|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - zimny diesel dci - falowanie obrotów
Grunschlk - 2011-12-11, 02:04
W moim DCi 90 FAP również występuje "żabienie".
Myślałem, że to może coś ze sprzęgłem w moim modelu ale widzę, że może nie.
Jakieś rozwiązania (oprócz gazowania)?
Weles - 2012-01-04, 15:36
Powitać..czytałem o tych Waszych zażabionych daćkach,czytałem,czytałem i ... chyba wyczytałem od kilku dni mój duster ma podobne objawy(1.5 dci 85,30 tyś.) może nie robi dużej żaby,ale przy zmianie biegu,po dodaniu gazu coś autko przydusza..dopiero po chwili "załapuje" gaz..dzieje się to zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku..poczynię jeszcze dalsze kilkudniowe obserwacje auta i dam znać co,jak i czy w dalszym ciągu..pozdr.
juro - 2012-01-04, 23:38
Do tej pory nie zwracałem na to uwagi ale ostatnio zauważyłem to samo u siebie mimo,że mam diesla. Szarpanie co prawda lekkie ale występuje. Zawsze na zimnym silniku i przy ruszaniu. Po kilku km problem samoistnie znika. Wynika z tych postów ,że to nie jest jedynie przy LPG. Ciekawe jak dużo dieslowców zauważyło ten fakt ?
okey32 - 2012-04-17, 15:32
Weles napisał/a: | Powitać..czytałem o tych Waszych zażabionych daćkach,czytałem,czytałem i ... chyba wyczytałem od kilku dni mój duster ma podobne objawy(1.5 dci 85,30 tyś.) może nie robi dużej żaby,ale przy zmianie biegu,po dodaniu gazu coś autko przydusza..dopiero po chwili "załapuje" gaz..dzieje się to zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku..poczynię jeszcze dalsze kilkudniowe obserwacje auta i dam znać co,jak i czy w dalszym ciągu..pozdr. |
ja mam podobne obserwacje ale zauważyłem ze robi to przy zmianie z pierwszego biegu na drugi i to jeśli chce szybko zmienic bieg i przyspieszyc wtedy przez moment przydusza silnik.
Też zauważyłem że obroty silnika po puszczeniu pedału gazu nie spadaja od razu tylko po jakims czasie i jesli szybko zmienia sie biegi to nawet nie dodajać gazu po zmianie biegu auto samo szarpnie do przodu , cięzko jest wtedy płynnie jechać . dobrze jest gdy nie śpieszy sie ze zmiana biegu i poczeka chwile az obroty trochę spadna .
Może to kwestia przyzwyczajenia czy zmiany techniki jazdy i przestawienia sie z benzynki na diesla.
Weles - 2012-04-19, 20:25
..okey32 mojemu dusterowi już przeszło..przeanalizowałem wszystkie za i przeciw,co,jak,gdzie i dlaczego-i mam tylko jedne wytłumaczenie "żaby"-zatankowałem za dobre(czytaj droższe) paliwo..od początku poiłem daćkę "zwykłym" on,a tylko raz wlałem v-powera czy coś podobnego i wtedy zaczęla skakać..po wyjeżdżeniu paliwka zatankowałem znowu zwykłego on..i wszystko gra,ani razu nie bryknęla..reasumując-co było powodem skakania tak do końca nie wiem..pozdr.
okey32 - 2012-04-19, 20:54
Byłem tak przy okazji w salonie i rozmawiałem z gościem który sprzedał mi autko. Według niego obroty powinny spadać od razu po puszczeniu pedału gazu i mam kiedys zgłosic sie w serwisie w celu sprawdzenia tego, mówi że moze to być jakis bład i wystarczy podłaczyc komputer. Natomiast poszperałem troche w internecie i prawdopodobna przyczyna tego jest czujnik połozenia pedału sprzęgła o ile takowy jest w aucie.
mir - 2013-01-19, 20:35
Witam.
Od pewnego czasu w DD 4x4 1,5 dci mam problemy z odpalaniem. Polega to na tym, że odpala za drugim czasami trzecim razem. Pojawia się to losowo tzn. co jakiś czas bez przyczyny ma "problem". Dźwięk wydawany czasami podobny jest tak jakby nie kręcił rozrusznik, a czasami jest tak że rozrusznik kręci ale nie ma to przełożenia na rozruch silnika. W serwisie Dacii nie stwierdzili żadnych usterek czy też błędów. Sprawdzili akumulator, ciśnienia, świece żarowe nie jestem pewny tylko czy sprawdzali rozrusznik. Nic nie znaleźli. brali go kilka razy do siebie i podpinali pod komp. I nic. Teraz pyt. czy któremuś z szanownych kolegów przytrafiło się coś podobnego, a jak tak to jak uporał się z problemem. A zalany jest olejem 5w40 tak powiedzieli mi w serwisie, i ten problem pojawia się tylko zimą.
Boogie - 2013-01-25, 21:47
A podłączenia klem sprawdzali czy tylko pomierzyli parametry akumulatora na podpiętym?
marttinj23 - 2014-02-09, 21:22 Temat postu: duster 1.5dci falowanie obrotów Witam koledzy znajomemu w duster falują jakby obroty na zimnym silniku wskazówka obrotów faluje silnik jakby momentami chciał zgasnąć jak zimny silnik jakby troszke brakowało mocy jak sie rozgrzeje wszystko ok o to morze być>>?? duster ma przejechane okolo 600km
Karenzo - 2014-02-09, 21:45
nie ważne co to jest
aso ma to naprawić znając życie żeby być bardziej eko producent ostro ogranicza dawke paliwa na grzaniu
Cav - 2014-02-09, 22:49
Od razu dodam że pomogło, jak ręką odjął.
Cav - 2014-02-09, 22:49
Do serwisu na zmianę softu.
Leczy problem w całości.
marttinj23 - 2014-02-11, 13:10
ile trwa taka zmiana softu w serwisie??
Karenzo - 2014-02-11, 14:18
zadzwoń do aso to się dowiesz ....
marttinj23 - 2014-03-03, 16:53
wizyta w ASO Bydgoszcz pomogła w 100 procentach i wgranie nowego softu wiedzieli zaraz o co biega obroty już falowały przy wyjeździe z salonu na zimnym silniku ale sprzedawca mówił ze to panie mało paliwa dlatego
|
|