|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Sandero II - mokry zbiorniczek płynu hamulcowego
keikan - 2014-09-04, 06:33 Temat postu: Sandero II - mokry zbiorniczek płynu hamulcowego Nowe auto - nowe kłopoty.
Zauważam od pewnego czasu (tak od miesiąca), że plastikowy zbiornik płynu hamulcowego jest wilgotny zaraz pod korkiem. Codziennie zbieram szmatką 1 kroplę płynu.
Próbowałem dokręcać nakrętkę, ale jest już dokręcona na max. Płynu też jest aż do górnej kreski.
Hamulce działają jak należy. Tylko denerwuje, że nowe auto, a płyn się jakoś sączy.
Ktoś już miał taki przypadek w Logan II / Sandero II ?
Jeśli nie przejdzie, to zgłoszę przy przeglądzie za kilka mikesięcy, bo nie chce mi się z tym specjalnie do ASO jechać.
Zastanawiam się tylko , czy zakrętka przepuszcza, czy zbiornik ma jakieś mikrorozszczelnienie..
kali - 2014-09-04, 09:12
Korek musi mieć odpowietrzenie. Przy dynamicznej jeździe i nie tylko. Pocenie jest zjawiskiem normalnym.
route2000 - 2014-09-04, 10:27
Tak, koniecznie musi być odpowietrzenie, by hamulce prawidłowo działały (żeby nie było podciśnienia w układzie).
W Lodgy mam taki fabrycznie pod korkiem jakby kołnierz z materiału czy filcu by zbierało się od nadmiaru czy pocenia.
JaWa - 2014-09-07, 07:09 Temat postu: Re: Sandero II - mokry zbiorniczek płynu hamulcowego
keikan napisał/a: | ...płyn się jakoś sączy. Ktoś już miał taki przypadek w Logan II / ...? |
Tak, stale wygląda na wilgotny. Czy się sączy nie sprawdzałem. Bo na razie odnoszę wrażenie, że poziom płynu nie zmienia się. Pozdrawiam - Janusz
keikan - 2014-09-08, 11:06
dzięki. więc po prostu TTTM. Ale wolałem się upewnić, bo w Dusterze zbiorniczek suchy :) a w Sandero co przetrę palcem (zwłaszcza po dłuższej trasie) po zbiorniku pod korkiem (nakrętką) to trochę cieczy błyszczy na paluchu.
|
|