|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Tryb Eco
pawelg - 2014-08-29, 16:14 Temat postu: Tryb Eco Tak właściwie z ciekawości chciałem się dowiedzieć, czy ktoś ma jakieś doświadczenia lub przemyślenia na temat działania trybu Eco.
Czy jest jakakolwiek szansa na oszczędności - czy to raczej bajer, żeby spełnić wymagania lub normy.
Pytam o to, bo niestety, choć za kółkiem funkcjonuję już dobrze ponad 20 lat - to niestety o oszczędzaniu paliwa wiem bardzo mało - ostatni "własny" samochód miałem bardzo dawno temu.
Teraz mam znowu - stąd to nico naiwne pytanie :)
Z góry dziękuję za odpowiedzi w stylu "trzeba być kapelusznikiem, żeby na tym badziewnym K4M dodatkowo włączać tryb eco"...
Z moich własnych obserwacji wynika, że różnicy w spalaniu nie ma absolutnie żadnej - ani w mieście ani na drodze.
pzdr, paw.
benyo - 2014-08-29, 16:28
Ja również nie zauważyłem różnicy w spalaniu, aczkolwiek przy przełączeniu czuć, że silnik jakby tracił nieco moc, no i klimatyzacja jakby chłodziła mniej. Ale skoro nie przekłada się to na zmniejszenie spalania to nie wiem czemu ECO nazywa się ECO ale być może nieumiejętnie obchodzę się z tym trybem.
Karenzo - 2014-08-29, 20:19
nie warto z tego korzystać , pamiętaj że jazda na niskich obrotach oszczędza paliwo a dużo bardziej zużywa silnik . Chodzi tu szczególnie o duże obciążanie silnika np przyspieszanie .
Jeździć w przedziale obrotów 2 -3 tyś i tak jest najbardziej eco a zarazem dobrze dla silnika
Najbardziej eco będziesz jak założysz sobie podtlenek LPG wtedy właściwie żadne eco drivingi nie mają sensu
bo 2-6 złote na 100 kilometrach to żadna różnica
pawelg - 2014-08-29, 20:23
Karenzo napisał/a: | nie warto z tego korzystać , pamiętaj że jazda na niskich obrotach oszczędza paliwo a dużo bardziej zużywa silnik . Chodzi tu szczególnie o duże obciążanie silnika np przyspieszanie .
Jeździć w przedziale obrotów 2 -3 tyś i tak jest najbardziej eco a zarazem dobrze dla silnika
|
Akurat na to kiedy zapalają się lampki bieg w dół i bieg w górę funkcja eco nie ma żadnego wpływu - przynajmniej tak mi się wydaje.
W obu przypadkach zapalają się przy skandalicznie niskich obrotach ;)
p,paw
johnson - 2014-08-30, 21:00
zapalają się dobrze, jak jedziesz mocno to zapalają się później ze zmianą w górę, jak delikatnie to szybko sugeruje wyższy bieg, przy tym malutkim momencie i tak nic się nie stanie jak pojedziesz z niskich obrotów, tam pewnie przy 2 tys obr jest ze 100-120 Nm
pawelg - 2014-08-30, 22:00
Może niepotrzebnie użyłem słowa "skandalicznie". Chodziło mi o to, że znacznie wcześniej niż by na to wskazywało przyzwyczajenie i rozsądek
Oczywiście, że jak się ciśnie mocniej to zapalają się później - ale w dalszym ciągu w okolicach 2,5k-3k obrotów.
p,p
Karenzo - 2014-08-30, 22:06
nie raz obrotomierz kończy u mnie bieg przy 4 tyś a spalanie mam w okolicy 10 -11 L LPG więc dla mnie taka ekologia to pic na wode
kali - 2014-08-31, 10:50
Lampki zapalają się tak by zmienić bieg w momencie możliwe najmniejszej emisji CO2. W tym momencie zużycie paliwa wcale nie jest najmniejsze. Tryb Eco cudów nie robi. Po prostu bardziej łagodne steruje przepustnicą i wyłącza wentylatory przy pracy klimy. I tu są właśnie drobne oszczędności. Pod warunkiem że kierowca też się do tego dostosuje.
