|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Czy dacia dokker 1,6b+lpg to dobry wybór
dacia - 2015-02-08, 16:43 Temat postu: Czy dacia dokker 1,6b+lpg to dobry wybór Witam wszystkich. Mam zamiar kupić tanie auto uniwersalne do wszystkiego. I wpadł mi w oko Dokker. I teraz mam dylemat czy to auto wytrzyma moje jazdy? Średnio rocznie kręcę z 40 tys. Nie jestem zwolennikiem aut nafaszerowanych elektroniką wolę auta proste i stąd moja fascynacja Dacią. Nie chcę aby zaraz po roku remontować nowy samochód. Czy silnik 1,6 da radę? dodam tylko,że lpg montowałbym u znajomego gazownika, który serwisuje wszystkie moje auta . Gaz planuję brc. Ktoś może coś napisać o tym aucie? mam jeszcze na oku doblo ,no ale cena wyższa a samochód ma służyć i do pracy i na wypady kempingowe z rodziną . Przekonacie mnie do Dacii? :)
route2000 - 2015-02-08, 18:09
Mam Lodgy 1,6 MPI i jestem narazie zadowolony. Mam instalację BRC i przejechałem już ponad 12 tys. km na gazie bez najmniejszego problemu. Mam już nalatane ponad 16 tys. od nowości i tylko miałem poprawiony soft a poza tym nic nie robiłem i nadal jedzie...
Poczytaj inne wątki o Lodgy, tam też chwalą swoje auta. Przyjemnej lektury.
Tylko jak zamontujesz gaz poza ASO to stracisz gwarancję na przerobione podzespoły, więc kup Dokkera, zagazuj w ASO, a potem będziesz tylko robił przeglądy i regulację u znajomego gazownika.
A jak kupisz używanego po gwarancji to co innego...
słoń - 2015-02-08, 19:13
Bierz! Będziesz Pan zadowolony. 40 kkm rocznie to nie megaprzebiegi.
Zbychu504 - 2015-02-08, 19:34 Temat postu: dokker BRC - regulacja luzów zaworowych co 30 000km, przeglądy co 15 000km
Lanid Renzo fabryczne - regulacja luzów zaworowych po 120 000km, przeglądy co 20 000km
BRC - ASO też montuje tą instalację- masz wówczas na LPG 2 lata gwarancji.
dacia - 2015-02-08, 19:34
Średnio trzymam samochód do 250tys i sprzedaje i zazwyczaj auta które miałem wytrzymywały moje tempo pracy i chciałbym aby też tak było z dokerem:). Co do lpg to znajomy gazownik twierdzi,że nie ma czegoś takiego jak gaz fabryczny i czy silnik idzie pod gaz czy nie to w dalszym ciągu jest ten sam silnik...czy to prawda? I w grę wchodzi tylko nówka sztuka
DrOzda - 2015-02-08, 19:41
Silniki z fabrycznym LPG mają w Dacii inne numery referencyjne zaworow i gniazd.Inna jest też wersja oprogramowania w ECU silnika. Część odczytów elektronika sekwencji pobiera z ECU. Ot cała fabryczność.
Zbychu504 - 2015-02-08, 19:44 Temat postu: LPG Twój znajomy gazownik jest zatem w błędzie bo gaz fabryczny jest
LPG Landi renzo jest zakładany w Fabryce i silniki są też do ów instalacji przystosowane co też widać po częstotliwości regulacji luzów zaworowych
dacia - 2015-02-08, 19:52
Ja piszę tylko to co słyszałem to po pierwsze.Po drugie byłem w salonie w okolicy i sprzedawca sam mówił,że instalki zakładają oni i wtedy ma się gwarancję. Coś jeszcze słyszałem,że jeżeli jest gaz fabryczny to tylko aso może regulować bo gazownicy nie mają sterowników czy coś takiego
Zbychu504 - 2015-02-08, 19:58 Temat postu: LPG Masz trzy opcje:
BRC montowany w ASO
LR z fabryki
LR montowany w ASO
Montaż na własną rękę = utrata gwarancji
dacia - 2015-02-08, 20:20
Ok dzięki za info . Skłaniałbym się raczej do fabrycznego gazu i teraz pytanie czy każdy gazownik przeprowadzi mi regulacje czy do końca musiałbym odwiedzać aso? Co do tego modelu to jest coś w nim co psuje się na ,,dzień dobry" ?
