DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - dziwny pisk

mariuszsz - 2014-12-31, 14:15
Temat postu: dziwny pisk
Dzisiaj podczas jazdy usłyszałem dziwny piski, był bardzo głośny i nieprzyjemny dla uszu. Nie do końca potrafię to opisać, ale tak jakby podejść z mikrofonem do głośników. Problem w tym że radio było wyłączone, a piski ustał po wyłączeniu silnika. Więcej razy się nie pojawil. Samochod Logan mcv ma 3 tygodnie, wiec ten objaw mnie niepokoi. No i nie mam pojęcia co to mogło być.
Wiem, że nikt nie potrafi wróżyćz fusów i powiedzieć co to było, ale może ktoś miał podobnie?

Marek1603 - 2014-12-31, 14:23

Może po prostu pasek akcesoriów. Jeżeli dodawałeś gazu i pisk się zwiększał to na to wskazuje. Jeżeli nie świeci się kontrolka zapłonu, to w tym przypadku nie ma się co za bardzo przejmować.
Może się musi dopasować, bo normalnie ma rolkę napinającą. Będzie się powtarzać to do ASO niech sprawdzą.

mariuszsz - 2014-12-31, 14:28

Nie to raczej nie to bo "natężenie" dźwięku było cały czas takie samo, nawet po zatrzymaniu samochodu.
jas_pik - 2014-12-31, 16:13
Temat postu: Re: dziwny pisk
mariuszsz napisał/a:
Dzisiaj podczas jazdy usłyszałem dziwny piski, był bardzo głośny i nieprzyjemny dla uszu.

A czy przypadkiem nie masz Medianav?
Jesli tak i była w nim włączona nawigacja i do tego jechałeś z prędkością wyśzą ( nawet o 1 km/h) niż dopuszczlana wg may na danym odcinku drogi - to mimo wyłącznia przyciskiem MediaNav będzie opisywany pisk
mariuszsz napisał/a:
tak jakby podejść z mikrofonem do głośników..

To tak mi przyszło do głowy po takim opisie

mariuszsz - 2014-12-31, 16:15

Też nie to, bo nie mam Medianav
jas_pik - 2014-12-31, 16:32

No to srtandard - odrobina wilgoci na pasku akcesoryjnym
mariuszsz - 2014-12-31, 16:35

Ale to tak jak pisał kolega wcześniej, powinno się zwiększać przy dodawaniu gazu (chyba że źle zrozumiałem, wczesniejsza odpowiedz).
acco - 2014-12-31, 17:23

Możliwe,że to jednak było radio nawet wyłączone zrobiła się zwara może np. od wilgoci lub jakiejś wady fabrycznej po wyłączeniu zapłonu odciąłeś zasilanie i przestało.
mariuszsz - 2014-12-31, 17:43

Czy jeśli okaże się że to radio, to podlega ono naprawie gwarancyjnej?
acco - 2014-12-31, 18:27

Nie pamiętam dokładnie,ale chyba moje miało rok gwarancji.Ale jak konkretnie nie jest uszkodzone to raczej trudno uzyskać naprawę na gwarancji.
mariuszsz - 2015-01-01, 14:40

To chyba jednak radio bo zauważyłem, że przy załączeniu silnika słychać "trzask " w jednym z głośników, dodatkowo wcześniej miałem tak, że jak dostałem sms to "radio czytali" wiadomosc, a teraz pokazuje że łączy się z tym numerem od którego otrzymałem wiadomosc, ale nic się nie dzieje.

Co zrobić aby zmusić go do czytania smsa?

mariuszsz - 2015-01-01, 17:47

Czy z taka przypadłośca można zgłosić się do serwisu?
Karenzo - 2015-01-01, 18:10

możesz zgłaszać się z czymkolwiek co cie niepokoi
mariuszsz - 2015-01-03, 00:07

Rzeczywiście mechanik stwierdzał że to radio, niestety nic więcej się nie dowiedziałem bo pomimo tego że byłem umówiony na konkretną godzinę w serwisie i przy zgłaszaniu zaznaczyłem, "dziwny piski z głośników" to osoba przyjmująca zgłoszenie wpisała "piski kola".
Problem w tym, że do piski z głośników potrzebny jest elektryk, którego dzisiaj nie było. Bez komentarza ...