|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Zestaw filtrów Duster2
moulder - 2014-03-17, 20:48 Temat postu: Zestaw filtrów Duster2 Witajcie, ja na pewno będę jeździł na przegląd z własnymi materiałami, tak jak to robiłem w nowych dwóch poprzednich autach. Czy ktoś ma sprawdzonego dostawcę oryginalnych części: oleju do diesla i filtrów? Jaki dokładnie olej leje fabryka do diesla 1.5 DCI 90km?
Dominus - 2014-03-17, 21:00
Polecam Moto-dynamic http://www.renault-czesci.pl/
Kupiłem na pierwszy przegląd i na następne też tam kupie.
Wiele osób z forum też zrobiło tam zakupy.
Co do oleju na przegląd ELF 5W30 5L Solaris FE RN720 w dCi, taki też chyba jest fabrycznie wlewany bo wątpię aby inny
kubalonek - 2014-03-17, 21:03
ja tam zawsze kupowałem filtry albo orginalne renault ( ale w niezależnym sklepie z cześciami do francuzów ) , albo filtronu , oleje to różnie , oczywiście synteza najczęściej Orlenowskie , tyle tylko że max 12 tys do wymiany , a docierałem w cyklu - fabryczny olej 3 tys , później ok 7 tyś , a dopiero po tym wymiany co 10-12 tys . Pamiętaj o filtrze kabinowym - są dużo tańsze poza serwisem wymiana jest banalnie prosta .. no i sprawdzaj czy Ci wymienili filtry - zaznaczaj pisakiem , zarysuj , napisz datę itp,bo raz mnie nacieli na filtr oleju ON - przy 40 kkm - bo on jest trudno dostępny w prawym nakolu przy błotniku - praktycznie bez zdjęcia zderzaka lub całego nakola , tuż po przeglądzie musiałem wymianić pęknięty reflektor i zdemontowałem zderzak - a tam brudny i zachalapany orginał z fabryki ... oczywiście raczyłęm po jakimś czasie kierownikowi serwisu powiedzieć ... nawet sukinkot nie przeprosił tylko wzruszył ramionami ....
johnson - 2014-03-17, 21:33
w "nowym" dusterze dci 110 jest inny filtra paliwa, wymienia się sam wkład, upewnij się zanim kupisz po nr VIN jaki jest do Ciebie
kicia - 2015-06-17, 11:49
Mam 2 pytania o filtry, więc się podepnę do tego wątku.
Zbliża mi się pierwszy przegląd, więc chcę zamówić m. in. filtr kabinowy i filtr oleju. Ale nie mogę się zdecydować które zamówić.
- Filtry kabinowe:Oba według opisu są do Dustera TCe, ale różnią się rozmiarem - czy na pewno oba będą pasować? A jeśli tak, to który polecacie - węglowy czy zwykły?
- Filtry oleju:
Przy 3k km miałam zakładany filtr firmy Purflux (http://www.renault-czesci...207,431%29.aspx). Ale jest niedostępny. Który z poniższych będzie pasował:
Dominus - 2015-06-17, 11:59
Witaj kicia,
z filtrem kabinowym to bym proponował wyciągnąć aktualnie posiadany w aucie i porównał wymiarowo
co do filtra oleju to najlepszym wyjściem będzie napisać do sprzedawcy i podać VIN. A on sprawdzi co będzie pasować
kicia - 2015-06-17, 12:26
Dominus napisał/a: | z filtrem kabinowym to bym proponował wyciągnąć aktualnie posiadany w aucie i porównał wymiarowo |
Chyba tak zrobię. Tylko poszukam jakiejś linijki w biurze.
Dominus napisał/a: | co do filtra oleju to najlepszym wyjściem będzie napisać do sprzedawcy i podać VIN. A on sprawdzi co będzie pasować |
To pierwsze co zrobiłam. Ale nigdy nie wiadomo czy odpiszą, więc wolę poszukać informacji też gdzie indziej.
W Google nic nie mogę znaleźć, więc stwierdziłam że naskrobię tutaj. Może laisar ma jakąś tabelkę z listą silników i numerami filtrów?
Edit: Dostałam odpowiedź:
Filtr kabinowy - oba pasują, więc tylko będę się musiała zdecydować czy wolę zwykły czy węglowy.
Filtr oleju - znaleźli mi trzeci, o numerze 152095084R (http://www.renault-czesci...100,696%29.aspx)
wojciech_69 - 2015-06-17, 13:14
Z własnego doświadczenia dodam, iż nie polecam stosować filtra kabinowego/pyłkowego w wersji "węglowej". Kupiłem go na 1-szy przegląd i po roku użytkowania przy 2-gim przeglądzie (8 dni temu) zakupiłem zwykły Filtrona - jak oryginalny - i muszę przyznać że różnica w mocy/sile nawiewu jest o wiele lepsza a co za tym idzie w upalne dni klimatyzacja wg mnie lepiej szybciej chłodzi auto i jest większe wrażenia zimna niż przy węglowym.
Ps. a filtr nie pochodził z pierwszej lepszej strony czy sklepu bo z "naszego" renault-czesci.pl
kicia - 2015-06-17, 13:20
wojciech_69 napisał/a: | Z własnego doświadczenia dodam, iż nie polecam stosować filtra kabinowego/pyłkowego w wersji "węglowej". Kupiłem go na 1-szy przegląd i po roku użytkowania przy 2-gim przeglądzie (8 dni temu) zakupiłem zwykły Filtrona - jak oryginalny - i muszę przyznać że różnica w mocy/sile nawiewu jest o wiele lepsza a co za tym idzie w upalne dni klimatyzacja wg mnie lepiej szybciej chłodzi auto i jest większe wrażenia zimna niż przy węglowym.
Ps. a filtr nie pochodził z pierwszej lepszej strony czy sklepu bo z "naszego" renault-czesci.pl |
Też się skłaniam do zwykłego. W korkach prawie że nie stoję, więc nie potrzebuję dodatkowej ochrony.
Karenzo - 2015-06-17, 13:42
węglowy miałem miesiąc , gdzieś jeszcze się po garażu wala
MM - 2015-06-17, 13:56
filtr węglowy sprawdza się dobrze zimą - kiedy jest zdecydowanie więcej smrodów spalinowych w miastach
|
|