|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Dacia Plug&Radio - telefony Bluetooth
d3mol3k - 2014-04-22, 16:48 Temat postu: Dacia Plug&Radio - telefony Bluetooth
Cytat: | W ofercie Dacii ... znajduje się także drugi system multimedialny Dacia Plug&Radio*/ *** składający się z radioodtwarzacza z dużym wyświetlaczem, CD MP3, Bluetooth. W panelu radia znajduje się również złącze USB, wejście typu jack, a przy kierownicy pilot do sterowania.
* W zależności od wersji.
*** Niedostępne menu w języku polskim. |
Posiadam taki sprzęt w swojej służbówce i korzystam z funkcji telefonu w nim. Podłączałem już rózne telefony i współpracowały one lepiej lub gorzej:
- htc one - co do radia super działa z moim htc one - przy każdym podłączeniu ściąga książkę, wykonane czy nieodebrane połączenia itp, no i do tego można słuchać muzyki bezpośrednio z telefonu. [kp77]
- Nokia 220 DUAL SIM - i tu mam problem ! urządzenia się sparowały jednak nie chcą współpracować - inaczej połączyć się . Nie mogę tego ugryźć. Jakieś pomysły?
Cytat: | Ustawienia w telefonie:
Powiązane: My Radio > Ustawienia: Autopołączenie TAK;
Widoczność telefonu: Publiczny > Zawsze widoczny |
Połączenia:
Bluetooth: Bluetooth 3.0
Profile Bluetooth: Profil dostępu do spisu telefonów (PBAP) 1.1, Profil przesyłania obiektów (OPP) 1.1
- Nokia 3110 Classic - tego lubiłem po sparowaniu obu urządzeń po włączeniu radia sam łączył się z radyjkiem bez naszej ingerencji.
- Nokia C7, E7 - Sprawdziłem jeszcze na Nokia C7, E7, działa bez problemu. [kp77]
- Prestigio PAP5450DUO - ładnie się sparował i po połączeniu działa (tam jest jedna karta Play i jedna Aero2)
- Samsung S5610 - telefon sparował się dobrze jednak podczas łączenia się z radiem prosi o zatwierdzenie połączenia + zatwierdzenie udostępnienia danych z książki telefonicznej. Pewnych kontaktów nie widział - zależało to od miejsca przypisania numeru telefonu w kontakcie (jest tam 6 opcji telefon kom.; telefon kom. służbowy; telefon kom. private itd.)
- Sony Ericsson K800i - piękna pełna współpraca wystarczy powiązać oba urządzenia i nie dotykamy w ogóle telefonu kiedy ma włączony Bluetooth. Wsiadasz do auta odpalasz je i radio telefon sam nawiązuje połączenie z radiem i następuje wymiana informacji pełna integracja z książką i listą połączeń. Gasisz silnik wyłącza się radio i sprzęty się rozłączają.
pod linkiem - TECHNOLOGIA BLUETOOTH lista telefonów przetestowanych przez Renault (stan na 24.07.2013):
http://www.renault.co.uk/...R0-10_2DIN_.pdf
matucha - 2014-04-22, 16:57
Ja mam Samsunga GT-C Dual SIM i Radio musi być dodane w telefonie jako autoryzowane urządzenie, żeby się połączył. ( autoryzacja kodem ). Radio jest na liście i od tego czasu sam łączy się bez problemu.
Wszystko śmiga łącznie z książką adresową / ostatnio wybieranymi numerami itd.
d3mol3k - 2014-04-22, 17:19
Ustawienia aktualne w mojej NOKII 220 dual sim:
Powiązane: My Radio > Ustawienia: Autopołączenie TAK;
Widoczność telefonu: Publiczny > Zawsze widoczny
Nie chce się połączyć. Kod wprowadzony tylko podczas parowania urządzeń. Kiedy zaznaczę by radio połączyło się z telefonem mam tylko Connecting a za chwilę BT Connection Failed
Dorwałem najbardziej aktualny wykaz telefonów testowanych pod kątem współpracy z Dacia Plug&Radio z dnia 10/09/2013 oto on w formie grafik (Original 1131 x 1600):
Cytat: | Robert, sprawdzamy Twoje zgłoszenie. Niedługo wrócimy do Ciebie z wyjaśnieniami. Pozdrawiamy! |
Swój problem zapodałem na fanpejdżu Dacia wybieram mądrze obiecali posprawdzać Nokie 220 dual sim. Poczekam co odpowiedzą.
A przy okazji w moim radyjku mam taką wersje oprogramowania wgranego w sprzęt (sprawdzenie to razem wciśnięte klawisze 5 i AST):
GregorNH32 - 2017-01-18, 16:39
Podbijam temat. Dopiero co kupilem Dacie Sandero z Plug&Radio. Blutacz dziala elegancko na moim Sonym ale nie laduje poki mi baterii telefonu po podpieciu go do USB...
wyswietla sie na teleonie podpiecie do czegos , a na radiu jest kumunikat ze ten device jest nie oblusgiwany. Jak Napisalem wyzej Bluetooth na tym samym telefonie komunikuje sie z radiem bez problemu zarowno muzyka jak i telefon. Kwestia jest taka ze chcialbym moc telefon podladowac w trakcie jazdy.
