|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Nowe opony letnie.
Marek1603 - 2015-03-03, 08:59 Temat postu: Nowe opony letnie. Michelin zaprezentował nową oponę letnią, która jest jednocześnie zimówką.
http://moto.wp.pl/kat,895...,wiadomosc.html
keretey - 2015-03-03, 15:33
Rety, wynaleźli oponę wielosezonową?
hmm, czyżbym już o niej gdzieś wcześniej słyszał?
ZbujMadej - 2015-03-03, 18:01
Nie, słyszałeś zdecydowanie o innych - o takich, które były takie sobie latem i zimą. Latem gorsze od typowo letnich i zimą gorsze od typowo zimowych.
Ta opona jest zupełnie inna. Poczytaj artykuł.
Cytat: | MICHELIN CrossClimate daje początek nowej kategorii opon. Nie jest bowiem oponą całoroczną (o przeciętnych osiągach zarówno latem jak i zimą), lecz oponą letnią z osiągami zimowymi na najwyższym poziomie – uzyskała bowiem najwyższą klasę „A” przyczepności do mokrej nawierzchni zarówno wg kryteriów oceny opon letnich jak i zimowych. |
Karenzo - 2015-03-03, 18:12
to zwykła reklama
"inteligentna guma "
Ajgor - 2015-03-03, 22:34
Mogliby jakąś cenę podać, czy bardziej się opłaca ta opcja czy dodatkowo komplet zimówek.
Lza - 2015-03-04, 10:31
Na razie to nic nie piszą ropoczęciu produckji.. Takich nowinek które zostały odtrąbione i pokazane na różnych targach, a nigdy nie weszły do seryjnej produckcji było już setki jak nie tysiące. Inżynieria materiałowa pozwala na tworzenie kosmicznych patentów, tylko najczęściej koszty produkcji przekraczją barierę logiki.
Marek1603 - 2015-03-04, 10:31
http://moto.wp.pl/kat,551...,wiadomosc.html
johnson - 2015-03-04, 10:45
Lza napisał/a: | Na razie to nic nie piszą ropoczęciu produckji.. Takich nowinek które zostały odtrąbione i pokazane na różnych targach, a nigdy nie weszły do seryjnej produckcji było już setki jak nie tysiące. Inżynieria materiałowa pozwala na tworzenie kosmicznych patentów, tylko najczęściej koszty produkcji przekraczją barierę logiki. |
na niemieckiej stronie michelin jest mowa o maju 2015 jak rozpoczeciu sprzedazy, jest tez rozmiar 215/65/16
Lza - 2015-03-04, 10:48
To fajnie, w takim razie można uznać, że ta opona to innowacyjne i bardzo fajne rozwiązanie. Czy podali cenę?
jan ostrzyca - 2015-03-04, 12:01
Nowe opony letnie? Debica Passio 2 195/65/15 (2015) za 149,90 zł Leclerk Lublin.
johnson - 2015-03-04, 13:13
Lza napisał/a: | To fajnie, w takim razie można uznać, że ta opona to innowacyjne i bardzo fajne rozwiązanie. Czy podali cenę? |
mi sie nie udalo odszukac, ale sam jestem ciekawy, nie zakupowo raczej bo mam 2 komplety jeszcze na 2-3 sezony ale bardziej z ciekawosci
Lajkonik - 2015-03-04, 14:24
Zanim to się przyjmie na rynku i osiągnie cenę, która będzie akceptowalna, to akurat zużyjesz te gumy co masz teraz (ja zresztą też).
patrys4891 - 2015-03-05, 17:24
Wtrącę się w rozmowę, bo mimo że "obcy" to opon tez używam :)
Tak logicznie podchodząc do sprawy to główną różnica między oponą zimową a letnią, to twardość gumy.
Zimowa jest dużo miększa od letniej. I tu powstaje pytanie czy wymyślili mieszankę, która nie zmienia swojej elastyczności w zależności od temperatury? Śmiem wątpić.