kakus - 2014-08-31, 16:49
tryb ECO z moich drogowych doświadczeń dużo zmienia jeśli się chce wykorzystać pełne parametry silnika ..... tzn... z ECO są kiepskie .... bez ECO są super ... co nie dzieje się za darmo w sensie spalania . Jeśli ktoś bez ECO jeździ delikatnie to różnicy na spalaniu nie odczuje . power kosztuje
natomiast muszę potwierdzić że używanie tempomatu ( za wyjątkiem prostych długich odcinków), nie wdając się w głębsze wywody, jednak podnosi spalanie samochodu..... sprawdziłem
ps. natomiast co ten silnik robi pomiędzy 4-6k obrotów ( przy odpowiednim biegu ...) a .. to jest moment... to przy tej klasie samochodu to jest po prostu bajka ( w sensie że nie do wiary ..jakby ktoś nie wiedział )
Ajgor - 2016-01-04, 18:21 Temat postu: Funkcja Eco a mrozy Tak się zastanawiam, czy włączanie trybu Eco w czasie wielkich mrozów ma sens i czy nie szkodzi silnikowi. Oczywiście mowa tu o zagrzanym aucie na trasie.
arczi_88 - 2016-01-04, 18:44
Nie no temperatura powietrza ani silnika nie ma tu znaczenia. Przecież to tylko sprawia, że auto słabiej reaguje na gaz. Używam ECO teraz, włączone non stop i nie dzieje się kompletnie nic poza tym, że rozpędza się jak nosorożec xD
Ajgor - 2016-01-04, 18:49
A jak z odpalaniem na mrozie z trybem eco ?
arczi_88 - 2016-01-04, 18:55
Odpala cały czas tak samo, czyli bez problemu, niezależnie od ECO i temperatury, nie zmieniają się obroty na ssaniu ani potem jak rozgrzany. Słowem tylko i wyłącznie na słabiej na gaz reaguje
Maciek911 - 2016-01-06, 00:12
Tak samo jak Kolega arczi_88, cały czas pomykam na ECO i poza nijaką reakcją na pedał gazu nic niepokojącego się nie dzieje.
Siwobrody - 2017-02-26, 20:13
A jak myślicie czy tryb ECO można używać w trakcie docierania nowego silnika disla?
maro_1955 - 2017-02-26, 22:40
Jak odbierałem swojego Dustera z benzyną dealer wręcz odradzał używanie ECO na dotarciu.
kali - 2017-02-26, 23:49
To się go spytaj czy wie jak to działa. Jak zacznie ściemniać że silnik dostaje mnie paliwa. To wiesz że nic nie wie.
Silnik dla prawidłowej pracy katalizatora musi mieć skład mieszanki zbliżony do stejchometrycznego. Nie można go zubożyć bo to powoduje wzrost temperatury. I zupełnie zmienia skład spalin. Głównie NOx z czy katalizator sobie nie radzi za to spada zawartość innych toxyn.
Piitubski - 2017-02-27, 08:54
Ja jeżdżę z eco od początku i cały czas i jestem zadowolony - dynamika wystarczająca, średnie spalanie 8.5 L. Przejechałem 9kkm.
wieza - 2017-02-27, 17:51
a nowa lodgy 1,5 ma ECO przycisk? :)
kali - 2017-02-27, 17:58
Diesel to jedyny silnik spalinowy pracujący z nadmiarem powietrza.
Krystian67 - 2018-07-07, 06:18 Temat postu: Tryb ECO Naczytałem się wiele. Ale nie znalazłem odpowiedzi. Czy działanie tego trybu może go coś samo dezaktywować . Zauważyłem że po kilikunastu odpaleniach sam się wyłancza. Muszę go aktywoać ponownie. Błąd czy ustawienie programowe.
tomas_102 - 2018-07-11, 20:06
Witam,
widzę że trybem ECO jest małe zainteresowanie (zapewne niewiele osób używa).
Ja mam załączony od ponad 2 tygodni, a wcześniej korzystałem z większymi przerwami.
Nie zauważyłem takiego zachowania - tj. samoczynnego wyłączenia.
W moim Loganie tak jest i uważam, że nie powinien się sam przełączać.
Nie chcę zakładać nowego tematu więc spytam tu.
Czy ktoś wie jakie parametry mają silniki w trybie Eco?
sasio - 2018-07-12, 07:35
W trybie ECO masz obniżoną moc silnika (jedziesz sobie 120 i wciśnij ECO to poczujesz zdławienie silnika) oraz zmniejszoną wydajność klimatyzacji tzn.kiedyś to wnetrze schłodzi.
