|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne U¿ytkowników DACII |
 |
Na ka¿dy temat - Nowy przekrêt SMS-owy? "Moje dziecko wpisa³o z³y numer
Marek1603 - 2014-09-10, 07:44 Temat postu: Nowy przekrêt SMS-owy? "Moje dziecko wpisa³o z³y numer http://niebezpiecznik.pl/...numer-telefonu/
Przemek77 - 2014-09-10, 08:35
Z zasady olewam dziwaczne SMSy od ludzi, których nie znam... Ale ostrzegaæ trzeba, oszu¶ci nie ¶pi± i ci±gle wymy¶laj± nowe rodzaje przekrêtów...
TD Pedro - 2014-09-10, 09:05
bardzo to naiwne ale skoro funkcjonuje (czyt.: znajduj± siê naiwniacy ) to ostrze¿eñ nigdy do¶æ...
Przemek77 - 2014-09-10, 11:52
TD Pedro napisa³/a: | bardzo to naiwne ale skoro funkcjonuje (czyt.: znajduj± siê naiwniacy ) to ostrze¿eñ nigdy do¶æ... |
Wiesz, skoro wci±¿ znajduj± siê naiwniacy na przekrêty typu "cyganka powró¿yæ z pieni±¿ka panocku" - to o czym mowa?
grapess - 2014-09-10, 12:51
A wszystko dlatego ¿e na rynkach prêgierze zlikwidowano
pmarek - 2014-09-10, 13:29
Szczególnie teraz, kiedy handlowanie danymi osobowymi sta³o siê powszechnym zjawiskiem, nad którym nie ma siê de facto kontroli ... Olewanie to najlepszy sposób ...
Hamil - 2014-10-01, 20:05
A co siê dziwiæ oszustom, jeszcze ambergolda uniewinni± i dostanie odszkodowanie za czas wiêzienia :)
grapess - 2014-10-01, 20:14
Hamil napisa³/a: | A co siê dziwiæ oszustom, jeszcze ambergolda uniewinni± i dostanie odszkodowanie za czas wiêzienia :) |
No chyba, ¿e przy³api± ich na kradzie¿y wafelka.
d3mol3k - 2014-10-01, 20:20
Jest tego od groma. ale fakt dobrze zosta³o tam napisane:
Cytat: | Ta socjotechniczna sztuczka zapewne u niektórych z Was wzbudzi wspó³czucie dla gapowatej Ewy, a na dalszy plan zepchnie logiczne my¶lenie i nie zdacie sobie pytania “zaraz, zaraz, czemu gapowata Ewa zamiast mnie nêkaæ nie za³o¿y sobie drugiego konta na poprawny numer telefonu?“… |
Mniei ostatnio zaczynaj± denerwowaæ inne rzeczy - mimo w³±czonej us³ugi numery zastrze¿one dodzwaniaj± sie do mnie numery prywatne. Dos³ownie na wy¶wietlaczu pojawia siê NUMER PRYWATNY. Doda³em do blacklisty w swoim srajfonie ale mimo to wkurza cz³owieka takie co¶. Ostatnio te¿ zaczê³o siê dzwonienie z numerów o niepe³nej informacji 7 cyfr zamiast 9 czy choæby po³±czenie z numeru:
grapess - 2014-10-01, 20:23
d3mol3k napisa³/a: | 7 cyfr zamiast |
Mo¿e to tego typu przekrêt.
http://tech.wp.pl/kat,100...138bd&_ticrsn=3
eplus - 2014-10-01, 20:31
Mój kolega ma sposób: odbiera i mówi: Nie bêdê z panem gada³, bo pan ma numer zastrze¿ony. Niech pan w³±czy prezentacjê numeru i zadzwoni jeszcze raz, to pogadamy, do widzenia.
