DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - ciekawy artykuł o dacii

Louis79 - 2014-07-27, 06:48
Temat postu: ciekawy artykuł o dacii
http://m.onet.pl/moto,dhyz4
d3mol3k - 2014-07-27, 16:26

Myślę że bardzo dobry. A mnie tyko łezka w oku zakręciła się z racji braku takich autek w ofercie krajowej :-(

W tej chwili brałbym Logdy.

waldek72 - 2014-07-28, 20:18

może koledzy poczytają i przestaną bełkotać z cyklu : "ja jeszcze tak nisko nie upadłem żeby jeździć dacią".
laisar - 2014-07-29, 00:47

d3mol3k napisał/a:
braku takich autek w ofercie krajowej

Być może z pojazdami specjalnymi jest inaczej, ale przy osobówkach jest tak, że salon właściwie może sprowadzić dowolną wersję, byle spełniała wymagania techniczne. Może warto spytać?

DD - 2014-07-29, 15:52

laisar napisał/a:
przy osobówkach jest tak, że salon właściwie może sprowadzić dowolną wersję, byle spełniała wymagania techniczne.

Z tym, że pewnie oprócz ww "właściwie możliwości" jest jeszcze kwestia ceny tej sprowadzonej wersji. No bo raczej trudno sobie wyobrazić taką sytucję, że np. Niemiec udaje się do jakiegoś salonu Dacii w Niemczech, a tam z miłą chęcią sprowadzają mu z Polski Daćkę w polskiej cenie (lub bardzo zbliżonej). Nawet gdybyśmy założyli, że ów Niemiec życzyłby sobie sprowadzić z Polski taką wersję Dacii, która w Niemczech nie występuje, np. Logan MCV Ambiance 0.9TCe, MCV Ambiance 1.5dCi75 czy MCV Laureate 1.5dCi75.

laisar - 2014-07-29, 16:14

DD napisał/a:
jest jeszcze kwestia ceny tej sprowadzonej wersji

Oczywiście, tyle że to inna sprawa niż "brak w ofercie krajowej".

DD - 2014-07-29, 16:39

Jeśli to działa w Polsce, to w zasadzie można byłoby powiedzieć, że nie występuje brak w ofercie w postaci np. Dokker Ambiance 1.2TCe czy Dokker Laureate 1.2TCe ;-) (BTW w D odpowiednio 11.990 i 12.990EUR, czyli obecnie ok. 49.880 i 54.040zl).
laisar - 2014-07-29, 18:00

DD napisał/a:
Jeśli to działa w Polsce

Taką informację otrzymałem w salonie 2008 r., pytając o żółtą MCVkę, oraz w zeszłym roku, dowiadując się o benzynowego espace'a.

ajax - 2014-07-29, 18:04

waldek72 napisał/a:
może koledzy poczytają i przestaną bełkotać z cyklu : "ja jeszcze tak nisko nie upadłem żeby jeździć dacią".

Może poczytają, ale bełkotać będą dalej :-(

DD - 2014-07-30, 09:27

laisar napisał/a:
DD napisał/a:
Jeśli to działa w Polsce

Taką informację otrzymałem w salonie 2008 r., pytając o żółtą MCVkę, oraz w zeszłym roku, dowiadując się o benzynowego espace'a.

To ciekawa informacja dla kogoś, komu bardzo zależy na jakiejś wersji, której nie ma w polskich cennikach :-) .

waldek72 napisał/a:

Jeszcze tak w 2000, 2001r. wielu, wielu podobnie mówiło w Polsce odnośnie Skody. Chyba zawsze znajdą się ludzie, których w oczy kłuć będzie bardzo dobry stosunek cena/jakość :mrgreen: . Skoda obrosła w piórka i już od dłuższego czasu bardzo się ceni, a rolę tej dawnej Skody pełni teraz Dacia. Jednak nie mam złudzeń, za 10-kilkanaście lat Dacia też się będzie bardzo ceniła, a rolę dawnej Skody i obecnej Dacii pełnić będzie pewnie jakaś chińska marka (albo kilka chińskich marek, ew. marka niechińska, ale produkcja w ChRL).

d3mol3k - 2014-07-30, 17:31

DD - już się ceni powolutku - golas jest tani ale już kolejne odmiany są już dość drogie. Na razie jest jeszcze względnie tanio z Dacią ale tak jak piszesz za kilka lat Dacia na niektórych rynkach obrośnie w piórka jak skoda i skończy się hossa (chyba tak to się pisze).

Każdy z nas podszedł do kupna auta tej marki pod jakimś pretekstem. Coś nas do Dacii przyciągnęło. :-) .

Józef - 2014-07-31, 13:51

Jest taka prawda że byłem przed dylematem co kupić za sumę ok dziesięciu tyś złotych czy vw-gena 10 letniego czy daćkę o połowę młodszą więc wybrałem i to był właśnie ten pretekst.