słoń - 2015-02-08, 20:48
W firmie ,z którą współpracuję jeżdzą dwa Dokkery 1,6 lpg. Od sierpnia mają obydwa po 10kkm. Nic się w nich nie popsuło
Zbychu504 - 2015-02-08, 21:46 Temat postu: LPG Jeśli chodzi o silnik 1.6 8v 84km to praktycznie każdy gazownik powinien Ci taką regulację ogarnąć- koszt 100-150PLN
Karenzo - 2015-02-08, 23:14
Niestety w dokkerze gołe blachy na tylnej kanapie biją po oczach .
jak kręcisz dużo kilometrów gaz lepszy fabryka gdyż ma wzmocnione zawory (lpg ma wyższą temperature spalania )
eastcowboy - 2015-02-09, 05:17
Karenzo napisał/a: | (lpg ma wyższą temperature spalania ) |
nie
mojo - 2015-02-09, 05:32
Karenzo napisał/a: | ... wzmocnione zawory (lpg ma wyższą temperature spalania ) |
LPG jest bardziej suche od benzyny i dlatego, aby się nie zatarło za szybko.
Marek1603 - 2015-02-09, 06:21 Temat postu: Re: LPG
Zbychu504 napisał/a: | Jeśli chodzi o silnik 1.6 8v 84km to praktycznie każdy gazownik powinien Ci taką regulację ogarnąć- koszt 100-150PLN |
Dodaj w ASO.
Poza wykonasz regulację zaworów za 50zł.
cookie - 2015-02-09, 07:26
LPG jest po odparowaniu tak samo mokre jak benzyna i woda (po odparowaniu oczywiście). Różnica jest taka, ze benzyna słabiej odparowuje niż LPG. LPG ma w stosunku do benzyny mniejsza wartość kaloryczną w tej samej objętości par, a wiec mieszanka, lpg jest uboższa niż na benzynie, a to oznacza wyższa temperaturę w komorze spalania, choć w instalacji wtrysku lpg zjawisko to jest zdecydowanie mniejsze niż w starych mieszalnikowych.
Na duże przebiegi radziłbym jednak fabryczna instalację. Przeglądy wyjdą drożej ale spokój jaki zapewnie gwarancja serwisowa ma swoja cenę.
route2000 - 2015-02-09, 09:35
Z fabryczną instalacją w przyszłości mogą być różne niespodziewane niespodzianki, a fabrycznie zablokowany sterownik uniemożliwia jakąś poprawkę nawet w ASO.
Dużo o tym było pisane na naszym forum. Warto je poczytać te wątki o fabrycznej i niefabrycznej instalacji LPG.
cookie - 2015-02-09, 10:43
route2000 napisał/a: | Z fabryczną instalacją w przyszłości mogą być różne niespodziewane niespodzianki, a fabrycznie zablokowany sterownik uniemożliwia jakąś poprawkę nawet w ASO.
Dużo o tym było pisane na naszym forum. Warto je poczytać te wątki o fabrycznej i niefabrycznej instalacji LPG. |
Mając na uwadze powyższe rozważałbym montaż instalacji w ASO. Ma to tylko jeden minus: w przypadku podróży zagranicznych gwarancja dealera nie obowiązuje poza granicami, naszego kraju tak jak to ma miejsce w sytuacji instalacji fabrycznej i gwarancji producenta, czyli w ASO Dacii za granicą mogą się wypiąć na usterki instalacji albo silnika.
robo1973 - 2015-02-09, 16:31
Silnik 1,6 jest za mały na LPG Brakuje mocy i dynamiki na trasie
Ajgor - 2015-02-09, 16:40
Dałem radę w silniku 1,2 w Aveo, fakt szału na trasie nie było, ale pół Europy zjeździłem, to bardziej klimy brakow ało. Po przesiadce Duster wydaje się być bardzo żwawy
dacia - 2015-02-09, 18:37
cookie napisał/a: | route2000 napisał/a: | Z fabryczną instalacją w przyszłości mogą być różne niespodziewane niespodzianki, a fabrycznie zablokowany sterownik uniemożliwia jakąś poprawkę nawet w ASO.
