DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Dokker Multimedialne Lusterko Project ;)

BigT - 2014-06-14, 12:20
Temat postu: Dokker Multimedialne Lusterko Project ;)
Jako że mój Dokker jest w wersji VAN, lusterko wsteczne jako takie jest zbędne,
a miejsce na nie jest, wpadłem na szatański pomysł...

Umieścić w lusterku wszystko co na codzień niezbędne, a nie chce się tego za każdym razem zakładać przed i zdejmować po jeździe - rejestrator jazdy i GPS. No i może ew odwieszke na gruszkę od CB.

BigT - 2014-06-14, 17:35

Idea już jasna, teraz czas na 1 krok.

Było nim kupno (14zł) i zbicie lusterka, sama przyjemność ;)

Rejestrator (MIo 338) został wybrany tak, który pasował do założeń i miał adekwatne wymiary,
a GPSa (Mio m300) używam już o ładnych kilku lat.

Niestety o ile kamera się mieści, o tyle lokalizator nie do końca - nawet 3 i pół calowy ekran to zbyt wiele na lusterko...

route2000 - 2014-06-14, 17:51

BigT, wytnij trochę nacięcie z góry i u dołu albo tylko u góry obudowy lusterka tak aby cały lokalizator zmieścił się w obudowie (by nie wystawał poza obrys obudowy) - wiadomo, że u góry i u dołu lub u góry będzie wystawał, ale nie do przodu i będzie równy z kamerką. ;-)
BigT - 2014-06-14, 18:14

Pierwotny plan był taki żeby wyciąć górę z 2 powodów nawet :
-nie mieści się :)
-nie zasłaniać anteny

Pewnie od tego zacznę, ale będę musiał zrobić testy widoczności - czy nie będzie tego nazbyt widać z zewnątrz, gdyż celem nadrzędnym jest umiejscowienie tego tak, żeby nie trzeba było demontować.

route2000 - 2014-06-14, 19:08

Jak wytniesz u góry to, moim zdaniem, chyba nie powinno widać, bo tam jest jakby siateczka na szybie i ładnie będzie wyglądać.
Zajrzyj na moją stronkę, gdzie mam przyczepiony nad lusterkiem dodatkowy wyświetlacz od czujników cofania. Tam elegancko się mieści i ogólnie ładnie wygląda, a wysokość między górną część lusterka a szybą jest dość duża, że lokalizator spokojnie się zmieści. ;-)

BigT - 2014-06-14, 21:35

Wytnę i tak - jak za bardzo będzie widać to zostawię sam uchwyt do szyby i zrobię sam alternatywną obudowę lusterka, a w najgorszym razie stracę 14zł ;)
Mam nadzieję że taki niecodzienny kształt nikogo nie zainteresuje ;)

Albo jeszcze lepiej - w miejscu gdzie będzie wystawać przykleję sobie płytę CD ;)

route2000 - 2014-06-14, 21:45

Czekamy na końcowy efekt, no i na fotki z przeróbki Twojego pomysłu :-D
BigT - 2014-06-14, 21:49

Dodam że to tylko część modyfikacji ;)

Chce zabudować półkę - wsadzić tam na stałe CB, dorobić ze 2 gniazda zapalniczki, zasilanie do GPSa i rejestratora i pewnie oddzielny głośnik do CB / GPSa, bo zawsze denerwują mnie te małe, skrzeczące głośniczki...

jas_pik - 2014-06-14, 22:11

To Twoja wersja miała lustrko wewnętrzne a nie miała półki?
Na pikniku widziałem wersję z półką ale bez lusterka.
Ze względu na wysokość nad głową ta półka to świetne rozwiazanie.
Wg mnie idealnie by się sprawdzała chyba też w Lodzi na kamerę /navi/CB

BigT - 2014-06-14, 23:57

Moja wersja nie miała lusterka, ale miała i nadal ma półkę.

Nie wiem jak chciałbyś zamontować na półce rejestrator czy navi. CB da radę, ale coś innego ?
Kamera mało co by widziała i bylaby widoczna, a navi nie będzie tak dobrze, o ile w ogóle, łapała fix-a.

jas_pik - 2014-06-15, 11:33

Tak na szybko pomysły.
A co do GPS-u to zawsze szybko znajdzie fix-a :)
Włożenie go w daszek p-słoneczny spowoduje że nie będzie widoczny bo jak nie używasz to podnosisz daszek do góry :)

BigT - 2014-06-15, 12:58

jas_pik napisał/a:
A co do GPS-u to zawsze szybko znajdzie fix-a :)
Tia ;] Znaleźć to raczej znajdzie, choć wiele zależy od pogody nie raz, ale problem polega na różnicy w czasie znalezienia i jakości sygnału. Zdecydowanie odczuwalne.
Kolejna sprawa to fakt że osłona przeciwsłoneczna pasażera, to jednak zdecydowanie za daleko żeby komfortowo sięgać ręką. W szczególności jeśli chcemy wpisać adres. A osłona od strony kierowcy odpada - co jeśli słońce będzie świeciło z boku ? ;) Choć ew ta opcja jest do rozważenia - zobaczymy jutro jak przejdą testy widoczności.

CB będzie w tych okolicach, ale nie będę niczego ciął :) Praktycznie nie będzie go widać z zewnątrz, obsługuje się i tak na pałę praktycznie, a w razie jakbym chciał zmienić model albo co, nie będę miał dziury w półce :)

BigT - 2014-06-18, 18:11

Paczka właśnie przyszła:

Więc praca rusza w ciągu minut :)

BigT - 2014-06-20, 10:48

EDIT
Zgrubnie wszystko już zrobione, teraz czas na wykańczanie i ostateczne dopasowywanie:

Kolejny krok to lekkie przerobienia GPSa aby zasilanie wyprowadzić bokiem i może zmienić położenie głośnika.

BigT - 2014-06-20, 13:22

Pierwsze konkretne przymiarki i efekt wizualny od tyłu, a właściwie przodu :)

Przy okazji zmieniła się ogóla koncepcja montowania GPSa i zamiast pozostawić go ruchomym, zostanie nieco pocięty i wmontowany praktycznie na stałe, ale za to będzie mniej, a właściwie wcale nie będzie odstawał frontem od płaszczyzny lusterka i ogólnie będzie smuklej.

Nie wiem natomiast jak rozwiążę sprawę niewykorzystanej przestrzeni, tzn frontu lusterka. Wolałbym nie zostawiać tam "dziur" między urządzeniami, ale ...

BigT - 2014-06-21, 16:59

To co lubimy najbardziej - cięcie GPSa :) Nieodwracalne ;)

BigT - 2014-08-04, 14:07

Niestety zszyty palec trochę utrudnia mi pokazywanie kolejnych kroków...
Ale nie ma tego złego... Zatem kolejne mody są już planowane, a zakupy już do mnie lecą :)