|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Jak zaplanować trasę/podróż? Video-Poradnik
gladki83 - 2015-06-11, 12:35 Temat postu: Jak zaplanować trasę/podróż? Video-Poradnik Po miłych doświadczeniach z naszej podróży do Włoch i pozytywnych testach nawigacji GPS postanowiłem nagrać video-poradnik, dla tych którzy planują dłuższą trasę lub podróż.
Dla wszystkich, którzy chcą zaplanować w szczegółach swoją trasę / podróż, a nie wiedzą jak to zrobić. Instrukcja krok po kroku!
Zapraszam do obejrzenia mojego video-poradnika. Dowiecie się m.in.
1. Jak szczegółowo stworzyć trasę podróży, opracować przejrzystą mapę z poszczególnymi punktami. Jak wyznaczyć, nie tylko przejazd z punktu A do punktu B, ale również zaznaczyć stację benzynową, parking, atrakcje do zwiedzania - na tej podstawie możecie zaznaczyć dowolny punkt Waszej podróży.
Dzięki temu zawsze dojedziesz do celu jak "po sznurku/szynach".
Zobaczcie jak tworzyć Moje Mapy w Google Maps.
Dowiecie się jak mieć dostęp do planu podróży w nawigacji OFF-LINE.
2. Jak wyeksportować trasę z Google Maps i importować ją do darmowej nawigacji MapFactor (Android).
Instrukcja krok po kroku.
Pierwsza część filmu. Jak zaplanować trasę podróży w Google Maps?
Druga część filmu. Export trasy Google Maps do darmowej nawigacji Mapfactor (Android)
Jeśli będziecie mieli jakieś pytania, uwagi, proszę pytać na forum lub w komentarzach na Youtube.
wieza - 2015-06-11, 20:16
fajne :)
BogdanK - 2015-06-11, 21:47
wieza napisał/a: | fajne :) |
Potwierdzam, bardzo przydatne
mekintosz - 2015-06-11, 22:00
Troszkę pracochłonne ale warto się solidnie przygotować by iść jak po sznurku
andrzej627 - 2015-06-17, 18:45
mekintosz napisał/a: | Troszkę pracochłonne ale warto się solidnie przygotować by iść jak po sznurku |
Do powyższej metody mam jedną uwagę.
Według mnie nawigacja prowadzi "jak po sznurku" wtedy, kiedy prowadzi wyznaczoną przeze mnie z góry trasą. Tutaj jednak tak nie jest. Może się okazać, że nawigacja poprowadzi inną trasą, niż ta wyznaczona w Google Maps. Aplikacja służąca do nawigacji przelicza trasę po swojemu, niekoniecznie jak Google Maps. Samochodowy GPS Garmina, którego zwykle używam, też przelicza trasę po swojemu.
W razie potrzeby nawigowania w 100% dokładnie tak, jak z góry ustaliłem, używam innej aplikacji na Androida (OsmAnd), w której można nawigować według śladu. Takie nawigowanie szczególnie przydatne jest w przypadku, gdy chcemy jechać "jak po sznurku" np. drogą, której nie ma na mapie.
gladki83 - 2015-06-19, 12:53
andrzej627 napisał/a: | Według mnie nawigacja prowadzi "jak po sznurku" wtedy, kiedy prowadzi wyznaczoną przeze mnie z góry trasą. Tutaj jednak tak nie jest. Może się okazać, że nawigacja poprowadzi inną trasą, niż ta wyznaczona w Google Maps. Aplikacja służąca do nawigacji przelicza trasę po swojemu, niekoniecznie jak Google Maps. Samochodowy GPS Garmina, którego zwykle używam, też przelicza trasę po swojemu. |
Masz racje, że każda nawigacja może wyznaczyć trasę inaczej.
Ja jednak w tym poradniku oparłem się na nawigacji MapFactor. W Google Maps zaznaczyłem wiele punktów pośrednich. Im więcej takich punktów zapiszemy, tym trasa bardziej dokładna, mniejsze prawdopodobieństwo błędu.
Gdy już zaimportowałem wszystkie punkty z Google Maps do MapFactora i wyznaczyłem trasę według tych punktów, porównałem obie trasy. Błędów nie było. Poprowadziła tak jak chciałem :)
|
|