Zakupiłem jakiś czas temu fajnie wyglądające poprzeczki dachowe norauto. Podczas jazdy okazało się, że zaczynają znacznie szumieć już od 70km/h. Oczywiście można jeżdzić wolniej lub zdjąć nieużywane belki. Jednak czasem w mieście 70 km/h to zbyt wolno, poprzeczki przydają się w różnych nie przewidywalnych sytuacjach, poza tym według mnie sandero z nimi wygląda fajniej
Zrobiłem kilka zdjęć, może ktoś ma pomysł, jak można zniwelować szum ? Nie wiem co szumi, same belki są ładnie zaokrąglone, może szum na styku metalowego elementu łączącego z dachem a początkiem belki ? Jakieś pomysły sugerujecie ? Widziałem takie owiewk przed przednią belkę kierującą strugę powietrza ponad nie.
cena uczciwa, narządzi nie mam ani umiejętności samodzielnego wykonania.
BigT - 2014-06-22, 14:37
mekintosz napisał/a:
http://allegro.pl/owiewka...4337756612.html
Koszt zrobienia takiej to okolice 30zł, ale jak nie masz ani narzędzi, ani umiejętności to 120zł z wysyłką nie jest wygórowaną ceną.
Martwi mnie tylko brak jakiejś gumy czy czegokolwiek innego na dolnej krawędzi, co może spowodować obrażenia dachu.mekintosz - 2014-06-22, 16:03
BigT napisał/a:
mekintosz napisał/a:
http://allegro.pl/owiewka...4337756612.html
Koszt zrobienia takiej to okolice 30zł, ale jak nie masz ani narzędzi, ani umiejętności to 120zł z wysyłką nie jest wygórowaną ceną.
Martwi mnie tylko brak jakiejś gumy czy czegokolwiek innego na dolnej krawędzi, co może spowodować obrażenia dachu.
Na FB znalazłem fotki, gumki są
BigT - 2014-06-22, 16:08 No to bierz jak chcesz :)
Fajnie byłoby tam halogeny zamontować ;)mekintosz - 2014-06-22, 16:13 Też mi się tak skojarzyło - off roadowo
Z LEDowych np
rafal_rx - 2014-06-23, 10:22 Temat postu: Re: Belki/poprzeczki dachowe - szum powietrza powyżej 70 km/
mekintosz napisał/a:
jak można zniwelować szum ? Nie wiem co szumi, same belki są ładnie zaokrąglone, może szum na styku metalowego elementu łączącego z dachem a początkiem belki ? Jakieś pomysły sugerujecie ? Widziałem takie owiewk przed przednią belkę kierującą strugę powietrza ponad nie.
Jest jeszcze jeden sposób, który producenci aut wykorzystują w konstrukcjach anten samochodowych.
Trzeba nawinąć na belkę sznurek, może być drut w izolacji. Tak, aby na jeden zwój przypadało kilka cm, do dziesięciu. Aby było to stabilne, to na to trzeba dać koszulkę termokurczliwą. Parę lat temu tak przerobiłem antenę Sirio z promiennikiem z włókna szklanego.mekintosz - 2014-06-24, 22:49 Zrobiłem "symulację" oferowanej przez sprzedającego owiewki. Szerokość 99 cm wysokość 17 cm. Nie zakrywa w pełni swoim "cieniem aerodynamicznym" całej przedniej belki wraz z plastikowymi elementami. Liczę po cichu, ze skierują powietrze ponad belkę/belki i będzie ciszej.BigT - 2014-06-24, 22:51 No i jeszcze nie sprawdziłeś ? ;]
Taką piękność zostawiłeś na samochodzie i tyle ? ;]mekintosz - 2014-07-03, 19:52 Ciąg dalszy ...
Dotarła zamówiona owiewka. Poprosiłem by dolna krawędź była lekko wcięta, celem dopasowania do krzywizny dachu. Dedykowane przez producenta/rzemieślnika sprzedającego owiewki aluminiowe uchwyty "otuliłem" czarną koszulką termokurczliwą. Wymieniłem śrubki na imbusowe nierdzewne oraz zastosowałem uszczelkę na całej szerokości styku owiewka - dach. By upodobnić ja wizualnie do oldskulowej owiewki thule zakupiłem stosowną naklejkę.
Całość ok 140-150 zł.
Jeszcze nie testowałem ;-(BigT - 2014-07-04, 11:58 Wygląda spoko, tylko ordynarnie brakuje tak ze 4 halogenów ;)matucha - 2014-07-05, 20:47 To by się nadało: http://allegro.pl/spojler...4370130026.html
Szersze i tańsze i mam jeszcze 2 sztuki na zapas mekintosz - 2016-09-17, 20:22 Powrót do tematu po dwóch latach. Poprzednia owiewka przez to, że nie osłaniała całych belek nie do końca spełniała swoje zadanie. Poza tym przez warunki atmosferyczne strasznie się trwale zasyfiła. Zamówiłem u tego samego wytwórcy nowszy model, wzorowany na Thule, z plastikowymi zagiętymi zakończeniami. Chciałbym jednak by za dwa lata wyglądała nie aż tak paskudnie zastanawiam się, czy na etapie montaż¨już ją czymś nie okleić, tej części z plexi. Może folia bezbarwna czy coś innego polecacie ? Też mi pojaśniały uchwyty bagażńika od słońca, były ładnie czarne. Natrzeć czymś do polerowania zderzaków ?