W trybie ECO nawiew ustalany jest na moc 2/6 w przypadku mojego Clio, i działa to sensownie do porównania z trybem AUTO gdzie po prostu wychodzi brak czujnika temperatury wewnętrznej i robi się zimno.
Swego czasu ECO się wyłączało gdy dostawało mocnego kopa w pedał gazu albo redukcja i pedał w podłogę aby powrócić do mocy nominalnej, jednak nie zauważyłem tego obecnie w swoim aucie
Dymek - 2018-07-12, 07:58
W Dacii (na podstawie mojego samochodu):
-ECO wyłącza się przy gwałtownym przyspieszaniu (pedał gazu do dechy), ale po odpuszczeniu uruchamia się ponownie;
-ECO nie wpływa zauważalnie na wydajność klimatyzacji (oczywiście manualnej).
tomas_102 - 2018-07-12, 11:15
Zauważyłem podobnie, że po mocnym wciśnięciu gazy auto ożywa ale Eco się nie wyłącza.
W działaniu klimatyzacji nie ma raczej różnicy.
Nie znalazłem natomiast info jakie są parametry w tym trybie (moc i moment)?
Na pewno można zaoszczędzić na paliwie, trzeba tylko się nauczyć z tym jeździć.
defunk - 2018-07-12, 12:43
tomas_102 napisał/a: | Na pewno można zaoszczędzić na paliwie, trzeba tylko się nauczyć z tym jeździć. |
IMHO ten tryb po prostu obniża czułość na gaz (zmniejsza "amplitudę").
Takie same oszczędności daje tempomat -- jeśli ktoś ma tendencje do traktowania pedału zero-jedynkowo, to może oszczędności będą -- ale kierowca, który potrafi powściągnąć wodze, nie potrzebuje żadnego wspomagacza.
(Jechałem kilkanaście dni temu przez Niemcy, w trybie Eco nie dochodził do 140 km/h -- po wyłączeniu auto szło nawet ponad 150 km/h, a wciśnięcie guziczka w tym momencie nic nie zmieniło, tj. auto chyba utrzymało moc i prędkość.)
arczi_88 - 2018-07-12, 13:07
tomas_102 napisał/a: | Na pewno można zaoszczędzić na paliwie, trzeba tylko się nauczyć z tym jeździć. |
Ile można? Ja tam nie zauważyłem różnic naprawdę znaczących a może ich nie było. Jazda z tym wynalazkiem wymaga cierpliwości kierowcy tira :P
Belphegor - 2018-07-12, 14:27
W Capturze dało radę osiągnąć korzyść na poziomie 0,5-0,7 l./100 km mniej, ale było to kompletnie nie warte frustracji za kierownicą, jaką powodował tryb ECO.
A jak zrobiłem eksperyment, czyli jazda w trybie ECO, włączona klima, 3 osoby dorosłe, 2 dzieci i próba wyprzedzania to... eh... nawet pas startowy byłby za krótki.
keisyzrk - 2018-07-12, 14:36
U mnie też po jakimś czasie tryb ECO sam sie wyłącza. Tak jak piszą koledzy- po czasie prób zrezygnowalem z używania tego trybu bo tylko się denerwowałem;p
franius - 2018-07-12, 16:04
Przy skrzyni Easy-R widać mnie więcej co za algorytm jest wgrany.
Zamiast zmieniać biegi przy ok 3500 rpm robi to patrzy 2000-2500. Jeździ ospale żadko redukuje biegi itp. Idealne jak ktoś ma ochotę się rozwalić dla bycia ekologicznym. Nie wiem Ile to oszczędza benzyny bo przejechałem tak łącznie kilkanaście kilometrów w mieście i stwierdziłem że to nie dla mnie
Krystian67 - 2018-07-12, 18:51
Koledzy fajnie ze o tym piszecie. Wiele dobrych i ciekawych wnioskow. Dlaczego ECO. Testuje ten wymysl. I wszystko co piszecie to prawda. Nawet poglad o narazanie sie na sytuacje drogowe. Podane mniejsze ilosci zuzycia tez sie zgadzaja. Faktycznie tryb moze sie wylanczac przy dociskaniu pedalu gazu. Wynika to jednak z specyfiki miejsca zamieszkania. Gesta zabudowa wszystkiego. Co 100 m. cos. Dlatego te rozwiazanie pomimo swoich wad przynosi skutek. Zmiejszajac zuzycie paliwa. Oscyluje u mnie ok 8l. Jesli to norma to sorki za samochwalstwo.
