DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Wątpliwa naprawa w ASO - reflektor i zderzak

uran - 2014-05-01, 22:39
Temat postu: Wątpliwa naprawa w ASO - reflektor i zderzak
Moi drodzy

Jestem na 99% pewny ale jeszcze się upewnię. Pewien jegomość z serwisu ASO po zlikwidowaniu szkody na Drakuli. I dopatrzeniu się przeze mnie takiej o to ciekawostki to znaczy reflektora "uszczelnionego" silikonem powiedział iż takie reflektory dostają z fabryki i abym reklamował to u producenta oto zdjęcia:

Spotkaliście się kiedyś z takim fabrycznym "łączeniem"?

Do tego po jakimś czasie od naprawy zaczął mi odchodzić zderzak znalazłem też tam czarny silikon. Nie wiem czy będzie to dobrze widać na zdjęciach, a co tam też zamieszczę.
Gdy spytałem dlaczego znajduję się tam ten sylikon Pan powiedział że to dobre pytanie i widocznie mechanicy musieli tak to uszczelnić bo coś nie pasowało. I wymaga to poprawy.
O to kolejne zdjęcia:

I teraz moja prośba ma ktoś jakieś instrukcje serwisowe jak powinien być zakładany zderzak w serwisie, albo jakieś rysunki techniczne jak wygląda mocowanie zderzaka?

corrado - 2014-05-01, 23:04

Lampa jakaś uszczelniona silikonem czarnym, u mnie tak nie ma.
A te ślizgi zderzaka to do wymiany pewnie u CIebie.
Trzebaby zdjąć tą prawą część i popatrzeć czy zaczepy wszystkie całe, głównie ten przy lampie.

Ślizg zderzaka - około 40pln nowy z ASO.

http://allegro.pl/slizg-z...4174990585.html
Montowany do błotnika na 4 nity.

Karenzo - 2014-05-01, 23:21

napisz co to aso ? na 99 % wiem ale nie chce wyjść na malkontenta
ja tak nie mam
robota spaprana to co ci powiedział pan z aso to żart , to oni mają reklamować nie ty

uran - 2014-05-02, 00:30

Karenzo napisał/a:
napisz co to aso ? na 99 % wiem ale nie chce wyjść na malkontenta
ja tak nie mam
robota spaprana to co ci powiedział pan z aso to żart , to oni mają reklamować nie ty

Modlińska :roll:

Karenzo - 2014-05-02, 00:48

hehe wiedziałem , miałem z nimi swoje bardzo negatywne przeżycia
radze od razu sprawdzić co tak naprawdę wymienili a co wpisali w faktur

Co do szczelin w zderzaku to jak bym widział swoje , fuszerka .

uran - 2014-05-02, 09:56

Karenzo napisał/a:
hehe wiedziałem , miałem z nimi swoje bardzo negatywne przeżycia
radze od razu sprawdzić co tak naprawdę wymienili a co wpisali w faktur

Co do szczelin w zderzaku to jak bym widział swoje , fuszerka .

Reklamowałeś ? Cz zrobili Ci to w końcu porządnie ? Czy w końcu odpuściłeś ?

Karenzo - 2014-05-02, 14:16

za późno to zauważyłem żeby reklamować .
Fajne tam jest , serwisant który wydaje auto po przeglądzie mówi że mam zderzak zdeformowany od spodu na co ja odpowiadam że był robiony z przodu bo miał mała przygodę .
Pracownik odpowiada że pewnie źle wyklepali i dziadostwo . Skwitowałem że robili tutaj więc temat się urwał .

Moja nogą więcej tam nie postanie.
Poprosiłem ich żeby dodali mi płynu chłodniczego (miałem na minimum ) , dolali innego (inny kolor inna gęstość ) policzyli jak za butelkę oryginału .

bushi - 2014-05-10, 11:30

Dokładnie sprawdź co było w fakturze - bo niestety może być tak, że na fakturze masz nową lampę, ślizgi etc, a w rzeczywistości wszystkie stare części poprawione silikonem... ASO niestety często nie są lepsze od pana Mietka z warsztatu obok i rąbią równo klientów, i to za porządną kasę. Choć mam zastrzeżenia co do tego jak realizowany jest program "Będzie pan zadowolony" to można tam zobaczyć ogólny trend, jakie jest podejście do jeleni... tzn klientów.
piotr. z - 2014-05-11, 11:39

Ciekawostka... Po naszej Mikołajkowej przygodzie, gdzie Drakuli również "oczy" ze zdziwienia wypadły wsadzono mi nowe reflektory. I mam takie same smarki silikonu jak uran. Problem w tym, że zaczepy od moich reflektorów były połamane (widziałem) więc nie wiem, czy ktoś chciałby się bawić w odklejanie tyłu od innych lamp i doklejanie reszty. Kiedyś w Nubirze bawiłem się w przyciemnianie wkładek reflektorów i trochę zabawy z tym było...
johnson - 2014-05-11, 13:45

piotr. z napisał/a:
Ciekawostka... Po naszej Mikołajkowej przygodzie, gdzie Drakuli również "oczy" ze zdziwienia wypadły wsadzono mi nowe reflektory. I mam takie same smarki silikonu jak uran. Problem w tym, że zaczepy od moich reflektorów były połamane (widziałem) więc nie wiem, czy ktoś chciałby się bawić w odklejanie tyłu od innych lamp i doklejanie reszty. Kiedyś w Nubirze bawiłem się w przyciemnianie wkładek reflektorów i trochę zabawy z tym było...

wystarczy sprawdzic date produkcji reflektora i będzie po tajemnicy

ajax - 2014-05-11, 22:53

odpowiedź na pierwsze pytanie: NIE
odpowiedź na drugie pytanie: niestety nie dysponuję. Może niezawodny laisar :?:
MSZ bubel nie naprawa

matucha - 2014-05-12, 13:59

Jeśli to była likwidacja szkody, to zawsze ich można postraszyć zgłoszeniem do ubezpieczyciela. Mój teść miał taki przypadek - co ciekawe okazało się przy sprzedaży auta i nowemu właścicielowi naprawili bez problemu.
uran - 2014-05-29, 11:17

Sprawa na razie stanęła na kontakcie z Renualt, które to skontaktowało się z Decarem oni powiedzieli że tak jest ok. Podobno informacje też mają magazynu centralnego Renault że też tak ma być. Ale dla mnie to trochę mało dla mnie więc poprosiłem o stanowisko producenta.
Więc jest cisza w eterze.
Cytat:
wystarczy sprawdzic date produkcji reflektora i będzie po tajemnicy

Najpierw trzeba wiedzieć gdzie jest oznaczenie produkcyjne.
A po drugi co jeśli domniemany przeszczep był też z 2014 ?
Albo może być taka sytuacja że lampa leżała na magazynie od 2013 i co mi powie data produkcji ?
Cytat:
Jeśli to była likwidacja szkody, to zawsze ich można postraszyć zgłoszeniem do ubezpieczyciela.

I'm on it.

OMODOS - 2014-05-29, 13:02

No też czekałem na potwierdzenie że jest to magiczny Dekar :)

Serdecznie nie polecam.