|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - Dane techniczne i cennik Sandero dCi Eco^2
piotrres - 2008-10-06, 18:49 Temat postu: Dane techniczne i cennik Sandero dCi Eco^2 Dane techniczne:
http://www.dacia.pl/pl/Da...tics/index.html
Cennik:
http://www.dacia.pl/download/Sandero_cennik.pdf
Czekam na 1.6 16 V
mter - 2008-10-06, 20:04
No to ciekawe teraz kto kupi Clio :D
laisar - 2008-10-06, 20:15
Ci co lubią romby? (;
Gregosa - 2008-10-06, 20:50 Temat postu: Re: Dane techniczne i cennik Sandero dCi Eco^2 Hmm...
W MCV mocniejszy diesel pali mniej wg producenta.
W sandero jest odwrotnie...
laisar - 2008-10-06, 22:37
Cytat: | Czekam na 1.6 16 V |
A nie sądzicie, że Dacia powinna się jednak raczej zdecydować na coś mniejszego, oszczędniejszego i nowocześniejszego, skoro już i tak sprzedaje swoje produkty na rynku europejskim? Jakiś np 1.2TCE czy podobny nie byłby raczej większym odstępstwem od ideologii prostoty i taniości niż 1.5dCi...
PrzemekP - 2008-10-07, 08:48
może i wersje 1,2 były by fajne i ekonomiczne dla DACII :) ale to już by był strzał samobójczy dla Renault bo kto był kupował clio i clio combi (chyba tylko ludzie którzy marka Dacia kojarzy im się źle itd itd .... ), osobiście to bym nie kupił auta z takim silnikiem tylko ze względu na bezpieczeństwo - podsterowność - samochód nie ma dobrze dociążonego przodu i w razie utraty przyczepności jedzie gdzie chce nawet z ABSem. Sprawdzone
laisar - 2008-10-07, 09:48
Cytat: | to już by był strzał samobójczy dla Renault |
No właśnie nie wydaje mi się - Daćka to jednak nie jest "renówka z innym znaczkiem" i różnic jest jednak naprawdę sporo.
Tyle że teraz jak na tanie auto daćka niestety nie jest aż tak znowu ekonomiczna jak mogłaby - i powinna wg mnie - być.
laisar - 2008-10-07, 09:53
Hmmm... w sumie po głębszym przemyśleniu to jak dla mnie podział mógłby być nawet doprowadzony do ekstremum - dokładnie te same modele różniące się tylko luksusowością wyposażenia mogłyby się nazywać np Dacia < Nissan < Renault (;
Na zasadzie: Daćka - 2 poduchy i twarde plastiki; Nissan - 4 poduchy i trochę tapicerek materiałowych; Renault - 6 poduszek i welur, skóra itp [:
Oczywiście - jako wersje podstawowe, a do nich dostępne wszelkie opcje bez ograniczania wydumanymi poziomami wyposażenia (chociaż rzecz jasna zrozumiałe jest pewne ich pakietowanie).
Taaak, pomarzyć dobra rzecz... (:
Lupo - 2008-10-07, 10:26
laisar napisał/a: | No właśnie nie wydaje mi się - Daćka to jednak nie jest "renówka z innym znaczkiem" i różnic jest jednak naprawdę sporo. |
To fakt i dlatego wlasnie dacia ma swoje miejsce na rynku. Ciekawi mnie jednak wystepowanie wszystkich modeli dacii w niektorych panstwach wlasnie pod znaczkiem renault. Pozytywnie to jednak swiadczy ze renault nie ma sie co wstydzic..
laisar - 2008-10-07, 10:58
Trzeba jednak przyznać, że akurat w przypadku Polski nie trafili z doborem znaczka - jestem pewien, że mimo niezbyt dobrej famy francuskiej motoryzacji Renault Logan i tak miałby lepsze notowania niż kiedy występuje jako Daćka. A budowa nowego wizerunku marki u nas to zadanie mocno niepewne i długotrwałe... A już tym bardziej, że nie wygląda na to, żeby RenoPolska się zbytnio do tego przykładało.
TSD ciekawe, czy u nas też wydzielą osobne salony dla rumuńskiego produktu - bo to byłby chyba jedyny sposób na poprawę sytuacji.
piotrres - 2008-10-07, 11:08 Temat postu: a czemu nie...
PrzemekP napisał/a: | może i wersje 1,2 były by fajne i ekonomiczne dla DACII :) (...) (chyba tylko ludzie którzy marka Dacia kojarzy im się źle itd itd .... ), osobiście to bym nie kupił auta z takim silnikiem tylko ze względu na bezpieczeństwo - podsterowność - samochód nie ma dobrze dociążonego przodu i w razie utraty przyczepności jedzie gdzie chce nawet z ABSem |
Podpisuję się pod tym wszyskimi kończynami...
Dziwię się jednak, że nie zdecydowano się na nowsze silniki np.