sasio - 2018-07-12, 22:19
Ja zauważyłem też tzw.kaganiec na licznik tzn.gdy resetuje zegary, po tankowaniu, bez trybu ECO, ruszenie ze stacji, dwa razy stop, rozpedzanie, kilka rond i po kilometrze do domu, nabjja chwilowe / średnie pod 13 litrów..co najgorsze nabije taki wynik i normalną jazdą miejską nie ma opcji tego zbić, bo ciągle coś, jakieś światła, rondo....realne na stacji wychodzi wtedy 9-10l...
Gdy ECO włączone nabija do 10-11 ale szybko spada do 8l, i niżej, a na stancji wychodzi 7.
Testowane kilka razy, ale to wkurzajace jest , jazda ECO dla ECO
tomas_102 - 2018-07-12, 22:46
W TCe, bo taki mam można normalnie jeździć autem z Eco bez obawy o swoje życie.
Większość tygodnia poruszam się sam, ewentualnie podwożę dzieci. W terenie gdzie jeżdzę, nawet poza miastem nie można się bardzo rozpędzić.
Zgadzam się rownież z tym, że nie da się non stop na Eco.
U mnie zaczyna się problem kiedy temperatura powietrza przekroczy 25 stopni.
Silnik wyraźnie słabnie i trzeba wyłączyć Eco. Jak jedziemy całą rodziną to też z wyłączonym.
Nie chcę się chwalić, ani chwalić tego rozwiązania ale realne jest spalanie około 7 litrów na Eco - zmierzone
Prezes - 2018-07-13, 10:26
Raz włączyłem eko dla sprawdzenia. Przejeździłem jedno tankowanie. Oszczędność może 0,3 l/ 100 km, ogólnie od prowadzonych statystyk spalanie mocno nie odstawało.
A silnik zmulony i irytujący. Różnica mocno odczuwalna. Gaz do dechy działa za to normalnie. Klimatyzacja automatyczna chłodzi wolniej, tj. maksymalnie chyba na drugim biegu wiatraka (na 8 możliwych).
Już tego włączać raczej nie będę :)
Piitubski - 2018-07-13, 20:18
U mnie przy włączonym Eco Duster nie chce jechać szybciej niż 140kmh.
Krystian67 - 2018-07-30, 06:22
Wytłumaczcie mi tylko jedno. Czy srednie , a raczej najmniejsze zużycie w moim aucie w trybie eco jakie uzykujną ok 8-8-2l. Jest jakąś normą z automatu przypisaną do komputera , czy też przez umiejętną spokojna jazde można zjechać z tego parametru. Np. Gdybym tylko jeżdził z górki na włączonym silniku to tez bedzie tyle palił. Chcę tylko siebie utwierdzic w przekonaniu , ze to z góry narzucona norma i choćbym go pchał , to i tak napisze swoje. Moj mózg tego nie ogarnia . Jeżdzilem starym kangoo .I potrafiłem coś tam zostawić w zbioniku wskutek lżejszej nogi. Owszem licznika żużycia nie było. Dodam ,ze wysokie temp. tym bardziej obnizały koszty jazdy. Teraz jak mam rozumiec , muszę się przestawić się w rozumieniu zuzycie. Czy się stoi , czy leży 8. się nalezy. Sens posiadania systemu eco to jakieś nieporozumienie.
Fruxo - 2018-07-30, 06:46
Człowieku ten cały tryb eco tylko i wyłącznie ogranicza pedał gazu do 20-30 %
więc ten za fajerom jest problemem a nie samochód
swissman - 2018-07-30, 10:47
o kant ten tryb eco!
nie uzywam... kiedys uzywalem na autostradach w Niemczech gdy do Polski jezdzilem... teraz wole sobie tempomat wlaczyc i rozruszac nogi w dlugich trasach... to eco daje poczucia niemoznosci zrobienia czegokolwiek... takie jakby zamiast isc normalnie na piechote zaczac poruszac sie o kulach...
