DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Zakup Dacii - Dacia Duster 2014

Mark Ski - 2014-03-30, 08:58
Temat postu: Dacia Duster 2014
W bieżącym miesiącu kupiłem Dacię Duster r.2014 oto kilka spostrzeżeń : Obsługa w salonie ocena średnia w skali 1 do 10 to 6,5 .
Odbiór dokumenty miały być przygotowane na piątek a faktycznie były do odbioru w poniedziałek.
Odbiór techniczny kilka uwag dotyczących lakieru,które to po wielu dyskusjach zostały wpisane do protokółu odbioru , pakiet Comfort osłony lusterek w kolorze matowego chromu nie dały się zamontować ponieważ nie pasją do wersji z 2014 r.zwrot pieniędzy, niedoróbki w zakonserwowaniu podwozia również wpisane w protokóle odbioru.
Spostrzeżenie natury ogólnej zamawiając pakiety uwaga w każdym z pakietów są dywaniki np. zamawiając trzy pakiety możemy się spodziewać 3 kpl. dywaników na lata. :evil:

waldek72 - 2014-03-30, 09:30

ja nie bardzo rozumiem, z czego to wynika że np. w pakiecie laureate są dywaniki? ja przeczytałem ofertę folder i nie ma takiej opcji w cenie. ciekawe jakie były sprawy z lakierem czy możesz napisać coś więcej. co do jakości zabezpieczenia podwozia domyślam się że chodzi o zabezpieczenie tylnych nadkoli, widać ślady grubego pędzla ale z tego co wiem jest to skuteczne aczkolwiek brzydkie. to że osłony lusterek nie pasują nie ich wina. lusterka są innego kształtu niż w starszym modelu a nowych części po prostu jeszcze nie ma po serwisach. powinny być ale nie ma.
Dominus - 2014-03-30, 10:47

Kwestia nakładek do lusterek nie jest tak jak piszecie.
Chromowane nakładki na lusterka pasują do Duster'a PH1 oraz PH2 ale do konkretnych wersji, tych najwyższych posiadających pakiet Look.
Przy pakiecie Look lusterka są dwu-częściowe: lusterko czarne z nakładką z looka i ją można zmienić na nakładkę chrom.
Natomiast w tańszych wersjach wyposażenia lusterka są całe czarne jednolite i nie ma jak nakładki założyć.
Są na allegro dostępne chromowane nakładki nieoryginalne nakładane na całe lusterko.

kris konin - 2014-03-30, 19:31

sprawdzałeś podwozie na kanale ?
johnson - 2014-03-30, 19:58

ja nic nie sprawdziłem poza tym czy nie ma wgnieceń na karoserii, musiałeś w niezłą konsternację ich wpędzić...
wat - 2014-03-30, 20:54

a u kogo kolega kupował? Keler Gliwice?
Mark Ski - 2014-04-01, 01:00

Chodzi o pakiety z akcesoriami patrz strona :
http://www.dacia.pl/media..._akcesoriow.pdf
Poza tym chodzi o to iż kupując pakiet zamawiając z kilku miesięcznym wyprzedzeniem auto (4 m-ce ) nie powinno mieć miejsca to że jakiś element katalogowy nie pasuje do modelu samochodu bo jak to świadczy o producencie.

Zbychu504 - 2014-04-01, 08:50

Mark Ski napisał/a:
za tym chodzi o to iż kupując pakiet zamawiając z kilku miesięcznym wyprzedzeniem auto (4 m-ce ) nie powinno mieć miejsca to że jakiś element katalogowy nie pasuje do modelu samochodu bo jak to świadczy o producencie.

