DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - zamiast czujnika cofania - soczewka fresnela / szerokokątna

tomaszgebala - 2008-10-04, 00:21
Temat postu: zamiast czujnika cofania - soczewka fresnela / szerokokątna
w dotychczasowym aucie, a więc w Thalii, miałem zamontowany czujnik cofania. Przyznam, że to naprawdę dobra rzecz. Chętnie zamontowałbym to też w Loganie, ale obawiam się utraty gwarancji.

Pomyślałem więc o tzw. soczewce szerokokątnej na tylną szybę.

Jest ona dostępna np. na aukcji ALLEGRO i jestem ciekaw, jak to coś się sprawuje.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Soczewka nie jest droga - razem z wysyłką wychodzi ok. 25 zeta - może warto w to zainwestować ???

wox - 2008-10-04, 09:59
Temat postu: Re: zamiast czujnika cofania
tomaszgebala napisał/a:
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Ja również byłbym zainteresowany.

GeRRaD - 2008-10-04, 10:49

W MCV soczewka może dać dobre rezultaty bo sprawdza się lepiej przyklejona na PIONOWĄ szybę :-D Inna sprawa że nie zaalarmuje o odelgłości od przeszkody gdy cofasz patrząc np. w lusterka.

NIe bójcie się utwaty gwarancji przy samodzielnym montażu czujników - tu nie ma co się popsuć - w najgorszym wypadku pójdzie bezpiecznik :lol: :lol: :lol: (ja jestem po kilku wizytach w ASO z czujnikami i ani słowem nigdy nie podniesiono tematu)

wieza - 2008-10-05, 07:33

Ale jesli chodzi o czujniki parkowania mozna je zakupic za 79zl jest to tylko glosowy czujnik i wzasadzie wystarcza. bo kto sie patrzy na kreseczki jakies tylko w dzwiek trzeba sie wsluchac i wlasnie sie zastanawiam nad tym.
mter - 2008-10-05, 08:26

Ja mam trochę mieszane uczucia co to działania tego dźwiękowego czujnika cofania.
Chyba że u mnie działa wadliwie lub jest źle skalibrowany. Niestety przy salonie działa wręcz podręcznikowo :D, w terenie zaś już coś głupieje i wyje bez względu na odległość od przeszkody.

swissman - 2008-10-06, 14:57

ja uzywalem takiej soczewki przez pare lat... najpierw byl to nissan prairie, potem chrysler voyager potem przenioslem to na mcv ale jak zalozylem folie na szyby to sie stara soczewka nie chciala trzymac i nowej juz nie kupowalem....

w innych samochodach toto bylo raczej przydatne, nie powiem.... w mcv drzwi nie sa symetryczne oraz nie da sie tego przykleic na srodku a te druty od ogrzewania szyby tez sa zajebiscie szerokie.... nie uzywam tego i juz nie bede... jakos sie przyzwyczailem bez... troche to pomaga ale zawsze cos tam moze umknac z pola widzenia a wtedy....

laisar - 2008-10-13, 13:39

http://www.dacialoganmcv.nl/?p=2180

- montaż na tych mniejszych drzwiach MCV-ki.

jacusb - 2011-01-30, 22:57
Temat postu: Soczewka szerokokątna na tylną szybę
Witam, czy ktoś próbował używać soczewkę szerokokątną na tylną szybę? Czy jest to jakakolwiek alternatywa dla czujników cofania lub kamery cofania?

Cena nie duża tylko czy to się sprawdza?

http://allegro.pl/lemi-so...1424947917.html

wox - 2011-01-31, 00:08

Hmm ...; mam coś takiego (w REAL-u chyba była nawet trochę tańsza). Główna przydatność - w nocy auta trochę mniej oślepiają od tyłu :mrgreen: .
yarocz - 2011-01-31, 20:40

Ja takową posiadam i jestem z niej bardzo zadowolony. ;-)
W OBI kosztowała około 22 lub 24 zł.

