DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Rezonans klapy silnika Duster

RnR - 2015-01-06, 11:07
Temat postu: Rezonans klapy silnika Duster
Witam

Ostatnio zlokalizowalem ciekawy rezonans : https://www.dropbox.com/s....54.26.m4v?dl=0

Gdy dotknalem/docisnalem klape silnika dzwiek ustawal.

Co to sie zuzylo (jakies gumy dystansowe?)

Co z tym zrobic? Jak zyc? ;)

z gory dzieki :)

corrado - 2015-01-06, 11:15

U mnie jest to samo, a nawet może teraz większe są luzy na klapie. 8-)
Chodzi głównie o zamek klapy. Reguluje się jego położenie 2 x13cmm śrubami ( albo 10mm nie pamiętam na 100%).
Remedium typu "prowizorka ale skuteczna" to jeśli skończył się już zakres regulacji, to podłożyć - podkleić od strony maski kawałki jakiejś gumy - przestanie tłuc. :)

Karenzo - 2015-01-06, 11:15

masz wszystkie uszczelki w komorze silnika ?
RnR - 2015-01-06, 11:18

Raczej tak - nic nie wyjmowalem a nawet dawno temu dodalem nasza klubowa :)

Mialem wrazenie, ze mogly sie wyrobic takie trzpienie na ktorych niby opiera sie ta klapa - czy to sa elementy ktore sie zuzywaja i sa wymienne? (one maja taka gumowa gorna powierzhnie chyba troche?)

corrado - 2015-01-06, 11:31

Mają gumową, nawet wymieniałem też 2 sztuki u siebie bo wyjmowałem i trochę ułamałem.
Ale to raczej nie one. Jest tam 1mm albo kilka luzu które trzeba wypełnić - przynajmniej u mnie. Te trzpienie same z siebie się nie wycierają/zużywają , chyba że się je połamie. :evil:

leo - 2015-01-07, 03:27
Temat postu: Re: Rezonans klapy silnika Duster
RnR napisał/a:
Co z tym zrobic? Jak zyc? ;)

W wielu samochodach te gumki dają się regulować - mają taki "gwint" na obwodzie i można zmienić ich wysokość wystawania nad blachę poprzez wkręcanie lub wykręcanie. U nas tego nie ma, niestety.
Ja próbowałbym dopasować takie gumki z innego samochodu - gdyby wyjąć te nasze, zmierzyć średnicę otworu w blasze i popytać znajomych (z innymi samochodami) lub w jakimś sklepie, może by się znalazły... Jeśli podasz mi średnicę otworu, sprawdzę "fi" regulowanych odbojników w Tico. ;-)
Albo kombinowałbym z podklejaniem kawałków gumy (może jakaś uszczelka samoprzylepna?) do klapy w miejscu, gdzie styka się z odbojnikami. Trzeba byłoby tylko znaleźć właściwą grubość (raczej "cienko" będzie).

eplus - 2015-01-10, 16:06

Popieram, w Biedronce są aktualnie za grosze komplety filcowych samoprzylepnych podkładek pod nogi stołów i krzeseł. Oryginalnie pod klapą są przeźroczyste kółka zapobiegające wycieraniu lakieru w miejscu styku z kołkiem plastikowym. Oczywiście trzeba odtłuścić lakier przed klejeniem.