|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Tuleje poliuretanowe zawieszania do dustera
ex_perimental - 2015-02-23, 12:03 Temat postu: Tuleje poliuretanowe zawieszania do dustera Witam.
Donoszę uprzejmie- dzisiaj do mnie dzwonili- że na stronie poliuretany Olkusz pojawiły się tuleje poliuretanowe (wysłałem im oryginały) zawieszenia do Dustera 4x2- taki mój wkład dla potomstwa...
Taka informacja, jeżeli ktoś by interesował się tematem...
Marek1603 - 2015-02-23, 12:48
Dawniej robili tylko do amerykańców, a ostatnio wyszli na przeciw klientowi i robią do innych marek.
Przypomnę jeszcze o obowiązujących zasadach na forum no i przywitaniu się w odpowiednim dziale.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1556
DrOzda - 2015-02-23, 13:07
Poliuretan w terenowym samochodzie ...
Chyba komuś się nudzi po prostu ...
ex_perimental - 2015-02-23, 13:58
Na pewno mi się nudzi...
Na pewno komuś łatwo się wypowiadać, kto nigdy na tym nie jeździł...
Bez poliuretanu na ten przykład, samochód taki jak Opel Omega z tulejami olejowymi, nie nadaje się do eksploatacji nigdzie poza niemieckimi drogami.
Także kto słyszał, a nie miał..., jednym słowem shut the fu.k up.
Post jest o charakterze informacyjnym, a nie zachęcającym do dyskusji i wylewania swoich opinii, zwłaszcza takich czysto teoretycznych
: "kolega kolegi co to miał, mówił.."
DrOzda - 2015-02-23, 15:11
Wiesz co się dzieje z poliuretanem w błocie, wodzie itp. ?
W rajdówkach i wyścigówkach gdzie zawieszenie rozbiera się co zawody to znaczenia nie ma , ale jeśli ktoś eksploatuje samochód w lekkim nawet terenie to po jednej zimie ma całe zawieszenie do remontu.
Swoją drogą zgłaszam ten temat do moderacji bo mój niezawodny nos wyczuwa kolejnego marketoida szeptanego który powinien w dodatku nerwosol zażywać.
laisar - 2015-02-23, 15:39
ex_perimental napisał/a: | shut the fu.k up |
No, to nie było zbyt grzeczne... /: Rozumiem, szewski poniedziałek itd. ale...: ex_perimental napisał/a: | Post jest o charakterze informacyjnym, a nie zachęcającym do dyskusji | - takie jest ryzyko publikacji na forum dyskusyjnym. Każdy ma prawo skomentować, bez względu na posiadaną wiedzę i praktykę.
DrOzda napisał/a: | mój niezawodny nos wyczuwa kolejnego marketoida szeptanego |
Tym razem chyba jednak zawiódł (; - przeżywamy ostatnio prawdziwą inwazję spamerów, więc prześwietlam większość nowych użytkowników, a z kol. ex_perimental także korespondowałem na PW i nic raczej nie wskazuje na niecną konduitę.
corrado - 2015-02-24, 13:27
wyższy "zawias" ( jak np. w dusterze), wyższy skok / ugięcie wahacza - większe sily naprężenia na sztywnej tulei, ktore przenoszą sie na wahacz - niz w sportowym / niskim zawiasie
swoją drogą znane były pękania wahaczy w omegach np na czerwonych poliuretanach ale nie wiem jakiego producenta
DrOzda - 2015-02-24, 13:54
A najlepsze są poliuretany w wielowahaczu tak jak w Dusterze 4WD .... potrafią pięknie popękać wahacze poprzeczne w połowie długości.
keikan - 2015-03-09, 11:06
DrOzda napisał/a: | Poliuretan w terenowym samochodzie ...
Chyba komuś się nudzi po prostu ... |
No powiem szczerze, że miałem trochę do czynienia z samochodami Off-Road i tam większość pakietów zawieszeń jest właśnie poliuretanowe..
Takie firmy jak TJM mają w ofercie zestawy do większości popularnych marek typowo terenowych.
corrado - 2015-03-09, 16:52
Najlepiej zespawać na sztywno wahacz /belke z sankami /podłogą
A tak poważnie , jak tuleje wyklepane to wystarczy wcisnąć zwykłe tuleje za 30pln dobrej firmy i po robocie , nie cudować .
Fruxo - 2022-07-05, 18:31
Czy takie poliuretany usztywnią trochę zawieszenie bo w zakrętach jest dramat ?
|
|