|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Liść w obudowie filtra oleju?
tomala72 - 2014-10-22, 09:50 Temat postu: Liść w obudowie filtra oleju? Zakupiłem dla Żonki a-klasę w169, sprowadzoną z Niemiec i dziś przy wymianie oleju mechanik zaskoczył mnie niezłym zonkiem. A mianowicie w obudowie były ze dwa małe liście. Pytanie: jak się tam mogły znaleźć?
kali - 2014-10-22, 10:51
Wkładasz liście przed montażem filtra i masz je po wyjęciu.
tomala72 - 2014-10-22, 11:10
Taa...tylko po co, chyba że ktoś wymieniał olej w lesie:)
W aucie było sporo liści na podszybiu. Możliwe jest że zassało przez wlew oleju gdy ktoś oglądał auto i odkręcił korek na zapalonym silniku, sprawdzając ewentualne przedmuchy?
johnson - 2014-10-22, 11:15
tomala72 napisał/a: | Taa...tylko po co, chyba że ktoś wymieniał olej w lesie:)
W aucie było sporo liści na podszybiu. Możliwe jest że zassało przez wlew oleju gdy ktoś oglądał auto i odkręcił korek na zapalonym silniku, sprawdzając ewentualne przedmuchy? |
w skrzyni korbowej jest nadcisnienie
kali - 2014-10-22, 11:47
tomala72 napisał/a: | Taa...tylko po co,Możliwe jest że zassało przez wlew oleju gdy ktoś oglądał auto i odkręcił korek na zapalonym silniku, sprawdzając ewentualne przedmuchy? |
Ty zdajesz sobie sprawę jak działa układ smarowania silnika? Doczytaj, bo masz dużo do nadrobienia.
tomala72 - 2014-10-22, 12:46
No tak nie do końca:))
wojtek_pl - 2014-10-22, 12:59
To na pewno były liście? Widziałeś na własne oczy? Pomacałeś? Może mechanik sobie jaja robi...
Bo nie widzę możliwości wpadnięcia liścia do miski olejowej i dotarcia tego liścia w całości do filtra oleju... IMHO kali ma rację: wkładasz dwa liście to masz dwa liście. Tyle że powinny dość szybko się rozpaść od gorąca, ciśnienia oleju itp.
tomala72 - 2014-10-22, 13:05
kurcze widziałem, może to mechanikowi poleciały z podszybia jak filtr wymieniał i nie przyuważył?
A potem przyleciał, że pierwszy raz cos takiego widzi.
kali - 2014-10-22, 13:27
Pierwszym elementem jest smok pompy olejowej, a na nim sitko, przez które to nie wleci. Liść może to sitko całkowicie zakleić i wtedy silnik jest pozbawiony smarowania. Gdyby jakimś cudem jednak przeleciał to dalej masz pompę zębatą lub o zazębieniu wewnętrznym w nowszy konstrukcjach. Luz między zębami nowej to mikrony. Nie ma szans by go nie przemieliło. Dalej to już magistrala olejowa i filtr. Teraz jeszcze pomyśl o temperaturze oleju która jest wysza od temperatury płynu chłodzącego.....
Dziś nie 1kwietnia......
tomala72 - 2014-10-22, 15:59
Wiem, że sytuacja wygląda na lekko komiczną ale sam wolałbym aby to był 1 kwietnia:(
eplus - 2014-10-22, 19:32
Z którego roku ten Merc? Może to były liście dębowe z mieczami i żołędziami
tomala72 - 2014-10-22, 21:42
z mieczami i brylantami jak już:)
a i liście złote:)
Może ostatni właściciel był wnukiem jakiegoś asa niemieckiego lotnictwa i ukrył tam order dziadka:)
wojtek_pl - 2014-10-23, 07:02
tomala72 napisał/a: | kurcze widziałem, może to mechanikowi poleciały z podszybia jak filtr wymieniał i nie przyuważył? |
To jest najbardziej prawdopodobne.
|
|