|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Sprawy klubowe - Critical error - przekroczony limit połączeń na godzinę
kicia - 2014-05-26, 13:19 Temat postu: Critical error - przekroczony limit połączeń na godzinę Ostatnio już kilka razy mi się zdarzyło, że jakieś kilka - kilkanaście minut przed pełną godziną wyskakuje mi błąd z bazy danych mówiący, że
Kod: | exceeded the 'max_connections_per_hour' resource (current value: 5000) |
Da się ten limit zwiększyć? Bo wygląda na to, że 5000 kliknięć na godzinę, to czasem za mało.
route2000 - 2014-05-26, 13:23
Ja tez tak samo miałem... Trzeba tylko się uzbroić w cierpliwość, bo tam dużo osób się pcha....
bebe - 2014-05-26, 15:24
Da się, ale nie wiem, czy na stałe. Generalnie gryplan jest taki:- migrujemy forum na nowy silnik
- sprawdzamy, czy na nowym silniku błąd się powtarza
- jeśli tak, to ciosamy kołki na głowie firmie hostingowej, bo to niestety problem z bazą udostępnianą przez hosting
Migracja forum Niebawem™.
kicia - 2014-05-26, 16:19
Czyli przy pomyślnych wiatrach jeszcze przed początkiem lata... przyszłego
Marek1603 - 2014-05-26, 17:12
Z tą migracją jest tak od kilku dobrych miesięcy albo lat.
Żartowałem. Cierpliwości.
mud maX - 2015-05-08, 10:59
Ostatnio coraz częściej wyrzuca ten błąd. Robi się tu za ciasno:)
laisar - 2015-05-08, 11:11
Mimo braku komunikatów - prace nad apgrejdem silnika forum cały czas trwają, a ich sukces powinien rozwiązać m.in. powyższy problem.
Lajkonik - 2015-05-08, 13:51
A do stopki będzie można wreszcie wrzucić jakąś sygnaturkę?
laisar - 2015-05-08, 14:37
Lajkonik napisał/a: | do stopki będzie można wreszcie wrzucić jakąś sygnaturkę? |
Tak.
Lza - 2015-05-08, 21:32
laisar napisał/a: | Mimo braku komunikatów - prace nad apgrejdem silnika forum cały czas trwają, a ich sukces powinien rozwiązać m.in. powyższy problem. |
Oj, obawiam się, że ten akurat błąd to nie silnik, ale na ograniczenia hostingu. (na inym silniku będzie to samo, a mo ze nawet częściej, jako że bardziej zaawansowane oprogramowanie zazwyczaj wykonuje więcej zapytań do bazy).
Warto zwrócić się do usługodawcy / administartora bazy, żeby podniósł ten limit dla waszego użytkownika bazy
benyo - 2015-05-09, 00:17
A mi się zdaje, że to jest zmienna samej bazy. Można ją zmienić zapytaniem SQL: SET GLOBAL max_connections = 10000 albo połączyć się przez phpmyadmin i skorzystać z opcji Zmienne i tam ustawić max_user_connection lub max_connection na więcej niż 5000 (lub ustawić na 0 jeśli bez limitu). Chociaż mogą być ograniczenia hostingu narzucone z góry.
bebe - 2015-05-14, 14:09
Lza napisał/a: | laisar napisał/a: | Mimo braku komunikatów - prace nad apgrejdem silnika forum cały czas trwają, a ich sukces powinien rozwiązać m.in. powyższy problem. |
Oj, obawiam się, że ten akurat błąd to nie silnik, ale na ograniczenia hostingu. (na inym silniku będzie to samo, a mo ze nawet częściej, jako że bardziej zaawansowane oprogramowanie zazwyczaj wykonuje więcej zapytań do bazy). |
Masz rację, to ograniczenie hostingu. Mam cichą nadzieję, że na nowym silniku (po drodze parę razy zmieniła nam się koncepcja, teraz będzie to phpBB 3.1 :) będzie nieco lepiej, bo w porównaniu z Przemem zadaje mniej zapytań.
Lza napisał/a: | Warto zwrócić się do usługodawcy / administartora bazy, żeby podniósł ten limit dla waszego użytkownika bazy |
Te limity nie wzięły się z sufitu, usługodawca chętnie je podniesie/zdejmie, jeśli za to zapłacimy. :) (Jeżeli migracja nie poprawi znacząco sytuacji, to pewnie tak zrobimy.)
kicia - 2015-05-14, 23:21
bebe napisał/a: | Te limity nie wzięły się z sufitu, usługodawca chętnie je podniesie/zdejmie, jeśli za to zapłacimy. :) |
A o ile wzrośnie opłata?
Ajgor - 2015-05-14, 23:26
Najpierw chciałbym wiedzieć ile teraz płaci Administracja Forum i dlaczego nie ogłaszana jest jakaś zbiórka, nie żeby mnie pieniądze swędziały ale dlatego że jako społeczność powinniśmy ten koszt razem ponosić.
Lajkonik - 2015-05-15, 08:43
Zgadzam się. Jak duży nie byłby koszt, to rozłożony na wszystkich klubowiczów, wyniósłby pewnie kilka PLN na osobę. Tylko nie można nikogo zmusić do płacenia. Pytanie więc ile osób wniosłoby wkład?
Karenzo - 2015-05-15, 10:13
Sprawa już była poruszana .
Zbiórek na utrzymanie serwera nie ma . Jest tylko możliwość przy zakupach klubowych gadżetów dokonania większego przelewu . Różnica zostanie przekazana na utrzymanie serwera
|
|