Czy komus z Was dziala ladowanie przez USB ?
DrOzda - 2017-01-18, 17:02
Działało ale wydajność prądowa tego złącza jest kiepska. Kup w markecie przejsciówkę z gniazda zapalniczki.
maro_1955 - 2017-01-18, 19:56
Z gniazda zapalniczki też kiepska wydajność ładowania.
jas_pik - 2017-01-18, 20:01
maro_1955 napisał/a: | Z gniazda zapalniczki też kiepska wydajność ładowania. |
Z gniazda zapalniczki nie masz problemu z ilością prądu.
Problem masz wtedy gdy masz tani chiński przetwornik . Szukaj takich które maja co najmniej 2x2A bo wtedy realnie możesz ciągnąć 2x1A
arnold - 2017-01-18, 21:39
Unikaj ładowarek marki Forever, moja nawet nie działała.
darek.s - 2018-04-03, 20:59 Temat postu: Re: Dacia Plug&Radio - telefony Bluetooth
d3mol3k napisał/a: |
- Samsung S5610 - telefon sparował się dobrze jednak podczas łączenia się z radiem prosi o zatwierdzenie połączenia + zatwierdzenie udostępnienia danych z książki telefonicznej. Pewnych kontaktów nie widział - zależało to od miejsca przypisania numeru telefonu w kontakcie (jest tam 6 opcji telefon kom.; telefon kom. służbowy; telefon kom. private itd.)
|
Akurat użytkuję właśnie taki telefonik ( smartfona używam tylko do sportowych aplikacji typu Sports Tracker i do ustawianie kamer monitoringu - do rozmów zdecydowanie lepszy mniejszy i bez wirtualnej klawiatury ale może jestem już ciut starawy )
Wszystko zasadniczo O.K. Ale drażniące jest to proszenie o połączenie. I to dwa razy bo raz łączy a potem wymienia dane... Przy czym o ile łączy za każdym razem to często gęsto przy wymianie danych mam "failed" i muszą wyłączyć radio i odblokować klawiaturę. I bywa, ze nie mogę tego zrobić kilka razy z rzędu. Zaobserwowałem, że jak chwilę pozwlekam z tym drugim etapem jest jakby lepiej ale tylko jakby bo reguły nie ma. czy jest opcja by ten telefon łączył się z radiem automatycznie. Bo jest to wkurzające to dwukrotne potwierdzanie szczególnie jak już ruszę a tu nieudane połączenie...
eio - 2018-04-03, 21:57
Nie wiem. Może robisz cos nie tak. U mnie dealer sparował smartfon s5 z radiem podczas odbioru auta. Chodzi gladko.
darek.s - 2018-04-04, 08:15
eio napisał/a: | U mnie dealer sparował smartfon s5 z radiem podczas odbioru auta. Chodzi gladko. |
Jak wspomniałem smartfona nie używam do rozmów. Do rozmów S5610. I tez chodzi gładko ale za każdym włączeniem radia muszę dwa razy potwierdzić. Zresztą tak samo napisał d3mol3k. A wolałbym by łączył sie bez tego. O ile to mozliwe...
Dymek - 2018-04-04, 09:51
darek.s napisał/a: | A wolałbym by łączył sie bez tego. O ile to mozliwe... |
Hmm... A nie masz przypadkiem w telefonie opcji Bluetooth do wprowadzenia typu "urządzenia zaufane" lub coś podobnego? Miałem chyba coś takiego w starych Samsungach, co pozwalało mi właśnie na łączenie automatyczne z zestawem głośnomówiącym.
darek.s - 2018-04-22, 20:36
Dymek napisał/a: |
Hmm... A nie masz przypadkiem w telefonie opcji Bluetooth do wprowadzenia typu "urządzenia zaufane" lub coś podobnego? |
Wielkie dzięki za naprowadzenie. Mam "Autoryzowane". teraz działa jak trzeba
Dymek - 2018-04-23, 08:00
Normalka Przy takich tematach z bluetooth zawsze trzeba zacząć od swojego telefonu.
pixa - 2019-05-19, 11:08
Podbijam temat.
Mam nowy telefon - Samsung Galaxy J6+ i nie mogę podłączyć się do radia w Dacii. Poprzedni działał bez problemów. Telefon widzi MyRadio, po kliknięciu próbuje się połączyć, ale nie wyświetla się pole do wpisania PIN-u i tym samym nie kończy parowania. Jakieś pomysły?
gggg - 2019-05-19, 11:27
Zresetuj telefon i ustawienia fabryczne w radiu. Zacznij parowanie od nowa.
wat - 2019-05-19, 11:28
może głupie pytanie ale radio widzi telefon? bo też musi ;)
pixa - 2019-05-19, 11:29
1) jak zresetować ustawienia radia?
