś elementów elektronicznych - nie wiem na przykład pompy wspomagania.
Marek1603 - 2014-03-13, 08:28

A może po prostu pompa paliwa się załącza dobić ciśnienie (jeżeli można to nazwać ciśnieniem) w układzie paliwowym.
Domel2250 - 2014-03-13, 08:34

Ciężko ocenić dźwięk po słowie cykanie, ale może tu chodzi o stygnięcie katalizatora.....
keikan - 2014-03-13, 09:15

Domel2250 napisał/a:
Ciężko ocenić dźwięk po słowie cykanie, ale może tu chodzi o stygnięcie katalizatora.....

nie..to na pewno nie to..
Zawsze trwa tyle samo..zawsze jest tak samo rytmiczne. i zawsze jest w czasie po przekręceniu kluczyka (nawet na zimnym silniku) i zawsze po wyłączeniu silnika.

Wydaje mi się, że to właśnie z "elektroniki" dobiega, czyli przekaźniki, immobiliser czy cóś.

waldek72 - 2014-03-13, 09:30

nie katalizator to na pewno nie jest, to ewidentnie coś z elektroniki
johnson - 2014-03-13, 17:36

ja stawiam na przepustnice, w clio też mi cykało
zyga03 - 2014-03-14, 09:51
Temat postu: Re: odgłos cykania z silnika
waldek72 napisał/a:
podczas montażu chlapaczy (samochód całkowicie wyłączony) usłyszałem dziwne cykanie jakby zegarka z komory silnika. niestety nie udało mi się ustalić miejsca z którego dochodzi. czy jestem przewrażliwiony czy rzeczywiście może tam coś cykać?

to wtryski ,przy zimnym silniku głośniejsze potem trochę cichną
po wyłączeniu silnika redukcja ciśnień w układach ( słychać także przekaźniki podczas przełączeń)

loganik - 2014-03-14, 17:07
waldek72 napisał/a:
Słychać "cykanie" czujnika oczyszczacza umieszczonego po prawej stronie pod reflektorem.
Cav - 2014-03-14, 20:09
loganik napisał/a:
Słychać "cykanie" czujnika oczyszczacza umieszczonego po prawej stronie pod reflektorem.

Oczyszczacza czego?

loganik - 2014-03-15, 09:11

Fachowo to się nazywa"Pochłaniacz oparów benzyny" a tyka elektrozawór odpowietrzania pochłaniacza.