|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Dacia Duster 1.5 dCi podzwanianie przy odpalaniu
bogus - 2014-12-21, 12:53 Temat postu: Dacia Duster 1.5 dCi podzwanianie przy odpalaniu Od momentu zakupu Dustera obserwuję przy odpalaniu dziwne podzwanianie.
Po przekręceniu kluczyka jak zaskoczy silnik słychać "dzyń, dzyń, dzyń". Potem już jest OK ale przy następnym odpaleniu sytuacja się powtarza.
Czy powinienem się martwić i udać do serwisu czy może jest to normalne w DD?
Karenzo - 2014-12-21, 13:00
nagraj ten dźwięk bo tak to równie dobrze może być to wszystko i nic
bogus - 2014-12-21, 13:21
Nagrywane telefonem wiec głośność i jakość przeciętna ale dobrze słychać dzwonienie.
Lukas87 - 2014-12-21, 13:37
Ja bym zobaczył pod autem czy nie masz czasem urwanego wieszaka co trzyma tłumik
Cav - 2014-12-21, 15:19
bogus napisał/a: | Nagrywane telefonem wiec głośność i jakość przeciętna ale dobrze słychać dzwonienie. |
Sprawdź czy osłona termiczna tłumika (kawał blaszki z matą izolującą, jest gdzieś na środku podwozia, nad tłumikiem) nie trzaska o tłumik albo podwozie.
U mnie to się powtarza co pół roku (choć nie jest tak drastyczne) i trzeba ją podginać.
To kolejny źle wykonany (źle umocowany) babol.
bogus - 2014-12-23, 21:42
Byłem dziś w serwisie. Źródłem problemu jest plastikowa spinka podtrzymująca osłonę nad tłumikiem. Oczywiście serwis takich spinek nie ma i muszą zamówić.
Dziękuję kolegom za pomoc
zdzisiu27 - 2014-12-24, 08:25
A możesz przy okazji zrobić zdjęcie?
johnson - 2014-12-24, 11:40
Cav napisał/a: | bogus napisał/a: | Nagrywane telefonem wiec głośność i jakość przeciętna ale dobrze słychać dzwonienie. |
Sprawdź czy osłona termiczna tłumika (kawał blaszki z matą izolującą, jest gdzieś na środku podwozia, nad tłumikiem) nie trzaska o tłumik albo podwozie.
U mnie to się powtarza co pół roku (choć nie jest tak drastyczne) i trzeba ją podginać.
To kolejny źle wykonany (źle umocowany) babol. |
u mnie to samo :) Swoja droga dawac plastikowa spinke od goracej strony tej oslony to pomysl za 100 punktow...
bogus - 2014-12-25, 11:01
zdzisiu27 napisał/a: | A możesz przy okazji zrobić zdjęcie? |
Zrobię jak mnie wpuszczą na hale i pod Dusterka;-)
W przeciwnym wypadku bedzie musiało zdjęcie spinki wystarczyc.
|
|