Auto Krytyk - 2011-02-01, 13:02

Ja mam tą soczewkę, kupiłem na allegro, pomaga w parkowaniu i widać co jest poniżej szyby , z tym że ja mam jeszcze czujniki cofania przyklejane nie wiercone :-) i sie uzupełniają widocznością.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2011-02-01, 14:27 ]
Ws. czujników: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=77910#77910.

bruno26 - 2011-02-14, 16:24

ja swoją kupiłem w norauto w warszawie na ostrobramskiej
jacusb - 2011-02-21, 21:51

Kupiłem soczewkę 25x15 cm. Zrobiłem mały test, może komuś się przyda.

Umiejscowienie soczewki:

odległości:

x - odległość od ściany
y - wysokość widoczna przez soczewkę

wyniki (w cm):
x=80 y=55
x=65 y=65
x=30 y=89

TD Pedro - 2011-02-22, 09:33

jacusb napisał/a:
Kupiłem soczewkę 25x15 cm. Zrobiłem mały test, może komuś się przyda.

x - odległość od ściany
y - wysokość widoczna przez soczewkę

wyniki (w cm):
x=80 y=55
x=65 y=65
x=30 y=89

"suche" liczby zachęcają ale napisz jak wyraźny jest obraz, czy kupiłbyś ponownie, czy inwestycja warta ceny (jakiej?)... :-)

jacusb - 2011-02-23, 12:13

Po przesiadce z normalnego hatchback'a w przypadku patrzenia przez tylne okno widać dużo, dużo mniej w porównaniu do civic'a. Moim zdaniem za 30pln warto "kupić" komfort psychiczny do momentu przyzwyczajenia się do wysokiego suv'a. Ciekawie to wygląda na światłach, gdy w tylej szybie nie widać już zdeżaka i połowy maski a w soczewce widać rejestrację (niestety odczytać się nie da).

Na pierwszy okres zapoznania się z suv'em polecam.

ps. zdjąłem naklejkę "dacia elf" i teraz soczewka jest w tym miejscu

jurek - 2011-02-23, 17:05

A jak soczewka zachowuje się w takie dni jak teraz, kiedy szyby zaparowane i trzeba często używać ogrzewania szyby? Jak z przejrzystością tego wynalazku? pozdr
jacusb - 2011-02-23, 17:58

Ani razu jeszcze nie miałem zaparowanych szyb (w domu garaż) więc nie mogę pomóc.
billbill666 - 2011-02-23, 18:24

Panowie a gdzie cofanie na lusterka wsteczne?i obrys auta. :-/
jacusb - 2011-02-23, 19:42

Można tak cofać ale:
- po co sobie utrudniać jak za 30pln można sobie b.ułatwić?
- co z okresem przyzwyczajenia do innego samochodu, różnica między niskim hatchbackiem jak honda civic a dusterem jest ogromna np. w polu widzenia przez tylnią szybę?
- co z przeszkodami jak słupek czy kosz na śmieci których nie widać w lusterkach?

billbill666 - 2011-02-23, 19:45

jacusb cienkie te argumenty ale jak musisz to używaj ;-)
48piotr - 2011-02-23, 19:49

billbill666 napisał/a:
cienkie

ale rozsądne i niedrogie ;-)

jacusb - 2011-02-23, 19:58

Ale o co chodzi? Dlaczego słabe argumenty? Jak można zrobić coś łatwiej i wygodniej to dlaczego nie? Po co używać GPS jak można jeździć z mapą, po co wspomaganie kierownicy jak można jeździć bez, po co sterowanie radia przy kierownicy jak można grzebać w konsoli środkowej? Bo wygodniej.

ps1. Masz Dustera 4x4 czy nie po to żeby łatwiej było jeździć w terenie?
ps2. robi się mały OT, propozycja do admina o przeniesienie części wątku do nowego "Czy lubisz utrudniać sobie życie?"

