DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Spotkania, imprezy, wyprawy - Bukareszt - wrzesień 2014

keikan - 2014-10-03, 16:36
Temat postu: Bukareszt - wrzesień 2014
Witajcie
Udało mi się polecieć służbowo do Rumunii... Niestety - nie do miejsca urodzin Dacii, ale do stolicy.
Przedstawiam kilka zdjęć z tego wyjazdu:

piotrres - 2014-10-03, 22:50
Temat postu: Kino Dacia
Hmm, rzymski akcent: Romani =Obywatele Rzymu,

Ja się pałętałem po Maramureszu i Bukowinie i w Baia Mare trafiłem na ... kino Dacia o nazwie pisanej jakże "swojską" czcionką :lol: (vide: załącznik)

keikan napisał/a:
Niestety - nie do miejsca urodzin Dacii, ale do stolicy.

Stety, stety, ponieważ:

"Jak szaleć to w tym czarującym mieście..." :lol:

Dyziek - 2014-10-04, 11:00

kilka lat temu mialem przyjemnosc jezdzic po trasie transfogarskiej moja 206tką

Bardzo mile wspominam wakacje w Rumunii.

piotrres - 2014-10-09, 22:08

Dyziek napisał/a:
kilka lat temu miałem przyjemność jeździć po trasie transfogarskiej moja 206tką....

Wybieram się tam w wakacyją podróż, w przyszłym roku. :-)

tomaszgebala - 2014-10-09, 23:12
Temat postu: Re: Bukareszt - wrzesień 2014
też spędziłem połowę wrzesnia w Rumunii - i dodam, że byłem pod fabryką DACII w Mioveni. To jest naprawdę kolos !!!
piku - 2014-10-11, 10:07

Rumunia - piękny kraj. Przejechałem sporo samochodem, a drugie tyle - ok.4,5 tys. km - rowerem. Właściwie to w minimalnym stopniu po Rumunii. W większości po Węgrzech.
Mamy drogowe w Rumunii są mało wiarygodne. Są na nich drogi, które nie istnieją, bo nigdy nie zostały zbudowane i takie, które pokazane są jako pierwszorzędne, a są zwykłymi szutrówkami. Z kolei nie ma w ogóle niektórych dobrych dróg asfaltowych lub są pokazane jako ścieżki. Kiedyś w okolicach Borsec (uzdrowisko w Karpatach Wschodnich, z którego pochodzi jedna z najpopularniejszych wód mineralnych; jak sama nazwa wskazuje - węgierskie) nie możemy się zdecydować, którą wybrać drogę. Przed knajpką stoją trzy rowery z sakwami. Podjeżdżamy i pytamy chłopaków, czy może maję lepszą niż nasza mapę i pokazujemy na Góry Bystrzyckie i Kelimeny. Faceci odpowiadają, ze mają tylko mapę tych okolic, bo jeżdżą tylko "tu po Węgrzech".Jesteśmy ok. 350 km od granicy z Węgrami.

tomaszgebala - 2014-10-11, 18:34

piku napisał/a:
Faceci odpowiadają, ze mają tylko mapę tych okolic, bo jeżdżą tylko "tu po Węgrzech".Jesteśmy ok. 350 km od granicy z Węgrami.

Pamiętaj, że Siedmiogród zw. przez Rumunów Transylwanią jest kolebką Węgier. Tak, tak - to stąd właśnie pochodzi naród węgierski. To dla nich takie a`la Gniezno ;-)

piku - 2014-10-12, 19:10

tomaszgebala napisał/a:
Pamiętaj, że Siedmiogród zw. przez Rumunów Transylwanią jest kolebką Węgier.

Co Ty???

keikan - 2014-10-17, 11:06

oj było już kilka konfliktów zbrojnych między Węgrami i Rumunami o te tereny ;)
piku - 2014-10-18, 22:12

keikan napisał/a:
oj było już kilka konfliktów zbrojnych między Węgrami i Rumunami o te tereny ;)

Jakie konflikty zbrojne masz na myśli?