DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Sprawy klubowe - Umiejscowienie tematu "Wpadki ASO"

jan ostrzyca - 2014-05-09, 04:50

Proponuję przywrócić ten wątek do działu technicznego, albo przeniesienie na początek listy w dziale dealerzy, warsztaty. Ustawienie go tak jak jest teraz powoduje, że wylądował pomiędzy warsztatami, a chodzi mi o stworzenie czegoś w rodzaju podsumowania dziwnych historii dotyczących ASO.
grapess - 2014-05-09, 09:18

Można by jeszcze zrobić bliźniaczy wątek o dobrych sytuacjach, które miły miejsce w ASO.
Zakładam, że takie też są.

bebe - 2014-05-09, 10:10

grapess napisał/a:
Można by jeszcze zrobić bliźniaczy wątek o dobrych sytuacjach, które miły miejsce w ASO.
Zakładam, że takie też są.

Są, ale sensu takiego wątku nie widzę, z wielu względów.

Po pierwsze: definicja dobrej sytuacji. Sytuację, w której ASO po prostu robi, co do niego należy, uważam za normalną, więc nie widzę sensu nad tym się rozwodzić. Problem w tym, że to, co dla jednego jest normą, dla innego może być super-fajne ("Wow! Wymienili mi olej i poczęstowali kawą z automatu! I jeszcze wytarli ptasią kupkę z dachu! I słonko tak ładnie świeci!") albo wprost przeciwnie - poniżej wszelkiej krytyki ("Noalejakto, zrobili, co mieli zrobić, ale kawa z automatu lurowata, musiałem sam wjechać na halę, mechanik się nie ukłonił, a na czerwonej poduszce, na której po wszystkim podano mi kluczyki, był pyłek! Ja płacę i wymagam!").

Po drugie: natura Lucka jest ułomna i lepiej pamiętamy złe doświadczenia ("jak chciałem napić się z kałuży to gonił mnie tygrys!") niż dobre ("dzisiaj nie gonił mnie tygrys"). Więc siłą rzeczy wątek z dobrymi sytuacjami nie będzie tak rozbudowany i emocjonujący, jak wątek o wpadkach.

Po trzecie: Polacy kochają narzekać. Ja na przykład w ten sposób oddycham. :> Stężone w jednym wątku dobre wibracje mogłyby nam po prostu zaszkodzić. ;>

laisar - 2014-05-09, 10:37

Dział o serwisach jest segregowany alfabetycznie, więc Marek1603 zmienił tytuł na "ASO - wpadki", dzięki czemu temat jest już blisko początku.

W dziale ogólnym znajduje się natomiast do niego linka, szeregowana wg czasu.

(W dziale technicznym to chyba raczej powinny się znajdować konkretne sprawy techniczne, a nie opisy dol i niedoli...).

Marek1603 - 2014-05-09, 11:00

Ja nic nie zmieniałem. :-/
jan ostrzyca - 2014-05-09, 11:02

Chłopcy po co wyodrębniono ten wątek? To tylko pytanie techniczne a nie materiał na dyskusję.
Karenzo - 2014-05-09, 15:36

A nie można zmienić tego ustawienia w dziale z warsztatami z powrotem na czasowy ?
nic nigdy nie można tam znaleźć (przez co ja w ogóle go nie czytam ) i tak jak ktoś będzie szukał konkretnego miejsca użyje wyszukiwarki

laisar - 2014-05-09, 16:10

jan ostrzyca napisał/a:
po co wyodrębniono ten wątek?

Bo to nie jest kolejny wypadek w ASO?

laisar - 2014-05-09, 16:14

Karenzo napisał/a:
A nie można zmienić tego ustawienia w dziale z warsztatami z powrotem na czasowy?

Idea była taka, żeby segregowanie było właśnie alfabetycznie miastami i nazwami warsztatów w celu najszybszego odnalezienia szukanego podmiotu.

Dział zostanie wkrótce podzielony i tematy ogólnoserwisowe, a niedotyczącego konkretnego warsztatu, będę tradycyjnie szeregowane czasowo.

jan ostrzyca - 2014-05-09, 17:07

laisar napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
po co wyodrębniono ten wątek?

Bo to nie jest kolejny wypadek w ASO?

Kolego, to nie jest temat na osobny wątek. Wydzielenie go, tylko niepotrzebnie mnoży wątki i do niczego sensownego nie prowadzi.

laisar - 2014-05-09, 17:46

jan ostrzyca napisał/a:
to nie jest temat na osobny wątek

Oczywiście, że jest, tak jak we wszystkich podobnych przypadkach - kto by chciał czytać w temacie o wybitnych osiągnięciach ASO dywagacje o umiejscowieniu wątku na forum...

jan ostrzyca napisał/a:
niepotrzebnie mnoży wątk

Potrzebnie - łatwiej coś znaleźć w osobnych tematach, których zawartość odpowiada tytułom, niż gdy w jednym są różne sprawy.

jan ostrzyca napisał/a:
do niczego sensownego

Porządek jest sensowny.

Ale oczywiście można skasować niniejszy temat - życzenie o umieszczenie tematu merytorycznego na początku działu zostało już wszak spełnione. Skasować?

jan ostrzyca - 2014-05-09, 18:04

laisar napisał/a:

Ale oczywiście można skasować niniejszy temat - życzenie o umieszczenie tematu merytorycznego na początku działu zostało już wszak spełnione. Skasować?

1. Niniejszy wątek należy skasować.
2. "Życzenie" a właściwie propozycja co do umieszczenia wątku nie "zostało spełnione".