DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII
Spotkania, imprezy, wyprawy - VIII.WOT-spot - 18.10.2014 - szlakiem zamków,pałaców,dworów
dystrykt9 - 2014-09-08, 20:59 Temat postu: VIII.WOT-spot - 18.10.2014 - szlakiem zamków,pałaców,dworówDawno nigdzie nie jeździliśmy
Tym razem wracam do pomysłu z ubiegłego roku i proponuję wycieczkę szlakiem budowli rycerskich, szlacheckich, tudzież ziemiańskich
Wypad będzie całodzienny, jednodniowy i z uwagi na odległość, ograniczymy się do terenu Mazowsza. A dokładnie do jego wschodniej części. Zostaje jeszcze zachód, południe i północ, które może uda się zrealizować w 3-4 przyszłych wyjazdach.
Plan byłby następujący:
1. Otwock Wielki - Pałac Bielińskich z XVII w. - zwiedzanie Muzeum Wnętrz - bilety 5 i 10 zł (podaję w kolejności: ulgowy i normalny)
http://www.otwock.mnw.art.pl/
2. Sucha - Zespół dworski z XVIII w. - zwiedzanie Muzeum Architektury Drewnianej / skansenu - bilety 4 i 5 zł
http://www.sucha.podlasie.pl/pl/
4. Starawieś - Pałac Radziwiłłów z XVII w. (ośrodek szkoleniowy NBP) - zwiedzanie z zewnątrz (nie wiem, czy da się coś zwiedzić w środku - do potwierdzenia)
http://www.starawies.nbp.pl/index_historia.html
5. Patrykozy - Pałac z XIX w. (w rękach prywatnych) - jeśli uda się skontaktować z właścicielem to być może uda się zwiedzić tą malowniczą budowlę (może będzie się to wiązało z jakąś drobną opłatą)
http://www.polskiezabytki...3560/Patrykozy/
Wyjazd planowany jest na sobotę 11 października LUB sobotę 18 października (ustalimy to sobie na forum).
Zbiórka byłaby o godz 9:30 na parkingu w Otwocku, u zbiegu ulic Warszawskiej i Czaplickiego (czyli tam gdzie zwykle ).
Trasa liczy 150 km w jedną stronę, dlatego wrócimy dopiero wieczorem.
Na jakiś obiad pewnie wybralibyśmy się do restauracji w Liwie, bo to miejsce, gdzie coś takiego jak restauracja powinno przy zamku być
Proszę o zgłoszenia na wyjazd, żebym jakoś z grubsza mógł uprzedzić poszczególne lokalizacje na szlaku, ilu rycerzy Zakonu Dacii się tam wybiera mekintosz - 2014-09-08, 22:30 Jam się stawię, o świcie na udeptanej ziemi w miejscu przez Waszmościa wyznaczonym dystrykt9 - 2014-09-09, 06:43 Rychła a chwalebna decyzja
A iluż to z rodu Mekintoszów stawi się, jeśli wolno spytać?bebe - 2014-09-09, 14:27 Nieeeeeeeee, nieeeeeeeeeeee, nieeeeeeeeeeeee...
11-tego wracamy z ciepłych krajów.
Nieeeeeeeeeeee, nieeeeeeeeeeeeeeeeeeee, nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...mekintosz - 2014-09-09, 15:59 Z wyprawy krzyżowej?
Ja będę z synem, żona w domu z córką pewnie zostanie. Ona będzie miała dopiero cztery miesiące wiec wiesz jak jest. Jak nie musi to siedzi w domu lub na spacer tylko.dystrykt9 - 2014-09-09, 18:54
bebe napisał/a:
11-tego wracamy
No jest jeszcze ewentualnie opcja kolejnego weekendu - 18 października
Ustalimy sobie tutaj zatem wszyscy, który termin z tych dwóch odpowiada większej liczbie chętnych i takoż wyjazd organizowan będzie.