Waski78 - 2018-07-30, 10:53
J au siebie nie używam ani trybu ECO ani tempomatu, bo przy tym ostatnim mam większe spalanie niż bez.:)
paul7 - 2018-07-30, 12:11
Waski78 napisał/a: | J au siebie nie używam ani trybu ECO ani tempomatu, bo przy tym ostatnim mam większe spalanie niż bez.:) |
A ja odwrotnie, ECO używam cały czas, bez problemów mi jeździ. W tym trybie komputer specjalnie spowalnia nagłe dodanie gazu przy ruszaniu samochodem. Wiadomo każdy lubi wdepnąć jak się pojawi zielone. Ale nie zauważyłem , by spalanie było zwiększone. Właśnie pali mi oszczędnie. Na trasach spokojnie, używam też tempomatu i szkoda że to nie pojazd szynowy, można by się kimnąć na tylnym siedzeniu.
Fruxo - 2018-07-30, 16:55
To wszystko zależy czy w daci jest nowoczesny tempomat czy zero jedynkowy jak 30 lat temu.
Teraz tempomat delikatnie przymiesza i hamuje silnikiem a potrafi też zwolnić pod górkę.
Te stare działały zero jedynkowe czyli 100 przepustnicy bez względu na wszystko
Przy dobrym tempomacie nie da się spalić mniej od niego przy takiej samej jeździe.Ludzie często zwalniają pod górkę nawet 20-30 % i wjeżdżają siła rozpędu, wtedy spalą mniej ale to nie ta sama jazda.
paul7 - 2018-07-31, 07:07
Często przyspieszam , czy zwalniam w trakcie jazdy właśnie tempomatem. Jazda jest płynna. Pedał gazu używam do wyprzedzania, później sam powraca do tempomatu. Przydaje się także przed fotoradarem.
yurec1st - 2021-02-13, 11:02 Temat postu: Tryb ECO zmiany. Ktoś wie co dokładnie zmienia się po włączeniu trybu ECO?
Tryb ECO to funkcja optymalizują ca zuży-
cie paliwa. Zmienia sposób dział ania niektó-
rych urządzeń pobierają cych energię elek-
tryczną pojazdu (ogrzewanie, klimatyzacja,
wspomaganie ukł adu kierownicy itd.) oraz
działanie niektórych funkcji (przyspieszanie,
zmiana biegów, regulator prę dkości, zwal-
nianie itd.). Tyle instrukcja
BLACHA_997 - 2021-02-13, 12:01
Przepraszam, ale czego z tego co zamieściłeś powyżej nie rozumiesz?
laisar - 2021-02-13, 12:28
http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + tryb eco = http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=10986
(Głównie zmienia czułość pedału gazu i reakcję silnika na niego, żeby sprowokowąć kierowcę do spokojnej jazdy. Może także ograniczyć wydajność wentylacji i klimatyzacji).
yurec1st - 2021-02-13, 13:08
A ile w zamian?
jas_pik - 2021-02-13, 13:17
W mieście około 0,7 l/100km mniej . W trasie nie widać wielkiej różnicy w spalaniu ale czuć mułowatość.
Osobiście wolałbym aby ten przycisk przełączał na tryb bardziej dynamiczny/sport ale UE na to nie pozwala .
laisar - 2021-02-13, 13:29
jas_pik napisał/a: | UE na to nie pozwala |
Sygnatura aktu?
yurec1st - 2021-02-13, 13:33
jas_pik napisał/a: | czuć mułowatość |
A mułowatość to ja czuję i bez tego trybu
jas_pik napisał/a: | aby ten przycisk przełączał na tryb bardziej dynamiczny/sport |
Można przyjąć, że jest domyślnie włączone na tryb "sport"
Wiązka z wtyczką jest. Trzeba to jeszcze uaktywnić?
keikan - 2021-02-16, 15:07
Od zakupu samochodu jeżdziłem bez trybu ECO.
Spalanie w mieście zawsze miałem 9,8 - 10 litrów na 100 km.
Aktualnie od ok. dwóch tygodni testuję ECO.
Spalanie mam ok. 9,2 - 9,5 litra przy identycznych warunkach jazdy.
Tak więc w przypadku mojego samochodu to "oszczędność" ok. 0,5 litra...
Czyli ok. 2,5 litra na całym baku...
Co do przyspieszania to odczuwalne jest wolniejsze wchodzenie na obroty, ale przy mojej mocy pomijam tą niedogodność.
yurec1st - 2021-02-17, 11:25
BLACHA_997 napisał/a: | Przepraszam, ale czego z tego co zamieściłeś powyżej nie rozumiesz? |
Np. tego.
yurec1st napisał/a: | regulator prędkości, zwalnianie |
Założyłem przełącznik i oświeciła się kontrolka ECO, ale jak sprawdzić czy system jest aktywny?
