DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Ankieta na temat działania fabrycznej instalacji LPG

piotr. z - 2014-08-12, 08:24
Temat postu: Ankieta na temat działania fabrycznej instalacji LPG
Witam,
postanowiłem założyć ankietę z kilkoma pytaniami dotyczącymi nieprawidłowym działaniem fabrycznych instalacji LPG w naszych Daćkach poruszanych w wątku o "Fabrycznym LPG" (czyli zakładanym w fabryce, z zablokowanym sterownikiem LPG).
Z powodu wakacji chciałbym ważność ankiety utrzymać przez 4 tygodnie aby zdecydowana większość z nas mogła oddać głos (wiem, że niektórym może nie chcieć się opisywać, ze mają taki sam problem).
To moja pierwsza ankieta na tym forum więc jeśli coś pokaszanię to nie bijcie...

Karenzo - 2014-08-12, 09:37

Mimo prawie takiego samego samochodu u mnie zdarza się tylko
-na pracy na LPG zdarza się zgaśnięcie silnika podczas delikatnego operowania gazem (np. delikatne podjechanie do przodu, manewr cofania)
-podczas przełączenia się na LPG silnik potrafi "przymulić" z powodu braku wystarczającej dawki paliwa do wymaganego obciążenia

I oba z winny zbyt niskiej dawki ustawionej na mapie wtrysków (pseudo ekologia ?)

dacia - 2015-05-04, 21:32

Potrafi zgasnąć, przy przełączaniu szarpnie i silnik na lpg chodzi jak diesel
Po prawie 3-ch latach z czystym sumieniem mówię nie dla instalacji fabrycznej. Powód nr 1 jak coś się zepsuje to tylko serwis , jak ktoś lubi płacić i ma dużo czasu to czemu nie. Powód 2 silnik chodzi bardzo głośno metalicznie .... słaba dynamika i elastyczność w porównaniu z dokładaną instalacją. Nigdy więcej instalacji fabrycznej, później dochodzi dodatkowy koszt w postaci wycięcia oryginalnej instalacji czyli ingerencja podwójna w okablowaniu auta nie wiem czy to zdrowe ale wykonalne

trybik - 2018-06-21, 20:33

witam
nie mam auta na LPG , ale moj koga posiada fiata , połasił sie na instalacje fabryczną i niestety zaczął płacić , usterki jakie wymienił to bardzo częste gaśniecie przy ruszeniu z pierwszego biegu , kłopoty z serwisem , prywatni gaziarze ganiali go od jednego do drugiego ... z powodu zwykłej wtyczki do komputera , jak się potem okazało całość instalki złożona była z przypadkowych części i raczej nie bardzo dostępnych na polskim rynku

NlZKl - 2019-09-09, 00:06

W sprawie ankiety wypowiem się za parę tygodni (bo jeżdżę dopiero tydzień i na razie nie zauważyłem żadnych negatywnych objawów), ale przy okazji mam pytanie w sprawie fabrycznej instalacji - czy to prawda że jest ona bardzo czuła na jakość gazu? Że ponoć tylko SHELL i BP - nawet gaz ORLENA i LOTOSA zapycha instalację? Tak przynajmniej twierdził taksówkarz, który "męczy" już drugą Dacię z fabryczną instalacją i te same kłopoty miał jego teść z LPG w Lodgy.
Mamert - 2019-09-09, 06:24

13.000 km na gazie z Orlenu i nie mam żadnych objawów. Osobiście nie tankuję na BP bo mnie kilkukrotnie oszukano na ilości gazu (wchodziło do baku więcej niż powinno, raz nawet więcej niż pojemność butli).