DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - Kiedy Sandero w Polsce?

jan ostrzyca - 2007-09-30, 14:40
Temat postu: Kiedy Sandero w Polsce?
Motor donosi, że produkowany w Brazylii Renault Sandero trafi do europejskich salonów dacii. Wychodzi na to, że już znamy dacię logan po liftingu...
Bardzo ładne auto.
Ciekawe czy przewidują wersje sedan i kombi?
Ciekawe czy zniknie z rynku nazwa "logan" i reno przejdzie płynnie na dacie "sandero"?
Coś mi się zdaje, ze za rok (może szybciej) logan przejdzie do historii jak favorit i felicja u skody.

http://www.samar.pl/__/__...C-w-Polsce.html

http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=953

Andrzej - 2007-09-30, 15:36

Mi się wydaje, że skoro sprzedaż Logana w Europie rośnie to nie ma sensu zmieniać nazwy. Prędzej za to spodziewałbym się jakiegoś liftingu Dacii. Z drugiej strony ten Sandero zbyt przypomina starsze modele Clio - więc chyba nie ma sensu upodabniać nowego samochodu do tego, który się przestało produkować. Ale spece od marketingu wiedzą najlepiej...
GeRRaD - 2007-09-30, 15:49

Z tego co wyczytałem w różnej maści periodykach motoryzacyjnych, Logan pozostanie nazwą sedana a hatchback będzie miał inną nazwę może Sandero
piotrres - 2007-09-30, 21:05

Myśle, że niekoniecznie bedziemy mieli ze zmienioną nazwą Logan na Sandero
(brzmi jak "Sombrero" ;-) ) Logan MCV inna bryła a nazwa ta sama.
Nie jestem specem od marketingu, ale z tego co wiem to ten sam model w różnych krajach wystepuje często pod różnymi nazwam. Oto kilka przykładów:

Thalia ---> Symbol (np. Rosja, Bułgaria) ----> (Nissan) Platina (Am. Łac.);
Dacia Logan -----> Renault Logan (Rosja) ----> (Nissan) Aprio (Am. Łac.) ----> Tondar 90 (Iran);

Nie zgadzam sie, że S. ma coś w ywgladzie z poprzedniej edycji Clio. (Może ta dzielona szyba z tyłu?) Wygląda dużo korzystniej.
I jeszcze jedno: jeżeli lifting sedana (nazwijmy umownie Phase II ;-) ) Pójdzie w tą stronę cow S. (nie mówie o ordynarnym doklejeniu kufra) to... Logan coraz bardzej będzie mi się podobał
P.S.
Czasem nazwa wniektórych jezykach będzie brzmiała obraźliwie jak np. w przypadku M. Pajero w Portugalii, gdzie jest to Terrano (miałem Portugalczyków na stażu to wiem)

Pozdrawiam:
PMS

Pablo78 - 2007-10-01, 14:36

GeRRaD napisał/a:
Z tego co wyczytałem w różnej maści periodykach motoryzacyjnych, Logan pozostanie nazwą sedana a hatchback będzie miał inną nazwę może Sandero

Też o tym czytałem, nazwa Sandero brzmi jakoś tak za bardzo Latynosko :-)

Rysiob - 2007-10-02, 15:08

piotrres napisał/a:
Czasem nazwa wniektórych jezykach będzie brzmiała obraźliwie jak np. w przypadku M. Pajero w Portugalii, gdzie jest to Terrano (miałem Portugalczyków na stażu to wiem)

Zgadza się. Po portugalsku Pajero brzmi jak słówko "onanizm", więc zmieniono nazwę. Nietylko Mitsubishi miało takie problemy z nazewnictwem, bo niegdyś Chevrolet wprowadził na rynki latynoskie auto o nazwie Nova, co po hiszpańsku znaczy "nie jeżdżący" :) Albo Toyota ze swoim MR2 - po francusku czyta się jak merde, czyli gówno :) Albo Buick LaCrosse - nim odwołuje się do kanadyjskiego, narodowego sportu, ale w slangu 'lacrosse' znaczy masturbator :) Nazwa jak widać odgrywa znaczenie i to duże.

