DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - tajemnicza rurka w dci

ex_perimental - 2015-03-23, 09:13

Duster 2013, silnik 1.5 dci - orientujecie sie, dokad biegnie/ gdzie wpiac rurke, ktora schodzi pod auto w okolice miski olejowej/skrzyni biegow (trzyma ja plastikowy klips) i ewidentnie wyglada jak odwodnienie "czegos". Druga koncowka lata luzem w okolicy filtru oleju/pompy paliwa...
keikan - 2015-03-23, 10:25

hmmm. mogę się tylko domyślać, że chodzi o rurkę zakończoną białą gumową nakładką?
U mnie ona wystaje spod lewego nadkola, żeby cokolwiek, co się z niej leje - wylewało się poza auto, a nie na osłonę silnika. Nie wiem, czo to za rurka, ale jak znam życie to wylot nadmiaru płynu chłodniczego?

laisar - 2015-03-23, 10:28

Pierwsze co przychodzi na myśl przychodzi to odpowietrznik skrzyni biegów albo skrzyni korbowej, ale tak naprawdę trudno zgadnąć po po takim opisie...

Może wypatrzysz coś na na fotkach w http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4681 żeby wskazać bliżej?

Albo spróbuj się przeklikać przez http://renault.epcdata.ru/duster/18109/mechanical/

route2000 - 2015-03-23, 10:36

ex_perimental napisał/a:
Duster 2013, silnik 1.5 dci - orientujecie sie, dokad biegnie/ gdzie wpiac rurke, ktora schodzi pod auto w okolice miski olejowej/skrzyni biegow (trzyma ja plastikowy klips) i ewidentnie wyglada jak odwodnienie "czegos". Druga koncowka lata luzem w okolicy filtru oleju/pompy paliwa...

Jak możesz to strzel fotkę tego ustrojstwa to będziemy więcej wiedzieć, bo z opisu trudno je wywnioskować...

ex_perimental - 2015-04-13, 13:48

Sorry, że tyle to trwało, ale auto nie stygło...
Mam nadzieję, że pomożecie zidentyfikować co i jak z tą rurką.

PS. Jakość zdjęć słaba- robiłem tym co akurat miałem pod ręką przy okazji prac przy wymianie filtra.

Karenzo - 2015-04-13, 15:20

mam coś podobnego pod maską
Marek1603 - 2015-04-13, 17:27

A to jest na pewno na początku i na końcu ta sam rurka?

A nie jest to odpływ z "klimy" czasami, bo tak mi wygląda koniec tej rurki.
Początek natomiast jak odpowietrzenie skrzyni biegów i jednocześnie do uzupełniania oleju.

Dardus - 2015-04-15, 09:16

Coś podobnego jest u mnie, ale biegnie z pod akumulatora i jest to odpowietrzenie jego komór :lol:
ex_perimental - 2015-04-18, 05:37

dobra chlłpaki podejrzewam jednak, że u Was ta rurka nie wala się luzem po komorze silnika... Jak widać ze zdjęcia ta "wolną "końcówkę należy w coś wpiąć- może jakieś zdjęcie przy okazji ktoś wykona? ;-)