Wszystkie elementy pasują a błąd popełnił sprzedawca ponieważ nie poinformował Cię,że jak chcesz chromowane nakładki na lusterka to koniecznie musisz zamówić pakiet LOOK (w looku lusterka są z nakładkami lakierowanymi demontowalnymi)
Każdy sprzedawca miał taką informację natomiast nie każdy się z ów informacjami zapoznawał :)

racer1972 - 2014-04-02, 22:16

Ja dzisiaj odebrałem przy drugim podejściu swojego i pewnie opiszę moje perypetie za jakiś czas...
Mam pytanko koledzy - czy lusterka boczne się składają? Próbowałem i coś zgrzytało a całe lusterko się ruszało tak,że było widać cięgna... wystraszyłem się,że urwę...
Robię coś nie tak? (myślałem,że złożenie lusterka nie jest filozofią...)

Karenzo - 2014-04-02, 22:25

składają się nawet w obie strony 8-)
racer1972 - 2014-04-02, 22:31

Znaczy mam się nie przejmować zgrzytami i widocznymi "bebechami"? Wygląda to tak jakby lusterko na nich wisiało... :-/
Karenzo - 2014-04-03, 16:48

jedz do aso i się zapytaj .
Niech ci eksperci pokażą jak ,najwyżej sami połamią .

Dar1962 - 2014-04-03, 17:35

nowe zamykają się ciężko i ze zgrzytem, potem się wyrobią. Można prysnąć w szczelinę odrobinę WT-40
racer1972 - 2014-04-03, 21:14

No i zadzwoniłem... Powiedziano mi,że "ten typ tak ma" i mam się nie certolić... Złożyłem "na chama" i ciekawe ile takich złożeń wytrzymają (wąski wjazd do garażu)...
Swoją drogą tak tandetnych lusterek jeszcze nie widziałem od czasów Cinquecento... :-?
Mam wrażenie,że tamte i tak były lepsze... Swoją drogą widzę sporo analogii: goła blacha na klapie bagażnika i jego progu... podobne jakościowo plastiki... Kurcze ale to był 1994r :-P

Karenzo - 2014-04-04, 22:15

Są dokładki nawet do blachy na klapie .
ogólnie dużo rzeczy można ulepszyć

mekintosz - 2014-04-06, 00:01

racer1972 napisał/a:
...Złożyłem "na chama" i ciekawe ile takich złożeń wytrzymają (wąski wjazd do garażu)...
Swoją drogą tak tandetnych lusterek jeszcze nie widziałem od czasów Cinquecento... :-?
Mam wrażenie,że tamte i tak były lepsze... Swoją drogą widzę sporo analogii: goła blacha na klapie bagażnika i jego progu... podobne jakościowo plastiki... Kurcze ale to był 1994r :-P

Sorry, czy dopiero teraz to zauważyłeś ? Czy kupowałeś dusterka bez dokładniejszego oglądania i analizy pod kątem własnych oczekiwań (np. częste składanie lusterek )? Lusterka ręcznie składane , jeszcze z zewnątrz ;-) - trzeba było to przetestować w salonie - może wtedy byś sobie oszczędził tylu niespodzianek. Poza tym nasze forum to kopalnia wiedzy o daciach i zawsze ktoś służy pomocą ;-)

ZbujMadej - 2014-04-09, 20:17

Czy ktoś orientuje się, jaki jest obecnie czas oczekiwania na Dustera od momentu zamówienia ? Wyrobiłbym się przed wakacjami ? Interesuje mnie czarny Duster w opcji Laureate + elektryczne tylne szyby. Więcej nie potrzebuję :)
Dominus - 2014-04-09, 20:24

ZbujMadej wersja wyposażenia czy dodatki nie mają wpływu na szybkość zamówienia. I tak dealer składa zamówienie w bazie i zaczynają robić w fabryce.
Chociaż możę się okazać że gdzieś w PL stoi taki jak Ty chcesz więc czym prędzej idź do najbliższego ASO.
Obecny czas oczekiwania na Duster'a niestety mi jest nie znany. Ja już od dawna swoim pomykam :->

Cav - 2014-04-09, 20:46

Dominus napisał/a:
ZbujMadej wersja wyposażenia czy dodatki nie mają wpływu na szybkość zamówienia. I tak dealer składa zamówienie w bazie i zaczynają robić w fabryce.

