|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Kupno Logana I MCV 7-osobowego
RazKaze - 2015-04-01, 16:29 Temat postu: Kupno Logana I MCV 7-osobowego Witam
Chciałem se od was czegoś dowiedzieć. Interesuje ze zmiana mojego Mitsubishi na pierwszego Logana mcv w wersji 7 osobowej.
Względy tej zmiany są prozaiczne od 5 miesięcy jestem szczekliwym tatusiem a w brzuchu zony ponownie zaległo się nowe życie i to w licznie 2.
Dlatego interesuje mnie wersja 7-osobowa, na Logana uwagę zwróciła moja zona, z renault mieliśmy już styczność i byliśmy zadowoleni.
Chodzi nam o auto duże i relatywnie tanie w eksploatacji i użytkowanie bo mitsubishi jest nie ukrywając drogie i w eksploatacji i podjudzając na stacje.
Na co mam zwracać uwagę przy oględzinach? czym sie kierować.
Czy logany mcv maja jakieś charakterystyczne punkty na które zwrócić uwagę?
Jakiego silnika szukać?
Powiem ze gaz odpada u mnie takie auta są od razu skreślone miałem 2 z ta imitacja paliwa i w obu wypadkach kończyło się to jak najszybszym pozbyciem się problemu.
Zastanawiamy się nad silnikiem 1,5 dci ale nie jestem do końca przekonany główna jazda auta to miasto i okolice.
????
PiotrWie - 2015-04-01, 19:06
Mój zięć za moją namową kupił w 2012r 3-letnie MCV 7-osobowe z sinikiem 1,5. Był to egzemplarz poleasingowy, kupowany bezpośrednio w firmie która go użytkowała. Miał ok 90 tyś na liczniku, obecnie ma 160 tyś. Oboje są bardzo zadowoleni, samochód jest bezawaryjny, spalanie niskie - wydatki są związane z przebiegiem - wymienił rozrząd, klocki, tarcze hamulcowe itp - tyle że w ich przypadku tylna kanapa głównie jest wymontowana - mają dwoje dzieci, za to potrzebują ogromnego bagażnika - uprawiają bouldering a dwa crashe mają swoją objętość. DPF-a nie ma - więc problem z jazdą prawie wyłącznie miejską odpada, zresztą z tego co piszą właściciele nowszych egzemplarzy 1,5 - w tym silniku nie ma większych problemów z DPF. Powszechnie podnoszonego problemu korozji nie stwierdzili. Na pewno nie znajdziesz tańszego w eksploatacji samochodu do którego zmieści się tak dużo - dopiero duże vany typu Grand Voyagera, Sharana itp miaszczą podobnie - ale to już inna klasa kosztów.
Oczywiście musisz się pogodzić z tym że jest to samochód prosty, pozbawiony "wodotrysków" ale raczej już nie jesteś skazany na tak spartańskie egzemplarze jak Logany 1-szej generacji gdzie często nie było nawet wspomagania kierownicy .
wieza - 2015-04-01, 19:50
rok temu sprzedalem swoja pszczólke 1,5 100knną ;) super sie spisala srednie spalanie 5,5l nic nie nawaliło , nowa włąscicielak dzwoniła i była zadowolona z zakupu. bardzo praktyczne autko polecam
Karenzo - 2015-04-01, 19:56
wszystko zależy ile masz na wydanie
rozważ zakup 5 osobowej wersji i przeróbki
na forum jest poradnik
RazKaze - 2015-04-01, 20:11
a własnie tez się zastanawiałem czy można z 5 osobowego zrobić 7, cena wtedy jest tańsza.
co do tego ile mam pieniędzy to chciał bym wydać 10000 na auto.
co do ładowności i prostoty to własnie o to mi chodzi.
miałem już wiele aut, z wodotryskami i picem już dawno mi przeszło bo tylko się psuje i kosztuje.
muszę teraz znaleźć chętnego na galanta, auto fajnie i jesteśmy zadowoleni ale nie dla rodzimi z trójką małych dzieci i dużym psem
Karenzo - 2015-04-01, 20:27
jeżeli interesuje się ten model warto szukać 1.6 16v
najlepszy silnik do tej furmanki ale ciężko trafić
1.6 8v też daje rade
klekocik będzie oczywiście droższy co przy dość małym funduszu będzie problemem
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=26491#26491
mekintosz - 2015-04-01, 21:29
Trzy foteliki ciężko w na tylnej kanapie dacie umiejscowić, stąd oryginalny trzeci rząd siedzeń w MCV mile widziany jest
laisar - 2015-04-01, 21:32
RazKaze napisał/a: | czy można z 5 osobowego zrobić 7, cena wtedy jest tańsza |
Teoretycznie tak, ale pierwszym kłopotem może być zdobycie części, a drugim z legalizacja przeróbki... (Nie ma żadnych przeciwwskazań, ale w zeszłym roku zmieniły się przepisy i wydziały komunikacji oraz stacje kontroli miewają problemy z ogarnięciem takich spraw).