Druga sprawa to bieżnik. Zimówka ma dodatkowe nacięcia, żeby lepiej się trzymać na śliskim i wielosezonowe dostępne dziś na rynku też to mają. Letnie mają więcej płaskiej powierzchni. I tu też by się można trochę rozpisać.
Poza technicznymi rzeczami, to spójrzmy na dzisiejsze czasy. Wszędzie kryzys, każdy szuka oszczędności itd. To idealne warunki żeby powiedzieć ludziom że jest rewolucja i zamiast kupować dwa komplety opon można tylko jeden. Zamiast kupować dwa komplety opon powiedzmy za 1000zł każdy, jak można kupić jeden za powiedzmy 1300zł. Jaka oszczędność! 700zł w kieszeni. A jak się do tego doliczy koszty wymiany, stanie w kolejkach do warsztatu dwa razy w roku itd. No same plusy.
Nie twierdzę żę robią złe opony, ale jak dla mnie to
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jv6MxkP19eo[/youtube]
Karenzo - 2015-03-05, 18:07
Tak ale 2 zestawy opon zużywa się 2 razy wolniej od jednego .
Coroczna wymiana ogumienia to doskonały moment na sprawdzenie stanu felg i opon .
Same koło powinny być wyważane bo to wydłużą żywotność zawieszenia hamulców czasem nawet skrzyni i silnika .
Lajkonik - 2015-03-06, 07:23
patrys4891 napisał/a: | Tak logicznie podchodząc do sprawy to główną różnica między oponą zimową a letnią, to twardość gumy.
Zimowa jest dużo miększa od letniej. I tu powstaje pytanie czy wymyślili mieszankę, która nie zmienia swojej elastyczności w zależności od temperatury? Śmiem wątpić. Druga sprawa to bieżnik. |
Powiedziałbym, że twardość to rzecz wtórna. Nie o nią chodzi, lecz o odpowiednią przyczepność, a tą producenci uzyskują przez odpowiednią twardość (czy może elastyczność) gumy. Może tutaj znaleźli taką mieszankę, która zachowuje parametry przyczepności pomimo zmiany elastyczności. Bieżnik - no cóż. Na pewno nie są to sliki ale zapewne jakiś rodzaj bieżnika uniwersalnego, jak w oponach całorocznych. Może właściwości tej nowej mieszanki pozwalają też na innowacyjny kształt bieżnika, który sprawdza się lepiej niż to co znamy z opon całorocznych.
Jak się pojawią te opony na rynku to dowiemy się więcej. Na pewno wezmą je w obroty takie firmy jak ADAC, a potem pojawią się też opinie użytkowników.
Marek1603 - 2015-03-06, 08:33
No przecież jest napisane:
"Opona została już poddana testom i ocenom przez niezależne organizacje: TUV-Sud Product Service i DEKRA Test Center i UTAC-CERAM Group. Potwierdziły one najwyższe osiągi zarówno letnie, jak i zimowe oraz przewagę nad oponami całorocznymi dostępnymi na rynku – między innymi kluczowym dla bezpieczeństwa obszarze hamowania na suchej nawierzchni."
Lajkonik - 2015-03-06, 12:47
Mimo wszystko, opinie użytkowników się przydadzą, a te będą sensowne dopiero po zimie (zapewne dopiero następnej). Opinie wszystkich tych instytucji mogą być mało obiektywne (delikatnie mówiąc).
Lza - 2016-02-01, 23:10
Opony są już w sprzedaży. komplet 16-tek kosztuje około 1800zł.
W prawie tej samej cenie można dostać 2 komplety opon (np. Dębicy). Będę się musiał nad tym zastanowić.
Jakie są szanse na sprzedaż zamontowanych fabrycznie opon?
jas_pik - 2016-02-02, 00:36
Lza napisał/a: | Opony są już w sprzedaży. komplet 16-tek kosztuje około 1800zł. |
Jakiś link?
