DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Mocny odtłuszczacz

Karenzo - 2014-11-23, 13:22
Temat postu: Mocny odtłuszczacz
Mam starą frytkownice która dawno nie było używana oraz myta .
Próbowałem ją myć wrzątek + proszek do prania/płyn do mycia naczyń ale nie daje to wymiernego efektu .
Macie pomysł czym można by to wyczyścić ?
frytkownica aluminiowa

corrado - 2014-11-23, 13:55

rozpuszczalnik aceton lub jakiś inny organiczny, ale z moich doświadczeń z mycia kostki brukowej z oleju silnikowego on działa najlepiej i jest najtańszy :]

Ewentualnie zalać pianką typu mr muscle do czyszczenia piekarników i grilli i zmyć po jakiś 10minutach - też czyściłem w dieslach nim egr i rozpuszcza ładnie oleje i nagary

eplus - 2014-11-23, 15:13

Irek Bieleninek z Mango TV ma jakiś czyścik i mówi - Nie wierzysz? Zadzwoń, przyjedziemy do Ciebie! :idea:
Karenzo - 2014-11-23, 16:34

Z doświadczenia wiem że oleju na kostce aceton czy benzyna nie weźmie najlepsza jest myjka ciśnieniowa
corrado - 2014-11-23, 16:57

Karenzo napisał/a:
Z doświadczenia wiem że oleju na kostce aceton czy benzyna nie weźmie najlepsza jest myjka ciśnieniowa

Mi nie pomagała, dopiero wg mnie aceton najlepiej kolor przywrocił kostce a myjka i zwykłe środki tylko na zewnętrzny brud , ale odbarwienie z oleju zostawało jakby w porach...

rafal_rx - 2014-11-23, 18:33
Temat postu: Re: Mocny odtłuszczacz
Carburator Cleaner, albo coś podobnego z branży chemii motoryzacyjnej. Niesamowicie skuteczny. Tylko trzeba uważać na powłoki lakiernicze, szczególnie te grubsze. Inny pomysł, to Domestos, ale znów ten bywa agresywny na nielakierowaną blachę, więc trzeba sprawdzić i ewentualnie szybko spłukać.
eplus - 2014-11-23, 19:10

Przeczytajcie może pierwszy post - nie chodzi o auto ani o chodnik. :mrgreen: :mrgreen:
rekos - 2014-11-23, 19:24

Są takie czyściki, które wyglądają jak druciana gąbka. Mają jakiś preparat w sobie, który się uaktywnia pod wpływem wody. Można je kupić w sklepach z niemieckimi rzeczami.
Marek1603 - 2014-11-23, 19:42

A ja ci polecę to https://www.youtube.com/watch?v=fj1NPf5VlMk

Używam do kominka, a niedawno miałem okazję czyścić piekarnik po 5 latach użytkowania. Trzeba do niego tylko cierpliwości. Spryskać, poczekać. Jak zaczyna puszczać można poprawić przy bardzo brudnej rzecz.

Ajgor - 2014-11-23, 20:55

Cześć.

Spróbuj BRUDPUR od VOIGT-a.Daje radę z naprawdę tłustymi przedmiotami.

zyga03 - 2014-11-24, 13:16
Temat postu: Re: Mocny odtłuszczacz
Karenzo napisał/a:
Mam starą frytkownice która dawno nie było używana oraz myta .
Próbowałem ją myć wrzątek + proszek do prania/płyn do mycia naczyń ale nie daje to wymiernego efektu .
Macie pomysł czym można by to wyczyścić ?
frytkownica aluminiowa

lepiej nie używaj tej aluminiowej frytkownicy bo wszelkie aluminiowe urządzenia powiązane z przygotowaniem żywności są wycofane z rynku z powodu migracji atomów aluminium do komórek organizmu a to przekłada się na zachorowalność na chorobę Alzhaimera.