billbill666 - 2011-02-23, 20:33

cóż kolega taki drażliwy na mój punkt widzenia z uśmieszkiem? :shock: a to co ja lubię?jakoś nie dzielę się tym z bliźnimi ;-) zachowuję dla siebie.
jurek - 2011-02-23, 20:51

W kazdym razie zazdroszczę Ci auta, w którym nie parują szyby. Jak wpakujesz kilka osób, to też tego nie doświadczasz? Cud prawdziwy. Czas na dustera :-/ pozdr
jacusb - 2011-02-23, 21:25

Ja Dusterem przejechałem dopiero 300km najczęściej 1-2 osoby. Raz pojawiła się lekka para ale przy włączonym obiegu wew. Po włączeniu zew. zniknęła b.szybko. Ogólnie odczucia odnośnie nawiewów i nagrzewania b.pozytywne.
jurek - 2011-02-23, 21:38

Niestety w thalii system przewietrzania i wentylacji dziadowski. pozdr
gaita - 2011-02-24, 10:57

Ja słyszałem od kumpla, że mu w Sandero bardzo zaparowują, i nie pomagają żadne wynalazki (spray, poduszki wchłaniające wilgoć itp), u mnie w Dusterze jest raczej dobrze, ale wjeżdżając z takiego mrozu do garażu momentalnie zaparowują lusterka i też nic nie pomaga. Ale w temacie dołączam się do pytania jak sprawuje się ta soczewka przy ogrzewanej szybie.
jacusb - 2011-02-25, 09:59

Wczoraj jeździłem z włączonym ogrzewaniem tylniej szyby przez ok 40min. Nie zauważyłem jakiegokolwiek wpływu ogrzewania na soczewkę. Nic się nie odkleiło czy przesunęło.
gaita - 2011-02-25, 14:47

Dzieki jacusb! Chyba zamontuje to ustrojstwo w takim razie.
piotrkrk - 2011-02-25, 22:08

jacusb napisał/a:
Wczoraj jeździłem z włączonym ogrzewaniem tylniej szyby przez ok 40min. Nie zauważyłem jakiegokolwiek wpływu ogrzewania na soczewkę. Nic się nie odkleiło czy przesunęło.

Ja również kupiłem tę soczewkę, 25x20cm, ale od tygodnia nie miałem jeszcze czasu, aby ją zamontować. Zapłaciłem 15 zł (allegro). Czy Twoją też montuje się na wodę, a soczewka po jednej dobie ma stać się "krystalicznie przejrzysta" jak piszą w materiałach propagandowych, czyli w instrukcji obsługi? Czy musiałeś czekać aż dobę, aby stała się używalna? Zastanawiam się też, czy montować ją na mrozie czy poczekać, może ta woda potrzebna do montażu zamarznie i nic z tego nie będzie? Nie miałeś żadnych problemów z odklejeniem już zamocowanej i zmianą miejsca montażu?

W moim Dusterze też jeszcze nie zdarzyło się, aby zaparowały szyby.

jacusb - 2011-02-26, 09:22

Tak, montuje się ją na wodę. Z montażem tej soczewki jest jak z przyklejaniem folii ochronnej na telefon. Raz udało mi się ją przykleić idealnie, bez bąbelków ale niestety przykleiłem w złym miejscu. Teraz mam ok 5 pęcherzyków powietrza o średnicy 3 mm. Trochę brzydko to wygląda z bliska, ale z odległości fotela kierowcy czy patrząc przez lusterko wsteczne w ogóle ich nie widać. Dodatkowo u mnie na tylnej szybie są namalowane czarne 5mm kreski w 4 miejscach jakby oznaczenia gdzie ma być naklejka "ELF Dacia". I jeżeli tam przykleisz soczewkę to na 100% będzie pęcherzyk powietrza bo soczewka idealnie nie przylega.

