DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Zbiorniczek wspomagania w DCI

MCV - 2015-02-01, 15:29
Temat postu: Zbiorniczek wspomagania w DCI
Cześć,

Przeglądam ogłoszenia dot. sprzedaży MCV i moją uwagę zwrócił ten samochód -> http://otomoto.pl/dacia-l...-C35402857.html . Na ostatnim zdjęciu jest widoczny silnik ze zbiornikiem wspomagania bezpośrednio przy pasie przednim. U mnie jest co prawda słabszy silnik (68 KM), ale zbiorniczek pod akumulatorem. Więc się zastanawiam kiedy zaczęli montować te zbironiczki w normalnym miejscu i czy nie udałoby się zmodyfikować umiejscowienia mojego zbiorniczka.

Jakieś pomysły?

route2000 - 2015-02-01, 15:49

Na pewno wymiana paru wężyków od i do zbiornika, no i zakup nowego zbiornika przystosowanego do mocowania na przednim pasie. Nie wiem czy ta przeróbka jest warta świeczki...
matucha - 2015-02-01, 20:43

MCV napisał/a:
U mnie jest co prawda słabszy silnik (68 KM), ale zbiorniczek pod akumulatorem. Więc się zastanawiam kiedy zaczęli montować te zbironiczki w normalnym miejscu i czy nie udałoby się zmodyfikować umiejscowienia mojego zbiorniczka.
Jakieś pomysły?

Ale o ile masz go pod akumulatorem, to pewnie jest zintegorwany z pompą, a wtedy:

route2000 napisał/a:
Na pewno wymiana paru wężyków od i do zbiornika, no i zakup nowego zbiornika przystosowanego do mocowania na przednim pasie. Nie wiem czy ta przeróbka jest warta świeczki...

Jest to niemożliwe.

Mam Kangoo z 2004 i tam właśnie zbiornik jest bezpośrednio na pompie.

MCV - 2015-02-01, 22:30

matucha jak zwykle krótko i na temat ;-) Dzięki za odpowiedzi. W wolnej chwili spojrzę do tego zbiorniczka, bo nigdy nie było zaglądane.
laisar - 2015-03-23, 16:12

MCV napisał/a:
kiedy zaczęli montować te zbironiczki w normalnym miejscu

Od zawsze je tam montowali, ale tylko w autach z tradycyjnym wspomaganiem czysto hydraulicznym - a diesle z klimatyzacją (oraz część nowych turbobenzyn, w niektórych krajach) mają układ elektro-hydrauliczny, z modułem pompa-zbiornik w nadkolu.

MCV napisał/a:
czy nie udałoby się zmodyfikować umiejscowienia mojego zbiorniczka.

Z powyższych powodów - zmodyfikować to nie, ale można by zbiorniczek z przodu dodać... Tylko właściwie po co?