2) na liście "select device" nie ma nic - chciałem sparować po raz pierwszy
wat - 2019-05-19, 11:34
to trzeba szukanie właczyc patrz instrukcja
poza tym tam jest gdzies opcja parowanie dodaj nowe urzadzenie
pixa - 2019-05-19, 11:41
Dałem parowanie nowego urządzenia, wyświetla się READY TO PAIR + kod pin. Telefon widzi radio, ale nie wyskakuje pole do wpisania PINu. Restart telefonu nie pomógł. Radio nie wiem jak zrestartować.
wat - 2019-05-19, 11:49
wydaje sie ze jestes na dobrej drodze bo jak na telefonie klikasz my radio to powinno zacząćć łączyć i pin do potwierdzenia na radiu i telefonie. Nie masz moze połaczonych za duzo telefonów na radiu bo chyba idzie maksymalnie sparować 5
jak daje READY TO PAIR to powinien wyswietlic twwojego samsunga na liscie i go klikasz wtedy
pixa - 2019-05-19, 11:57
J5 - starą komórkę po usunięciu i sparowaniu na nowo wykrywa bez problemów. Nawet PINu nie chce.
J6+ (nowy) - widzi MyRadio, ale nie nie chce się połączyć.
Nie mam dodanych żadnych urządzeń. Nie posuwam się naprzód ani o centymetr
Czy możliwe, żeby radio miało za stary soft i dlatego względnie nowy telefon (produkcję rozpoczęli w 2018) nie może się połączyć?
wat - 2019-05-19, 12:31
a masz w tym telefonie odchaczona opcje widocznosci dla wszystkich, bo to tez moze byc powód ze radio go nie widzi
pixa - 2019-05-19, 12:34
Mam widoczność dla wszystkich.
wat - 2019-05-19, 14:52
sory ale pomysły mi sie skonczyły
arczi_88 - 2019-05-19, 16:00
Telefon może być zwyczajnie niekompatybilny z radiem i o tym mówią przy kupowaniu auta i w instrukcji też no tym jest. Moje przygody? Lumia 635 bez problemu, za to Lumia 650 ni chusteczki i wyglądało to jak u Ciebie. I znowu Motorola One bezproblemowo.
d3mol3k - 2019-05-19, 19:06
Wygląda po części jak z moim problemem na początku tego tematu z Nokią którą radio widziała ba sparowało się i za cholerę nie chciało się połączyć.
Najszybsza droga informacji to zapytanie do Dacia Polska chociażby na fanpage facebookowym.
Mam samsunga A7 i nie mam problemów ze sparowaniem i współpracą z radiami w Dacii tak w tym jak i w MediaNavEvo.
Belphegor - 2019-05-19, 20:40
To inaczej:
Jak parujesz telefon? Masz po prostu włączony bluetooth, czy może nie tylko włączony bluetooth, ale też włączone ustawienia bluetooth, czyli ekran, na którym wyszukujesz urządzenia, gdzie masz opcje zaznacz/odznacz widoczność dla wszystkich itp.?
Chodzi o to, że np. u mnie w Galaxy S8+ i służbowym J7 znacznie szybciej radio zauważa telefon, jak mam włączony bluetooth i ustawione na ekran wyszukiwania.
jas_pik - 2019-05-19, 21:15
pixa napisał/a: |
Mam nowy telefon - Samsung Galaxy J6+ i nie mogę podłączyć się do radia w Dacii. |
Zrób HR smartfona. Sparujesz bez problemu. Któraś z apek które wgrałeś powoduje taki problem. Po sparowaniu wgraj apki
Pop pixa napisał/a: | rzedni działał bez problemów. Telefon widzi MyRadio, po kliknięciu próbuje się połączyć, ale nie wyświetla się pole do wpisania PIN-u i tym samym nie kończy parowania. Jakieś pomysły? |
Zazwyczaj problem jest po stronie telefonu (ale nie tego czy jest kompatybilny bo dobre firmy robią zazwyczaj zgodnie ze standardem) tylko tego że któraś z aplikacji namieszała
pixa - 2019-05-20, 09:22
Dzięki, przywrócenie ustawień fabrycznych telefonu pomogło Mam nadzieję, że po instalacji apek dalej będzie ok
aro_rdrg - 2019-05-22, 12:09
pixa napisał/a: | Mam widoczność dla wszystkich. |
jaką masz wersję softu?
tu masz film jak sprawdzić i zaktualizować do najnowszej
https://youtu.be/tJkyQy7_Wsg
klogier - 2019-06-20, 19:55
Hej.
A gdzie można znaleźć najnowszą wersję softu do radio w Dokkerze ?
Dymek - 2019-06-21, 23:27
MediaNav? Serwis Navi Extras.
klogier - 2019-06-22, 12:02
Dymek napisał/a: | MediaNav? Serwis Navi Extras. |
Chyba nie MediaNav tylko to słabsze.
|
|