Soczewka jest gotowa do urzyća od razu po naklejeniu, a jak jest jeszcze dużo wody to można łatwo wypychać pęcherzyki spod soczewki.

billbill666 - 2011-02-26, 10:34

kolego jacusb,hm,hm naskoczyłeś na mnie,może masz "wybuchowy charakter"? :mrgreen: Widzisz w sprawie tej soczewki różnimy się zasadniczo bo Ty machnąłeś 300 czy 500km swoim Dusterem a ja swoją SGVII 73 tyś km i naumiałem się cofać na obrys auta nie uszkadzając go i niczego wokół.Co prawda mam czujki ale z perspektywy czasu zastanawiam się po co?Ułatwiać życie sobie należy ale nie za wszelką cenę,a zaczynając jazdę suvem i od razu pakować się "umilacze parkowania" to nigdy się nie nauczysz cofać na cm.Spróbuj bez poćwiczyć.Pamiętaj trening czyni miszcza :mrgreen:
RnR - 2011-02-26, 11:31

bill - ta soczewka nie jest zebys nie zarysowal auta - jest glownie po to, zebys nie rozjechal dziecka albo psa...
billbill666 - 2011-02-26, 11:37

RnR od czego są oczy i rozum szeroko rozumiany?odniosłem się do tekstu jacusab a on wspominał o rysowaniu.Spójrz na posty wyżej :-)
RnR - 2011-02-26, 11:43

Od czego sa oczy to poczytaj troche np. tutaj: http://www.rearlens.com/ (ile jest ofiar niestety)

Imho lepsze sa tylko kamerki cofania - szczegolnie jesli parkuje sie na jakichs osiedlach lub cofa pod sklepami ryzyko, ze jakis maluch sie nam "podkradnie" jest naprawde realne.

billbill666 - 2011-02-26, 11:54

RnR o rozumku zapomniałeś ;-)nie ganię i zbytnio się nie czepiam.Napisałem wyżej musisz(cie) to używaj(cie)tej soczewki.
RnR - 2011-02-26, 12:17

A jakie to ma znaczenie jak rozjedziesz dziecko czyja byla wina? Do tego u mnie na osiedlu np. jest strefa zamieszkania na calym obszarze - gdzie by nie byl opiekun to jakakolwiek akcja jest Twoja wina bo piesi maja calkowite pierwszenstwo - mozna sie madrzyc ale rzeczywistosc jest taka, ze to Ty prowadzisz i jak nie masz fizycznie szans nic widziec to ryzykujesz - i albo mozna byc tego swiadomym i chciec sobie jakos pomoc (kamerka, soczewka) albo byc madrym niestety zazwyczaj do pierwszego "problemu" - to troche jak z podzialem komputerowym - sa ludzie ktorzy robia backupy i tacy ktorzy beda je robic :)
jurek - 2011-02-26, 12:19

Bill, już niejedna alfa i omega miała różne przypadki podczas cofania. Wszystko co pomaga jest moim zdaniem cacy :lol: pozdr
billbill666 - 2011-02-26, 16:50

Yaris też i wszystkie auta z klinowatą sylwetką :-/RnR no co Ty?na placu zabaw parkujesz i wszelkie manewry wykonujesz?W tym przypadku który opisałeś najwyżej jesteś współwinny przy cofaniu ale i z tego się wywiniesz bo DZIECKO NIE MOŻE BYĆ POZOSTAWIONE BEZ OPIEKI mimo że strefa zamieszkania.Żaden kodeks tego nie dopuszcza.Niestety wielu rodziców o tym zapomina i jak jest nieszczęście,szukają winnych wszędzie ale nie u siebie a zazwyczaj dostają podwójnie po dupie :-/ Szkoda że nie pomyślą przed o takich sytuacjach a prawo nie jest czułe dla nich :-/
jacusb - 2011-02-26, 17:45

billbill666 napisał/a:
Ty machnąłeś 300 czy 500km swoim Dusterem a ja swoją SGVII 73 tyś km i naumiałem się cofać na obrys auta nie uszkadzając go i niczego wokół.