Marek1603 - 2016-02-02, 05:49
http://www.michelin.pl/opony/michelin-crossclimate
http://www.ceneo.pl/37580784
https://www.youtube.com/watch?v=pbxQ_ymaDSE
mbar - 2016-02-02, 08:11
Ja mam zamiar kupić te Micheliny (Crossclimate).
jan ostrzyca - 2016-02-02, 09:50
Zawsze nowe opony letnie. Co dwa lata kupuję nowe dębice za ok. 600 zł. Jeżdżę dwa sezony i sprzedaję używane za pół ceny nowych i kupuję następne nowe. Co dziwne zawsze są chętni na komplet używek w bardzo dobrym stanie za 300 zł. Potrafią dojechać po kilkadziesiąt kilometrów. To samo z zimówkami.
eplus - 2016-02-02, 10:16
jan ostrzyca napisał/a: | ...zawsze są chętni na komplet używek w bardzo dobrym stanie za 300 zł. Potrafią dojechać po kilkadziesiąt kilometrów... |
Ja bym nie chciał za darmo.
Lza - 2016-02-02, 10:42
Janie, sprzedajesz przez allegro czy innymi kanałami?
eplus - 2016-02-02, 10:58
Ile masz rocznego nalotu, że się zainteresowałeś?
jan ostrzyca - 2016-02-02, 11:08
Sprzedaję na OLX i sprzedajemy.pl
Opony mają po jakieś 30 tys. realnego przebiegu.
Zawsze bez uszkodzeń, pęknięć, wybuleń etc. W sumie idealne do 15- letniego
golfa czy meganki. Jak opony są z uszkodzeniami albo były naprawiane nie sprzedaję, dlatego mam już wspinak dla dzieci, podkładki pod kajak...
Lza - 2016-02-02, 11:12
eplus napisał/a: | Ile masz rocznego nalotu, że się zainteresowałeś? |
Zastanawiam się czy jak odbiorę samochód to nie sprzedać fabrycznych letnich opon i wmontować tych całorocznych miszelinek. (Zaczynam wątpić w zimę, od 3 lat zimówki są tylko niepotrzebnym wydatkiem, sami widzicie jakie mamy zimy).
Z drugiej strony taniej wyjdzie po prostu kupić komplet zimówek. Tylko znowu to trzeba gdzieś trzymać, wozić do gumiarza, zakładać, zdejmować, czyścić.. Wolałbym ten czas poświęcić na picie piwa. ;) (lub warzenie, bo sam "pędzę" domowe piwko)
jan ostrzyca - 2016-02-02, 11:37
Lza napisał/a: | eplus napisał/a: | Ile masz rocznego nalotu, że się zainteresowałeś? |
Zastanawiam się czy jak odbiorę samochód to nie sprzedać fabrycznych letnich opon i wmontować tych całorocznych miszelinek. (Zaczynam wątpić w zimę, od 3 lat zimówki są tylko niepotrzebnym wydatkiem, sami widzicie jakie mamy zimy).
|
Tak właśnie zrobiłem poprzednim razem. Wóz był na letniakach jakichś zachodnich. Co dziwne wyraźnie się ślizgały na mokrym. Wg mnie Passio było lepsze. Nazwy nie pamiętam - ktoś na forum zgłaszał, że mu się rozlatywały a ASO odmówiło uznania gwarancji. Jesienią sprzedałem letnie i za to kupiłem uniwersalne Navigatory II. Pojeździłem dwa sezony i poszły na śmietnik. Początkowo były zarąbiste, w drugim sezonie dużo słabsze. Po ok dwóch latach, pomimo bieżnika na ok. 4-5mm zaczęły się ślizgać w każdych warunkach. Teraz standard komplety zima/lato.
