DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Nowe opony letnie.

Marek1603 - 2015-03-03, 08:59
Temat postu: Nowe opony letnie.
Michelin zaprezentował nową oponę letnią, która jest jednocześnie zimówką.

http://moto.wp.pl/kat,895...,wiadomosc.html

keretey - 2015-03-03, 15:33

Rety, wynaleźli oponę wielosezonową?
hmm, czyżbym już o niej gdzieś wcześniej słyszał?

ZbujMadej - 2015-03-03, 18:01

Nie, słyszałeś zdecydowanie o innych - o takich, które były takie sobie latem i zimą. Latem gorsze od typowo letnich i zimą gorsze od typowo zimowych.
Ta opona jest zupełnie inna. Poczytaj artykuł.

Cytat:
MICHELIN CrossClimate daje początek nowej kategorii opon. Nie jest bowiem oponą całoroczną (o przeciętnych osiągach zarówno latem jak i zimą), lecz oponą letnią z osiągami zimowymi na najwyższym poziomie – uzyskała bowiem najwyższą klasę „A” przyczepności do mokrej nawierzchni zarówno wg kryteriów oceny opon letnich jak i zimowych.

Karenzo - 2015-03-03, 18:12

to zwykła reklama
"inteligentna guma " :shock:

Ajgor - 2015-03-03, 22:34

Mogliby jakąś cenę podać, czy bardziej się opłaca ta opcja czy dodatkowo komplet zimówek.
Lza - 2015-03-04, 10:31

Na razie to nic nie piszą ropoczęciu produckji.. Takich nowinek które zostały odtrąbione i pokazane na różnych targach, a nigdy nie weszły do seryjnej produckcji było już setki jak nie tysiące. Inżynieria materiałowa pozwala na tworzenie kosmicznych patentów, tylko najczęściej koszty produkcji przekraczją barierę logiki.
Marek1603 - 2015-03-04, 10:31

http://moto.wp.pl/kat,551...,wiadomosc.html
johnson - 2015-03-04, 10:45

Lza napisał/a:
Na razie to nic nie piszą ropoczęciu produckji.. Takich nowinek które zostały odtrąbione i pokazane na różnych targach, a nigdy nie weszły do seryjnej produckcji było już setki jak nie tysiące. Inżynieria materiałowa pozwala na tworzenie kosmicznych patentów, tylko najczęściej koszty produkcji przekraczją barierę logiki.

na niemieckiej stronie michelin jest mowa o maju 2015 jak rozpoczeciu sprzedazy, jest tez rozmiar 215/65/16

Lza - 2015-03-04, 10:48

To fajnie, w takim razie można uznać, że ta opona to innowacyjne i bardzo fajne rozwiązanie. Czy podali cenę?
jan ostrzyca - 2015-03-04, 12:01

Nowe opony letnie? Debica Passio 2 195/65/15 (2015) za 149,90 zł Leclerk Lublin.
johnson - 2015-03-04, 13:13

Lza napisał/a:
To fajnie, w takim razie można uznać, że ta opona to innowacyjne i bardzo fajne rozwiązanie. Czy podali cenę?

mi sie nie udalo odszukac, ale sam jestem ciekawy, nie zakupowo raczej bo mam 2 komplety jeszcze na 2-3 sezony ale bardziej z ciekawosci

Lajkonik - 2015-03-04, 14:24

Zanim to się przyjmie na rynku i osiągnie cenę, która będzie akceptowalna, to akurat zużyjesz te gumy co masz teraz (ja zresztą też).
patrys4891 - 2015-03-05, 17:24

Wtrącę się w rozmowę, bo mimo że "obcy" to opon tez używam :)
Tak logicznie podchodząc do sprawy to główną różnica między oponą zimową a letnią, to twardość gumy.
Zimowa jest dużo miększa od letniej. I tu powstaje pytanie czy wymyślili mieszankę, która nie zmienia swojej elastyczności w zależności od temperatury? Śmiem wątpić.
Druga sprawa to bieżnik. Zimówka ma dodatkowe nacięcia, żeby lepiej się trzymać na śliskim i wielosezonowe dostępne dziś na rynku też to mają. Letnie mają więcej płaskiej powierzchni. I tu też by się można trochę rozpisać.

