|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - [Auto Świat]Czy crash-testy EuroNCAP kłamią?(chyba tak)
paweloo97 - 2008-08-11, 20:33 Temat postu: [Auto Świat]Czy crash-testy EuroNCAP kłamią?(chyba tak) Macie go w gazecie na stronach 12-13.W internecie jest cały artykuł.Link:
http://www.auto-swiat.pl/...,Artykul-21825/
W Szwecji jest taki organizacja ubezpieczeniowa Folksam:od 24 lat przyjmuje raporty wypadków w których jest ktoś co najmniej ranny.Wyszło im na przykładzie 206,Clio II,Accent 95-99,Megane I,Laguna I,Voyager.Wynik;czterogwiazdkowe wg.Folksamu nie wychodziły dobrze.Wśród ,,dwugwiazdkowców'' ta firma oceniła ich poziom ochrony za dobry,a w przypadku Youagera z lat 96-00 bardzo dobrze.
wox - 2008-08-11, 21:26
W tym artykule autor co prawda napisał, że testy EuroNCAP są przeprowadzane w identycznych warunkach - zgoda, ale czegoś nie doczytał przygotowując artykuł - to nie jest do końca prawda. Samochód sprawdzany w teście zderza się z odkształcalną przeszkodą, ale ta przeszkoda ma masę taką, jak badany samochód. I to jest główna przyczyna tego, że małe samochody (jak np. Fiat 500) uzyskują w teście 5 gwiazdek. Warunki przeprowadzania testów EuroNCAP są dokładnie opisane. Dziwię się (chociaż właściwie to nie - takich mamy fachowców na każdym kroku), że tak "drobny szczegół" umknął jego uwadze.
Mamert - 2008-08-11, 22:16
Tylko co dają te wszystkie gwiazdki w takim wypadku ?? Podobno tego TIRa prowadził pijany Polak. http://wiadomosci.gazeta...._Internet_.html
paweloo97 - 2008-08-12, 07:01
wox napisał/a: | W tym artykule autor co prawda napisał, że testy EuroNCAP są przeprowadzane w identycznych warunkach - zgoda, ale czegoś nie doczytał przygotowując artykuł - to nie jest do końca prawda. Samochód sprawdzany w teście zderza się z odkształcalną przeszkodą, ale ta przeszkoda ma masę taką, jak badany samochód. I to jest główna przyczyna tego, że małe samochody (jak np. Fiat 500) uzyskują w teście 5 gwiazdek. Warunki przeprowadzania testów EuroNCAP są dokładnie opisane. Dziwię się (chociaż właściwie to nie - takich mamy fachowców na każdym kroku), że tak "drobny szczegół" umknął jego uwadze. |
No,zgadam się,teraz był przykład jak ADAC wykonał eksperyment;crash 500-tki z Q7.W Fiacie oczywiście wszystko zadziałało OK,ale jak zwykle,dużo(2 razy)większa masa Audi nie pomogła uchronić pasażerów Fiata..ADAC trochę skarcił Audi za elementy które mogłyby się łatwiej zniekształcać.
KaS602 - 2008-08-12, 09:58
Panowie to, ze roznica mas ma wielkie znaczenie podczas wypadku jest niepodwazalne. Jednak jesli samochod w tescie (takim samym dla wszystkich) otrzymuje jedna gwiazke, a drugi piec gwiazdek, ten z lepszym wynikiem wrozy lepsza wytrzymalosc (obiektywnie) przy kazdym zderzeniu. Jesli z drogi zmiecie cie 40 ton na kolach, to chocby osobowka miala 10 gwiazdek, na nic sie to nie zda.
wox - 2008-08-12, 21:17
KaS602 napisał/a: | Panowie to, ze roznica mas ma wielkie znaczenie podczas wypadku jest niepodwazalne. Jednak jesli samochod w tescie (takim samym dla wszystkich) otrzymuje jedna gwiazke, a drugi piec gwiazdek, ten z lepszym wynikiem wrozy lepsza wytrzymalosc (obiektywnie) przy kazdym zderzeniu. Jesli z drogi zmiecie cie 40 ton na kolach, to chocby osobowka miala 10 gwiazdek, na nic sie to nie zda. |
Przedstawiam dwa samochody zbadane przez EuroNCAP. Zderza się czołowo Nissan Navara (przed poprawką 1 gwiazdka) z Fiatem 500 (oczywiście 5 gwiazdek). W którym aucie wolałbyś siedzieć (gdyby posłużyli się tobą jako manekinem)? A może zderzenie boczne? Nissan w Fiata, a później następny Fiat w następnego Nissana?
KaS602 - 2008-08-12, 21:46
wox napisał/a: | Przedstawiam dwa samochody zbadane przez EuroNCAP. Zderza się czołowo Nissan Navara (przed poprawką 1 gwiazdka) z Fiatem 500 (oczywiście 5 gwiazdek). W którym aucie wolałbyś siedzieć (gdyby posłużyli się tobą jako manekinem)? A może zderzenie boczne? Nissan w Fiata, a później następny Fiat w następnego Nissana? |
To jest roznica mas o ktorej pisalem wczesniej. Idac tym tropem postaw sie w przedstawionej przez Ciebie sytuacji, ale Fiata 500 zastap Fiatem 600 (seicento) (skreslona jedna gwwiazdka w EuroNCAP) i powiedz czy nie bedzie roznicy w zniszczeniach mniejszego samochodu. I to jest to co mialem na mysli, ze mimo wszystko lepiej jezdzic samochodem bezpieczniejszym...
wox - 2008-08-12, 22:13
KaS602 napisał/a: | To jest roznica mas o ktorej pisalem wczesniej. |
Nie będziemy się tu licytować kto, co napisał (jak zwykle lubisz rozmymlać temat; albo nie czytasz wszystkich postów) - zerknij na drugi post w tym temacie. To jest rzeczowa i wyczerpująca informacja dotycząca konkretnego artykułu, który zlinkował Paweloo ... a Ty ciągle w kółko to samo.