A do mnie akwizytor dzwoni raz na rok albo na dwa lata - ale niedawno zadzwoni³ i to nawet z jawnego numeru, kaptuje mnie na zmianê sieci, a ja: Dziêkujê, sieci nie zmieniê, i proszê o usuniêcie mojego numeru z waszej listy, bo siê poskar¿ê... tu siê roz³±czy³, a ja do niego dzwoniê, czy zrozumia³, ale sekretarka siê w³±cza, druga próba - to samo, odczeka³em kwadrans i jest sygna³ czekania, facet wytrzyma³ 30 dzwonków, ale nie odebra³...
benyo - 2014-10-01, 20:40
Chcia³e¶ siê dodzwoniæ do automatu ?? My¶lisz, ¿e po drugiej stronie siedzi sobie jeden facecik namawia ca³y ¶wiat do zmiany sieci ?? Tam jest ca³a horda ludzi (co zwykle s³ychaæ podczas rozmowy). Numer, który siê pojawia nie jest numerem zwrotnym, to numer centralki, a z centralk± trudno siê dogadaæ Wiêc ów facet nawet pó³ sygna³u od Ciebie nie us³ysza³
d3mol3k - 2014-10-01, 21:33
Nie to nie to. Mam te takie po³±czenia przychodz±ce niepe³ne numery krajowe
A na wszelkiego rodzaju dodzwonione ju¿ do mnie po³±czenia mam krótkie kilka zdañ:
- Nie dziêkujê.
- Czy nie rozumie pan/pani polskiego nie dziêkujê?
- Czy (i tu pada niecenzuralne s³owo) w dalszym ci±gu nie rozumie pan/pani kulturalnego NIE DZIÊKUJÊ? I siê po prostu niekulturalnie zachowuj±c roz³±czam siê.
Staram siê byæ kulturalny - bo to jest Ich praca ale proszê o to samo w stosunku do mnie.
Karenzo - 2014-10-06, 11:42
Ja czasami mówiê ¿e nic nie kupie ale mo¿e sobie pogadaæ i k³adê telefon gdzie¶ z boku
Przemek77 - 2014-10-06, 12:14
A ja dwa dni temu zaliczy³em opad szczêki.
Dzwonili do mnie z mojego banku. Jaki¶ jubileusz, ¿e niby ju¿ ile¶ lat mam u nich konto. O dziwo - bardzo mi³a rozmowa, zero naci±gania na kredyty, zero oferowania "nowych warunków", podawania peseli, informowania o nagrywaniu itp. Mi³a pani po przywitaniu i przedstawieniu siê, podziêkowa³a za dotychczasow± bezproblemow± wspó³pracê i wywi±zywanie siê ze zobowi±zañ (jakie¶ po¿yczki swego czasu bra³em) spyta³a siê tylko "czy nie posiadam jakich¶ planów w których oni mogliby pomóc" - ja na to, ¿e nie, pani mi³o siê po¿egna³a i ¿yczy³a aby dalsza wspó³praca by³a tak dobra jak dot±d.
Mo¿na kontaktowaæ siê z klientem bez marketingowej sieczki? Jak widaæ mo¿na.
Nie tak jak miesi±c temu, gdy dzwoni³ mój operator komórkowy. Us³ysza³em ofertê "tak korzystn±, ¿e a¿ nie do odrzucenia" - 3-letnia umowa na internet za 100 z³ miesiêcznie plus tablet za z³otówkê.
Nie bêdê siê rozpisywa³, elementarna wiedza z matematyki wyka¿e ile razy bym za ten tablet przep³aci³.
Konsultant dodatkowo strasznie nachalny "no jak to nie chce pan tak korzystnej oferty, proszê nie ¿artowaæ, to na jaki adres mam wys³aæ paczkê?"...
Od razu siê ci¶nienie podnosi. ¯eby jeszcze jako¶ tego tableta wrzucili "w koszta", ¿eby nie by³o tak widaæ. A tu, taka bezczelno¶æ....
eplus - 2014-10-06, 19:46
Nie macie na klawiaturze czerwonej s³uchawki? Ju¿ kiedy¶ pisa³em, jak odpowiadam na ankiety z centrum Renault - gdy pani siê przedstawi, mówiê szybko: wszystko OK, ocena 10/10, polecam serwis znajomym, przepraszam, nie mam czasu, dziêkujê za uwagê. ;)
Dyziek - 2014-10-07, 18:45
Jesli mam dobry dzieñ, to grzecznie dziêkujê. Jak nie rozumiej±, to pytam siê "której czê¶ci s³owa 'nie' nie zrozumieli". To pomaga.