A ja Hondą Civic 120tys km i wiem, że parkowanie na obrys nic nie daje jak z tyłu masz np. śmietnik czy słupek którego nie widać przez żadną z szyb. Czasami trzeba wysiąść i sprawdzić czy z tyłu jest jeszcze 50 cm czy 15. Z tą soczewką jest łatwiej.

billbill666 napisał/a:
Ułatwiać życie sobie należy ale nie za wszelką cenę

Ja mówię o dużym ułatwieniu za 30pln, więc w czym problem?

Nie bardzo rozumiem w czym masz problem z tą soczewką. Tani i skuteczny sposób na uchronienie się przed ew. błędami w parkowaniu. W samochodzi jest cała masa systemów, które ułatwiają a bez których można żyć, tylko po co sobie utrudniać. Po co rezygnować ze wspomagania, kamery cofania, czujników parkowania, elektrycznych szyb, lusterek, podgrzewanej tylnej szyby, automatycznej skrzyni, komputera, ....

Masz w domu pilota do telewizora? Nie nauczyłeś się zmieniać kanałów wstając i palcem w odbiorniku? No przecież po co ułatwiać sobie życie?

RnR - 2011-02-26, 17:53

billbill666 napisał/a:
RnR no co Ty?na placu zabaw parkujesz i wszelkie manewry wykonujesz?W tym przypadku który opisałeś najwyżej jesteś współwinny przy cofaniu ale i z tego się wywiniesz bo DZIECKO NIE MOŻE BYĆ POZOSTAWIONE BEZ OPIEKI mimo że strefa zamieszkania.Żaden kodeks tego nie dopuszcza.

Dzieciaki nie tylko na placach zabaw biegaja za pilkami i smigaja na rowerkach. A przede wszystkim:

http://pl.wikipedia.org/w...fa_zamieszkania

"Dziecko w wieku do 7 lat może korzystać z drogi na terenie strefy również bez opieki dorosłych."

Radze Ci przynajmniej kupic te soczewke... :)

Auto Krytyk - 2011-02-26, 17:59

Ja mam tą soczewkę od paru miesięcy 20x25 cm, według mnie nie za bardzo zniekształca obraz żeby była pomocna, mam czujniki parkowania doklejane i te są ok ale ja cofam na lusterka boczne nie obracam się z tyłu, najlepiej zamontować kamerę cofania do nawigacji, niektóre modele współdziałają.
wox - 2011-02-26, 18:01

billbill666 napisał/a:
ale i z tego się wywiniesz bo DZIECKO NIE MOŻE BYĆ POZOSTAWIONE BEZ OPIEKI

No BRAWO, BRAWO, a kierowca może być ślepy. Najważniejszy własny tyłek!

Dziękujemy za wspaniały wykład.

billbill666 - 2011-02-26, 21:49

wox nie wyciągaj z kontekstu bo bzdury wychodzą(świadomie nie wjeżdżasz w dzieci,z reguły Ty cofasz,on wbiega za piłką,tu zachodzi nagłe zdarzenie i zaczynają się drobiazgowe ustalenia przyczyn przez Policję),ale jeśli już musiałeś to Ci powiem że za dużo się napatrzyłem na tego typu akcje i smutne konsekwencje są w efekcie końcowym dla rodziców,opiekunów za brak nadzoru nad dziećmi.RnR to że 7-latek może się poruszać sam po po miejscach publicznych jakimi jest chodnik,pobocze drogi(itd.)nie zwalnia go ze znajomości przepisów,to działa w obie strony.Masz takie zaufanie do swoich dzieci to je puszczaj w samopas,ja tam nad swoimi wolę trzymać pieczę i uczulać na sytuacje zagrażające zdrowiu i życiu ale ręki nie dam uciąć czy czegoś nie odwalą.jacub nie świruj że w Hondzie miałeś problem z cofanie i te 120 tyś km przejechanych nic Cię nie nauczyło.Klinowatym Yarisem zrobiłem 100 w 3 lata i obyło się bez problemów z cofaniem,a też auto wredne do tego.jacusb odpuść te GPS,pilot do tv bo teraz głupkowate wywody będziemy ciągnąć ;-) napisałem Ci wcześniej-musisz to używaj,na zdrówko :mrgreen: do soczewki nie mam nic i nie mam potrzeby jej używać.To by było na tyle z mojej strony.
benny86 - 2011-02-26, 22:50

