DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Zakup Dacii - lodgy z alle

mikeboy - 2014-12-10, 21:44
Temat postu: lodgy z alle
Witam
drogich forumowiczów . Skłaniam się do zakupu Lodgy i zainteresowała mnie taka oto na otomoto

http://otomoto.pl/show?id=C35054695
A, że mam kawałek drogi to prośba do was.

Jeśli jesteście w stanie coś podpowiedzieć, a może ktoś z was już ją widział, to ja bardzo chętnie... A może, ktoś ma blisko i chciałby na nią rzucić okiem to też czemu nie:)

wieza - 2014-12-10, 21:55

dziwne ogłoszenie ROCZNIK 2014 NOWY MODEL, a później czytamy 2013r produkcji ;)
wychodzi na to ze to wersja Prestige , czyli nówka 55,800 katalogowo, mim skromnym zdaniem była bita. 20 tys taniej sprzedaje i na tym zarabia, wiec smierdząca sprawa ;)

mikeboy - 2014-12-10, 22:00

Dziękuje za odpowiedz

Co do ceny się nie wypowiadam natomiast co do rocznika i modelu to ja tak mam obecnie z moim autem. Wyprodukowano w 2008 roku i tak widnieje w papierach natomiast modelowo jest to już 2009 i tak funkcjonuje również po nr VIN. Gwoli ścisłości mam to auto z salonu i jestem pierwszym właścicielem:)

Marek1603 - 2014-12-10, 22:28

Nie wiem czy to ważne ale mają fajne zagłębie w tamtych okolicach.
http://panoramafirm.pl/au...5%84ski,rydzyna

DrOzda - 2014-12-10, 22:34

Przynajmniej uczciwie nie piszą "bezwypadkowa".
Poproś o zdjęcia przed naprawą to ocenimy czy jest sens oglądać.

jas_pik - 2014-12-10, 23:05

Niezłe są Daćki - przejechała 9 100 000 km i wciąż jest w tak dobrym stanie :-D
Lza - 2014-12-11, 00:16

Czy to ma sens? Za tą samą cenę dostaniesz nowiusieńką Lodgy z salonu, z gwarancją. Może nieco ubożej wyposażoną, ale jest grudzień - daję głowę, że dostaniesz rabat, albo bardziej wyposażoną wersję z wyprzedaży rocznika. Dostaniesz 3 lata gwarancji, więc nic tylko lać paliwo i jeździć.
A tu - kupisz bite auto niewiadomego pochodzenia, które za 2 lata zacznie rdzewieć, do tego nigdy nie wiesz skąd pochodzi i jak ktoś jeździł - wcale nie wykluczone że auto było katowane i może zacząć sprawiać problemy w bardzo krótkim czasie = dodatkowe wydatki.

Na Twoim miejscu poszedłbym do salonu, szkoda czasu i nerwów na wypucowaną padlinę.

Karenzo - 2014-12-11, 01:53

Auto po szkodzie całkowitej .
Ponieważ auto ma mniej niż 3 lata to ubezpieczyciel liczy szkodę całkowitą powyżej ceny na fakturze czyli naprawę ASO wyceniło na ponad +50 tyś
wrak sprzedali za 15-20 tyś
za 10 go wyklepali 5 to zarobek

Za 10 tyś to auta sam dobrze nie naprawisz a tam każdy musi zarobić :laweciarz , lakiernik , mechanik ,sprzedawca itp .

mikeboy - 2014-12-11, 18:39

Otrzymałem od sprzedawcy takie fotki. oceńcie sami.
ZbujMadej - 2014-12-11, 19:45

Na pewno auto miało jednego, prywatnego właściciela >> https://ovi.rdw.nl/default.aspx?kenteken=6KNT51

Do tego co to są za zdjęcia ? Gdzie całe boki ? Gdzie przód i wnętrze ? Szukam historii w czeluściach internetów, ale jeszcze nic nie mam. Czasem można znaleźć stare ogłoszenia.

Tutaj chyba można za opłatą pobrać historię uszkodzeń ? http://www.autoverleden.n...nteken=6-KNT-51

Niestety nie udało mi się znaleźć starego ogłoszenia, a szkoda.

debraecken.nl >> Administracja i Biuro Ubezpieczeń "Braecken" jest niezależnym brokerem ubezpieczeniowym - czyli auto odkupione od ubezpieczyciela, prawdopodobnie po szkodzie całkowitej, co by wyjaśniało tylko te zdjęcia z tyłu.

Marek1603 - 2014-12-11, 20:17

Daćka z tej firmy www.debraecken.nl
Można ewentualnie napisać i zapytać.

mikeboy - 2014-12-11, 21:37

Wielkie dzięki Panowie za treściwe komentarze . Właśnie napisałem maila do rzeczonej firmy. Jak dostanę odpowiedź to dam znać.
tomek85 - 2014-12-12, 20:59
Temat postu: lodgy z all
W mieścinie niedaleko mnie (Gronau) jest mnóstwo komisów zajmujących się tylko sprzedażą uszkodzonych aut wykupionych przez nich od ubezpieczalni.Mają widocznie wzięcie bo co nie przejeżdżam to widzę Polaków z lawetami czekających na otwarcie. Oto przykład:
autohaus1
Na www mało trochę tych aut ale w rzeczywistości duży plac i hala całe zawalone autami powypadkowymi które chcąc nie chcąc za jakiś czas spotkamy jeżdżące po naszych drogach:)

corrado - 2014-12-12, 21:00

Jeżeli to tylko to co na zdjęciach załączonych i z tyłu nie poszła podłoga a ewentualnie zatrzymało się na tylnym wzmocnieniu zderzaka - z przodu wszystko prosto to można kupować... bo jak rozumiem to nadal jest gwarancja a nowa taka wersja lodgy w salonie +20tys PLN do tej ceny ?

Najprostsza metoda, poproś o dokładny pomiar geometrii kół - z kątami przedniej osi , przesunięciem i nierównoległością osi czy to w kątach czy w milimetrach itd. ( Taki pomiar to koszt 80-100pln nawet w W-wie). To najlepsza szybka - metoda bez wchodzenia pod auto i oglądania podłogi i podłużnic na weryfikację czy auto "coś przekoszone", czy tylko stłuczka.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2014-12-12, 23:44 ]
Pomiar geometrii karoserii w Warszawie: http://www.daciaklub.pl/f...1657717#1657717.

zdzisiu27 - 2014-12-13, 07:14

Niech Ci dadzą wszystkie zdjęcia. To trochę mało.
cookie - 2014-12-17, 15:10

Nie kupuj tego samochodu ani żadnego innego walonego z tyłu, w którym była choćby minimalnie odkształcona podłoga. Góra 3-4 lata po zrobieniu wyjdzie na spawach ruda, a buda straci sztywność i będzie trzeszczeć. Z tyłu nie ma strefy kontrolowanego zgniotu. Wszystkie słabe punkty konstrukcji dostają w tyłek i tracą swoją pierwotna sztywność.
johnson - 2014-12-18, 19:40

przeciez widac ze bylo naciagane na ramie, lewe tylnie drzwi po wypadku nie trzymaja zadnej linii z blotnikiem, po naprawie jest juz w miarę ok, polepiony szpachlowoz i tyle