Prezes - 2021-02-17, 12:43
Klimatyzacja i wiatrak działają max na 1 biegu, ale to ja mam przy sterowaniu alektronicznym w wersji a automatyczną klimatyzacją - ale można sprawdzić i w manualnej - wyłącz eco, włącz klimę, ustaw wiatrak na 4 bieg i włącz eco, jeśli zwolni wiatrak, znaczy, że eco działa
Musiałby to też sprawdzić ktoś inny z klimatyzacją ręczną
Dymek - 2021-02-17, 12:46
Prezes napisał/a: | Musiałby to też sprawdzić ktoś inny z klimatyzacją ręczną |
Aż takie mądre to nie jest- system nie jest na tyle zdolny żeby przy klimie manualnej zmienić mi obroty nadmuchu.
yurec1st napisał/a: | Założyłem przełącznik i oświeciła się kontrolka ECO, ale jak sprawdzić czy system jest aktywny? |
Po prostu zrób kilka razy spokojny test przyspieszania włączając i wyłączając ECO. Jeżeli przy włączonym poczujesz jakbyś ciągnął za samochodem spadochron, to znaczy że ECO działa
Przy TCe90 jest to na tyle wyraźne, że reakcji przy SCe75 nawet sobie nie wyobrażam...
yurec1st - 2021-02-17, 12:58
Dymek napisał/a: | jakbyś ciągnął za samochodem spadochron |
Nie mam takiego objawu. Auto ogólnie jest mułowate ale wydaje mi się, że gorzej nie jest w tym trybie, jeśli działa. Może konieczna jest programowa aktywacja?
Może bezpiecznik? Może ekoniańka coś inaczej podpowiada.
Dymek - 2021-02-17, 13:05
yurec1st napisał/a: | Dymek napisał/a: | jakbyś ciągnął za samochodem spadochron |
Nie mam takiego objawu. Auto ogólnie jest mułowate ale wydaje mi się, że gorzej nie jest w tym trybie, jeśli działa. Może konieczna jest programowa aktywacja? |
No to nie działa, poza tym że zapala ci kontrolkę... uwierz- podstawowym i jedynym objawem włączenia tego wynalazku jest uczucie zmniejszenia reakcji na wciskanie pedału gazu gdzieś tak o połowę. A w ogóle dawali kiedykolwiek ECO przy tym silniku? Wydaje mi się, że nie.
yurec1st - 2021-02-17, 13:10
Dymek napisał/a: | zmniejszenia reakcji na wciskanie pedału gazu gdzieś tak o połowę |
No to nie wiem czy to bezpieczne byłoby.
defunk - 2021-02-17, 15:52
yurec1st napisał/a: | Dymek napisał/a: | zmniejszenia reakcji na wciskanie pedału gazu gdzieś tak o połowę |
No to nie wiem czy to bezpieczne byłoby. |
No ale tak właśnie działa tryb eco -- w pewnym sensie "spłaszcza" pedał gazu (dopiero docisk do dechy, do "przełamania" powoduje powrót do normalności).
W moim przypadku eco powoduje... zwiększenie zużycia paliwa, bo odruchowo bardziej cisnę -- a normalnie posługuję się pedałem gazu dość delikatnie.
BLACHA_997 - 2021-02-17, 16:20
yurec1st napisał/a: | BLACHA_997 napisał/a: | Przepraszam, ale czego z tego co zamieściłeś powyżej nie rozumiesz? |
Np. tego.
yurec1st napisał/a: | regulator prędkości, zwalnianie |
|
To znaczy, że jeśli włączysz tempomat (w trybie ECO) to pojazd może wolniej reagować w sytuacji gdy np. jedzie on pod górę, a wręcz może znacząco zwalniać nie utrzymując zadanej prędkości, którą z reguły tempomat powinien "trzymać". Nie pytaj mnie jednak jak znacząco może zwalniać w stosunku do sytuacji wyłączonym ECO bo po pierwsze mając samochód 2 lata tylko raz przypadkowo włączyłem ten tryb orientując się o tym dopiero po jakimś czasie gdy spojrzałem na wyświetlacz, a po drugie nie zwracam uwagi na takie pierdoły. Samochód ma połykać paliwo i kilometry mając na pokładzie pasażera, a czy spali 9 czy 10 litrów na 100km jest mi całkowicie obojętne.
telecaster1951 - 2021-02-17, 17:52
A nie jest tak, że tryb eco zakłada też kaganiec na obroty silnika?
yurec1st - 2021-02-17, 18:00
Ktoś ma przycisk ECO przy tym silniku SCe 75 1.0 ccm?
