|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Pozdrowienia z Bielska
walter_g - 2015-05-26, 12:23 Temat postu: Pozdrowienia z Bielska Witam serdecznie,
w najbliższym czasie planuję zakup Dacii Duster i zanim stanę się jej posiadaczem chciałem poczytać troche opini od "starych wyjadaczy".
Plan to:
Dacia Duster 1.6 LPG 4x2 (z nowym silnikiem SCe Start&Stop 115 KM)
Czekam jeszcze na nowy cennik i mam nadzieję, że będę mógł zaktualizować opis po lewej stronie:)
A obecnie jeżdżę Fordem Focusem MkI Lift, 1.6 w benzynie, rocznik 2002.
Pozdrawiam
Ajgor - 2015-05-26, 12:47
Witaj na forum !!!
Ciekaw jestem czy system Start&Stop nie będzie przełączał na każdych światłach LPG na Pb...
Marek1603 - 2015-05-26, 14:31
Witam w klubie.
Przypomnę jeszcze o obowiązujących zasadach na forum.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1556
walter_g - 2015-05-26, 15:05
Ajgor - powiedz mi, jak Tobie się jeździ Dusterkiem w gazie? Był to gaz montowany w fabryce czy w salonie, a może poza salonem?
Z Twojego punktu widzenia, czy warto było, czy może jakbyś dzisiaj miał kupoweć to byś się na LPG nie zdecydował?
Z tego co się dowiedziałem w salonach to już od 27 tygodnia 2015 roku będzie można dokonywać zamówień na Dusterki z nowym silnikiem. Myślę, że poczekam aż się pouczą na liniii produkcyjnej montażu nowego silnika i kupię na wyprzedaży 2015;-)
A w międzyczasie będzie okazja żeby sprawdzić jak ten silniczek daje radę z Dusterkiem.
Mam tylko nadzieję, że będzie magiczny przycisk (wyłącz Start&Stop )
Ajgor - 2015-05-26, 19:56
Autko użytkuję od 5 tyś. Kilometrów i nie narzekam na instalację gazową (fabryczna).Spalanie w mieści ok11l.Po tym okresie żadnych problemów, tylko na początku drażnił mnie głośny dźwięk pracy po przełączeniu na LPG. Daćka to moje trzecie auto z gazem i jeśli relacje cenowe się nie zmienią to ja auta bez LPG nie kupię, komfort jazdy zadowalający, z czystym sumieniem polecam.Tylko się zastanów czy instalacja fabryczna zablokowana, czy dokładana w ASO. Poczytaj wątek o LPG na forum, tylko musisz sobie za i przeciw wypośrodkować, bo niektórzy forumowicze są na nie w imię zasad
Oczywiście że bym kupił jeszcze raz to tylko w tej samej wersjii.
walter_g - 2015-05-26, 21:22
Właśnie o taką, szczerą opinię mi chodziło
Rozglądając się za nowym autem zależało mi na tym, żeby kupić oszczędny silnik. Jeżdżę dużo po mieście, więc nowoczesny diesel - odpada, nowoczesna benzyna z turbo - odpada, stara sprawdzona jednostka benzynowa - ok, tylko fajnie by było zaoszczędzić na spalaniu.
No i tutaj z ofertą przychodzi fabryczna instalacja LPG.
Spalanie 11 l w mieście uznaję za bardzo dobre.
A jak z dynamiką LPG na trasie? Czuć dużą różnicę?
brian7414 - 2015-05-26, 22:42
Witaj Nam
author - 2015-05-26, 23:23
Cześć :)
Ajgor - 2015-05-27, 06:41
walter_g napisał/a: |
A jak z dynamiką LPG na trasie? Czuć dużą różnicę? |
Możliwe że bardziej wymagający użytkownicy będą biadolić, ale ja nie odczuwam różnicy pomiędzy LPG a Pb auto nie jest demonem autostrad, ale przy 140 km/h jedzie płynnie bez wielkiego hałasu (co podobno było zmorą w ph1)pełna kontrola nad sterownością , a gdy trzeba przy tej prędkości wyprzedzić i przyspieszyć do150 to nie protestuje. Jeśli się zdecydujesz to zastanów się nad podłokietnikiem zakładanym w fabryce, bo ASO później za dokładkę niźle czesze. Założyłem również czujniki cofania, warto! Jeśli dużo jeździsz na trasie to pomyśl o tempomacie.