Usuwam na razie datę wyjazdu z opisu w temacie. Pojawi się już po ustaleniach.
mekintosz napisał/a:
wiesz jak jest
Doskonale wiem Odpowiada Waszej rodzince kolejny weekend - 18.10?mekintosz - 2014-09-09, 23:45 18.10 jest OK.. nawet mam imieniny rimo - 2014-09-10, 18:08 Pod zamkiem jakieś 3 latka temu była karczma, myślę że że jej nie rozebrali dystrykt9 - 2014-09-11, 06:16 Rimo - dołączacie? laisar - 2014-09-11, 12:10 MNzŻ głosuje za 18 (;dystrykt9 - 2014-09-11, 15:16 Wszelki duch... Wesoła kompania się robi Miło, że i załoga Laisara dołączy.
Wychodzi na to, że termin się szybko skrystalizował mekintosz - 2014-09-11, 18:21 Temat postu: Re: VIII.WOT-spot - xx.10.2014 - szlakiem zamków,pałaców,dwo
dystrykt9 napisał/a:
Trasa liczy 150 km w jedną stronę, dlatego wrócimy dopiero wieczorem.
Rozumiem, ze ring 300 km po Mazowszu w jeden dzien ? Możesz jakoś mapę stworzyc ?Andrzej12345 - 2014-09-11, 20:01 Na 18\10\ to ja się piszę, bo 11 będę w Bieszczadach.dystrykt9 - 2014-09-12, 07:40
Ostatnim punktem mają być Patrykozy - tam możemy zrobić zamknięcie wyjazdu i później każdy jedzie w kolumnie tyle ile mu pasuje, a następnie odłącza się w kierunku własnego domu.
Można też zrobić zamknięcie gdzieś w drodze powrotnej, na parkingu przy jakimś zajeździe itp. Taki drobiazg ustalimy sobie już na miejscu, bo będziemy wiedzieli, ile zostało nam czasu.
Harmonogram:
1. Zwiedzanie zaczęłoby się w Otwocku Wielkim o 10:00, bo wtedy otwierają Pałac. Zajęłoby to do godziny (11:00).
2. Później 70 km jazdy do Suchej (ok. 1h). Zwiedzanie to też pewnie godzina (12:00-13:00).
3. Przejazd 20 km do zamku w Liwie (do pół godziny). W zamku jakaś godzina zwiedzania (13:30-14:30). Jakiś obiad (do 15:30).
4. Starawieś (14 km odległości - przejazd do pół godziny). Pół godziny zwiedzania (16:00-16:30).
5. Patrykozy (40 km - pół godziny jazdy). Zwiedzanie pół godziny (17:00-17:30).
Ok. 18:00 - koniec i powrót do domu. Chyba, że coś się przeciągnie, zmieni, pojawią się koncepcje
To są z grubsza nakreślone czasy, których wypadałoby się trzymać. Może skrócimy trochę zwiedzanie Otwocka wielkiego i Liwa (do ok. 40 minut), biorąc poprawkę na ruch na trasie i dojazd do nowych nieznanych miejsc, co zawsze zabiera nieco czasu.
Wtedy powinniśmy się w miarę wyrobić.
Andrzej12345 napisał/a:
ja się piszę
Andrzej - ile osób od Ciebie pojedzie?rimo - 2014-09-12, 16:26 Na tą chwilę nie jestem w stanie powiedzieć czy się przyłączymy, tzn chcielibyśmy ale będziemy wiedzieć to na początku października Andrzej12345 - 2014-09-14, 03:43 Moja załoga to 2 osoby. Dobrze żeby były 2-3 radia CB - łatwiej utrzymać kolumnę w całośći.mekintosz - 2014-09-14, 19:35 Ja mam CB, też często posiłkujemy się na zlotach klubu PMR walkie talkie dystrykt9 - 2014-09-15, 07:12 Rimo - mam nadzieję, że uda się Wam dołączyć Czekam na dobre wieści.
