DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Dacia Lodgy - najgłośniejszy samochód przy 130km/h

grapess - 2014-08-26, 10:45
Temat postu: Dacia Lodgy - najgłośniejszy samochód przy 130km/h
Właśnie znalazłem test

http://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/glosnosc/ ( oczywiście gdzieś na naszym forum )

I chyba nie ma co już dyskutować o Lodgy, że może jednak nie jest taka głośn.
Do 90 jeszcze jak cię mogę ale przy 130 pobiła WSZYSTKIE inne, testowane auta.

Jest po prostu głośna. :-(

gregory1976 - 2014-08-26, 11:16

No niestety jest głośna przy 130 i nie trzeba specjalnych pomiarów, żeby to stwierdzić, wystarczy się przejechać :). Co ciekawe Duster wyszedł znacznie lepiej. Wydaje mi się jednak, że głośność przy tej prędkości i tak jest znacznie mniejszym problemem niż zachowanie zawieszenia i układu kierowniczego przy tej prędkości ;)
benyo - 2014-08-26, 11:53
Temat postu: Re: Dacia Lodgy - najgłośniejszy samochód przy 130km/h
grapess napisał/a:
ale przy 130 pobiła WSZYSTKIE inne, testowane auta.

A jednak jest w czymś najlepsza :-)

Szkoda, że test tylko w wersji z silnikiem diesla.

U mnie w wersji benzynowej 1.6 przy 130 po prostu bardziej słychać szum wiatru niż silnik, chociaż fakt, że radia się nie posłucha, ale z drugiej strony żony też nie słychać a to jest duży plus :-)
Ale nie mam wrażenia, żeby auto zachowywało się jakoś niespokojnie. Prowadzi się tak samo jak przy 120, nie widzę różnicy. Czuły jest tylko na boczne podmuchy wiatru i trzeba być czujnym wyjeżdżając zza TIRa, ale to akurat jest problem większości Vanów.

grapess - 2014-08-26, 12:09

benyo napisał/a:
żony też nie słychać a to jest duży plus

Można i auto pod tym względem wybierać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

benyo napisał/a:
ale nie mam wrażenia, żeby auto zachowywało się jakoś niespokojnie

Z chęcią na jakimś spotkaniu/zlocie przejechałbym się z kimś, kto twierdzi, że jego Lodgy przy 150 zachowuje się stabilnie. Miałbym porównanie, dla samego siebie.

benyo - 2014-08-26, 12:17

grapess napisał/a:
Z chęcią na jakimś spotkaniu/zlocie przejechałbym się z kimś, kto twierdzi, że jego Lodgy przy 150 zachowuje się stabilnie.

Może znajdzie się odważny :-)

gregory1976 - 2014-08-26, 12:18

No cóż, odczucia komfortu jazdy są bardzo subiektywne, jak dla mnie (to oczywiście moje subiektywne odczucia), do 120 jedzie się dobrze, ok 130 zaczyna się robić dziwnie i im szybciej tym gorzej. Mam wrażenie jakby układ kierowniczy był zbyt czuły. Nie wiem jak to opisać, nie znam się ;), ale po prostu pewność prowadzenia powyżej 130 zaczyna dramatycznie spadać, jazda 150 jest tym autem dla mnie po prostu niezbyt bezpieczna.
A jeśli chodzi o hałas, to w 1.2 TCe silnika nie słychać prawie w ogóle, no chyba że się dochodzi do 4000 obr., co w tym silniku jest rzadkością. Problem stanowi szum, ale tak jak pisałem wcześniej nie jest do dla mnie jakiś znaczący problem, są inne bardziej znaczące ;).

grapess - 2014-08-26, 12:19

gregory1976 napisał/a:
do 120 jedzie się dobrze, ok 130 zaczyna się robić dziwnie i im szybciej tym gorzej. Mam wrażenie jakby układ kierowniczy był zbyt czuły. Nie wiem jak to opisać, nie znam się ;), ale po prostu pewność prowadzenia po wyżej 130 zaczyna dramatycznie spadać, jazda 150 jest tym autem dla mnie po prostu niezbyt bezpieczna.

Mam dokładnie takie same

Dar1962 - 2014-08-26, 13:17

zapewne przy 150 jest jeszcze głośniejsza :-P - tylko kto racjonalnie myślący jeździ z takimi prędkościami? Lodzią najlepiej poruszać się dostojnie koło setki, wszak to auto rodzinne
benyo - 2014-08-26, 13:19

Dar1962 napisał/a:
zapewne przy 150 jest jeszcze głośniejsza :-P - tylko kto racjonalnie myślący jeździ z takimi prędkościami? Lodzią najlepiej poruszać się dostojnie koło setki, wszak to auto rodzinne

Święta racja i wir w baku się nie robi :-D

Karenzo - 2014-08-26, 17:08

No to jak komuś to przeszkadza to niech wygłusza auto .
Ja zrobiłem i można spokojnie rozmawiać do 160 .
Właściwie nie słychać już takiego przejścia miedzy 100-140 .
Jak jeszcze bym wytłumił grodź to silnika nie będzie słychać .

maciek - 2014-08-26, 18:35

ma ktoś z was Sonopan ? 15-17 września będę miał testowaną Lodgy ;-) możemy sprawdzić czy rzeczywiście tyle wynosi hałas przy 130 ;)
Marek1603 - 2014-08-26, 18:46

Powiedzcie jeszcze jakie macie oponki, bo ja w MCV-ce miałem straszną różnicę po zmianie z Dębicy na Klebery. Oczywiście na plus dla Kleberów.
Wydaje mi się, że tutaj jest też ten problem.

Ja mam Continental ContiEcoContact.

waldi1805 - 2014-08-28, 20:21

Ciekawe jak by to wyglądało przy 1.2 na jazdach próbnych ze wszystkich dacii , Lodgy wydawała się najcichsza choć szum wiatru jest wnerwiający.Może po części przez to że silnika praktycznie nie słychać :-P