|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Spotkania, imprezy, wyprawy - Lublin-Praha-Lublin
jan ostrzyca - 2015-06-08, 08:18 Temat postu: Lublin-Praha-Lublin Lublin – Praha- Lublin – ok. 1 700 km
Nie wiem czy wypad do Pragi można nazwać „wyprawą”. Chyba można gdy jednym skokiem pokonuje się ok. 850 km z baaardzo małoletnią ekipą na pokładzie. „Taaaatoooo, kiedy dojedziemy?!”
Trasa: Lublin - Rzeszów - Kraków - Katowice - Ołomuniec - Pardubice- Hradec Kralove - Praga = 11.5 h
Trasa: Praga - Ostrawa - Ołomuniec - Katowice - Kraków - Rzeszów- Lublin = 11.5 h
Odcinek A Kraków – Katowice wg mnie może kandydować do miana najgłupszej A w Europie. Drogo i bez sensu (dwa razy pobór opłat). Odcinki A w Czechach tanie i z sensem. Winieta 10 dni na wszystkie A = 310 Kc = ok. 45 zł.
Noclegi Praha: kamping Sokol Dolne Pocernice – kilkanaście km od centrum miasta, czysto, miło, basen i brodzik dla dzieci. Można polecić.
Jazda po Pradze: miła, spokojna i grzeczna. Prażaki jeżdżą powoli i tolerancyjnie, pomagają na drodze. Pomimo licznych błędów nowicjusza nie spotkałem się z chamstwem i agresją. Dziwne. Szczególnie po wyjeździe z PL.
Parkowanie w Pradze: mają tam dość przejrzysty a zarazem nieprzyjazny system parkowania. Miasto podzielone jest na strefy parkowania. Niebieska – wyłącznie dla miejscowych (turyście grozi odholowanie wozu). Pomarańczowa – parkowanie płatne do 2 godzin. Zielona – parkowanie płatne do 6 godzin. Po 18 i w weekendy parkowanie darmowe. Do tego w zielonej i pomarańczowej strefie wstawiają tymczasowe zakazy parkowania (znów grozi odholowanie auta). Główny problem w tym, że strefa niebieska obejmuje jakieś 99% centrum. Dla porządku dodam, że zawsze znajdowałem wolne miejsce zielone, choć wymagało to pokręcenia się po centrum jakieś 15 min.
Atrakcje dla dzieci i młodzieży:
ZOO - coś pięknego. Mnóstwo zieleni, ogromny teren, darmowe place zabaw, wieża widokowa, kolejka linowa, pociągi z wagonikami, przejażdżki na konikach. Zwierzaki żyją w godnych i komfortowych warunkach. Bilet rodzinny 600 Kc + 100 Kc parking ZOO. Atrakcja na cały dzień.
Muzeum Techniki - coś pięknego. Fantastyczna ekspozycja motoryzacja, lotnictwo, żegluga, kolej, fotografia, chemia, astronomia, gospodarstwo domowe, architektura, telewizja, kącik dla dzieci, kantyna. Bilet rodzinny 410 Kc + bilet foto 100 Kc. Parking zielony. Atrakcja na cały dzień.
Łódeczki na Wełtawie. Wynajęcie rowerka wodnego 250-400 Kc/h. Ciekawa opcja zwiedzania centrum miasta z poziomu rzeki. Nurt tak słaby, że spokojnie można pedałować pod prąd.
benyo - 2015-06-08, 11:41 Temat postu: Re: Lublin-Praha-Lublin
jan ostrzyca napisał/a: | Nie wiem czy wypad do Pragi można nazwać „wyprawą”. Chyba można gdy jednym skokiem pokonuje się ok. 850 km z baaardzo małoletnią ekipą na pokładzie. „Taaaatoooo, kiedy dojedziemy?!” |
Wiem co czułeś, ja jechałem na Węgry z tym samym pytaniem na ustach z tylnych siedzeń albo w opcji "daleko jeszcze" a Praga - piękne miasto (w sumie opłacało się nie fikać do Niemców )
jan ostrzyca - 2015-06-08, 14:38
MCV (stara i jedyna godna tej nazwy) potwierdziła swoje zady i walety.
Jak zawsze jest mega praktyczna i mega oszczędna oraz mega głośna.
Praktyczność sprowadza się do tego, że do kufra można zapakować wszystko co niezbędne dla 5 osób i jeszcze sporo rzeczy absolutnie niepotrzebnych.
Oszczędność w jeździe = spalanie LPG 8-12 l./100km co przy polskich i czeskich cenach gazu jest naprawdę miłe.
Przy prędkościach powyżej 100km/h w kabinie robi się GŁOŚNO. Przy 120km/h jest BARDZO GŁOŚNO. Przy 140 km/h jest jakby ciszej... Dziwna sprawa, hałas przy 130-140 km/h jest subiektywnie mniej dolegliwy niż przy 100- 120 km/h.
Skora - 2015-06-10, 10:57
W Pradze polecam jeszcze wystawę kolejek. Niestety nie pamiętam adresu.
Po Pradze najlepiej jest poruszać się komunikacją miejską. Hotel albo kwaterę szukać przy stacji metra lub przystanku tramwajowym na obrzeżach miasta.
|
|