Andrzej12345 - nie wiem, ile CB uda się zebrać, ale tak jak napisał Mekintosz, dotychczas posiłkowaliśmy się zawsze PMR-kami i jeszcze nie było tak, żeby kolumna się rozsypała
Ale środków łączności nigdy za wiele dystrykt9 - 2014-09-22, 13:07 Rozmawiałem ze wszystkimi placówkami, które planujemy odwiedzić.
Każda z nich potwierdziła mozliwość wizyty u nich w dniu 18 października.
Sprawdziłem też czy ceny za wstęp są aktualne.
I tak:
1. Otwock Wielki: dorośli 10 zł, dzieci od 7 lat - 5 zł (do 6 lat - gratis).
W dniu, w którym będziemy, mogą kręcić się po terenie dragoni, bo będzie jakaś impreza plenerowa, ale to jest bez wpływu na naszą wizytę
2. Sucha: dorośli 5 zł, dzieci od 6 lat - 4 zł (do 5 lat - gratis)
3. Liw: dworek + wieża: 4,50 zł od osoby dla grup powyżej 10 osób,
dla grup poniżej 10 osób - dorośli 7 zł dworek + 3 zł wieża, a dzieci i emeryci: 4 zł dworek i 3 zł wieża.
4. Starawieś: wstęp na teren parku i zwiedzanie pałacu z zewnątrz byłoby nieodpłatnie. Otrzymam jeszcze wiadomość, czy będzie jakaś szansa, żebyśmy zajrzeli do wnętrza pałacu.
Generalnie jest to ośrodek szkoleniowy NBP i normalnie nie są tam wpuszczani turyści, więc warto skorzystać z okazji, żeby go zobaczyć na własne oczy, bo budowla jest piękna.
5. Patrykozy: dorośli 15 zł, dzieci gratis.
W związku z tym, że część obiektów jest w rękach prywatnych, dobrze jest zacząć już dziś odkładać drobne odliczone pieniądze za swoją ekipę, bo nie wiem, na ile będą przygotowani do wydawania reszty. rimo - 2014-10-15, 07:41 Bardzo mam przykro ale nas na pewno nie będzie. Małżonka musi niestety udać się w sobotę do pracy dystrykt9 - 2014-10-15, 08:46 Rimo szkoda, że tym razem okoliczności Wam nie sprzyjają. Szykujcie się zatem na kolejny wyjazd. Chociaż nie wiem, czy to nie będzie dopiero ciepłą wiosną
Pytanie do pozostałych - czy wszyscy, którzy deklarowali wcześniej udział, podtrzymują decyzję? Proszę o potwierdzenie, bo jutro dzwonię do wszystkich punktów na trasie i przyklepuję naszą wizytę.bebe - 2014-10-15, 09:05 Taaak! Taaak! :)laisar - 2014-10-15, 19:58
dystrykt9 napisał/a:
Proszę o potwierdzenie
O ile niebo nie spadnie nam do końca na głowy (bo trochę mnie dusi jakaś zmora na płucach), to potwierdzamy - 4 szt: 2+2.
(Tylko proszę zamówić jeszcze pogodę, bo inaczej może być potrzebny kurhanik nad jeziorem i orchidee d; ).mekintosz - 2014-10-15, 21:53 TAK, mam nadzieje, że pogoda nie będzie deszczowa ! Ja z synem.bebe - 2014-10-15, 21:57 Dla tych, co pierwszy raz - przypominacz łącznościowy. :) PMRek będzie chyba w sumie 6, więc dla wszystkich wystarczy.mekintosz - 2014-10-15, 22:15
rimo napisał/a:
Bardzo mam przykro ale nas na pewno nie będzie. Małżonka musi niestety udać się w sobotę do pracy
Bez żony nie ruszasz się ? Bierz córkę i w droge dystrykt9 - 2014-10-16, 06:45 Ok, dzięki za informacje o składach
Nie potwierdził jeszcze tylko Andrzej12345 (mam nadzieję, że jedziesz? ), ale i tak obdzwaniam dzisiaj punkty i anonsuję nasz przyjazd zgodnie z wcześniej ustalonym planem.