Temat soczewki mnie zaciekawił - nie ukrywam że z powodu dobrej relacji kosztów do uzyskanego efektu. Owszem są czujniki, kamery ale to już batrdziej zaawansowane rozwiązania - trzeba to jakoś podłączyć, jakoś zasilać itp. do tego nie wiem jak by wyglądała ich przydatność w zimie, podczas opadów śniegu.
Mam parę pytań do kolegów korzystających z takich soczewek:
1)są dostępne różne rozmiary? Czy większy rozmiar soczewki=większe pole widzenia?
2)Jak wygląda sprawa montażu? Jeśli zamocuję w złym miejscu i po jakimś zcasie dojdę do wniosku że lepiej ją przesunąc w inne miejsce - da radę bez problemu zdemontować i założyć obok?
3)Ogrzewanie tylnej szyby jej nie zaszkodzi? Ma jakikolwiek wpływ czy obojętne?
4)oprócz allegro gdzie jeszcze można kupić takie soczewki? sklepy motoryzacyjne, giełda?Bo na allegro przesyłkamoże kosztować drugie tyl co soczewka..

eplus - 2011-02-26, 23:29

benny86 napisał/a:
nie wiem jak by wyglądała ich przydatność w zimie, podczas opadów śniegu.
1)są dostępne różne rozmiary? Czy większy rozmiar soczewki=większe pole widzenia?...

Generalnie gdy pada śnieg, to na obrazie z kamerki śnieży. :mrgreen:
Na pewno większa soczewka da lepszy obraz. Co mógłbyś zobaczyć w soczewce 5x5cm z odległości 3 metrów? Druga sprawa, to kąt widzenia, czyli "ile razy pomniejsza", a zarazem ile razy poszerza obszar (kąt) widzenia.

fi - 2011-03-01, 17:11

Zachecony tym watkiem zamontowalem takie cos i u siebie. Wrazenia sa dosyc mieszane - z jednej strony faktycznie znacznie latwiej sie manewruje tylem (mi znieksztalcenie nie przeszkadza - wrecz, jak dla mnie, obraz w tej soczewce nie jest znieksztalcony w ogole). Z drugiej, ma problem ze sloncem - potrafia sie pojawiac koszmarne refleksy, gdy slonce pada choc troche na tyl auta - i wtedy przydatnosc tej soczewki spada znacznie.
Ogolnie, za 25 zlotych, to dobry dodatek do auta :idea:

jacusb - 2011-03-01, 20:26

Dzisiaj był pierwszy dzień z ładnym słońcem i potwierdzam "problem" z refleksami, choć moim zdaniem występują jeżeli słońce pada między 45 a 120 stopniem na tył samochodu. Jak pada pod większym kątem nie ma raczej problemu.
fi - 2011-03-01, 20:50

Nie zwracalem uwagi na katy padania promieni - ale czasami refleks byl, a czasami nie. Raz tez zaobserowalem 4 refleksy rozmieszczone symetrycznie na soczewce - no generalnie momentami robi sie ten sprzet malo uzyteczny. Ale w pozostalych przypadkach to super sprawa.