Poza technicznymi rzeczami, to spójrzmy na dzisiejsze czasy. Wszędzie kryzys, każdy szuka oszczędności itd. To idealne warunki żeby powiedzieć ludziom że jest rewolucja i zamiast kupować dwa komplety opon można tylko jeden. Zamiast kupować dwa komplety opon powiedzmy za 1000zł każdy, jak można kupić jeden za powiedzmy 1300zł. Jaka oszczędność! 700zł w kieszeni. A jak się do tego doliczy koszty wymiany, stanie w kolejkach do warsztatu dwa razy w roku itd. No same plusy.

Nie twierdzę żę robią złe opony, ale jak dla mnie to
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jv6MxkP19eo[/youtube]

Karenzo - 2015-03-05, 18:07

Tak ale 2 zestawy opon zużywa się 2 razy wolniej od jednego .
Coroczna wymiana ogumienia to doskonały moment na sprawdzenie stanu felg i opon .
Same koło powinny być wyważane bo to wydłużą żywotność zawieszenia hamulców czasem nawet skrzyni i silnika .

Lajkonik - 2015-03-06, 07:23

patrys4891 napisał/a:
Tak logicznie podchodząc do sprawy to główną różnica między oponą zimową a letnią, to twardość gumy.
Zimowa jest dużo miększa od letniej. I tu powstaje pytanie czy wymyślili mieszankę, która nie zmienia swojej elastyczności w zależności od temperatury? Śmiem wątpić. Druga sprawa to bieżnik.

Powiedziałbym, że twardość to rzecz wtórna. Nie o nią chodzi, lecz o odpowiednią przyczepność, a tą producenci uzyskują przez odpowiednią twardość (czy może elastyczność) gumy. Może tutaj znaleźli taką mieszankę, która zachowuje parametry przyczepności pomimo zmiany elastyczności. Bieżnik - no cóż. Na pewno nie są to sliki :lol: ale zapewne jakiś rodzaj bieżnika uniwersalnego, jak w oponach całorocznych. Może właściwości tej nowej mieszanki pozwalają też na innowacyjny kształt bieżnika, który sprawdza się lepiej niż to co znamy z opon całorocznych.
Jak się pojawią te opony na rynku to dowiemy się więcej. Na pewno wezmą je w obroty takie firmy jak ADAC, a potem pojawią się też opinie użytkowników.

Marek1603 - 2015-03-06, 08:33

No przecież jest napisane:

"Opona została już poddana testom i ocenom przez niezależne organizacje: TUV-Sud Product Service i DEKRA Test Center i UTAC-CERAM Group. Potwierdziły one najwyższe osiągi zarówno letnie, jak i zimowe oraz przewagę nad oponami całorocznymi dostępnymi na rynku – między innymi kluczowym dla bezpieczeństwa obszarze hamowania na suchej nawierzchni."

Lajkonik - 2015-03-06, 12:47

Mimo wszystko, opinie użytkowników się przydadzą, a te będą sensowne dopiero po zimie (zapewne dopiero następnej). Opinie wszystkich tych instytucji mogą być mało obiektywne (delikatnie mówiąc).
Lza - 2016-02-01, 23:10

Opony są już w sprzedaży. komplet 16-tek kosztuje około 1800zł.
W prawie tej samej cenie można dostać 2 komplety opon (np. Dębicy). Będę się musiał nad tym zastanowić.

Jakie są szanse na sprzedaż zamontowanych fabrycznie opon?

jas_pik - 2016-02-02, 00:36

Lza napisał/a:
Opony są już w sprzedaży. komplet 16-tek kosztuje około 1800zł.