Niekoniecznie, czasem mają swoją pulę czekającą w kolejce, która i tak ma przyjść i wystarczy jak zmienią jej konfigurację (jeśli się jeszcze da), lub nie zmienią (jeśli już jest w produkcji).

gbyrka - 2014-04-09, 20:53

ZbujMadej napisał/a:
Czy ktoś orientuje się, jaki jest obecnie czas oczekiwania na Dustera od momentu zamówienia ?

Zamawiałem miesiąc temu, odbiór mam w połowie lipca, więc jakieś 4 miesiące.
Ale ja akurat miałem pecha, bo dilerowi skończyła się akurat pula zamówień.

Więc powiedziałbym, że 4 miesiące to max.

kicia - 2014-04-09, 22:15

ZbujMadej napisał/a:
Czy ktoś orientuje się, jaki jest obecnie czas oczekiwania na Dustera od momentu zamówienia ? Wyrobiłbym się przed wakacjami ?

Ja zamawiałam niecały tydzień temu. Najpóźniejszy termin jaki usłyszałam, to początek sierpnia (czyli 4 miesiące).
Ale popytaj w różnych salonach - każdy salon ma inny przydział i może się zdarzyć, że w innym salonie będą mieć wcześniej (o 1-2 miesiące wcześniej). Możesz też trafić, że któryś z salonów zamawia sobie Dustera jako demo car, ale jest jeszcze czas na zmianę konfiguracji lub zamawiają właśnie taki jaki chcesz.

racer1972 - 2014-04-09, 22:18

Skończyła się pula bo zamawiałem jakieś 2 tygodnie wcześniej i już autko mam... Jak odbierałem sprzedawca mówił,że następne będą w lipcu...
A co do lusterek to akurat nie wpadłem żeby je dokładnie "lustrować"... ;)

Zbychu504 - 2014-04-10, 09:37
Temat postu: Czas oczekiwania DST F2
Na obecną chwilę czas oczekiwania na auto to około 4 msc - to znaczy zamówione auto pojawi się w 30 /31 tygodniu 2014r czyli koniec lipca początek sierpnia. Przydziały miejsc produkcyjnych skończyły się wszystkim dealerom w Polsce wiec na szybszy termin nie ma co liczyć.
johnson - 2014-04-10, 11:14
Temat postu: Re: Czas oczekiwania DST F2
Zbychu504 napisał/a:
Na obecną chwilę czas oczekiwania na auto to około 4 msc - to znaczy zamówione auto pojawi się w 30 /31 tygodniu 2014r czyli koniec lipca początek sierpnia. Przydziały miejsc produkcyjnych skończyły się wszystkim dealerom w Polsce wiec na szybszy termin nie ma co liczyć.

sprzedaje się elegancko widzę :)

ZbujMadej - 2014-04-10, 19:55

Cytat:

Razem z żoną jesteśmy zawiedzeni :cry: :cry:
Dziękuję za odpowiedź.

Znalazłem dwa Dustery w akceptowalnej opcji dostępne od ręki, niestety (dla mnie niestety) w Krakowie, czyli caaałaaa Polska ode mnie, bo mieszkam w północnym Warm.Maz.

Czy może poszczególne salony Dacii praktykują sprowadzanie aut dla klientów od innych salonów ? Bo czekanie 4 miesiące na auto, to dla mnie duży zgryz ;/
http://otomoto.pl/dacia-d...-C31202536.html
http://otomoto.pl/dacia-d...-C31203528.html

lubię_pierogi - 2014-04-10, 20:55

Spróbuj pogadać, nie wiem jak w Daci, ale np w Fiacie można było coś takiego załatwić (coś 400 zł to kosztowało).
Karenzo - 2014-04-10, 21:37

Tylko sprawdź czy to są nowe sztuki , bo jak to jakieś wystawówki czy demówki to nie warto za te pieniądze ich kupować
Piotrek721015 - 2014-04-11, 05:50

