|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Jakie samochody są popularne w Europie?
jas_pik - 2014-09-08, 17:20 Temat postu: Jakie samochody są popularne w Europie? Czy zgadzacie się z tą mapką?
Karenzo - 2014-09-08, 17:48
tak ale w PL 50 % to zakupy firmowe .
gdyby policzyć tylko prywatne wyglądało by to zupełnie inaczej.
Np w takiej turcji najlepiej sprzedaje się dacia ale jak wiemy tam pod znaczkiem Renault
Lza - 2014-09-08, 20:34
Co za różnica, to są wszystko chińskie samochody, tylko miejsce montażu się zmienia
mekintosz - 2014-09-08, 22:36
Możesz podać żródło tej mapki ?
jas_pik - 2014-09-08, 22:47
http://www.wykop.pl/wpis/...a-sie-najlepie/
Karenzo - 2014-09-08, 23:14
http://www.chceauto.pl/no...stac-a1249.html
te rankingi mają drugie dno , w polsce jest mało firm kapitałowo polskich a można powiedzieć że większość jest niemieckich a jak wiadomo niemcy z natury wolą kupić coś niemieckiego nawet ze znaczkiem skody
jas_pik - 2014-09-08, 23:25
Zgadza się ,
Przecież tu nie ma żadnego użytkownika flotowej Dacii ( wszyscy je kupili prywatnie bez rozkazu z zarządu - a najczęściej to kapitał decyduje o marce)
Karenzo - 2014-09-09, 10:12
Dużo małych firm polskich kupuje 1-2 szt dokerów albo mcv dużo tego po warszawie jeździ jako mikro dostawczaki .
bebe - 2014-09-09, 14:36
Ja wiem, czy takich małych? OTIS (ci od wind) cały Dacią stoi. Mieli pierwsze MCVki, teraz mają Dokkery. Tramwaje Warszawskie (Dustery). Któraś z firm obsługujących lotnisko/linie lotnicze ma flotę kilkudziesięciu Dacii (Dokkery i Sandero), pół płyty lotniska na Okęciu to Dacie. Venessa (firma serwisująca sygnalizację świetlną w Warszawie). Plus pojedyncze sztuki (transport krwi - Lodgy, Nescafe - stare MCVki, GDDKiA - Dustery). Jest tego trochę.
jan ostrzyca - 2014-09-09, 19:04 Temat postu: Re: Jakie samochody są popularne w Europie?
jas_pik napisał/a: | Czy zgadzacie się z tą mapką? |
Z czym tu się zgadzać? Widać, że jak jakiś kraj ma swoją markę to ludziska kupują swój samochód.
Zbój - 2014-09-29, 22:08
Karenzo napisał/a: | tak ale w PL 50 % to zakupy firmowe .
gdyby policzyć tylko prywatne wyglądało by to zupełnie inaczej.
Np w takiej turcji najlepiej sprzedaje się dacia ale jak wiemy tam pod znaczkiem Renault |
Można to bardzo prosto zweryfikować. Wystarczy wejść na carmarket.com.pl i w rankingu wybrać rodzaj właściciela - indywidualni, a nawet dodatkowo w polu rodzaj pojazdu - osobowe, aby odsiać auta z homologacją ciężarową w dużej liczbie kupowane przez firmy w 1 kwartale tego roku. No i w ten sposób można się dowiedzieć, że logo pokrywające Polskę na mapie Europy... nie ulega zmianie;) Różnice w stosunku do następnych marek nie są już takie duże, jak przy sprzedaży całkowitej, ale widać, że Skoda to nie tylko marka flotowa. Piszę to bez żadnych uszczypliwości. Po prostu, Dacia ma mniej "lokomotyw" w ofercie, które ciągną sprzedaż w górę, również na rynku aut osobowych dla klientów indywidualnych.
zdzisiu27 - 2014-09-29, 22:26
Ja widzę coraz więcej taksówek na Daciach. Sporo Loganów, sporo MCVek a ostatnio Dustery ...
Przemek77 - 2014-09-30, 05:35
W Polsce najpopularniejsza jest Skoda? Co za bzdura. "Święta trójca" - Audi, BMW, VW - i tyle w temacie. Przecież widać co po drogach jeździ.
route2000 - 2014-09-30, 09:11
.... do tego złomowane...
PiotrWie - 2014-09-30, 19:38
Nie wiem jak w Grecji kontynentalnej, ale wyspy są na pewno krajem Hyundaia, nie Toyoty - ogromna flota w wypożyczalniach.
Dla odmiany zadziwia mnie Dania - jest to kraj słynący z wysokich podatków na samochody więc ci co byli mówią że jest tam dużo aut premium - podatek jest kwotowy, więc różnice cenowe się zmniejszają ( tak jakbyś do każdego nowego auta dodał w Polsce 50 000 podatku - różnica w cenie Dacii i i Subaru by zmalała z 100% do 50%, a Suzuki do kilku procent.
Zbój - 2014-09-30, 22:11
Przemek77 napisał/a: | W Polsce najpopularniejsza jest Skoda? Co za bzdura. "Święta trójca" - Audi, BMW, VW - i tyle w temacie. Przecież widać co po drogach jeździ. |
Napisałem o rejestracjach nowych aut. Wydaje mi się, że mapa tego właśnie dotyczy, a nie wszystkich aut jeżdżących po drogach danego kraju. Jeśli tak miałoby być, to na mapie byłby błąd, bo Skoda nie jest numerem 1 jeśli chodzi o liczbę zarejestrowanych w Polsce aut ogółem.
Hamil - 2014-10-01, 19:44
Skoda idzie jako flota do firm, przedstawiciele itp
Zbój - 2014-10-02, 22:53
Zgodzę się, ale jak już napisałem wyżej, mimo tego Skoda dalej jest najczęściej kupowaną (rejestrowaną) marką również wśród klientów indywidualnych. Po prostu, przy uwzględnieniu tylko klientów indywidualnych nie jest już tak zdecydowanym liderem, choć nadal tę pozycję utrzymuje.
A tak w ramach ciekawostki, żeby pokazać, że Dacia też ma dużo rejestracji na firmy, zrobiłem porównanie w oparciu o dane z carmarket.com.pl
Biorąc wyniki rejestracji nowych aut z miesięcy I-VIII.2014, mamy taki obraz:
Skoda - 30827 sztuk, w tym klienci indywidualni 10012, a firmy 20815. Zatem na firmy przypada 67,52 % wszystkich nowych rejestracji w tym roku.
Dacia - 10170 sztuk, w tym klienci indywidualni 4348, a firmy 5822. Zatem na firmy przypada 57,24 % wszystkich nowych rejestracji w tym roku.
|
|