Jakiś link?

Marek1603 - 2016-02-02, 05:49

http://www.michelin.pl/opony/michelin-crossclimate
http://www.ceneo.pl/37580784

https://www.youtube.com/watch?v=pbxQ_ymaDSE

mbar - 2016-02-02, 08:11

Ja mam zamiar kupić te Micheliny (Crossclimate).
jan ostrzyca - 2016-02-02, 09:50

Zawsze nowe opony letnie. Co dwa lata kupuję nowe dębice za ok. 600 zł. Jeżdżę dwa sezony i sprzedaję używane za pół ceny nowych i kupuję następne nowe. Co dziwne zawsze są chętni na komplet używek w bardzo dobrym stanie za 300 zł. Potrafią dojechać po kilkadziesiąt kilometrów. To samo z zimówkami.
eplus - 2016-02-02, 10:16

jan ostrzyca napisał/a:
...zawsze są chętni na komplet używek w bardzo dobrym stanie za 300 zł. Potrafią dojechać po kilkadziesiąt kilometrów...

Ja bym nie chciał za darmo. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Lza - 2016-02-02, 10:42

Janie, sprzedajesz przez allegro czy innymi kanałami?
eplus - 2016-02-02, 10:58

Ile masz rocznego nalotu, że się zainteresowałeś? :mrgreen:
jan ostrzyca - 2016-02-02, 11:08

Sprzedaję na OLX i sprzedajemy.pl
Opony mają po jakieś 30 tys. realnego przebiegu.
Zawsze bez uszkodzeń, pęknięć, wybuleń etc. W sumie idealne do 15- letniego
golfa czy meganki. Jak opony są z uszkodzeniami albo były naprawiane nie sprzedaję, dlatego mam już wspinak dla dzieci, podkładki pod kajak...

Lza - 2016-02-02, 11:12

eplus napisał/a:

Zastanawiam się czy jak odbiorę samochód to nie sprzedać fabrycznych letnich opon i wmontować tych całorocznych miszelinek. (Zaczynam wątpić w zimę, od 3 lat zimówki są tylko niepotrzebnym wydatkiem, sami widzicie jakie mamy zimy).

Z drugiej strony taniej wyjdzie po prostu kupić komplet zimówek. Tylko znowu to trzeba gdzieś trzymać, wozić do gumiarza, zakładać, zdejmować, czyścić.. Wolałbym ten czas poświęcić na picie piwa. ;) (lub warzenie, bo sam "pędzę" domowe piwko)

jan ostrzyca - 2016-02-02, 11:37

Lza napisał/a:
eplus napisał/a:

Zastanawiam się czy jak odbiorę samochód to nie sprzedać fabrycznych letnich opon i wmontować tych całorocznych miszelinek. (Zaczynam wątpić w zimę, od 3 lat zimówki są tylko niepotrzebnym wydatkiem, sami widzicie jakie mamy zimy).

Tak właśnie zrobiłem poprzednim razem. Wóz był na letniakach jakichś zachodnich. Co dziwne wyraźnie się ślizgały na mokrym. Wg mnie Passio było lepsze. Nazwy nie pamiętam - ktoś na forum zgłaszał, że mu się rozlatywały a ASO odmówiło uznania gwarancji. Jesienią sprzedałem letnie i za to kupiłem uniwersalne Navigatory II. Pojeździłem dwa sezony i poszły na śmietnik. Początkowo były zarąbiste, w drugim sezonie dużo słabsze. Po ok dwóch latach, pomimo bieżnika na ok. 4-5mm zaczęły się ślizgać w każdych warunkach. Teraz standard komplety zima/lato.