Sandero brzmi nieźle, ale LOGAN jest nazwą całkiem dobrą. Nie widzę sensu, żeby zmieniali.

piotrres - 2007-10-03, 13:21

Podobnież po portugalsku Mondeo :mrgreen:

[ Dodano: 2007-10-03, 23:51 ]
jan ostrzyca napisał/a:
Ciekawe czy zniknie z rynku nazwa "logan" i reno przejdzie płynnie na dacie "sandero"?

Janie!
Ja już się przywiązałem do nazwy "Logan": To już lepiej na "Princessa" ;-) bo po protestach amabsady rumuńskiej mamy , w pewnej reklamie "...zainwestował w księżniczkę z odległego kraju" :-) NIe tak znowu odległego, skoro ok. 100 km d mojeo domu jest gran o nazwie Kornuty (rum. cornuti=rogi ), a ze szczytu Krzemieńca (węg. Krenemarosz) do Rumunii ca. 150 km: ciut bliżej niż do Brazylii :lol:

Reigner - 2007-10-04, 20:51

W ostatnio przeglądanym przeze mnie Auto Bildzie była informacja o cenie Sandero - poniżej 8.000 Euro :)
Ciekawe, że na fotkach auto miało również (tak jak na zdjęciach na starym forum) znaczek Renault, a nie Dacii.

GeRRaD - 2007-10-04, 21:05

Bo Renault rekalmuje swoją markę jako firmy wprowadzającej na rynek dużo nowych modeli, co z tego że z przeznaczeniem dla Dacii, z drugiej strony jak coś nosi znaczek Renault a później bez innych zmian zostanie przemianowane na Dacię wpływa na budowanie prestiżu Dacii
Rysiob - 2007-10-05, 13:05

Pobawiłem się troszkę w PS i oto, jak może wyglądać Dacia Logan II/Sandero:

piotrres - 2007-10-05, 13:35

Rysiu,
To zrób z Sandero jeszcze sedana. Jako przestawiciel kraju rozwijajacego się :-) kocham sedany!

Pablo78 - 2007-10-05, 14:30

Ja także kocham małe sedany ;-)

Chętnie zobaczę sdana w PS 8-)

Rysiob - 2007-10-06, 12:25

piotrres napisał/a:
Rysiu,
To zrób z Sandero jeszcze sedana. Jako przestawiciel kraju rozwijajacego się :-) kocham sedany!

Proszę bardzo :)

GeRRaD - 2007-10-06, 13:04

Tak z boku to Nissan Tida wyszedł :lol: Dla mnie tam obecny Logan ładniejszy ;-)
Pablo78 - 2007-10-06, 14:16

Mnie się nawet podoba, chociaz lubię "kanciaki" ;-)
piotrres - 2007-10-06, 22:21

Dziękuję ,
fajne,
ale jakby trochę inaczej poprowadzić linię zderzaka pod spodem (na rycinie powyżej jest uskok, jakby zrobić tak jak jest w Loganie Phase I, to wychodzi przyciężkawo) np. lekko unosząc ją do góry, uwypuklić lekko tylną szybę (może przy okazji kosztem słupka C) to by troszkę zyskał na urodzie.
Gerrad, to Fakt teraz rovhę przypomina następcę "Almery" :lol:
Pozdrawiam :-D

straszna_maruda - 2007-10-08, 21:31

Rysiob - ten logan jakiś taki taliowaty wyszedł :cry:
ian - 2007-10-09, 10:42

Poczytałem, poogladałem. Ten hatchback to nie Logan. Owszem wykorzystuje podzespoły Logana, ale podobieństwo nadwozia minimalne.... To powinien być sedan z odjętym bagażnikiem tak jak w przypadku starej Fabii, gdzie widać, że są to identyczne samochody. Tak też pierwotnie wyglądał Logan w wersji hatchback, jego szpiegowskie zdjęcia są jeszcze do znalezienia w internecie. Tutaj bardziej mamy sytuację podobna do modelu Toyoty tzw. nowej Corollli, gdzie wersja hatchback ewoulowała tak bardzo, aż powstał Auris.
Pablo78 - 2007-10-10, 18:44

Ostatni Auto Świat, poczytajcie o Sandero.
psur - 2008-05-23, 12:39

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=13281#13281
jan ostrzyca napisał/a:
Pomału zastanawiam się nad zakupem sandero. Może jesienią... jak zobaczę u dilera.

