|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - błąd na 3 cylindrze, brak mocy, błąd górna sonda lambda
ketrab94 - 2014-09-23, 17:56 Temat postu: błąd na 3 cylindrze, brak mocy, błąd górna sonda lambda Witam. Mój tato od pewnego czasu ma problem ze swoją Dacią Duster. jest to rocznik 2010 benzyna 1.6 16v z instalacją LPG przebieg ponad 80tyś. Auto na gazie i na benzynie nie pracuje równo i gdy się jedzie na luzie przy włączonym LPG pokazuje się serwis. Auto nie jest już serwisowane w serwisie Dacia. Na początku wykazano błąd na 3 cylindrze, wymieniono świece zapłonowe oraz filtr gazu. Dodano, że może być to również wadliwy 3 wtrysk gazu. Zamieniono go z pierwszym i błąd nadal jest taki sam na 3 cylindrze. Auto jest aktualnie u zaprzyjaźnionego mechanika i po dokładniejszych oględzinach stwierdzono przez komputer błąd na górnej sondzie lambda. Jutro będą montowane nowe.
Założyłem ten post bo może komuś z kolegów zdarzył się podobny problem i zna ukryty ból w aucie tego typu.
Dodam jeszcze, że w grudniu minęła gwarancja i w serwisie wymieniono pasek oraz napinacz rozrządu nie dając przy tym mojemu tacie żadnych papierów twierdząc, że tak jest w momencie posiadania gwarancji.
A no i jeszcze wymieniono uszczelniacz na wałku rozrządu bo poci się olejem również silnik poci się przy wale korbowym.
Po dodaniu gazu auto dopiero po momencie przyśpiesza, wcześniej się dławi.
Marek1603 - 2014-09-23, 19:28
Nie było nic takiego na forum.
Po wymianie było dobrze czy nie?
Jeżeli był wymieniany pasek rozrządu to najpierw bym tam szukał/sprawdził.
Nie muszą chyb dawać ale w systemie to już na pewno powinni wpisać wymianę.
Jaki serwis jeszcze napisz.
Może to najzwyczajniej przewody WN do świec.
ketrab94 - 2014-09-23, 20:42
Nie pamiętam teraz czy przed wymianą rozrządu auto coś bolało ale w serwisie stwierdzili wyciek przez uszczelniacz i niby to naprawili a cieknie do dziś. Autko chodziło dobrze i jakoś 2 tygodnie temu zapalił się pierwszy raz serwis.
Serwis Renault Dacia Zielona Góra. Wiadomo jak to serwis, drogo jest i do tego ojciec nie dostał żadnych papierów co było robione więc się zraził i przestał tam wozić auto.
Karenzo - 2014-09-24, 02:32
Nie dostał faktury ?
to może pracownicy w kieszeń kasę wzięli
kali - 2014-09-24, 07:11
Najpierw sprawdzić kompresję. Przy niskiej takie błędy to norma. Może też być uszkodzona cewka zapłonowa. Te same objawy.
DrOzda - 2014-09-24, 09:45
Właśnie , były robione pomiary luzów zaworowych ? Automatyczna regulacja luzów nie daje pewności że są prawidłowe.
ketrab94 - 2014-09-24, 17:31
Było sprawdzane ciśnienie na cylindrach i jest one prawidłowe. Dzisiaj po zamontowaniu sondy lambda na benzynie auto hasało, miało moc a gdy przełączyliśmy na gaz znów straciło na mocy, zaświecił się serwis.. Jak wcześniej pisałem o błędzie na 3 cylindrze i po zamienieniu kolejności wtrysku błąd nadal był na 3 cylindrze dziś pokazał się na 4 cylindrze, na tym gdzie jest ten niby wadliwy wtrysk.Dostępne są one w serwisie za sztukę 250zł.
Pokazał się też błąd sondy i błąd braku iskry chociaż cewki sprawdzaliśmy i dawały ładną iskrę. Mechanik mówił, że może to również zależeć od dawki gazu i zmęczone cewki pokazują błąd. Jutro będziemy montować nowe cewki.
A i teraz po przełączeniu na benzynę auta tak samo jak na gazie telepie i dławi się. Jeżeli cewki nie pomogą usuniemy błędy i ojciec będzie śmigać na benzynie do czasu aż odwiedzi ten serwis od gazu.
Karenzo - 2014-09-24, 17:39
Falują obroty na wolnych ?
ketrab94 - 2014-09-24, 17:42
nie ale odczuwalne jest lekkie szarpanie
route2000 - 2014-09-24, 19:39
Miałem takie szarpanie w Scenicu 1,6 16V. Winowajcą była cewka zapłonowa. Lepiej kupić cewki firmy Beru i kosztują około 100 zł. Wymieniłem je wszystkie i problem ustał, a silnik bardzo dobrze pracował i nie dławił się.
ketrab94 - 2014-09-24, 19:59
Zamówiliśmy cewki firmy KW, jako jedyne nie posiadały reklamacji w hurtowni.
|
|