Aha - maly akcent "humorystyczny": zamontowanie tej soczewki, zamiast zwiekszyc, w moim przypadku, na poczatku, znacznie zmniejszylo bezpieczenstwo - bo nawet jadac przed siebie, caly czas spogladalem w lusterko wsteczne patrzac co widac przez soczewke, zamiast patrzec, gdzie jade :-) Na szczescie do zadnego wypadku nie doszlo :-)

piotrkrk - 2011-03-13, 15:12

Zamontowałem dziś soczewkę w Dusterze i nakręciłem film dla wciąż nieprzekonanych, że soczewka pomaga:

Więcej zdjęć i wrażeń na temat soczewki w moim wątku. [klik]

benny86 - 2011-03-13, 15:25

Też bym chętnie w swoim samochodzie zamontował ale mam jedną obawę: na auckji przeczytałem, że soczewka jest przeznaczona do samochodów z płaską tylną szybą (kombi, pickup itp). W moim aveo szyba jest lekko zaokrąglona (jak w każdym hb chyba...) więc nie jestem pewien czy soczewka spełniłaby swoje zadanie? Nie wiem też gdzie by ją zamontować - czy w dolnej części szyby, w środkowej cześci szerokości czy może "na przeciwko" lusterka wstecznego?
piotrkrk - 2011-03-13, 15:30

benny86 napisał/a:
Też bym chętnie w swoim samochodzie zamontował ale mam jedną obawę: na auckji przeczytałem, że soczewka jest przeznaczona do samochodów z płaską tylną szybą (kombi, pickup itp). W moim aveo szyba jest lekko zaokrąglona (jak w każdym hb chyba...) więc nie jestem pewien czy soczewka spełniłaby swoje zadanie? Nie wiem też gdzie by ją zamontować - czy w dolnej części szyby, w środkowej cześci szerokości czy może "na przeciwko" lusterka wstecznego?

Najważniejsze w/g mnie to kwestia nie płaskiej szyby, tylko tego, aby poniżej szyby nic nie było. Czyli auta typu sedan odpadają, cokolwiek co wystaje Ci poniżej szyby i zasłania widok poniżej, powoduje że soczewka jest raczej bezużyteczna.

Montuje się ją na dole szyby, aby widziała jak najwięcej ziemi.

mrówa - 2011-03-14, 09:52

piotrkrk napisał/a:

Montuje się ją na dole szyby, aby widziała jak najwięcej ziemi.

W jaki sposób mocuje się tę soczewkę i czy łatwo ją zdemontować w razie potrzeby?

fi - 2011-03-14, 09:54

Mocuje sie smarujac szybe woda a nastepnie dociskajac do niej soczewke, starajac sie usunac wszystkie pecherzyki powietrza. Demontuje sie odrywajac od tejze szyby
Beckie - 2011-03-14, 10:29

benny86 napisał/a:
Też bym chętnie w swoim samochodzie zamontował ale mam jedną obawę: na auckji przeczytałem, że soczewka jest przeznaczona do samochodów z płaską tylną szybą (kombi, pickup itp). W moim aveo szyba jest lekko zaokrąglona (jak w każdym hb chyba...) więc nie jestem pewien czy soczewka spełniłaby swoje zadanie?

Chciałbym rozszerzyć nieco pytanie, które zadał benny86 czy ta soczewka jest idealnie płaska od strony szyby i czy jest na tyle elastyczna, że można ją dopasować do niewielkiej krzywizny szyby?

fi - 2011-03-14, 10:33

Duster przeciez nie ma idealnie plaskiej szyby - jasne, ze sie soczewka potrafi troche "nagiac" - jest bardzo elastyczna.
jacusb - 2011-03-14, 11:21

Beckie napisał/a:
czy ta soczewka jest idealnie płaska od strony szyby

Tak, od strony szyby jest płaska. Od drugiej strony jest perforowana.

Beckie napisał/a:
można ją dopasować do niewielkiej krzywizny szyby?

Możesz ją nawet zwinąć w rulon. Jest bardzo elastyczna.