Krystian67 - 2021-02-17, 18:25
Ja doszedłem do wniosku że użycie eco uratowało mnie od paru mandatów. Moze smieszne co wypiszę , ale wolnossacy sce i dokker ma być mułem. Nic bardziej mylnego. Daję rady niejednej konkurencji. Swieciłem oczami kilka razy kiedy mnie kamerowali. Od wtedy u mnie to ustrojstwo włanczam. Za mandaty płacą szybsi . A jak trzeba guziczek się wyłancza. Uwazam jednak że ten wymysł to eco terroryzm. Moje autko czasem same go wyłancza. Czyli daje znać ,że na takie traktowanie się nie zgadza. Co do oszczędnośći hmm. komputer zbyt wiele nie zmienia .A dynamika silnika dużo mniejsza .
BLACHA_997 - 2021-02-17, 18:46
telecaster1951 napisał/a: | A nie jest tak, że tryb eco zakłada też kaganiec na obroty silnika? |
Po prostu sprawdź. Włącz sobie ECO "na luzie" i wciśnij gaz do dechy zobaczysz jak będzie na obrotomierzu. Później porównaj z tym jak silnik zachowuje się bez tego trybu
telecaster1951 - 2021-02-17, 20:50
BLACHA_997 napisał/a: | Włącz sobie ECO "na luzie" i wciśnij gaz do dechy zobaczysz jak będzie na obrotomierzu. | Gdybym miał, to bym sprawdził. Nie mam, więc się pytam.
Po prostu gdzieś słyszałem, że tryb eco ogranicza obroty silnika.
Hiszpan_JS - 2021-02-18, 13:50
Obrotów nie ogranicza, ale pedał gazu jakby zepsuty był .
velomar - 2021-02-18, 17:38
W Sandero 1.0SCe pedał gazu i tak sprawia wrażenie, jakby był zepsuty.
BLACHA_997 - 2021-02-18, 18:12
telecaster1951 napisał/a: | Gdybym miał, to bym sprawdził. Nie mam, więc się pytam.
Po prostu gdzieś słyszałem, że tryb eco ogranicza obroty silnika. |
Sory, sądziłem, że Logan 1,0 SCe, który widnieje w Twojej "wizytówce" posiada taką rzecz jak włącznik trybu ECO.
telecaster1951 - 2021-02-18, 18:14
BLACHA_997 napisał/a: |
Sory, sądziłem, że Logan 1,0 SCe, który widnieje w Twojej "wizytówce" posiada taką rzecz jak włącznik trybu ECO. | No właśnie nie ma.
velomar napisał/a: | W Sandero 1.0SCe pedał gazu i tak sprawia wrażenie, jakby był zepsuty. | Wspaniale, wiemy, ale co to ma do rzeczy?
eio - 2021-02-18, 18:30
Z 1.0 SCe już bardziej eco się nie da
BLACHA_997 - 2021-02-18, 18:55
telecaster1951 napisał/a: | No właśnie nie ma. |
Zawsze to o jeden wyłącznik mniej - pełna oszczędność w budżetowym pojeździe. A i tryb ECO na stale włączony - tylko pozazdrościć. Teraz spokojnie Euro7, a może nawet Euro8 spełniasz.
Marcyś - 2024-06-11, 19:29
Czy jeździcie z włączonym trybem Eco i jakie są efekty?
suchy8909 - 2024-06-11, 22:14
Ja nie cierpię trybów ECO w samochodach, w swojej Dacii nawet nie sprawdzałem jak działa ale podejrzewam że zamula samochód podobnie jak w innych markach.