Z ciekawości zapytam: zastanawiasz się nad Sandero, żeby mieć dwa auta czy chcesz się pozbyć MCV-ki?

jan ostrzyca - 2008-05-23, 15:42

psur napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
Pomału zastanawiam się nad zakupem sandero. Może jesienią... jak zobaczę u dilera.

Z ciekawości zapytam: zastanawiasz się nad Sandero, żeby mieć dwa auta czy chcesz się pozbyć MCV-ki?

MCV jest de best. Poważnie. Zaspokaja moje potrzeby i oczekiwania w 100%. Sandero może być drugi. A może logan sedan?

piotrres - 2008-05-24, 20:32

jan ostrzyca napisał/a:
psur napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:

MCV jest de best. Poważnie. Zaspokaja moje potrzeby i oczekiwania w 100%. Sandero może być drugi. A może logan sedan?

Też pomyslałem o perspektywicznym nasępcy mojego sedana...
Też uważam MCV za debeściaka, tylko, że żona boi się tak długiego auta.
Co do sandero, to żal byłoby mi stracić te 200 litrów bagażnika... na rzecz łatwiejszego parkowania. Mam cichąnadzieję, że sedan i MCV odziedziczą po Sandero coś więcej niż tapicerkę (przydały by się te max. 4poduchy w sedanie)

laisar - 2008-05-24, 20:35

Cytat:
Mam cicha nadzieję, że sedan i MCV odziedziczą po Sandero cos więcej niż tapicerkę (przydały by sie te max. 4poducy w sedanie)

To akurat jest dostępne już teraz: http://www.dacia.pl/downl...Logan_SEDAN.pdf - jako część pakietu dla Ambiance, albo zwykła opcje dla Prestige'a.

psur - 2008-05-26, 07:03

laisar napisał/a:
To akurat jest dostępne już teraz: http://www.dacia.pl/downl...Logan_SEDAN.pdf - jako część pakietu dla Ambiance, albo zwykła opcje dla Prestige'a.

No to widzę, że się dużo pozmieniało. Ja mam Accessa z dwoma poduszkami, a teraz widzę, że to niemożliwe. No i bocznych też w ogóle jeszcze nie było w żadnej wersji jak pół roku temu kupowałem.

psur - 2008-05-26, 07:06

piotrres napisał/a:
Też pomyslałem o perspektywicznym nasępcy mojego sedana...
Też uważam MCV za debeściaka, tylko, że żona boi się tak długiego auta.

Dla mnie na razie następne auto za kilka lat to MCV, benzyna, klima, 7 osób. Tylko do tego czasu może się jeszcze wiele zmienić, może konkurencja wypuści coś równie fajnego i taniego?

Black Eryk - 2008-05-26, 10:43

Dla mnie przydałoby się coś po pierwsze na lato z otwieranym dachem - może być nawet jakaś nowa daćka :) - ale szersza i niższa. Po drugie coś mniejszego od sandero , na miasto dla żony zamiast malucha ;)
Loganek - 2008-06-26, 20:48

BlackEryk ;-) :
W Motorze, chyba w 2007 roku wyczytałem, że Renault planuje wprowadzic tanie autko (które poźniej okazało się Bajajem ULC) na rynek europejski. Ceny:
Od 8 do 16 tys. zł ;-) .
A mam także skierowanie do Dacii:
Po co wam do jasnej cholery SUV... :roll:

laisar - 2008-06-26, 22:55

[Wątek chyba nienajlepszy, ale to już niech który admin/mod przeniesie gdzie trzeba ;]

Cytat:
A mam także skierowanie do Dacii:
Po co wam do jasnej cholery SUV...

A bo wszyscy trochę ściemnili z tym "SUV-em" - jeśli faktycznie podwozie będzie od Nissana X-traila to może to być prawie rasowa terenówka (czyli wół roboczy), a nie żadna podróba-suvnica dla lwów... salonowych d;

Idąc zresztą tym tropem, to powiedziałbym, że pick-up też powinien dostać 4x4.

Konrad - 2008-06-27, 17:45

I dostanie - w Rumunii widziałem takie stare Dacie pick-up z napędem 4x4.
Skoro montowali w poprzednich modelach - w nowych też będzie. Kwestia czasu.