walter_g - 2015-05-27, 14:44
Ajgor napisał/a: | Założyłem również czujniki cofania, warto! Jeśli dużo jeździsz na trasie to pomyśl o tempomacie. |
Jednym słowem przy składaniu zamówienia warto zakreślić pakiet EASY za 1.100 zł.:-)
Ajgor - 2015-05-27, 17:19
Gdy zamawiałem we wrześniu to nie było tego pakietu i zamawiałem osobno.
ryba369 - 2015-05-28, 08:30
witaj
MZ000 - 2015-08-15, 11:19 Temat postu: Re: Pozdrowienia z Bielska
walter_g napisał/a: | Witam serdecznie,
Plan to:
Dacia Duster 1.6 LPG 4x2 (z nowym silnikiem SCe Start&Stop 115 KM)
|
Czy ten silnik to zupełnie inny niż 1.6 105KM? Gdześ wyczytałem, że to silnik Nissana. Rozumiem,że posiada zmienne fazy rozrządu = większe ryzyko awarii. Czy system start-stop można przyciskiem wyłączyć na stałe (jak we Fiatach), czy za każdym uruchomieniem silnika się aktywuje?
Ciekawostka - Laureate 2WD 1.6 SCe kosztuje 50k PLN, wcześniej 1.6 16V 52k PLN Na czymś przyoszczędzili?
Dar1962 - 2015-08-15, 12:49 Temat postu: Re: Pozdrowienia z Bielska
MZ000 napisał/a: | Czy ten silnik to zupełnie inny niż 1.6 105KM? |
zupełnie - poza zmiennymi fazami rozrządu są po dwa wtryskiwacze na cylinder i łańcuch napędu rozrządu. To nie jest nowa jednostka. od lat napędza nissany
MZ000 - 2015-08-19, 21:44 Temat postu: Re: Pozdrowienia z Bielska [quote="Dar1962"] MZ000 napisał/a: | są po dwa wtryskiwacze na cylinder | !!!???
Jesteś tego pewien? Wtrysk bezpośredni? Ciekawostka, nie słyszałem.
route2000 - 2015-08-20, 07:33
Poczytaj o silniku Nissana w internecie (jest kopalnią wiedzy).
MZ000 - 2015-08-20, 07:47
Nawet przeglądałem.
Nigdzie nie znalazłem info nt. 2 wtryskiwaczy na 1 cylinder.
Na codzień zajmuję się maszynami do montażu silników i nie spotakałem się z takim rozwiązaniem w samochodach (w przemyśle lotniczym tak). Znane są rozwiązania z 2 świecami na cylinder.
route2000 - 2015-08-20, 07:52
Też prawda, ale można się wybrać do salonu albo ASO Nissana i zapytać mechaników o takie rozwiązanie.
Kolego Dar1962, skąd taka wiadomość o dwóch wtryskiwaczach?
Poprosimy o namiary na info (internet) dotyczącego takiego rozwiązania.
EDIT:
Z ostatniej chwili: znalazłem w internecie takie rozwiązanie dwóch wtryskiwaczych na jeden cylinder.
MZ000 - 2015-08-20, 14:25
Dzięki.
Zawsze czegoś z forum mozna się nauczyć.
Marcinho - 2015-08-20, 19:26
Witam !
Dardus - 2015-08-20, 20:13
Witamy
walter_g - 2015-12-08, 21:40
No stało się!
W dniu dzisiejszym i ja dokonałem historycznego kroku i zamówiłem swojego Dusterka.