Pamiętajcie proszę o miedziakach na bilety wstępu i obiad.
Moje prognozy internetowe mówią, że w sobotę ma być pogodnie (możliwe chmury przed południem), bez deszczu, ale chłodno (do ok. 10 st.C), więc ubierzcie się w miarę ciepło grapess - 2014-10-17, 08:57 Czy można dołączyć?dystrykt9 - 2014-10-17, 10:04 Oczywiście Jaki skład?grapess - 2014-10-17, 10:12 3 dzieci i Ja. Miał być jeszcze kolega z 2 dzieci ale polegli.dystrykt9 - 2014-10-17, 13:10 Ok, dołączajcie spokojnie Zbiórka jutro o 9:30 na parkingu w otwocku u zbiegu ul. Warszawskiej i Czaplickiego.laisar - 2014-10-17, 16:51 My chyba jednak ostatecznie odpadniemy ): Mnie dusi coraz gorzej, a NzŻ też wróciła dziś z pracy pociągająca...mekintosz - 2014-10-17, 22:52 Szkoda Laisarowej rodzinki , zdrówka zatem pozostaje mi życzyć dystrykt9 - 2014-10-17, 23:48 Laisar, zdrówka, chociaż jeszcze liczę na jakąś Waszą magiczną kurację nocną dystrykt9 - 2014-10-18, 21:03 Trasa zrealizowana z pominięciem jednego punktu, bo taki mieliśmy kaprys
Dziękuję wszystkim za udział. Tradycyjnie wyjazd udany. Ubawiliśmy się po pachy.
Stawiły się załogi czterech różnych modelowo wozów, więc mieliśmy przegląd Dacii: MCV (Bebe), Sandero (Mekintosz), Lodgy (Grapess) i Duster (Dystrykt9).
Fotki będą jutro, bo dziś nie dam rady. Ponad 12 godzin w plenerze to nie w kij dmuchał grapess - 2014-10-18, 21:13 Whisky Indian do kolumny,
Potwierdzamy, było Super. Dotarliśmy bezpiecznie
Na tabliczce było napisane aby nie chodzić po murach. !!!. My szanujemy słowo pisane.
Oni albo siedzieli na murach albo po nich biegali. Ale nie chodzili
5. Patrykozy - Pałac z XIX w. (w rękach prywatnych) - jeśli uda się skontaktować z właścicielem to być może uda się zwiedzić tą malowniczą budowlę
Udało się. Dotarliśmy po zmierzchu ale warto było. Aby tu dotrzeć potrzebne było włączenie nawigacji białkowej. Elektroniczne nie dawała sobie rady. Panowie na rowerach doprowadzili Nas do celu.
W środku jeszcze fajniej niż na zewnątrz. Niestety nie wolno było robić zdjęć
Trzeba było tyłek ruszyć i przyjechać
Pozdrawiamy, dziękujemy za zorganizowanie i chcemy więcej.mekintosz - 2014-10-19, 08:16 Delta Juliet poywierdza. Spotkanie udane.. jak zawsze. Całodzienną wyprawę okupiłem bólem głowy. Wróciliśmy późnym wieczorkiem. Wrzucam kilka fotek z komórki
W tym najsmaczniejszy kąsek - TORCIK FIRMOWY DKPL w wykonaniu mojej żony Niech się obliżą się ze smakiem Ci co nie byli z Nami Na prawdę było sympatycznie !