Znajomy znalazł interesującego go dustera "do odbioru od ręki" w Poznaniu i diler po trzech dniach sprowadził mu go do Szczecina, gdzie odbierał, wiec taka możliwość istnieje. To tylko inwencja sprzedawcy jest przeszkoda.
pioor - 2014-04-11, 07:19

Mój tak był sprowadzany. Z tego co wiem to były 2 możliwości: tańszy transport ale wolniejszy (chyba przechodził przez centralę) i droższy - trochę szybszy (z tego co pamiętam to bezpośrednio między salonami ale kosztowało to prawie 2x więcej). Cena ta oczywiście doliczana jest do ceny samochodu (marży salonu) :mrgreen:
Zbychu504 - 2014-04-11, 11:15

Oczywiście jest jeszcze kilka sztuk dostępnych na szybko są to auta np salonowe czyli ekspozycyjne przy czym nie ma opcji konfiguracji takiego pojazdu- kupujesz to co stoi.
ZbujMadej - 2014-04-12, 15:36

Byłem dzisiaj w Renault/Dacia Ossowscy w Elblągu - okazało się, że mają jedno miejsce dla Dustera z fabryki w terminem odbioru 22-tydzien - czyli połowa czerwca. Złożyłem więc zamówienie i czekam. Mam nadzieję, że nie zostałem zrobiony w bambuko przez sprzedawcę, bo nigdzie na umowie nie mam wydrukowanego przewidywanego terminu dostarczenia auta. Jedyne co udałi mi się wymóc na sprzedawcy, to dopisał że termin ostatecznego odbioru to 1 lipca tego roku. Jeszcze nie przelewałem żadnych pieniędzy (zaliczki/zadatku).
stykowski - 2014-04-12, 17:07

Witajcie.
Ja swojego zamówiłem na Puławskiej w Warszawie w dniu 24 lutego. I wówczas otrzymałem informację, że będzie do odbioru dopiero na 24-27 tydzień roku.

Zamówiłem
DUSTER 1.6 16V LPG Laureate w kolorze SZARY COMETE z pakietem LOOK i OFF-ROAD oraz ze wszystkimi możliwymi opcjami bez skóry.

Oczywiście usiłowali namówić mnie na to bym instalację LPG założył u nich w salonie a nie w fabryce. Dopiero po gruntownym dręczeniu ich odnośnie gwarancji przyznali się, że gwarantem na silnik i instalację nie będzie już DACIA POLSKA tylko RENAULT WARSZAWA jako salon. Czyli niech spadają, bo cena niby podobna, a traci się gwarancję producenta.
Dodatkowo dostałem dywaniki, alarm.
Ubezpieczenie pakiet Alianz ma wynieść ponoć 1940zł, a przedłużenie gwarancji na auto do 5 lat z limitem 120tys dodatkowo coś ponad 1 tysiąc złotych.

Ogólnie Pani z salonu dzwoniła 2 tygodnie temu, żeby poinformować mnie że "ponoć" wstrzymali produkcję Dustera z gazem fabrycznym i będę musiał czekać do października, ale na szczęście 3 dni temu potwierdzili, że będzie samochód w 27 tygodniu roku. Widocznie wstrzelili się z zamówieniem w swoją pulę w fabryce. Ogólnie podejście salonu, obsługi i stosunek do klienta oceniam na 5/10. Podczas jazdy próbnej Pani patrzyła w siną dal i milczała jakby robiła to od niechcenia. Musiałem na siłę wyciągać z niej informacje, dopytywać się o wszystko.
Rozumiem, że marka DACIA jest marką budżetową i że nie ma co liczyć na duże upusty, ale odniosłem wrażenie, że klient jest traktowany jak zło konieczne..: Kupuje Pan? Nie? To sp...
Oczywiście takie słowa nie padły, ale ogólne wrażenie średnie.