Jak mia³em z³y dzieñ (np. dzwoni³ windykator z Kruk na mój numer s³u¿bowy (!), bo kto¶ go poda³ i pyta³ o obcego mi cz³owieka), to:
a) olewam i gadam jak Paskudny Stary Ron (kto zna postaæ?)
b) mówiê, ¿e nie chce mi siê z nim gadaæ i by mnie poca³owali w tr±bkê
c) mówiê, ¿e pogadam, jak za¶piewaj±
d) mówiê, ¿e facet nie ¿yje, bo go zjad³em...
Po tym 4tym przypadku (i 1000ym telefonie) KRUK przesta³ dzwoniæ.
¦ciga³ mnie te¿ mb±k (ten sam powód j.w.). Przesta³, gdy po N-tym razie t³umaczenia powiedzia³em, ¿e rozmowa jest nagrywana (bo by³a), ¿e to numer firmowy (poda³em firmê), ¿e X-razy t³umaczy³em, ¿e Kowalski, to nie ja i ¿e proszê o powtórzenie nazwiska i instytucji, bo gdy jeszcze raz zadzwoni±, to zg³oszê na policjê przypadek stalkingu.
O dziwo, po paru dniach zadzwoni³ niby Nowak i chcia³ rozmawiaæ z Kowalskim. Potem ju¿ przestali dzwniæ...
grapess - 2014-10-07, 19:04
Dyziek napisa³/a: | Jesli mam dobry dzieñ, |
A ja stosujê w³oski strajk. Najlepiej jak dzwoni± z jak±¶ promocj± od operatorów.
Rozmawiam ile siê da, pytam o szczegó³y co by tu jeszcze dokupiæ, jak wygl±da regulamin i tak ¿e racze Oni koñcz± wcze¶niej
Mam du¿o czasu, grunt to siê nie ¶pieszyæ.
eplus - 2014-10-07, 19:19
Hahaha przypomnieli¶cie mi - jadê sobie w góry na narty, sielanka - a tu telefon: ma Pan wizytê w przychodni we ¶rodê na 12-t±... Ja: U ortodonty? (mo¿e dziecko poda³o mój numer?) Przychodnia: Nie, u psychiatry. Ja: Nieee, kto¶ ze mnie robi wariata! P: Ciekawe, wyja¶nimy... Za trzy tygodnie to samo, po chwili pani zajarzy³a, ¿e ju¿ rozmawiali¶my na ten sam temat. I jeszcze raz mia³em umówienie na kolejn± wizytê, od razu wybuchn±³em ¶miechem, czwartego telefonu nie by³o - zamierza³em szczekaæ.
Mia³em te¿ pani±, która chcia³a mi koniecznie przywie¼æ zamówione przeze mnie meble z IKEI (ciekawe, czy by³y zap³acone ).
Karenzo - 2014-10-07, 21:36
Ja mam blokadê numerów prywatnych i zastrze¿onych w play i ma³o kiedy co¶ do mnie dzwoni .Tylko operator mnie drêczy na przed³u¿enie umowy a mam pod siebie 6 numerów podpiête .
Za to zmorom jest dzwonienie na domowy na tyle ¿e jestem zmuszony rozwi±zaæ umowê z teps±
d3mol3k - 2014-10-07, 21:50
A ja tam znowu wygra³em nic tylko s³aæ sesemesa
route2000 - 2014-10-08, 10:58
d3mol3k napisa³/a: | A ja tam znowu wygra³em nic tylko s³aæ sesemesa
Obrazek |
Ja to ju¿ od paru lat czasem dostajê sms o wygranej kasy...... i co robiê: od razu na klawisz z symbolem "KOSZ" i tyle, bo wiadomo, ¿e to jest totalne oszustwo i jeden wielki szwindel.
|
|