Lza - 2016-02-02, 12:05
No właśnie, te miszelinki mogą cierpieć na ten sam syndrom.
eplus - 2016-02-02, 12:09
Jan pisał, że da się na tych używkach przejechać nawet kilkadziesiąt kilometrów....
jan ostrzyca - 2016-02-02, 12:53
eplus napisał/a: | Jan pisał, że da się na tych używkach przejechać nawet kilkadziesiąt kilometrów.... |
Nie. Pisałem, że sprzedaję używki z przebiegiem ok. 30 tys. km. Jak ktoś ma grata na całkiem łysych oponach i potrzebuje przeglądu, zmajstrował przyczepkę, posiada auto na sprzedaż i nie chce pakować nowych opon to kupowanie używek nie jest całkowicie bez sensu. Jak się wozi rodzinę, i człek chce mieć minimum spokoju, to kupuje nówki co dwa lata...
laisar - 2016-02-02, 12:59
eplus napisał/a: | Jan pisał, że da się na tych używkach przejechać nawet kilkadziesiąt kilometrów |
Nie - że "[chętni] Potrafią dojechać po kilkadziesiąt kilometrów [żeby kupić Janowy komplet używek]".
jan ostrzyca - 2016-02-02, 13:05
laisar napisał/a: | eplus napisał/a: | Jan pisał, że da się na tych używkach przejechać nawet kilkadziesiąt kilometrów |
Nie - że "[chętni] Potrafią dojechać po kilkadziesiąt kilometrów [żeby kupić Janowy komplet używek]". |
A dokładniej: "kupić od Jana"
Ale nie w tym rzecz. Spotkałem się z opiniami, że opony wytrzymują ok. 50-70 tys. km jeśli są używane prawidłowo. Może to prawda. Dwa komplety starczały mi zwykle na 4-5 lat ( 80-90 tys.) i szły na śmietnik.
Lza - 2016-02-02, 13:17
jan ostrzyca napisał/a: | Spotkałem się z opiniami, że opony wytrzymują ok. 50-70 tys. km jeśli są używane prawidłowo |
Takie ogólniki są bez sensu. Nawet jeśli porównamy konkretny model opony ale o różnych rozmiarach (np 13 calowy i 16 calowy) to ten drugi zużyje się znacząco wolniej.
jan ostrzyca - 2016-02-02, 13:22
Lza napisał/a: | jan ostrzyca napisał/a: | Spotkałem się z opiniami, że opony wytrzymują ok. 50-70 tys. km jeśli są używane prawidłowo |
Takie ogólniki są bez sensu. Nawet jeśli porównamy konkretny model opony ale o różnych rozmiarach (np 13 calowy i 16 calowy) to ten drugi zużyje się znacząco wolniej. |
Dlaczego?
Lza - 2016-02-02, 13:27
Ponieważ większe koło na przebytą jednostkę odległości wykona mniej obrotów niż mniejsze koło. Mniej bieżnika zostanie starte i mniejszą ilość razy guma będzie musiała zmienić wektor obciążenia.
Tzn ilościowo bieżnika starte zostanie tyle samo, ale rozłoży się na większe pole powierzchni opony, więc w efekcie głębokość bieżnika zmaleje mniej niż w małym kole.
Dlatego ostatnimi czasy w motoryzacji jest tendencja do powiększania kół - mniejsze zużycie opon, łożysk i niektórych elementów skrzyni biegów.
jan ostrzyca - 2016-02-02, 13:34
Lza napisał/a: | Ponieważ większe koło na przebytą jednostkę odległości wykona mniej obrotów niż mniejsze koło. Mniej bieżnika zostanie starte i mniejszą ilość razy guma będzie musiała zmienić wektor obciążenia. |
A nie zależy to od stylu jazdy i mocy auta, posiadania lub nie ABS, jakości dróg, stanu technicznego auta itp?
mbar - 2016-02-02, 13:48
Lza napisał/a: | Zastanawiam się czy jak odbiorę samochód to nie sprzedać fabrycznych letnich opon i wmontować tych całorocznych miszelinek. (Zaczynam wątpić w zimę, od 3 lat zimówki są tylko niepotrzebnym wydatkiem, sami widzicie jakie mamy zimy). |
Dokładnie mam taki plan :)
eplus - 2016-02-02, 18:38
No i czy są na osi napędowej, czy na wleczonej, czy też jest to 4x4.
|
|