|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dawne modele Dacii - podswietlanie deski rozdzielczej i innych
Myster - 2015-01-12, 18:30 Temat postu: podswietlanie deski rozdzielczej i innych Witam.
Chciałem zapytać czy Dacia 1300 miała podświetlanie wskaźników na desce rozdzielczej?
Moja akurat nie ma i nie pamiętam juz czy Tata tez miał podświetlanie.
Jesli ma to jaki kolor i jakie żaróweczki zastosować?
Czy oprócz wskaźników bylo jeszcze cos podświetlane w standardzie?
Jesli dacia nie miała podświetlania to czy macie jakies pomysły na jaki kolor podświetlić i jak to zrobić? Zwykle żaróweczki czy ledy, a może jakas listwa świetlna?
Czekam i dzieki z góry za Wasze sugestie.
Pozdrawiam
Marek1603 - 2015-01-12, 20:01
Miała podświetlenie, a żarówki są w oprawkach BA9s 12V 2W więc możesz do woli kombinować.
https://www.google.pl/sea...iw=1280&bih=895
U mnie jest podświetlana zapalniczka i suwaki od nawiewów.
spokojny - 2015-01-12, 22:29 Temat postu: Re: podswietlanie deski rozdzielczej i innych
Myster napisał/a: | Witam.
Chciałem zapytać czy Dacia 1300 miała podświetlanie wskaźników na desce rozdzielczej?
Moja akurat nie ma... |
A ja myślę, że ma - pewnie takie jak moja. Czasem brak, czasem jest połowa a kiedyś się trafiło, że wszystko działało Ale to było piękne, jak sobie przypomnę to czułem się jak Will Smith w Dniu Niepodległości kiedy wsiadł do statku obcych i nagle ożył mu cały kokpit
Marek1603 - 2015-01-13, 06:08
W liczniku są dwie płytki połączone ze sobą takimi stykami i tam trzeba szukać problemów. Czasami zdarza się przypalenie ścieżki na płycie.
Lajkonik - 2015-01-13, 07:23 Temat postu: Re: podswietlanie deski rozdzielczej i innych
spokojny napisał/a: | Czasem brak, czasem jest połowa a kiedyś się trafiło, że wszystko działało |
Jeżeli to nie przewody (a jeżeli tak to lepiej byłoby zlokalizować i usunąć usterkę zanim coś się zapali) to zapewne gniazda żarówek. Wiem, że auto ma swoje lata, ale mnie by to wkurzało i dobrał bym się do tego oświetlenia. Całkiem możliwe, że potem bym żałował, bo w tak starym samochodzie, jak się ruszy jedno to się zaraz sypie coś innego
Myster - 2015-01-13, 09:00 Temat postu: Odpowiedź Ja i tak swoją Dacie będę rozbierał na części i całą malował więc pytam tylko z ciekawości czy było podświetlanie.
Na pewno będę chciał je przywrócić do oryginalnego stanu.
Jeśli płytki będą uszkodzone to tez je wymienię.
Co do koloru podświetlania to sam wywnioskowałem, że to kolor zwykłej białej żarówki, a w zasadzie bursztynek.
Czy zegary były podświetlane czy jeszcze coś?
Marek1603 - 2015-01-13, 10:18
Z wymianą płytek będziesz miał problem, bo ich nie dostaniesz. Jedynie cały licznik z demobilu. Tak czy inaczej łatwo je zregenerować. Wyciągasz i polutujesz.
Najpierw sprawdź sobie żarówki jak masz. Wystarczy zanurkować pod deskę z latarką i zobaczyć na liczniku.
route2000 - 2015-01-13, 10:19
Myster, Marek1603 powiedział, że miał jeszcze podświetlane suwaki od nawiewu i gniazdo zapalniczki (patrz kilka postów wyżej)
Marek1603 - 2015-01-13, 17:08
Remont mojego licznika. Masz tam pokazane w których miejscach są lutowane ścieżki.
spokojny - 2015-01-13, 18:17 Temat postu: Re: podswietlanie deski rozdzielczej i innych
Lajkonik napisał/a: |
Jeżeli to nie przewody (a jeżeli tak to lepiej byłoby zlokalizować i usunąć usterkę zanim coś się zapali) to zapewne gniazda żarówek. Wiem, że auto ma swoje lata, ale mnie by to wkurzało i dobrał bym się do tego oświetlenia. Całkiem możliwe, że potem bym żałował, bo w tak starym samochodzie, jak się ruszy jedno to się zaraz sypie coś innego |
W pełni się z tym zgadzam. Właściwie to może nie tyle obawiam się, że po ruszeniu coś innego się posypie (choć to prawie pewne ) a raczej ta naprawa schodzi jakoś na dalszy plan. Do tej pory już naprawiałem / regenerowałem / czyściłem: rozrusznik, alternator, przełącznik kierunkowskazów, regulator napięcia, skrzynkę bezpieczników. Teraz padł mi włącznik świateł stop więc to będzie priorytet. Jak widać daciowa elektryka nie jest tak całkiem bezobsługowa
No i oczywiście podczas postoju aku odłączony.
|
|