Motor
poj:998 cm3
Mocmax: 76/77 km (benzyna/spirt)
obroty_mocy max: (RPM) 5850 1 /min.
stopień sprężania: 10:1
moment_max: 99.1 Nm
obr momentu max. 4350 1/min
Osiągi:
a= 14.2/14.3 (0-100 km/h)
V_max =160/161 km/h
spalanie:
miasto: 7.4L/100 km
trasa: 5.46 L/10 km
No, silniczek mógłby być 12. a nie 1.0
To są przetłumaczone i nieco przetworzone dane dla Renault Logan ze strony:
http://www.renault.com.br...o=50&idCarro=16
PrzemekP napisał/a: | (...)chyba tylko ludzie którzy marka Dacia kojarzy im się źle itd itd .... ) |
Takich akurat w Bolanda jest całkiem sporo. Ta marka nie wiedzeć dlaczego wywołuje u Boladmenów (i womenów) na ogół silne negatwne reakcje ? Cholera, moze ja nie jestem tutejszy
laisar - 2008-10-07, 11:23
Cytat: | Cytat: | [1,2tce]podsterowność - samochód nie ma dobrze dociążonego przodu i w razie utraty przyczepności jedzie gdzie chce nawet z ABSem[/b] |
Podpisuję się pod tym wszyskimi kończynami... |
A ja nie - np MCV-ka sama z siebie (a już zwłaszcza z ładunkiem) wydaje mi się dostatecznie dociążona.
Tyle że to gdybologia - a nie ma jednak jak empiria...
Cytat: | Dziwię się jednak, że nie zdecydowano się na onwsze silniki |
A ja nie (; - aktualna sytuacja jest wynikiem splotu okoliczności: wybrano je dla specyficznej grupy docelowej, a teraz sprzedaje się komuś zupełnie innemu. Stąd mój wniosek racjonalizatorski...
Cytat: | Cholera, moze ja nie jestem tutejszy |
A może właśnie wręcz przeciwnie - najgorszymi zelotami są neofici <;
piotrres - 2008-10-07, 11:30
Krtku, ?????????????
co do związku zelota<-->neofita to się nie zgadzam, raczej: faryzeusz-neofita.
a co ja laisar napisał/a: | Cytat:
Cholera, moze ja nie jestem tutejszy
A może właśnie wręcz przeciwnie - najgorszymi zelotami są neofici <; |
... a sarmatia rozkwitła w prlu...
BTW: Mógłbyś Waść wyjaśnić o co chodzi
laisar napisał/a: | A ja nie (; - aktualna sytuacja jest wynikiem splotu okoliczności: wybrano je dla specyficznej grupy docelowej, a teraz sprzedaje się komuś zupełnie innemu. Stąd mój wniosek racjonalizatorski... |
Jak ten śrubokręt, który jak sama nazwa wskazuje służy do otwierania piwa.... chlebak do noszenia granatów itp. sukces Dacii na zgniłym Zachodzie, aw dobie kryzysu moze i w jUeSAj'u
laisar - 2008-10-07, 11:34
No proszę, my tu gadu, gadu, a idzie nowe:
Dacia eco² - ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie:
Cytat: | W 2009 r. zostanie wprowadzony do sprzedaży silnik 1.6 MPI 87 KM E85, dostępny w Dacii Sandero i Loganie. |
Cytat: | Już obecnie w Dacii Sandero we Włoszech jest dostępny silnik 1.4 MPI 75 KM LPG. Wkrótce zostanie również wprowadzony na inne rynki. |
Czyli coś tam jednak myślą i robią - oby tak dalej.
laisar - 2008-10-07, 11:49
To już się mocny offtop robi... (;
Chodziło mi o to, że - w popularnych znaczeniach tych terminów - neofici często bywają największymi zelotami (faryzeuszami też oczywiście mogą być i bywają, ale to już jest ortogonalne dla tej dyskusji - oni nie lubią daćki i faktycznie nią nie jeżdżą).
A Ty jako być może właśnie mocno zasiedziany miejscowy (czyli nie-neofita), nie odczuwasz też pociągu, żeby "zelotować" (; (czyli potępiać daćkę).
EOOffT? (;
piotrres - 2008-10-07, 11:58 Temat postu: coś tam myślą
laisar napisał/a: | No proszę, my tu gadu, gadu, a idzie nowe |
to nowe to już było z rok temu czyli Logan Eco2
z generatorami wirów na tylnej linii dachu
i od razu ΔCx=-0,07 !!! z 0,36-->0,29 (różnica 19,4 %)
ponadto widać mini spoiler pod zderzakiem. uwaga na krawężniki  !!!
prawie to samo w zbliżeniu, na aeroplanie:
taki z pozoru drobiazg, a okazuje się, że można trochę poprawić zużycie paliwa. Uwaga:
W przypadku samolotu służy to poprawieniu charakterystyk na dużych kątach natarcia
i akurat tym przypadku dokłada nieco oporu.
laisar - 2008-10-07, 12:44
Cytat: | to nowe to już było z rok temu |
A nie nie nie - tamto, to było Renault Logan eco², a tym razem jest Dacia i to zupełnie zmienia postać rzeczy [: Chociaż szkoda, że nie przenieśli chociaż części tych usprawnień z Reno...
A poza tym mnie chodziło konkretnie o fakt rozwijania gamy dostępnych silników - może doczekamy się jeszcze czegoś?
piotrres - 2008-10-07, 14:08
TU:
http://www.concept-cars.o...o2-concept.html
są lepsze zdjęcia
Gregosa - 2008-10-07, 17:42 Temat postu: Re: coś tam myślą
piotrres napisał/a: |
to nowe to już było z rok temu czyli Logan Eco2
[center]z generatorami wirów na tylnej linii dachu
|
Zawsze takei chciałem, serio
piotrres napisał/a: | mini spoiler pod zderzakiem. uwaga na krawężniki !!! |
Spokojnie, ten spojler jest gumowy.