DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Zakup Dacii - Kupno nowe Dacii MCV - 0,9TCE

cesarz - 2015-02-28, 18:44
Temat postu: Kupno nowe Dacii MCV - 0,9TCE
Witam,

Panowie czy ktos uzytkuje ten silnik? Jak to sie spisuje bo jezdzi calkiem żwawo :-)

Od razu mówie - nie nie chcę DCI nawet gdyby był tańszy :)

Pshemo - 2015-02-28, 19:24

cesarz, ja tym silnikiem już ponad dwa lata śmigam. I tak jak napisałeś silnik bardzo dobrze sobie radzi, potrafi sprawnie przyspieszyć i zużyć przy tym bardzo rozsądne ilości paliwa. W MCV na pewno będzie ciut słabszy niż jest to u mnie w Sandero. Najważniejsze że jest bezawaryjny. Oczywiście dbam o wychłodzenie turbo po szybszej jeździe. Nie ma na co narzekać. Polecam.
BogdanK - 2015-02-28, 23:38
Temat postu: Re: Kupno nowe Dacii MCV - 0,9TCE
cesarz napisał/a:

Panowie czy ktos uzytkuje ten silnik? Jak to sie spisuje bo jezdzi calkiem żwawo :-)

Znajomy jeździ firmowym Clio IV z takim silnikiem, już ma przejechane 300 tys. km i nadal jest wszystko OK.

cookie - 2015-03-02, 07:38

Ja mam MCV z tym silnikiem ale dopiero 6000 km najechane. Różnica między sandero a mcv jest niezauważalna bo wagowo MCV jest bodajże 30 albo 50 kg cięższy. Bardziej odczuwalna będzie po zapakowaniu bagażników w obu samochodach;-)
Wady jakie zauważyłem to bardzo powolne rozgrzewanie silnika jeśli się parkuje pod chmurką. Mam do pracy 10 km i przy mocno minusowych temperaturach ciepłem zaczynał dmuchać do kabiny dopiero po dojechaniu na parking.
Jak dla mnie ma tez trochę zbyt sztywne tylne zawieszenie, co objawia się dość nieprzyjemnym rzuca nim tyłu na zjeździe z chopek ale za to dość pewnie prowadzi się na wirażach mimo dość wysokiej budy i prześwitu.
Spalanie niewiele większe niż w dieslu. Zima miałem średnia na poziomie 7l/100km, teraz zrobiło się cieplej, bo w nocy jest z reguły na plusie i średnia spada do 6,5l/100km. W zeszłym, we wrześniu roku to było bodajże nawet 5,7. Zaznaczam przy tym, że nie stoję w korkach i nie wjeżdżam do centrum warszawy.