Zostałem poinformowany że przy przebiegu 1000-1500km powinienem wymienić olej za kwotę 240zł, żeby UWAGA "wypłukać z silnika wszystkie opiłki, bo wie Pan - dopiero złożone, niedotarte, to lepiej potem będzie działać". :)

Dla mnie przesiadka z A4 B6 rocznik 2004, więc wszyscy się ze mnie śmieją, ale mam ich gdzieś, bo odkąd zobaczyłem Dustera po raz pierwszy - powiedziałem sobie że koniecznie muszę go mieć!

Na co zwracać uwagę przy odbiorze? Może jakieś rady??

johnson - 2014-04-12, 17:34

stykowski napisał/a:
Witajcie.

Zamówiłem
DUSTER 1.6 16V LPG Laureate w kolorze SZARY COMETE z pakietem LOOK i OFF-ROAD oraz ze wszystkimi możliwymi opcjami bez skóry.

Ubezpieczenie pakiet Alianz ma wynieść ponoć 1940zł, a przedłużenie gwarancji na auto do 5 lat z limitem 120tys dodatkowo coś ponad 1 tysiąc złotych.

Zostałem poinformowany że przy przebiegu 1000-1500km powinienem wymienić olej za kwotę 240zł, żeby UWAGA "wypłukać z silnika wszystkie opiłki, bo wie Pan - dopiero złożone, niedotarte, to lepiej potem będzie działać". :)

To przedłużenie gwarancji strasznie drogie coś. Polisa też jakaś droga? Ile wyszło to auto finalnie?
Co do zmiany oleju po docieraniu to nie ma takiego obowiązku w żadnym dokumencie więc wolna wola. Poza tym jakie opiłki? Od tego jest filtr oleju....
ASO ma opinię jak zawieje, jedno mówi 1000-1500, drugie 5000-6000 km, trzecie że fabryczny olej jest specjalny i żeby nie zmieniać bo on wszystko super zbiera.

stykowski - 2014-04-12, 17:45

johnson napisał/a:

To przedłużenie gwarancji strasznie drogie coś. Polisa też jakaś droga? Ile wyszło to auto finalnie?
Co do zmiany oleju po docieraniu to nie ma takiego obowiązku w żadnym dokumencie więc wolna wola. Poza tym jakie opiłki? Od tego jest filtr oleju....
ASO ma opinię jak zawieje, jedno mówi 1000-1500, drugie 5000-6000 km, trzecie że fabryczny olej jest specjalny i żeby nie zmieniać bo on wszystko super zbiera.

Przedłużenie gwarancji na 5 lat/120000km = 1090zł
Ubezpieczenie Allianz OC/AC/NNW + Assistance (pakiet salonowy) = 1940zł

Auto wg cennika kosztuje 64110zł.
Po upuście, doposażeniu w Alarm (1000zł), dywaniki, podłokietnik + matę bagażnika wyszło 63990zł. + oczywiście ubezpieczenie i gwarancja.

Uczulam tylko na kredyt w RCI w salonie.
Byłem u mnie w banku (tym co się wszystko ziszcza) - oprocentowanie jest niższe niż w salonie o ponad 1,5 %, a rata kredytu przy wpłacie własnej 20000zł i okresie kredytowania 60 miesięcy jest niższa o ponad 70zł.

Warto rozważyć kredytowanie w innym banku niż salon. Bo wcale nie mają preferencyjnych warunków.

johnson - 2014-04-12, 17:51

stykowski napisał/a:
johnson napisał/a:

Przedłużenie gwarancji na 5 lat/120000km = 1090zł
Ubezpieczenie Allianz OC/AC/NNW + Assistance (pakiet salonowy) = 1940zł

Auto wg cennika kosztuje 64110zł.
Po upuście, doposażeniu w Alarm (1000zł), dywaniki, podłokietnik + matę bagażnika wyszło 63990zł. + oczywiście ubezpieczenie i gwarancja.

Uczulam tylko na kredyt w RCI w salonie.
Byłem u mnie w banku (tym co się wszystko ziszcza) - oprocentowanie jest niższe niż w salonie o ponad 1,5 %, a rata kredytu przy wpłacie własnej 20000zł i okresie kredytowania 60 miesięcy jest niższa o ponad 70zł.

