|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Zapas gdzie wsadzić?
jan ostrzyca - 2014-08-14, 06:56 Temat postu: Zapas gdzie wsadzić? Potrzebuję sprawdzonego pomysłu jak bezpiecznie przewozić koło zapasowe w bagażniku MCV 2012. Gdzie i jak przymocować, tak żeby w razie co, latające koło nie pozabijało pasażerów. Pod samochodem wisi butla z gazem więc odpada. Dach też odpada.
I pytanie nr 2: czy dojazdówka musi mieć średnicę koła oryginalnego? Z zasady powinna zajmować jak najmniej miejsca, a dojazdówki 15" mają szerokość 12,5 cm w stosunku do 18,5 cm normalnego koła. Oszczędność miejsca bliska zeru. Aż się prosi dojazdówka 13-14" i 10 cm szerokości.
Przemek77 - 2014-08-14, 07:26
Wszystkie dojazdówki które widziałem miały średnicę mniejszą niż koła właściwe... No, ale może akurat wszystkie były niedopasowane :)
route2000 - 2014-08-14, 07:48
Spróbuj mojego "patentu" na koło zapasowe
Zresztą zajrzyj na moją stronę .
jan ostrzyca - 2014-08-14, 14:37
Dzięki. Ale nie do końca o to mi chodzi. Koło zapasowe sporo waży i w razie kolizji może swobodnie latać po kabinie, a ja wożę dzieciaki. Potrzebuję patentu jak na stałe umocować koło wewnątrz MCV za pomocą śrub, taśm, lin etc, tak by w razie czego pozostało na miejscu.
Karenzo - 2014-08-14, 14:50
jak wożę to wkładam je na mate antypoślizgową . Biorę je tylko na dalekie wyjazdy tak na co dzień mam zestaw naprawczy i assistans
Co do pomysłu z wieszaniem koła na tylnych siedzeniach jest to tragiczny pomysł .
Przy wypadku siła koła złoży siedzenie a pasy zablokują ruch ciała , śmierć na miejscu .
mekintosz - 2014-08-15, 09:30
Janie, może mały box dachowy na wymiar koła ? Wiem, że to nie jest estetyczne ale wydaje się sensowne, bezpieczniejsze niż luzem w bagażniku oraz masz cały czas pełną pojemność bagażnika d dyspozycji.
http://www.bagazniki.sklep.pl/?76,sportac-420
jan ostrzyca - 2014-08-15, 17:53
Po licznych przymiarkach wpadłem tylko na taki sposób. Cztery taśmy mocujące po ok. 250 daN, z możliwością użycia łącznie 6-8 takich taśm (są w garażu). Albo wyp... koło z bagażnika i martwić się wyłącznie tym, że w razie awarii będzie zepsuty jeden-dwa dni z urlopu. Mocowanie do uch w podłodze, uchwytu pasów trzeciego rzędu i ucha kanapy drugiego rzędu.
laisar - 2014-08-15, 18:32
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2127
jas_pik - 2014-08-15, 18:40
Na portalach ogłoszeniowych dostępne są osłony koła zapasowego z Suzuki (do instalacji na zewnątrz) na tylnej klapie czy też na dachu.
Ceny kompletu są w miarę przystępne.
TD Pedro - 2014-08-15, 19:51
wg. mnie takie rozwiązanie
Karenzo napisał/a: | jak wożę to wkładam je na mate antypoślizgową |
jest zdecydowanie gorsze niż
Karenzo napisał/a: | Co do pomysłu z wieszaniem koła na tylnych siedzeniach jest to tragiczny pomysł .
Przy wypadku siła koła złoży siedzenie a pasy zablokują ruch ciała , śmierć na miejscu |
koło w tym przypadku pozostaje jednak unieruchomione natomiast w pierwszym przypadku jest "luźne" - mata antypoślizgowa nie unieruchomi koła w razie wypadku...
wiciu_r - 2014-08-15, 20:17
A tak naprawdę ile miałeś przebitych kół przez ostatnie 10 lat? Może wystarczy naprawczy spray na ewentualne dojechanie do wulkanizatora?
benyo - 2014-08-15, 20:24
Ja miałem raz w życiu, ale wtedy rozwaliło mi cała oponę a wtedy to zestawem naprawczym można zrobić sobie co najwyżej lewatywę dlatego sam zakupiłem w opcji koło zapasowe i rozumiem tych, którzy takie koło chcą mieć.
jan ostrzyca - 2014-08-15, 20:25
wiciu_r napisał/a: | A tak naprawdę ile miałeś przebitych kół przez ostatnie 10 lat? Może wystarczy naprawczy spray na ewentualne dojechanie do wulkanizatora? |
Trzy razy. Przede mną ok. 4 tys. km. za granicą województwa.
|
|