DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Kierunek obrotu zamka drzwi

Karenzo - 2014-09-22, 23:05
Temat postu: Kierunek obrotu zamka drzwi
Dziś pierwszy raz zamykałem auto nie z pilota i tu zoong !
jak w każdym normalnym zamku, zamyka się obracając klucz w prawo
to w daci zamek kierowcy (i tylko jego ) zamyka się obracając klucz w lewo .
Zamek pasażera oraz klapy zamyka sie normalnie w prawo a kierowcy w lewo .
Sprawdźcie czy też tak macie bo może mi zamek odwrotnie włożyli :-P
Oczywiście aby otworzyć trzeba przekręcić w lewo a u kierowcy w prawo

mrówa - 2014-09-23, 09:57

Też tak macie :lol: Też zdziwiłam się, gdy pierwszy raz próbowałam zamknąć auto kluczykiem.
pawelg - 2014-09-23, 11:29

Tak, też tam mam.
Musiałem przeżyć kilka dni bez pilota - zamykanie całego samochodu kluczykiem w wypadku Dustera jest pewną filozowią ;-)

p,paw

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2017-11-01, 23:56 ]
Zamykanie bez pilota - http://www.daciaklub.pl/f...1652161#1652161.

route2000 - 2014-09-23, 13:05

Po prostu tam jest jeden rodzaj zamka i kręci tylko w jedną stronę by zamknąć i w drugą stronę by otworzyć. Jak zamontuje w prawe drzwi i zamyka tak jak trzeba to w lewe drzwi zamyka się odwrotnie do zamierzonego. Taki jest prymitywizm w Daciach, a ja w Lodgy mam tylko jeden zamek w drzwiach i drugi w przycisku bagażnika, natomiast nie mam w prawych drzwiach zamka.
Karenzo - 2014-09-24, 20:11

gorzej jak padnie aku
eplus - 2014-09-25, 12:45

Działanie zamka jest intuicyjnie zrozumiałe - aby zaryglować, trzeba pociągnąć w dół ten przycisk widoczny w ramie okna. On jest w przód względem dziurki na kluczyk, więc można sobie wyobrazić dźwigienkę połączoną z bębenkiem zamka i wystającą w kierunku przodu auta - żeby zaryglować, trzeba ją obrócić nieco w dół, czyli kluczyk w drzwiach kierowcy obrócić przeciw zegarowi (mówimy na to "w lewo"), a u pasażera wprost przeciwnie.
Zamek w drzwiach lewych (w sensie budowlanym) też się zamyka inaczej niż w prawych i nie są to zamki zamienne między sobą, jeden element należy przełożyć. Również będąc w pomieszczeniu zamykanym na zamek zamykasz kręcąc odwrotnie, niż przy zamykaniu go z zewnątrz - nigdy ci to nie przeszkadzało :?:
:-D :-D :-D :-D

mrówa - 2014-09-26, 09:24

eplus napisał/a:
Działanie zamka jest intuicyjnie zrozumiałe -
(...)
- żeby zaryglować, trzeba ją obrócić nieco w dół, czyli kluczyk w drzwiach kierowcy obrócić przeciw zegarowi (mówimy na to "w lewo"), a u pasażera wprost przeciwnie.

A jak tę intuicyję przełożyć na klapę bagażnika?

eplus - 2014-09-26, 12:13

Niech Koleżanka rozbierze klapę i zobaczy, w którą stronę wystaje dźwigienka, bo mi się nie chciało, ale też zauważyłem ten wyjątek. Co do korka i stacyjki w ogóle się nie wypowiadam (a są auta ze stacyjką na lewo od kierownicy).
route2000 - 2014-09-27, 20:59

eplus napisał/a:
(a są auta ze stacyjką na lewo od kierownicy).

Takie położenie stacyjki miały stare duże fiaty i łady, że lewą ręką wkładało się do stacyjki, a prawą ręką sięgało się do dźwigienki ssania i wyciągało je (przy zimnym silniku). Przekręcało się kluczykiem w prawą stronę i odpalało silnik.

mrówa - 2014-10-01, 08:24

Bardzo niewygodne to rozwiązanie było, trzeba było się pochylać, żeby trafić kluczykiem w stacyjkę. Za to w Sandero pochylam się (tyle że w prawo), aby trafić kluczykiem i nie porysować taniego plastiku :-P
route2000 - 2014-10-01, 10:46

Jeszcze trochę takich manewrów i potem wyrobisz taki odruch, że z zamkniętymi oczami trafisz kluczykiem do stacyjki.
mrówa - 2014-10-02, 07:50

route2000 napisał/a:
Jeszcze trochę takich manewrów i potem wyrobisz taki odruch, że z zamkniętymi oczami trafisz kluczykiem do stacyjki.

Tiaa, jeszcze z pięć lat :lol:
A właściwie odruch już mam wyrobiony, automatyczny - schylić się i włożyć kluczyk :-P

route2000 - 2014-10-02, 08:15

mrówa, ja już po 5 miesiącach od odebrania z ASO mam taki wyrobiony nawyk, że po ciemku wkładam kluczyk do stacyjki i odpalam bez najmniejszego problemu. ;-)
Po prostu mam "oczy" w palcach. :-D

mrówa - 2014-10-02, 08:32

Oj, pewnie że się da, tylko czy plastiki dookoła masz nieporysowane :?: :-P
Mi porysowali panowie w ASO, widocznie też mieli oczy w... palcach ;-)

route2000 - 2014-10-02, 10:45

Jest na to taki sposób: oklejasz bezbarwną lub czarną folią jakby krążek wokół stacyjki i nie będziesz miała porysowane plastiki. :-)