Dodatkowo znalazłem film na YT z wnętrza Pałacu w Patrykozach
bebe - 2014-10-19, 21:11 Wielkie dzięki dla dystrykta za zorganizowanie wypadu, było super. :) Zdjęcia jutro, film Już Wkrótce™. ;)maciek - 2014-10-19, 21:18 wrzucać na fajsa ;)
https://www.facebook.com/daciaklubpolskadystrykt9 - 2014-10-20, 17:06 Fotki dopiero dzisiaj, bo zasobów nie było
Kilka ujęć telefonem komórkowym. Jakieś sceny filmowe wrzucę przy okazji. Liczę, że Bebe nie pozwoli za długo czekać na swoje dzieło i zasunie jakiś mega film akcji
1. Otwock Wielki - Pałac Bielińskich: Klubowicz skonsternowany - Wujek?? Wujek Bieliński??!
2. Sucha - Dwór Cieszkowskich: Tam, gdzie leżakował Filemon z Bonifacym - zapiecek
3. Sucha - Dwór Cieszkowskich: Po ile to pianino?
4. Sucha - Dwór Cieszkowskich: DKPL ante portas!
5. Sucha - Dwór Cieszkowskich: Idźcie za mną. Wiem, gdzie trzymają konie...
6. Liw - Zamek: Eksponaty wporzo, ale parkiet spaprali...
7. Liw - Zamek: Mówicie, że WC dopiero na drugim piętrze?
8. Liw - Zamek: Jeden strzał - jedna krowa...
mekintosz - 2014-10-25, 23:31 Bebe kiedy film ?bebe - 2014-10-27, 17:49
mekintosz napisał/a:
Bebe kiedy film ?
Nie poganiaj, bo będzie wolniej! :>
Film zasadniczo sklejony, zostały napisy i muzyka. Nie chcę mówić, że dziś, jutro, czy kiedyś, bo to się potem na mnie mści. :> Już Wkrótce!™ :)mekintosz - 2014-10-27, 18:02
bebe napisał/a:
Nie poganiaj, bo będzie wolniej! :>
Film zasadniczo sklejony, zostały napisy i muzyka. ...
Może choć tzw. zajawkę, zwiastun, trailer bebe - 2014-10-28, 22:47 Z góry przepraszam za muzykę. :>
grapess - 2014-10-29, 08:41
bebe napisał/a:
Z góry przepraszam za muzykę. :>
Ależ nie ma za co przepraszać, wyszło wspaniale, muzyka pasuje tego co zwiedzaliśmy.
Wykonałeś Bebe kawał fajnej pracy. Wielkie dzięki.
Już zasysam w wersji HD na pamiątkę.
Moje dzieciaki już się pytają kiedy kolejna wycieczka :)bebe - 2014-10-29, 09:45
grapess napisał/a:
Moje dzieciaki już się pytają kiedy kolejna wycieczka :)
Trzeba cisnąć dystrykta. :> Zazwyczaj w zimie jest klubowy wypad na sanki. Mmm, gopro i sanki... ;)corrado - 2014-10-29, 11:31 A jak ktoś nie ma dzieci to może się załapać na następną wycieczkę i nie będzie się czuć wyobcowany = 'jest wesoło" ? dystrykt9 - 2014-10-29, 13:43 Bebe, filmik jak zwykle palce lizać, zupełnie jak torcik przygotowany przez żonę Mekintosza
bebe napisał/a:
Trzeba cisnąć dystrykta
Ale tylko troszkę. Tak, żeby był wstrząśnięty, ale nie zmieszany...
Najbliższe wydarzenie będzie zapewne związane ze śniegiem, jak już zostało to wspomniane. Przypuszczam, że po Nowym Roku. Taki drobny tradycyjny wypad na sanki na górkę w lesie połączony z jakimś przejazdem w terenie
Jak będzie cieplej to na wiosnę wymyślimy kolejny wyjazd krajoznawczy.
corrado napisał/a:
A jak ktoś nie ma dzieci to może się załapać na następną wycieczkę i nie będzie się czuć wyobcowany = 'jest wesoło" ?
My się zawsze dobrze bawimy, niezależnie od zawartości dzieci w grupie. Więc możesz śmiało dołączać
Jeżdżą z nami nie tylko osoby z dziećmi. Poza tym nawet osoby mające dzieci, nie zawsze te dzieci ze sobą zabierają (np. z powodu choroby - jak u mnie na ostatnim spocie).