Warto rozważyć kredytowanie w innym banku niż salon. Bo wcale nie mają preferencyjnych warunków.

Kiedyś było lepiej, ja dostałem za darmoszkę tą gwarancję (była za 500 pln wtedy). Moja polisa byszła 2.8% twoja koło 3 więc podobnie. Jakoś wydawało mi się że 1.6 tańszy jest.

Cav - 2014-04-12, 17:54

johnson napisał/a:
stykowski napisał/a:
Witajcie.

Zamówiłem

To przedłużenie gwarancji strasznie drogie coś. Polisa też jakaś droga?

Bo ja wiem czy droga?
Płaciłem dokładnie tyle samo - taki pakiet niezależny od ceny zakupu auta.

johnson - 2014-04-12, 18:06

Cav napisał/a:

Bo ja wiem czy droga?
Płaciłem dokładnie tyle samo - taki pakiet niezależny od ceny zakupu auta.

Droga nie droga, 1900 od 64k to słabsza oferta niż 1900 od 73. Pod tym kątem pisałem.

stykowski - 2014-04-12, 18:15

Ja nie mówię, że pakiet OC+AC+NNW+ASSISTANCE jest drogi, bo jakby nie patrzeć to wychodzi mniej niż 2% wartości auta. Gorzej mają ci, co kupują auta tańsze bo cena pakietu jest niezależna od wartości pojazdu. Dla wszystkich tak samo.

Ogólnie samochód wyszedł drogo, ale nie oszczędzałem na niczym. Lakier + doposażenie wyniosło ponad 7 tysięcy. Ale nie narzekam. Wolę Dustera w full opcji niż Skodę Rapid w golasie.

kicia - 2014-04-12, 19:15

stykowski napisał/a:
Ogólnie podejście salonu, obsługi i stosunek do klienta oceniam na 5/10. Podczas jazdy próbnej Pani patrzyła w siną dal i milczała jakby robiła to od niechcenia. Musiałem na siłę wyciągać z niej informacje, dopytywać się o wszystko.
Rozumiem, że marka DACIA jest marką budżetową i że nie ma co liczyć na duże upusty, ale odniosłem wrażenie, że klient jest traktowany jak zło konieczne..: Kupuje Pan? Nie? To sp...
Oczywiście takie słowa nie padły, ale ogólne wrażenie średnie.

To chyba trafiłeś na jakiś wyjątkowy salon. Ja byłam w dwóch salonach Dacii we Wrocławiu i w obu sprzedawcy starali się mnie przekonać do zakupu. W sumie ostatnio byłam w 6 salonach (nie tylko Dacii) i salon w którym złożyłam zamówienie to ten, w którym sprzedawca najwięcej się wokół mnie "naskakał" (przy czym nie próbował mi wcisnąć coś czego nie potrzebuję).

Z takim zachowaniem jakie opisujesz spotkałam się za to w salonie Nissana. W dodatku przez połowę "jazdy próbnej" to sprzedawca prowadził auto :shock:

TD Pedro - 2014-04-12, 19:26

kicia napisał/a:
W dodatku przez połowę "jazdy próbnej" to sprzedawca prowadził auto

to była raczej próbna przejażdżka... :mrgreen:

kicia - 2014-04-12, 19:53

TD Pedro napisał/a:
kicia napisał/a:
W dodatku przez połowę "jazdy próbnej" to sprzedawca prowadził auto

to była raczej próbna przejażdżka... :mrgreen:

Dokładnie :-D

Nawet nie miałam się gdzie dobrze rozpędzić, bo przez pozostałe 15 minut, na trasie wytyczonej przez sprzedawcę, nie było wystarczająco długiego odcinka autostrady.

route2000 - 2014-04-12, 21:13

Jak zamawiałem Dacię Lodgy to miałem przejażdżkę próbną w ten sposób, że kierownik salonu sprzedaży dał mi kluczyki i dowód rejestracyjny i powiedział, żeby sobie pojeździli (byłem z synem) po mieście. Właściwie mogłem jeździć do woli (sami bez żadnego przedstawiciela z salonu), ale przejechałem tylko kilkanaście km i stwierdziłem ogólnie, że może być dla nas wystarczające takie auto.
Będę miał go już w przyszłym tygodniu, a zamawiałem pod koniec stycznia tego roku czyli 2,5 miesiąca oczekiwania.