mekintosz napisał/a: | Trzy foteliki ciężko w na tylnej kanapie dacie umiejscowić |
Wręcz przeciwnie - to właśnie w daciach jest to wyjątkowo proste:
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=98
Natomiast dodatkowe 2 miejsce są mile widziane bez względu na foteliki (:
piotrek400 - 2015-04-09, 08:14
RazKaze napisał/a: | gaz odpada u mnie takie auta są od razu skreślone |
nie będę walczył z Twoim wyborem ale mam dwie Dacie z LPG BRC (sedan 105 000 km w gazie u mojej żony, MCV 55 000km u poprzednka i 20 000 km w gazie u mnie) i na prawdę nie mamy problemów, jeżeli się pojawiały to szybko zlokalizowane (cewka, przewody, izolacja kabelka od czujnika gazu), więc 1,6 8V z LPG jest dobrym wyborem, 1,4 w sedanie daje radę ale w MCV może brakować. Ale silnik sam wybierzesz (pancerny benzyniak idealny do gazu, lub diesel - jednak dość prosty/tani w naprawie/wymianie).
do 10 000 zł musisz się naszukać by znaleźć dobre auto ale nie jest to wykluczone. szukaj najpierw w salonach - ja tak kupiłem swoje auta. nie zastanawiaj się nad wersją - Laureate!!! zamrażarka = klima przydaje się :) na pewno nie bierz bez wspomagania, i w Twoim przypadku centralny to podstawa!!!! = (dwoje dzieci w nosidełkach i jedno drepczące=uciekające=ciekawe świata).
ja szukałem auta 7 osobowego ale brałem pod uwagę też 5 os.... powiem tak! teraz to chcę tylko auta 7 osobowe!!! kurde jaka to wygoda zabrać chrześniaki na przejażdżkę czy dziadków na wyjazd (zawsze jest bitwa o tylne siedzienie, bo każdy chce tam siedzieć).
widze, że masz blisko do mnie, więc daj znać na priv - na weekendach będę na ćwiczeniach z ratownikami, więc mogę podjechać i oblookasz auto.
Logan MCV PH1 to bardzo rozsądny wybór! części tanie więc ja wymieniam jak coś zaczyna się dziać a nie aż pęknie czy urwie się (nie podobał mi się stan gumy na łączniku stabilizatora, więc wymieniłem a nic jeszcze nie stukało)
jesli chcesz to udostępnie Ci moje pliki w excelu ze spalaniem i kosztami, to zobaczysz sobie jak się kształtują.
jakby coś, to jestem do dyspozycji, pisz na priv. Gratulacje i powodzenia przy maluchach! (przebiłes mnie, ja po 5 m-cach dowiedziałem się, że córeczka w drodze, u Ciebie bliźniaki szacun ojciec!!!
DrOzda - 2015-04-09, 08:45
mekintosz napisał/a: | Trzy foteliki ciężko w na tylnej kanapie dacie umiejscowić |
Może w Sandero bo w Loganie Sedanie i Lodgy wchodzą 3 x 15-36 bez większej napinki.
Sandy - 2015-04-09, 08:54
Wg mnie w Sandero I nie byłoby z tym problemu, ponieważ kanapa z tyłu jest wyjątkowo szeroka w tym modelu.
laisar - 2015-04-09, 09:24
Sandero i logan mają w zasadzie identyczną szerokość - mieszczenie się 3 fotelików bardziej zależy od ich rozmiarów.
Ajgor - 2015-04-09, 12:52
[quote="piotrek400"] RazKaze napisał/a: |
ja szukałem auta 7 osobowego ale brałem pod uwagę też 5 os.... powiem tak! teraz to chcę tylko auta 7 osobowe!!! kurde jaka to wygoda zabrać chrześniaki na przejażdżkę czy dziadków na wyjazd (zawsze jest bitwa o tylne siedzienie, bo każdy chce tam siedzieć). |
Dziadki z chrześniakami się biły? Toż to Panie Patologia !!!
jaro777 - 2015-04-09, 17:54
Pisz na pw albo dzwoń może się dogadamy.
RazKaze - 2015-04-12, 12:32
dzięki wam za wasze wpisy.
z zona podjęliśmy decyzje i udało nam sie sprzedać trochę ziemi wiec kupujemy nowe autko z salonu.
oglądaliśmy dacie Lodgy ale nie dogadaliśmy sie w salonie tak jak chciałem wiec zrezygnowaliśmy z daci.
staniemy sie posiadaczami Kia
Jeszcze raz dziękuje
|
|