DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Galeria naszych samochodów - Mój mały globtroter - Kingway UFO

Loganek - 2008-09-07, 20:58
Temat postu: Mój mały globtroter - Kingway UFO
Chciałbym przedstawić Wam skuter, którym jeździłem dookoła Polski, od wczoraj należący już do mnie ;-) . Jest to Kingway UFO, całkowite zaprzeczenie stereotypu o chińskich skuterach. Jego największymi zaletami były... niezawodność i wysoka jakość wykonania. Jako jedyny z czwórki testowanych Kingwayów przejechał bezawaryjnie całą zaplanowaną trasę o długości 2000 km. Silniczek to dwusuw o mocy 3,72 KM. Ma dwie natury - spokojną do 30 km/h, a potem do 65 km/h dynamicznie wyrywa do przodu. Spala 3,5 litra na 100 km, co powoduje, że codziennie muszę meldować się na stacji. Skuter ma bardzo wygodną, skajową kanapę. Siedzisko ma jednak ogromną wadę - w ogóle nie trzyma, więc przy hamowaniu czasem się zsuwam. Schowek pod kanapą jest duży - nawet na zakupy w Biedronce spokojnie starczy. Wygląda naprawdę dobrze, przykuwa uwagę i ludzie nie mogą uwierzyc, że to chińczyk. Dopiero znawcy poznają po bardzo tandetnym kuferku, że to produkt chińskiej firmy FYM.
wox - 2008-09-07, 21:30
Temat postu: Re: Mój mały globtroter - Kingway UFO
Loganek napisał/a:
Kingway UFO, całkowite zaprzeczenie stereotypu o chińskich skuterach. Jego największymi zaletami były... niezawodność i wysoka jakość wykonania.

Zgoda, brzmi to nieźle ...
... ale coś jednak nie tak z tymi skuterami
Loganek napisał/a:
Jako jedyny z czwórki testowanych Kingwayów przejechał bezawaryjnie całą zaplanowaną trasę o długości 2000 km.

Loganek - 2008-09-07, 21:31

Bo mówię prawdę ;-) . Reszta miała problemy ;-) .
wox - 2008-09-07, 21:34

Mnie o to chodzi, że 3 skutery na 4 były awaryjne (a nie o to, że Tobie /tylko/ trafił się udany model).
Loganek - 2008-09-07, 21:35

A jak napisac ? Że UFO ten stereotyp powielił ? Pisząc to miałem woxie na myśli tylko i wyłącznie UFO.
wox - 2008-09-07, 21:37

Tamte 3 skutery to nie UFO? Nie znam się na skuterach.
Loganek - 2008-09-07, 21:37

Ja powiem tak:
W Colibrze (ten taki srebrno-czarnym) zerwał się pasek napędowy i zepsuł się przerywacz od kierunków. Palił 5 l/100 km, ale szedł jak narwany.
Yarox (ten zielony) - się zatarł
Euroboy - ten czerwony - też problemów nie miał poza spadającą fajką od świeczki.

Loganek - 2008-09-07, 21:38

wox napisał/a:
Tamte 3 skutery to nie UFO? Nie znam się na skuterach.
Nie ;-) .
wox - 2008-09-07, 21:41

No to się wyjaśniło (trochę), bo UFO się spisało, ale pozostałe 3 skutery, to i tak Kingwaye.