|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Czy w waszym samochodzie nic nie rośnie
jas_pik - 2014-03-21, 19:59 Temat postu: Czy w waszym samochodzie nic nie rośnie Czy kontrolowaliście stan nadkoli przedniego koła w DD?
Czy po jazdach terenowych nie zostało trochę ziemi ?
A może już coś rośnie?
Przecież przyszła wiosna
krakry1 - 2014-03-21, 20:29
No i pięknie - nie tylko masz wypasioną brykę, ale i ogródek.
eplus - 2014-03-21, 20:40
Widzę, że pięciopalczasta roślina z Ruchu Paliknota - nie chwaliłbym się publicznie...
jas_pik - 2014-03-21, 20:44
eplus napisał/a: | Widzę, że pięciopalczasta roślina z Ruchu Paliknota - nie chwaliłbym się publicznie... |
Dlatego warto samemu sprawdzić bo jak sprawdzą inni...
Cav - 2014-03-22, 07:26
Nadkola jak nadkola, ale po rajdzie w błocie do felg przylepiło się (od wewnątrz niestety) tyle błota, że koła straciły wyważenie.
W ASO mieli niezły ubaw pewnie gdy przyjechałem do nich z reklamacją, umyli felgi i problem ustąpił.
Ale pytanie do jeżdżących w terenie - jak sobie radzicie z błotem od wewnątrz felg?
Zdejmowanie wszystkich każdorazowo, tylko w celu umycia wydaje mi się trochę zbyt pracochłonne.
WooojaS - 2014-03-22, 11:20
Nie, ja podjeżdżam na ręczną myjnie, koła max w lewo i wyje co się da, później max w prawo i myje co się da. Sam jeżdżę dość dużo po budowach więc muszę to robić dość często...
Cav - 2014-03-22, 13:58
Ale to nie załatwia tematu, z objawów sądząc brudne były też (albo głównie) tylne koła.
A je ciężko skręcić.
WooojaS - 2014-03-22, 14:25
Ją w pickupie nie mam problemu z dostępem do tyłu... ;)
matysz - 2014-05-06, 12:38 Temat postu: Ekologiczne dacie Siema
Ostatnio w trakcie sprzątania w aucie natrafiłem na coś takiego:
Jest to błotnik prawy przedni. Tak z ciekawości tylko moja loganka taka ekologiczna czy u innych tez się zbiera tam brudek?
jas_pik - 2014-05-06, 12:43
Jest kilka takich miejsc gdzie może coś wyrosnąć.
tak jak w tym poście
Oby nie były to konopie
piotr. z - 2014-05-07, 08:56
jas_pik,
chyba zapętliłeś posta
jas_pik - 2014-05-07, 09:22
piotr. z napisał/a: | jas_pik,
chyba zapętliłeś posta |
To nie ja :)
Moderator przesunął post "matysz"-a , do tego wątku i dlatego nastąpiło zapętlenie
keikan - 2014-05-08, 06:52
mnie rośnie zadowolenie z posiadania Dusterka ;)
antropolog - 2014-05-15, 09:56
ostatnio jak byłem na myjni, to myjąc mego DLMCV zaciekawiłem si,e ilością błota wylatującego z tylnego prawego nadkola. Włożyłem rękę i okazało się, że ogromne ilości błota się odłożyły dzięki rurze wlewu paliwa,wokół której się ziemia oblepia.
Hakama 4x4 - 2014-05-15, 13:42
:)
No ale to masz lepsze wyciszenie z taką ziemią...ja bym tego nie ściągał
A tak serio to ja torturuję wszystkie zakamarki myjką ciśnieniową przy każdym myciu.
Staram się wtedy dotrzeć do wszystkich zakamarków podwozia (nawet schylam się pod auto).
A propo tego miejsca to nie zaglądałem za nadkole (nie ściągałem) ale zbiera mi się zawsze pod chlapaczem, a zbierało się tego tyle, że chlapacz odchodził. Przy okazji przeglądu złapano mi to dodatkowymi wkrętami (ponoć nie do blachy tylko do plastiku nadkola - trzymam serwis za słowo) i teraz już chlapacz nie odchodzi.
Ja na ten problem stosuję myjkę ciśnieniową.
Po jeździe w głębokim błocie zbiera się go też bardzo dużo na tyle sanek zawieszenia. Tam też wyciągam wszystko myjką zawsze (tylko trzeba zmoknąć bo inaczej nie ma jak sięgnąć).
W ogóle uważam, że mądre mycie podwozia raz na jakiś czas to bardzo istotna sprawa (szczególnie po zimowiej soli)
czacha79 - 2014-05-16, 07:30
Ogolnie pierwsza rzecza jaka sie myje po wyjezdzie w teren to nadkola, felgi oraz mniej osloniete elementy podwozia - tak przynajmniej robie w Jeepie i polecam to samo ;)
Lajkonik - 2014-05-19, 13:11
Właśnie w zeszłym tygodniu zauważyłem przy otwieraniu drzwi, że jakaś zielenina się wdziera pod blachy. Zainteresowałem się w czym to rośnie i wygrzebałem z nadkoli ziemię, która zapełniłaby średnią skrzynkę balkonową na kwiaty. Teraz będę tam zaglądał zawsze przy okazji czyszczenia hamulców. Próbowałem też sprawdzić tył, ale rzeczywiście dostęp tam jest znacznie trudniejszy.
|
|