Karenzo - 2014-04-12, 21:14

Wszystko zależy od salonu , a że w warszawie sprzedaż idzie pełną parą to klient musi się starać :lol:

Zmiana oleju po dotarciu jest dobra manierą po ok 3 tyś km .
Można zrobić poza ASO nawet samemu .Tylko olej musi być z normą RN0700
Ale i tak nikt ci nie sprawdzi jaki masz olej wlany na rocznym lub 20 tyś km .

Na przyszłość napiszę że wiele dodatków się nie opłaca bo np osłony nadkoli w aso 1000 zł a na allegro 400-200 , czujniki parkowania 1000 zł ASO ,200-300 zł każdy warsztat podłokietnik 800 zł allegro 200 (dywaniki + kuweta (bardzo kiepskiej jakości ) w aso pewnie z 400 zł allegro 200 zł

Jak przyszedłem z dywanikami na odbiór auta z allegro to powiedzieli że lepsze niż oryginalne (także większe i lepiej dopasowane )

ZbujMadej - 2014-04-12, 21:39

Mam pytanie odnośnie finansowania Dustera - zamierzam wziąć go w kredycie 50/50/0%. Sprzedawca mówił/prosił o wpłatę (jakoby na potwierdzenie zamówienia i żeby mogli skierować do produkcji) około 4-5 tys. zł na konto salonu.
Generalnie w umowie ani w Ogolnych Warunkach Sprzedaży nie ma słowa o obowiązku zaliczki/zadatku. Ktoś spotkał się z podobną praktyką ?
Kwota nie jest dla mnie problemem, natomiast nie lubie komuś kredytować za darmo działalności, tym bardziej, że sprzedawca zapomniał (?) i nie wpisał do druku umowy "Przewidywanej daty wydania pojazdu kupującemu".

Dzisiaj dowiedziałem się również, że zmieniły się warunki 5-cio letniej gwarancji. Za 500zł jest 5 lat i 40 lub 50 tys km (nie pamiętam) , a za 699 zł jest 5 lat i 80 tys. kilometrów. Na stronie Dacii nie ma o tym na razie mowy. Ktoś potwierdzi/zaprzeczy ?

johnson - 2014-04-12, 21:48

ZbujMadej napisał/a:
Mam pytanie odnośnie finansowania Dustera - zamierzam wziąć go w kredycie 50/50/0%. Sprzedawca mówił/prosił o wpłatę (jakoby na potwierdzenie zamówienia i żeby mogli skierować do produkcji) około 4-5 tys. zł na konto salonu.
Generalnie w umowie ani w Ogolnych Warunkach Sprzedaży nie ma słowa o obowiązku zaliczki/zadatku. Ktoś spotkał się z podobną praktyką ?
Kwota nie jest dla mnie problemem, natomiast nie lubie komuś kredytować za darmo działalności, tym bardziej, że sprzedawca zapomniał (?) i nie wpisał do druku umowy "Przewidywanej daty wydania pojazdu kupującemu".

