|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Namiot dachowy
wiciu_r - 2014-07-25, 14:05
Co sądzicie o czymś takim jak na fotce?
Znalazłem to przypadkiem tu
Nie namierzyłem jeszcze tylko gdzie to obejrzeć.
corrado - 2014-07-25, 14:22
fajna laska, na pewno szczupła skoro sie dach nie zapada
Karenzo - 2014-07-25, 14:24
3x NIE
można uszkodzić dach ,
małe
jak wyobrażasz sobie wchodzenie do czegoś takiego ?
Konstrukcja nia wygląda na spiekalnie stabilną .
Przesuniecie środka ciężkości na bok (np przy wsiadaniu ) gwarantuje wyrwaniem relingów z dachu .
wiciu_r - 2014-07-25, 14:29
Niestety nic nie poradzę na to, że i tak mi się podoba CAŁY ten zestaw (z babeczką w środku)
grapess - 2014-07-25, 15:17
Babeczki niewiele widać, więc ciężko ocenić
norton1 - 2018-07-04, 19:14
Odświeżę nieco ten temat bo sam szukałem o tym informacji i znalazłem taki oto artykuł link. Czyli na przykładzie Daci Logan się da :)
eplus - 2018-07-04, 19:31
Jak już się ma taki namiot, to nie jest 10x lepiej postawić go na ziemi koło auta? Po co się wspinać, ciągnąć drabiny, rysować lakier? Przed niedźwiedziami? Grizzly i tak przewróci auto.
norton1 - 2018-07-04, 19:42
No napewno jest dużo wygodniej go rozkładać i w nim spać. Napewno jest też szybciej przygotować miejsce do spania jak się ma taki namiot. Jak się jedzie na 2 tygodniowy wypad to napewno robi to dużą różnicę. Zwykłego namiotu też nie da się rozłożyć gdzie popadnie bo trzeba mieć odpowiednie podłoże.
SWilk - 2018-07-05, 08:19
A ja bym przypomniał jeszcze o takim parametrze jak nośność dachu...
Nie mam pod ręką instrukcji, ale zdaje się, że już jedna osoba przekroczyła by dopuszczalne obciążenia.
defunk - 2018-07-05, 08:52
SWilk napisał/a: | A ja bym przypomniał jeszcze o takim parametrze jak nośność dachu...
Nie mam pod ręką instrukcji, ale zdaje się, że już jedna osoba przekroczyła by dopuszczalne obciążenia. |
Ten parametr dotyczy pojazdu w ruchu. Generalnie nawet Dacia katapultowana na dach powinna utrzymać tę masę -- czyli dach ma nośność rzędu 1 tony (z górką).
Namioty dachowe nie są jakąś wielką nowością, nawet w przypadku tak egzotycznych aut:
https://www.northbound.is...uster-roof-tent
norton1 - 2018-07-05, 08:55
Właśnie akurat to w tym artykule jest poruszone i z samą nośnością dachu nie powinno być problemu, bo dach powinien wytrzymać przynajmniej swój ciężar np przy dachowaniu. Większym ograniczeniem zdaje się są limity nośności samych belek oraz relingów. Akurat w tym opisywanym przypadku nic się nie połamało w przy dwóch dorosłych osobach
Ale jeden z większych minusów tego rozwiązania to chyba cena, zdaje się ze ten konkretny model namiotu kosztuje ok 8000 zł.
defunk - 2018-07-05, 10:12
norton1 napisał/a: | ten konkretny model namiotu kosztuje ok 8000 zł. |
Czyli się kompletnie nie opłaca. Porządny normalny namiot będzie kosztował 3% tej kwoty, a będzie o niebo wygodniejszy (130 cm szerokości??!).
Ba, osobiście kupiłem niedawno tarpa z popularnej sieci sklepów sportowych (cena 100 zł), w przypadku krótkich wypadów turystycznych sprawdza się bardzo dobrze, a bez żelastwa waży tyle co bidon z wodą.
Lza - 2018-07-06, 08:27
Lepiej w środku sobie urządzić minikampera. Lodgy powinna być wystarczająco duża (po złożeniu foteli)
eplus - 2018-07-06, 11:01
A jeśli ktoś lunatykuje, to czy spanie na dachu jest w ogóle bezpieczne
norton1 - 2018-07-06, 15:25
Lza napisał/a: | Lepiej w środku sobie urządzić minikampera. Lodgy powinna być wystarczająco duża (po złożeniu foteli) |
Myślę że tak, widziałem że jeden z kolegów forumowych robił nawet specjalny mebelek aby sobie można było ładnie płaską powierzchnię z niego zrobić oraz zorganizować miejsce na graty w nim. W przyszłości pewnie coś takiego sobie zrobimy, ale to jest dobry pomysł na dwie osoby, no może jeszcze maluszek się zmieści. A mając taki namiot dachowy dzieciaki można oddelegować na pięterko i cała 5 osobowa rodzinka da rade się przenocować bez rozkładania namiotu . No ale to już troche extreme jak dla nas na ten moment.
Lza napisał/a: | A jeśli ktoś lunatykuje, to czy spanie na dachu jest w ogóle bezpieczne |
W tym przypadku to chyba słaby pomysł, chyba że przez sen taka osoba ogarnie schodzenie po drabinie
Dar1962 - 2018-07-07, 08:05
defunk napisał/a: | Ten parametr dotyczy pojazdu w ruchu. Generalnie nawet Dacia katapultowana na dach powinna utrzymać tę masę -- czyli dach ma nośność rzędu 1 tony (z górką). t |
słuszna uwaga - relingi - szczególnie w poliftingowej jedynce DD są tak solidnie, że w spoczynku wytrzymają bez problemu kilkaset kg, czyli namiot z dwojgiem lokatorów nie będzie stanowił problemu. Są zalety i wady takiego rozwiązania: + nic nam nie zajmuje miejsca w bagażniku, "rozbicie" spania trwa kilkadziesiąt sekund, tam gdzie się zatrzymamy (nawet na betonowym parkingu) możemy natychmiast iść spać, - dodatkowy opór powietrza i spalanie (choć pewnie nie większe niż w przypadku boxa), konstrukcja sporo kosztuje a jej montaż i demontaż wymaga trochę zabiegów, trzeba się nagimnastykować ,żeby zrobić siusiu i nie można lunatykować. W ostatecznym rozrachunku - dla kogoś, kto lubi dalekie i częste wyprawy pewnie warto
eplus - 2018-07-07, 11:36
Od dawna są znane namioty igloo, które stoją na sprężynowych pałąkach i nie muszą być przybite śledziami. Są i takie, które się rozkładają i składają jak parasole.
keikan - 2018-07-09, 07:52
Namiot na Dusterze - czemu nie.
Rok temu widziałem taki patent na targach Off-Road i kamperów w Bad Kissingen.
Belphegor - 2018-07-09, 08:25
eplus napisał/a: | Są i takie, które się rozkładają i składają jak parasole. |
A po złożeniu da radę je upchnąć do kieszeni w drzwiach?
eplus - 2018-07-09, 09:42
Złożony wygląda jak pudło na kapelusze. : https://www.decathlon.pl/...id_8055746.html
|
|