Dużo o tym było pisane na naszym forum. Warto je poczytać te wątki o fabrycznej i niefabrycznej instalacji LPG. |
Mając na uwadze powyższe rozważałbym montaż instalacji w ASO. Ma to tylko jeden minus: w przypadku podróży zagranicznych gwarancja dealera nie obowiązuje poza granicami, naszego kraju tak jak to ma miejsce w sytuacji instalacji fabrycznej i gwarancji producenta, czyli w ASO Dacii za granicą mogą się wypiąć na usterki instalacji albo silnika. |
OK Panowie dzięki za podpowiedzi.... wskażcie mi gdzie mogę poczytać na temat lpg fabrycznego bo jestem tu nowy i mam jeszcze problemy :)
Marek1603 - 2015-02-09, 19:43
U góry masz szukajkę forumową.
Wpisujesz "fabryczny lpg" i zaznaczasz szukaj wszystkich słów.
I jak to Laisar mówi włala.
http://www.daciaklub.pl/f...t=fabryczny+lpg
dacia - 2015-02-09, 20:39
Podziękował
trybik - 2015-02-09, 20:41
witam
kupując dokera spytałem pana w ASO jak to jest z instalacją gzowa fabryczną, czy są np. oryginalne przewody cieczy chłodzącej do parownika czy są cięte bo jak mi w uno wstawiali to pochlastał nożem te przewody by założyć obieg do parownika i elektryczne też są pocięte , i odniosłem wrażenie że gość nie wiedział o czym mówię, napomknął tylko że na dzień dzisiejszy to gaz zakłada w aucie jakaś firma a oni go tylko sprzedają, ale za jakiś czas to sami będą montować , więc chyba oryginalnego fabrycznego LPG nie ma
dacia - 2015-02-09, 21:02
tez mam takie wrażenie ,że nie ma ale możemy się mylić
Karenzo - 2015-02-09, 21:02
kiedyś była instalacja dedykowana (zakładało ASO albo zew firma ) dziś jest instalacja fabryczna
dacia - 2015-02-09, 22:10
Po przeczytaniu pobieżnie wątku o instalacjach fabrycznych nie znając specyfiki lpg w życiu bym nie kupił takiego samochodu!!!. Dochodzę do wniosku,że warto kupić dacię i zamontować lpg w sprawdzonym zakładzie ....tylko jak ugryźć kwestię gwarancji?
route2000 - 2015-02-10, 11:45
dacia napisał/a: | Po przeczytaniu pobieżnie wątku o instalacjach fabrycznych nie znając specyfiki lpg w życiu bym nie kupił takiego samochodu!!!. Dochodzę do wniosku,że warto kupić dacię i zamontować lpg w sprawdzonym zakładzie ....tylko jak ugryźć kwestię gwarancji? |
Montuj w ASO dodatkową instalację. Ja robiłem w ASO w Lublinie i nie straciłem gwarancji (papiery mam z ASO na montaż instalacji gazowej).
Oni montują 3 rozdaje instalacji:
- dedykowana do samochodu fabryczna, ale sterownik zablokowany przez fabrykę (trudno ustawić konkretne parametry danego silnika)
- dobrana do danego samochodu Landi Renzo z odblokowanym sterownikiem (bardzo dobre ustawianie parametry pracy silnika)
- odpowiednia instalacja do danego samochodu BRC (tak samo jak wyżej)
Dar1962 - 2015-02-10, 12:40
najrozsądniejsza (choć nie najtańsza)jest opcja środkowa
dacia - 2015-02-10, 21:41
,,Lukne" jeszcze do salonu skody i czas zakupu dokonać. Dzięki za uwagi i sugestie .
Karenzo - 2015-02-11, 14:40
ja mam fabrykę i w miarę jestem zadowolony
dostajesz silnik dostosowany do lpg
wzmocnione zawory i coś tam jeszcze
wszystkie przewody od instalacji są poprowadzone razem z okablowaniem silnika
złączki wszystko jest takie jak powinno nikt na tym nie zaoszczędził .