Dzisiaj dowiedziałem się również, że zmieniły się warunki 5-cio letniej gwarancji. Za 500zł jest 5 lat i 40 lub 50 tys km (nie pamiętam) , a za 699 zł jest 5 lat i 80 tys. kilometrów. Na stronie Dacii nie ma o tym na razie mowy. Ktoś potwierdzi/zaprzeczy ?

datę niech Ci wpiszą, albo potwierdzą mailowo chociaż żebyć w razie czego miał punkt zaczepieni gdyby się opóźniło, zadatek/zaliczkę zawsze się wpłaca (ja płaciłem chybe 1500), w ogólnych warunkach jest mowa o tym co się dzieje z zadatkiem/zaliczką w razie zerwania umowy

Meikyo - 2014-04-12, 21:58

Ja swojego brałem w 50/50 i takie była kwestia zaliczki. Z tym, ze zamknęła się w 1000 zł. Później to oczywiście zostało odliczone od wartości samochodu i kredyt liczony od tego co zostało.
A co do 5-letniej gwarancji - bez względu na kwotę dopłaty, dla mnie to śmiech... Przedłużenie lat i zmniejszenie kilometrów to zwykłe naciąganie klienta. Jak mi powiedzieli, jak to wygląda, to zacząłem się śmiać. Przy każdej następnej wizycie i rozmowie, przedstawiciele salonu, którzy nieostrożnie poruszyli temat, po chwili patrzyli na mnie , przerywali w pół zdania i stwierdzali - "no ale pan za dużo jeździ, tak, że nie warto..."

johnson - 2014-04-12, 22:07

Meikyo napisał/a:
Ja swojego brałem w 50/50 i takie była kwestia zaliczki. Z tym, ze zamknęła się w 1000 zł. Później to oczywiście zostało odliczone od wartości samochodu i kredyt liczony od tego co zostało.
A co do 5-letniej gwarancji - bez względu na kwotę dopłaty, dla mnie to śmiech... Przedłużenie lat i zmniejszenie kilometrów to zwykłe naciąganie klienta. Jak mi powiedzieli, jak to wygląda, to zacząłem się śmiać. Przy każdej następnej wizycie i rozmowie, przedstawiciele salonu, którzy nieostrożnie poruszyli temat, po chwili patrzyli na mnie , przerywali w pół zdania i stwierdzali - "no ale pan za dużo jeździ, tak, że nie warto..."

W innym temacie była mowa o takich warunkach:
-Przedłużenie gwarancji na 5 lat/120000km = 1090zł
więc może się da inaczej

kicia - 2014-04-12, 22:31

Cytat:

Ja nie brałam kredytu, ale też płaciłam zadatek. Zazwyczaj w salonach chcą od 2 do 5 tysięcy. W tym w którym kupiłam mogłam sama zdecydować ile wpłacić. A gdy nie mogłam się zdecydować, to sprzedawca podał kwotę 1000 zł (czyli 1,5%).

Zauważyłam, że sklepy / salony zazwyczaj wymagają jakiejś zaliczki lub zadatku, jeśli kupuje się coś na zamówienie.

Meikyo - 2014-04-13, 08:05

johnson napisał/a:

W innym temacie była mowa o takich warunkach:
-Przedłużenie gwarancji na 5 lat/120000km = 1090zł
więc może się da inaczej

Dla mnie 120 tys. to max 3 lata, więc....

stykowski - 2014-04-13, 10:25

Karenzo napisał/a:
Wszystko zależy od salonu , a że w warszawie sprzedaż idzie pełną parą to klient musi się starać :lol:

Zmiana oleju po dotarciu jest dobra manierą po ok 3 tyś km .
Można zrobić poza ASO nawet samemu .Tylko olej musi być z normą RN0700
Ale i tak nikt ci nie sprawdzi jaki masz olej wlany na rocznym lub 20 tyś km .

Na przyszłość napiszę że wiele dodatków się nie opłaca bo np osłony nadkoli w aso 1000 zł a na allegro 400-200 , czujniki parkowania 1000 zł ASO ,200-300 zł każdy warsztat podłokietnik 800 zł allegro 200 (dywaniki + kuweta (bardzo kiepskiej jakości ) w aso pewnie z 400 zł allegro 200 zł

Jak przyszedłem z dywanikami na odbiór auta z allegro to powiedzieli że lepsze niż oryginalne (także większe i lepiej dopasowane )

Wybacz, ale muszę skrytykować. Może nie wszystko, ale przynajmniej część.