To nie ja chciałem jeździć autem 5-ciogwiazdkowym, tylko Ty. Po co mam się przesiadać do Fiata 600 (jeśli chodzi o ścisłość to uzyskał on 2 gwiazdki, z czego skreślono jedną, za śmiertelne ryzyko przy zderzeniu bocznym)? Ja wybieram tego 1-gwiazdkowego Nissana, aniżeli 5-gwiazdkowego Fiata 500.
KaS602 - 2008-08-13, 10:06
wox napisał/a: | KaS602 napisał/a: | To jest roznica mas o ktorej pisalem wczesniej. |
Nie będziemy się tu licytować kto, co napisał (jak zwykle lubisz rozmymlać temat; albo nie czytasz wszystkich postów) - zerknij na drugi post w tym temacie. To jest rzeczowa i wyczerpująca informacja dotycząca konkretnego artykułu, który zlinkował Paweloo ... a Ty ciągle w kółko to samo.
To nie ja chciałem jeździć autem 5-ciogwiazdkowym, tylko Ty. Po co mam się przesiadać do Fiata 600 (jeśli chodzi o ścisłość to uzyskał on 2 gwiazdki, z czego skreślono jedną, za śmiertelne ryzyko przy zderzeniu bocznym)? Ja wybieram tego 1-gwiazdkowego Nissana, aniżeli 5-gwiazdkowego Fiata 500. |
Z calym szacunkiem, ale co Ty gadasz o tym "rozmymlaniu"? Twierdzisz, ze gwaizdki nie maja zadnego znaczenia, czy o co Ci chodzi? Pare postow wczesniej, napisalem, ze jesli samochod ma wicej gwiazdek (np. Fiat 500 vs Fiat 600) ten z lepszym wynikiem bedzie zapewnial wiekszy poziom bezpieczenstwa biernego w kazdym wypadku. To jest nie prawda?
Nie chodzi o to, ze "chcialem" jezdzic samochodem jednogwazdkowym. Nie kazdy ma potrzebe jezdzenia duzym, ciezkim pick-up'em, wiec jesli juz decydowalbym sie na zakup malego samochodu, wolalbym, zeby mial on 5 gwiazdek, ktory w starciu z taka Navarra dawalby mi wieksze szanse na przezycie.
Co do gwiazdek seicento - zwracam honor - masz racje, pomylilem sie.
wox - 2008-08-13, 10:14
Chodzi mi o obiektywność testów NCAP.
Prosty człowiek pomyśli sobie tak: jeżdżę autem 5-gwiazdkowym (weźmy tego męczonego już przez nas Fiata 500), więc mogę czuć się bardzo bezpiecznie, nawet w starciu z takim 1-gwiazdkowym Nissanem Navarą (oczywiście Nissan po zmianie oprogramowania sterującego poduszkami uzyskał 3 gwiazdki, ale początkowo była to marna 1 gwiazdka). Ale sam chyba przyznasz, że tak wesoło to nie będzie.
Ja cały czas trzymam się wersji: duże auto z gorszym wynikiem w teście kontra małe auto z bardzo dobrym wynikiem. I tak jak Ty napisałeś - chcę zwrócić uwagę na to, że te gwiazdki tak do końca nie świadczą nam o tym, że auto jest bardzo bezpieczne. Oczywiście cały czas pomijam sprawę kolizji z ciężarówką (zgroza myśleć).
KaS602 - 2008-08-13, 10:40
wox napisał/a: | rosty człowiek pomyśli sobie tak: jeżdżę autem 5-gwiazdkowym (weźmy tego męczonego już przez nas Fiata 500), więc mogę czuć się bardzo bezpiecznie |
Pewnie, ze gwazdki to nie wszystko, ale jednak znaczenie maja.
Gdyby nie zakaz jazdy pojazdami gasienicowymi, kupilbym sobie czolg z wojskowego demobilu, wtedy moze bym sie czul bezpiecznie na polskich drogach...
Kazdy wypadek jest inny, ale majac do wyboru samochody z tej samej klasy (obojetnie czy to male, czy duze), z dwoma skrajnymi wynikami w testach zderzeniowych chyba wybralbys ten z wynikiem skrajnym in plus... Mam racje?
laisar - 2008-08-13, 11:17
Cytat: | kupilbym sobie czolg |
To może jakiegoś BRDM-a? Chyba można? Też się zastanawiałem, tylko to spalanie...
paweloo97 - 2008-08-14, 07:54
Weszłem na stronę www.folksam.se/english (po angielsku)pobieram raport w PDF-ie przeglądam i...zła wiadomość.Ponieważ Dacie nie są sprzedawane w Szwecji nie uwzględniają ich.Ale polecam przeczytać raport za rok 2007.
http://www.folksam.se/d/a...$FILE/R6546.pdf
|
|