Jerzy Ruciński - 2024-06-12, 10:51
Robiłem długie testy czy z Eco da się coś oszczędzić i nie. Miesiąc z, miesiąc bez i jedyne kiedy eco dobrze włączyć to jazda w korku. Samochód jedzie płynniej i nie szarpie na jedynce. Poza tym zupełnie zbędne, albo dla kogoś kto się uczy jeździć i boi się spalić sprzęgło, bo auto tak wolno się wkręca, że jest masa czasu na puszczenie sprzęgła. Dałem bratu po zdaniu prawa jazdy i sobie chwalił.
cowcar - 2024-06-13, 07:55
Do niedawna jeżdziłem cały czas na EKO a wyłączając je miałem wrażenia jakbym włączał turbo :D
Ogólnie myślę, że średnia oszczędność to 0,5l/100km ale to już zależy od stylu jazdy.
EKO spowalnia reakcję na poziom gazu - wolniej dawkuje benzynkę. Takie mam odczucia.
Widać to na odczycie chwilowego spalania. Bez EKO łatwo przekroczyć 20l/100km przy rozpędzaniu.
Druga sprawa, kiedy moja żona zaczynała jeździć to zdażało się jej gasić auto przy ruszaniu (za szybko sprzęgło puszczała). Kiedy jej wyłączyłem EKO to zaczeła buksować kołami :D
r70 - 2024-06-13, 14:33
Dla testów w ubiegłym roku jeździłem 15tys km w trybie Eco drugie tyle bez - bez spala mniej ;) ECO fajnie redukuje sprawdza się w korkach i na lodzie. Na trasie samochód pali więcej.
Marcyś - 2024-06-14, 16:58
Testuję jazdę na Eco. Więc co do jazdy miejskiej jestem na tak. Trasa nie. Po mieście silnik jest bardziej elastyczny i nie szarpie. Nie muszę mocno deptać żeby wkręcał się na obroty. Testuję dalej
wpamix1 - 2025-01-04, 07:07
czy to prawda że w trybie ECO w czasie jazdy po mieście alternator nie ładuje non stop akumulatora?
r70 - 2025-01-04, 08:13
W samochodach z inteligentnym systemem ładowania (wszystkie aktualne dacie i nie tylko) akumulator jeśli nie jest za bardzo rozładowany, jest ładowany rekuperacyjne -tylko przy hamowaniu silnikiem. Niezależnie czy jest włączony tryb Eco czy nie.
No chyba że Aku jest za bardzo rozładowany, wtedy następuje priorytetowe ładowanie i które trwa do osiągnięcia odpowiedniego naładowania (masło maślane ;) )
Dlatego należy hamować silnikiem.
U mnie system przez przęsło 3lata i 101tys km jeszcze nigdy nie lądował priorytetowo, ale samochody zastępcze którymi jeździłem z 1/3 tego przebiegu mialy notorycznie niski poziom naładowania i priorytet ładowania akumulatora.
wpamix1 - 2025-01-04, 09:10
r70 napisał/a: | W samochodach z inteligentnym systemem ładowania (wszystkie aktualne dacie i nie tylko) akumulator jeśli nie jest za bardzo rozładowany, jest ładowany rekuperacyjne -tylko przy hamowaniu silnikiem. |
no właśnie o tym ladowaniu rekuperacyjnym jak w hybrydzie słyszałem.
a co do akumulator to czy da sie jakoś wyłączyć system jego ocjrony ktory wylacza mi ma parkingu odtwarzacz mp3 lub radio po ok 5 min celem ochrony akumulatora (wetsja sandero 3 z kamerą cofania i wyświetlaczem )
to irytujace że czekam na pargingu pod sklepem i muzyki nie poslucham 🤬🤬🤬
MartinezTychy - 2025-01-04, 09:38
Wystarczy w tej sytuacji włączyć światła mijania i pojawia się ładowanie w obwodzie na poziomie 14,4 V a po dłuższym postoju na samym początku jazdy ładowanie sięga 15V.
Co do słuchania radia, muzyki itp w samochodach wyposażonych w tradycyjną stacyjkę na kluczyk wystarczy włączyć wzbudzenie prądu na pozycji 1, jak to wygląda w samochodach z kartą lub systemem bez kluczykowym nie wiem, choć miałem Dustera i Sandero III jako samochód zastępczy z ASO, lecz wykorzystywałem je w trasie więc miałem dostęp do zasilania non stop.
Wyposażyłem się w woltomierz który wpięty jest w gniazdo zapalniczki, polecam koszt niewielki a w każdej chwili można monitorować stan ładowania.
Marcyś - 2025-01-04, 11:24
Mam taki woltomierz. Po nocnym postoju pokazuje 15V. Potem przy jeździe miejskiej 14.4-14.3V
|
|