|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Wyłączające się wspomaganie kierownicy
foxbike - 2014-11-23, 15:13 Temat postu: Wyłączające się wspomaganie kierownicy Witam. Od około kilku dni mam problem ze wspomaganiem kierownicy a objawia się on w naste pojący sposób. Kiedy samochód stoi nie używany około 2 godzin wtedy wspomaganie nie działa ( chodzi tak jak na wyłączonym silniku ) a po przejechaniu około kilometra wspomaganie włącza się i chodzi bez zarzutów. Jeśli nie przekroczy sie miedzy odpaleniami silnika około 2 godzin to wspomaganie chodzi dobrze. Byłem z tym u elektryka i podłączyłem samochód pod komputer i pokazał sie komunikat że napięcie jest za małe i odłącza pompę wspomagania ze względu na duży pobór prądu. elektryk sprawdził alternator i regulator napięcia i są w porządku dają prad o natężeniu od 13,7 V do 14,7 V. Samochód jest z 2010r. 4x4 i silnik to 1.5dCi 110km. Co może być nie tak że ta pompa wspomagania w taki sposób się zachowuje? Pomóżcie
route2000 - 2014-11-23, 15:54
A sprawdzaliście silnik od pompy wspomagania czy jest sprawny? Czy nie pobiera za dużo prądu podczas pracy silnika?
corrado - 2014-11-23, 19:05
Bład zbyt niskiego napięcia pompy wspomagania :
eplus - 2014-11-23, 19:08
Gdzie powstaje sygnał za niskiego napięcia? W sterowniku pompy czy w centralnym komputerze? W drugim przypadku powinny się też wyłączyć elektryczne szyby, lusterka, klima i parę zbytków (chyba gdzieś tak czytałem... ).
kakus - 2014-11-23, 19:23
miałem też problemy z pompą wspomagania w sandero I ( ale to też dci ). serwis mi powiedział że są one względnie bezawaryjne . .... sprawdź połączenia na kostkach łączących. mi po dzwonie nie dobrze je złączyli ...... wakacje objeździłem zastępczym ( bo w miejscu wakacji dacie widzieli pierwszy raz na oczy i wymienili pompę co na powrót nic nie pomogło ).... ale po fachowej diagnozie problem znikł.....
lubię_pierogi - 2014-11-23, 20:41
Przyczyną może być osłabiony już akumulator. Przy zimnym rozruchu wykrywa zbyt duży spadek napięcia i odłącza elektryczne wspomaganie.
Zimniej się zrobiło - więc problem się "uzewnętrznił".
foxbike - 2014-11-23, 22:07
Jeśli chodzi o akumulator to w czasie spoczynku ma napięcie 12,5V w czasie rozruchu napięcie spada do 10V
foxbike - 2014-11-23, 22:08
Sygnał błędu powstaje w komputerze w zakładce pompa wspomagania tak było u elektryka na monitorze pokazane nie mam wiedzy czy jest to główny komputer czy sterownik pompy ale mogę powiedzieć że elektryczne szyby, radio, światła i nadmuch działa bez zarzutów w trakcie odpalania i przez cały czas
foxbike - 2014-11-23, 22:10
Silnik pompy oraz to co wstawił corrado sprawdzę dopiero jutro ze względu na pracę w której aktualnie jestem
foxbike - 2014-11-23, 22:14
kakus napisał/a: | miałem też problemy z pompą wspomagania w sandero I ( ale to też dci ). serwis mi powiedział że są one względnie bezawaryjne . .... sprawdź połączenia na kostkach łączących. mi po dzwonie nie dobrze je złączyli ...... wakacje objeździłem zastępczym ( bo w miejscu wakacji dacie widzieli pierwszy raz na oczy i wymienili pompę co na powrót nic nie pomogło ).... ale po fachowej diagnozie problem znikł..... |
Cóż to było ta fachową diagnozą
foxbike - 2014-12-04, 20:03
Witam po dłuższej przerwie związanej oczekiwaniem na dostawę akumulatora przez firmę kurierska. Akumulator zakupiłem firmy Bosch o parametrach 74Ah. Niestety zmiana akumulatora nie poprawiła sytuacji ze wspomaganiem.
corrado - 2014-12-04, 20:43
W takim razie, trzeba sprawdzić dalej przewody ... brak przewodnicta zasilania ( 1 pin w pompie we wtyczce 2pinowej) względem masy - czyli przewodzenie od bezpiecznika z kabiny, masę też sprawdzić oczywiście czy jest mocna,
- to samo zrobić z pinem 5tym w drugiej wtyczki pompy , czyli czy jest faktycznie 12-13V
no a tak wogóle , zacząć sprawdzić styki tych dwóch bezpieczników , bo np w problemie z ABSem często wystarczyło przetrzeć styki bezpieczników.
foxbike - 2014-12-13, 17:25
Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu ze wspomaganiem, niestety wysiadło sterowanie silnikiem pompy w pompie. koszt zregenerowanej pompy to około 400zł. W tygodniu wymiana i powinno juz być dobrze. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
|
|