Ewentualna odsprzedaż będzie dużo łatwiejsza bo to "fabryka "
Fakt na początku były problemy z przełączaniem się na LPG że szarpało (1 sekl brak ciągu )
ale po wymianie wtryskiwaczy problem został rozwiązanym przez ASO
musisz wiedzieć że cały wątek fabrycznego LPG był pisany przez 2 osoby i postronnych .
Z czego 1 osobie ASO nie naprawiło bo ma ASO robi problemy a mi (2 osobie ) już TAK .
No i nie myślcie sobie że wam tak ochoczo by wymienili wtryskiwacze tylko zwalali by winne na złej jakości gaz .
Zaczęła mi się zapalać ikonka chech engine to od razu naprawili (wymiana wtrysków ) a ktoś na forum miał tak że do sądu poszedł i tak naprawić nie chcieli .
Wszyscy zależy od chęci ASO
słoń - 2015-02-11, 21:25
Ile kosztuje nowa głowica do 1,6 8V , gdyby już doszło do wypalenia gniazd zaworowych przez niefabryczną ,żle wyregulowana instalkę LPG??
matucha - 2015-02-11, 21:30
słoń napisał/a: | Ile kosztuje nowa głowica do 1,6 8V , gdyby już doszło do wypalenia gniazd zaworowych przez niefabryczną ,żle wyregulowana instalkę LPG?? |
Mój kumpel przerabiał sobie głowicę pod LPG po wypaleniu w Toyocie Corolli i wyszło go to z robocizną i montażem do auta 1400zł.
zorkadar - 2015-02-12, 10:52
Kupiłem używaną Dacie przy przebiegu o ile dobrze pamiętam 103 tys.
Zamontowałem od razu LPG Stag , do tej pory zrobiłem ponad 30tys. km bez żadnych przykrych niespodzianek.
Marek1603 - 2015-02-12, 11:01
Dodaj, że od klubowicza.
dacia - 2015-02-12, 13:27
fajną ofertę dostałem od skody...65tys wartość początkowa na wypasie tj z nagłośnieniem, climatronic itd itp , po rabatach 47tys. I chyba tym razem padnie na skodę
słoń - 2015-02-12, 21:42
No ,ale jaki model? Roomster w benie 1,4 16V plus Landi?? ,miałem kiedyś Praktica(to ciężarówka na bazie Roomstera), przednia szybka wielkości wizjera w Rudym102, męczące pod światłami. Przejedz się tym.
dacia - 2015-02-13, 11:52
po niedzieli jadę zobaczyć roomstera, mi tam pasuje bo i tak nie jest to samochód do wyjazdów rodzinnych tylko do pracy. Po pracy mam coś wygodniejszego :)
trybik - 2015-02-13, 17:04
witam
mam doker od roku zrobiłem nieco ponad 10 tysięcy , generalnie jedynie co jest do kitu w tym autku to za małe lusterka boczne, mam w nim radio , klimatyzację , podgrzewaną szubę tylną i lusterka boczne regulowane , dzielona tylna kanapa 1/2 , dwoje drzwi suwanych z tyłu, jak położę tylną kanapę to mieści mi się element o długości ok 180 cm , jest wygodnie nawet z tyłu w trasie robię mniej przerw , w przyszłym roku wstawię LPG za wsio zapłaciłem 47400 ,
do firmy kupili peżota no może wnętrze bardziej zadbane całe w tapicerce ładniej wykończony niż drakula w desce rozdzielczej jakieś dodatkowe dwa otwory nikt nie wie po co, silnik dizelek , światła dzienne ledowe , może plastiki bardziej "miękkie" i pewnie cena sporo wyższa
tak więc myślę że źle nie wybrałem teraz śmigam nim na co dzień i generalnie nie narzekam
GORDINI - 2015-02-13, 21:17
dacia napisał/a: | po niedzieli jadę zobaczyć roomstera, mi tam pasuje bo i tak nie jest to samochód do wyjazdów rodzinnych tylko do pracy. Po pracy mam coś wygodniejszego :) |
Będziesz zadowolony. Sam mam od 2 lat, gaz montowałem w niezależnym warsztacie w nowym aucie na gwarancji. Po dwóch przeglądach - jeden w PL drugi CZ nikt nie kwestionował LPG ( w Citroenie było podobnie). Wg mnie nie warto przepłacać instalacji LPG
u Dilerów.