Padło na salon w Pietrzak-Keller w Rybniku
Mój wybór to:
Dacia Duster 1.6 Sce Urban Explorer w kolorze białym
Opcje:
podgrzewane fotele
kamera cofania z czujnikami parkowania
koło zapasowe
hak holowniczy z montażem
dywaniki welurowe w gratisie
Planowany odbiór (wg salonu) - w lutym, co jak ogólnie wiadomo jest terminem orientacyjnym, więc spodziewam się zasiąść za sterami jakoś w marcu
Piitubski - 2015-12-09, 09:34
Gratulacje. Też mam zamiar zamówić białego Urban Explorer. Szkoda, że pakiet easy wyklucza kamerę cofania. A co wynegocjowałeś, jeżeli można spytać?
gregorisan - 2015-12-09, 15:41
walter_g napisał/a: | Padło na salon w Pietrzak-Keller w Rybniku |
Gratulacje - może spotkamy się tam kiedyś na przeglądzie bo raczej tam będę serwisował autko
walter_g - 2015-12-09, 18:39
Piitubski napisał/a: | A co wynegocjowałeś, jeżeli można spytać? |
Negocjacje były burzliwe, bo na Dustera ciężko coś sensownego uzyskać...
Z tego co się dowiedziałem, to powoli kończą produkcję Urban Explorera, więc rzutem na taśmę dostanę rocznik 2016.
Rabat na samochód wyniósł 860 zł.
Rabat na hak holowniczy 500 zł.
Dogadałem się jeszcze, że w gratisie zamontują mi podłokietnik i chlapacze, więc koło 400 zł. zaoszczędzęiłem, bo sam bym tego nie ogarnął
I do tego standardowe dywaniki welurowe w gratisie.
walter_g - 2015-12-09, 18:41
gregorisan napisał/a: | walter_g napisał/a: | Padło na salon w Pietrzak-Keller w Rybniku |
Gratulacje - może spotkamy się tam kiedyś na przeglądzie bo raczej tam będę serwisował autko |
Ja akurat jestem z Bielska, planuję serwisować w Wektorze, ale jak mnie tu zdenerwują, to będę do Rybnika jeździł
gregorisan - 2015-12-09, 19:08
walter_g napisał/a: |
Ja akurat jestem z Bielska, planuję serwisować w Wektorze, ale jak mnie tu zdenerwują, to będę do Rybnika jeździł |
A jak mnie w Rybniku zdenerwują (już raz im się udało) to podjadę do Bielska
walter_g - 2015-12-09, 19:17
gregorisan napisał/a: |
A jak mnie w Rybniku zdenerwują (już raz im się udało) to podjadę do Bielska |
Ajgor - 2015-12-09, 22:29
Z uwagi na porę roku pomyśl zaraz o dywanikach gumowych. Polecam Rezaw Plast, bo te oryginały z Dustera, to nie dość że dużo kosztują to jeszcze niespecjalnie pasują, szczególnie tył. zajrzyj tutaj :
http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=25
walter_g - 2015-12-09, 23:01
Ajgor napisał/a: | Z uwagi na porę roku pomyśl zaraz o dywanikach gumowych. Polecam Rezaw Plast, bo te oryginały z Dustera, to nie dość że dużo kosztują to jeszcze niespecjalnie pasują, szczególnie tył. zajrzyj tutaj :
http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=25 |
Dokładnie to planowałem zrobić + dokupić kuwetę do bagażnika, osłonę na tunel, no i w Bielsku będę zamwiał pokrowce na fotele szyte na miarę. Przy dwójce dzieci sajgon w samochodzie gwarantowany, jak mi ostatnio piknik w aucie urządziły, to do dzisiaj nie mogę foteli doczyścić - uroki wożenia dzieci
gregorisan - 2015-12-10, 08:11
walter_g napisał/a: | uroki wożenia dzieci |
Ponoć bagażnik w Dusterze jest dość pojemny
walter_g - 2015-12-10, 11:03
gregorisan napisał/a: | walter_g napisał/a: | uroki wożenia dzieci |
Ponoć bagażnik w Dusterze jest dość pojemny |
No i zamówiłem hak, więc zawsze można je wsadzić do przyczepki
Marcinho - 2015-12-10, 19:59
Idzie, idzie Podbeskidzie !
|
|