Lza - 2016-02-02, 12:05

No właśnie, te miszelinki mogą cierpieć na ten sam syndrom.
eplus - 2016-02-02, 12:09

Jan pisał, że da się na tych używkach przejechać nawet kilkadziesiąt kilometrów.... :-D :-D :-P
jan ostrzyca - 2016-02-02, 12:53

eplus napisał/a:
Jan pisał, że da się na tych używkach przejechać nawet kilkadziesiąt kilometrów.... :-D :-D :-P

Nie. Pisałem, że sprzedaję używki z przebiegiem ok. 30 tys. km. Jak ktoś ma grata na całkiem łysych oponach i potrzebuje przeglądu, zmajstrował przyczepkę, posiada auto na sprzedaż i nie chce pakować nowych opon to kupowanie używek nie jest całkowicie bez sensu. Jak się wozi rodzinę, i człek chce mieć minimum spokoju, to kupuje nówki co dwa lata...

laisar - 2016-02-02, 12:59

eplus napisał/a:
Jan pisał, że da się na tych używkach przejechać nawet kilkadziesiąt kilometrów

Nie - że "[chętni] Potrafią dojechać po kilkadziesiąt kilometrów [żeby kupić Janowy komplet używek]".

jan ostrzyca - 2016-02-02, 13:05

laisar napisał/a:
eplus napisał/a:
Jan pisał, że da się na tych używkach przejechać nawet kilkadziesiąt kilometrów

Nie - że "[chętni] Potrafią dojechać po kilkadziesiąt kilometrów [żeby kupić Janowy komplet używek]".

A dokładniej: "kupić od Jana"
Ale nie w tym rzecz. Spotkałem się z opiniami, że opony wytrzymują ok. 50-70 tys. km jeśli są używane prawidłowo. Może to prawda. Dwa komplety starczały mi zwykle na 4-5 lat ( 80-90 tys.) i szły na śmietnik.

Lza - 2016-02-02, 13:17

jan ostrzyca napisał/a:
Spotkałem się z opiniami, że opony wytrzymują ok. 50-70 tys. km jeśli są używane prawidłowo

Takie ogólniki są bez sensu. Nawet jeśli porównamy konkretny model opony ale o różnych rozmiarach (np 13 calowy i 16 calowy) to ten drugi zużyje się znacząco wolniej.

jan ostrzyca - 2016-02-02, 13:22

Lza napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
Spotkałem się z opiniami, że opony wytrzymują ok. 50-70 tys. km jeśli są używane prawidłowo

Takie ogólniki są bez sensu. Nawet jeśli porównamy konkretny model opony ale o różnych rozmiarach (np 13 calowy i 16 calowy) to ten drugi zużyje się znacząco wolniej.

Dlaczego?

Lza - 2016-02-02, 13:27

Ponieważ większe koło na przebytą jednostkę odległości wykona mniej obrotów niż mniejsze koło. Mniej bieżnika zostanie starte i mniejszą ilość razy guma będzie musiała zmienić wektor obciążenia.

Tzn ilościowo bieżnika starte zostanie tyle samo, ale rozłoży się na większe pole powierzchni opony, więc w efekcie głębokość bieżnika zmaleje mniej niż w małym kole.

Dlatego ostatnimi czasy w motoryzacji jest tendencja do powiększania kół - mniejsze zużycie opon, łożysk i niektórych elementów skrzyni biegów.

jan ostrzyca - 2016-02-02, 13:34

Lza napisał/a:
Ponieważ większe koło na przebytą jednostkę odległości wykona mniej obrotów niż mniejsze koło. Mniej bieżnika zostanie starte i mniejszą ilość razy guma będzie musiała zmienić wektor obciążenia.

A nie zależy to od stylu jazdy i mocy auta, posiadania lub nie ABS, jakości dróg, stanu technicznego auta itp?

mbar - 2016-02-02, 13:48

Lza napisał/a:

Dokładnie mam taki plan :)

eplus - 2016-02-02, 18:38

No i czy są na osi napędowej, czy na wleczonej, czy też jest to 4x4.