Gdyby Dacia takie fotele przednie montowała do Lodgy byłoby super.
ryjas - 2015-02-13, 22:01
Przy tych przebiegach to ja bym poszedł w diesla. Chyba że dużo jeździsz po mieście.
Doker to jednak auto o duzych gabarytach. W trasie do tych 120 idzie jak każdy samochó ale powyżej potrzeba mocy. Z dieslem idzie jechać 130-140 bez większych problemów ze spalaniem na poziomie 7-8 /100. Mowie tu o aucie z trzema, czterema osobami na pokładzie.
Duża zaleta Dokera nad Roomsterem to pozycja za kierownicą. Tutaj siedzisz wyżej (z widocznością do przodu dzięki temu jest super). W Roomsterze siedzisz jak w Fabii.
dacia - 2015-02-24, 14:31
Będzie jednak dokker:),skoda fajna ale mała.Wynegocjowałem ceny i za cenę 43tys będzie.... Ale jak to jest z gwarancją: mam już wstępnie zarezerwowany samochód z rocznika 2014 z fabrycznym gazem....samochód chce kupić w innym województwie (600km odemnie) i jak wygląda sprawa gwarancji???? jakby coś się zepsuło ???wiem,że gaz fabryczny ale cena kusząca i jakoś to będzie
słoń - 2015-02-24, 14:40
Gwarancję respektuje każda stacja ASO niezależnie od lokalizacji. Ja kupiłem wóz w Koszalinie a przeglądy i naprawy gwarancyjne mam robione w Chojnicach
Ajgor - 2015-02-24, 14:42
Co ma nie być ? Nówkę kupujesz! Powodzenia i Gratulacje!!!
Karenzo - 2015-02-24, 15:52
gaz fabryczny więc gwarancja normalnie w całej europie
dacia - 2015-02-24, 19:16
I przelew poszedł :) zobaczymy w razie ,,w" zmienię sterownik na odblokowany. Co do samego zakupu to salony dacii nie są skłonne do rozmów ....
route2000 - 2015-02-25, 10:29
dacia napisał/a: | I przelew poszedł :) zobaczymy w razie ,,w" zmienię sterownik na odblokowany. Co do samego zakupu to salony dacii nie są skłonne do rozmów .... |
Podobno nie da się zmienić sterownik tak od ręki... Było wałkowane na naszym forum.
Piny od komputera zablokowanego nie zgadzają się z pinami od kompa odblokowanego (tak czytałem na naszym forum) i wymagałaby przeróbki w elektryce od LPG, więc nie wiem czy ta sprawa jest warta świeczki....
dacia - 2015-02-25, 19:04
Mam sprawdzonego instalatora lpg więc w razie ,,W" on będzie się martwił a ja płacił
dacia - 2015-03-05, 22:12
Słuchajcie jak to jest z gazem niby fabryczny a : butla stako, instalka coś tam gliwice(wiem to tylko z przekazu bo nie ja rejestrowałem samochód i papierów nawet nie oglądałem). Przyznam szczerze,że samochodu na oczy nie widziałem a kasę wpłaciłem:). Co do LPG i sterownika to mój zaufany gaziarz twierdzi,że wychodzą jakieś odblokowane wersje , jeżeli nie to ma jakieś oprogramowanie,, pod stołem" które da radę lub jak nie da rady to wstawia nowy sterownik : kwota 800zł nowy lub używka 300zł. Co do instalki to mówi,że tam jest wszystko ok tylko listwy padają. Zobaczymy co kupiłem :)
dacia - 2015-03-10, 21:14
Dzięki za podpowiedzi w temacie zakupu itp:) już pierwsze km tłukę .. jak narazie bajka za tą kasę wypas :). Gaz póki co rewelacja ...
|
|