|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Wtryskiwacze Delphi, czy Siemens.
tefal - 2015-04-19, 10:03 Temat postu: Wtryskiwacze Delphi, czy Siemens. Witam. Zastanawiam się nad kupnem Dacia Duster i zastanawiam się jaka jest różnica miedzy silnikami 1.5 dCi 86 KM ( K9K 796 ), a 107 KM ( K9K 898 ). Dokładnie mi chodzi o wtryskiwacze które są lepsze Delphi, czy Siemens common rail bo dużo się słyszy, ze pompy opiłkują i niszczą wtryski. Regeneracja wtryskiwaczy Delphi nie jest tania, a Siemens ponoć jeszcze droższy. Jest dużo informacji o tych układach na wtryskiwacze siemens , ale czy faktycznie trzeba się tego obawiać. Pytanie jest takie co lepiej wybrać Siemens, Delphi co jest mniej awaryjne i będzie dłużej służyło w codziennej eksploatacji? Jakie są wasze doświadczenia. Poz.
Karenzo - 2015-04-19, 10:45
http://dacia-duster.audik...i-90-vs-110-km/
Lukas87 - 2015-04-19, 11:07
Same w sobie wtryski są dobre a powodem uszkodzenia ich są opiłki z pompy. Jeśli już wtryski padły a pompa "sieje" opiłkami to włożysz nowe/regenerowane i znowu to samo, więc trzeba także wymienić pompę wysokiego ciśnienia + dokładnie mycie całego układu wtryskowego. Ponoć dolewanie oleju mixol w ilości 200ml na 50L ON dobrze przesmarowuje wszystkie elementy układu paliwowego to takie zabezpieczanie się przed zużyciem.
Osobiście dolewam mixol co 2 bak od nowości wad nie zauważyłem na plus silnik chodzi ciszej więc coś w tym jest, nikogo nie namawiam do tej metody.
tefal - 2015-04-19, 11:42 Temat postu: naprawa wtrysków, pompy A jak jest z używanymi wtryskami , czy pompą warto w to się pchać?
Lukas87 - 2015-04-19, 20:41
Czemu nie np z jakiegoś rozbitka z niskim przebiegiem, co do ceny nowych to lepiej ich nie znać
d3mol3k - 2015-04-19, 21:34
@tefal - nie wiem i nie powiem co lepsze i czy się w to pchać. Ja mam delphi w swoim prywatnym Loganie w najsłabszym motorku diesla tej gamy. Kilka lat temu mieliśmy w firmie renault traffic dci (bij zabij nie pamiętam jaki tam był dokładnie motorek i na jakim systemie chodził) dożył 100 km i siadła pompa i nie wiem co jeszcze - słyszałem że pojawiły się opiłki w układzie paliwowym - niestety eksploatacja autka była mocna - wjazd na autostrady w Niemczech i pedał non stop podłoga. Logan ma na razie 70000 bez kilku km. Działa niczego złego nie pokazuje. Leję co jakiś czas jeden z produktów czerwonego orła i nie katuję zbytnio furki. Wychodzę z założenia (życie mnie nauczyło trochę) że jak ma się coś zesrać to i tak się zesra . Wiele zależy od eksploatacji.
Z drugiej strony tak się zastanawiam - bo coś słysząłem że swego czasu renault uciekł od delphi na rzecz siemensa. Ale tego nie jestem pewien. Myślem że w autach po 2009 roku zagościł osprzęt siemensa.
|
|