Jeżeli chodzi o montarz to można próbować do woli. Bez utraty wartości można ją wielokrotnie "przyklejać" i "odklejać" w różnych miejscach. Miejsce musi być takie, żeby jak wspominał piotrkrk nic pod nią nie było. Nawet tylnej wycieraczki. Ja u siebie usunąłem naklejkę "elf" mam soczewkę maksymalnie w prawym dolnym rogu.

Beckie - 2011-03-14, 11:24

A jest taka możliwość, że na szybie o większej krzywiźnie obraz będzie bardziej zniekształcony?
jacusb - 2011-03-14, 11:27

Niestety montowałem to tylko w dusterze, ale zdroworozsądkowo jak przy każdej soczewce zmieniając jej kształt zmieniasz kąty załamania światła więc obraz może być inny. To jest tylko kawałek plastiku za 30pln. Tak czy inaczej zniekształcenia są a obraz nie jest krystalicznie czysty.
Auto Krytyk - 2011-03-14, 18:33

Mam tą soczewkę i czujniki cofania doklejane. Lepiej kupić czujniki cofania za 50zl niż tą soczewkę, ja cofam na lusterka boczne i ta Soczewka nie jest mi potrzebna.
mrówa - 2011-03-14, 19:34

TAXI AIRPORT napisał/a:
ja cofam na lusterka boczne i ta Soczewka nie jest mi potrzebna.

A gdy cofasz/parkujesz, to zawsze wiesz (zapewne wcześniej wysiadasz i sprawdzasz) czy z podłoża nie wystają nieprzewidziane przeszkody, słupki itp? :-P

benny86 - 2011-03-14, 19:39

mrówa napisał/a:
zawsze wiesz (zapewne wcześniej wysiadasz i sprawdzasz) czy z podłoża nie wystają nieprzewidziane przeszkody, słupki itp?

wystarczy przeczytać dokładnie co kolega TAXI napisał:
TAXI AIRPORT napisał/a:
Mam tą soczewkę i czujniki cofania doklejane

i wszytsko jasne - wspomniane obiekty zostaną zapewne wyłapane przez czujniki...

mrówa - 2011-03-14, 20:02

benny86 napisał/a:

wystarczy przeczytać dokładnie co kolega TAXI napisał:
TAXI AIRPORT napisał/a:

i wszytsko jasne - wspomniane obiekty zostaną zapewne wyłapane przez czujniki...

No tak, ja przyczepiłam się tylko do zacytowanego zdania.
Nie każdy decyduje się na montaż czujników, a taka soczewka to ani wielki koszt, ani skomplikowany montaż - czyli nic do stracenia, a ułatwienie jakieś jest.

TD Pedro - 2011-03-14, 20:02

benny86 napisał/a:
...wystarczy przeczytać dokładnie co kolega TAXI napisał:
TAXI AIRPORT napisał/a:

czujniki niekoniecznie wszystko wyłapią... mam czujniki w dwóch samochodach (po 4 szt.) i tylko dzięki ograniczonemu zaufaniu nie miałem żadnej "przygody" a były sytuacje, że coś na drodze było ... wydaje mi się (polegam wyłącznie na tym co piszą posiadacze soczewki i co pokazują filmy), że soczewka w pewych sytuacja uzupełni system obserwacji... :lol:

mrówa - 2011-03-14, 20:09

TD Pedro napisał/a:
wydaje mi się (polegam wyłącznie na tym co piszą posiadacze soczewki i co pokazują filmy), że soczewka w pewych sytuacja uzupełni system obserwacji... :lol:

Ja jestem nawet tego pewna :-)

greg1367 - 2011-03-22, 20:15

Ta soczewka jest naprawdę dobra,widać dużo więcej, niż normalnie przez tylną szybę ,cena tylko 15zł,pełna przejrzystość soczewki po przyklejeniu dopiero po ok. 15h :-D . Gdyby ktoś nam zaparkował motocykl lub rower za Dusterem, to ona na pewno pomoże ;-) .Pasuje raczej ta prostokątna 15xcoś :-D