|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - beeper informuje mnie o braku świateł
tomaszgebala - 2008-10-06, 20:41 Temat postu: beeper informuje mnie o braku świateł dzisiaj założyłem pierwsze "udoskonalenie" ;) w świeżo nabytej MCVce. Mowa o załozonym beeperze, który od dziś ma za zadanie przypominać mi o braku włączonych świateł mijania.
Dopóki nie włączę świateł to piszczy, a wraz z zapaleniem lamp cichnie. Proste, ale jakże skuteczne.
Jeden przewód poszedł pod bezpiecznik jednego ze świateł przednich mijania, a drugi pod bezpiecznik systemu blokady rozruchu
Koszt to 3 zł i 10 min. pracy
wieza - 2008-10-06, 20:48
jak to zrobiles?? pokarz jakies fotki ;)
laisar - 2008-10-06, 22:48
Cytat: | przypominać mi o braku włączonych świateł mijania |
Dlaczego nie wolałeś po prostu automatycznego włącznika świateł?
tomaszgebala - 2008-10-07, 05:53
po pierwsze beeper już miałem, a przy automacie jest więcej roboty. Dodatkowo przy beeperze nie musiałem się wcinać w istniejące przewody
jackthenight - 2008-10-07, 07:24
Takie bipery można w marketach nabyć a nawet widziałem je w OBI.
Proste a skuteczne.
Podłączenie też proste bo kabel wsuwasz razem z bezpiecznikami i wsio.
Tak jak kolega napisał jeden kabel do bezpiecznika od zapłonu po stacyjce a drugi do bezpiecznika od świateł mijania np. lewych
Informuje :
1. o nie włączonych światłach w momencie włączenia zapłonu
2. o nie wyłączonych światłach w momencie wyłączenia zapłonu (ta funkcja mniej przydatna gdyż w Dacii przy otworzeniu drzwi mamy również sygnał.)
laisar - 2008-10-07, 08:20
Cytat: | przy automacie jest więcej roboty |
Dobrze wiedzieć, dzięki.
tomaszgebala - 2008-10-07, 21:54
trzeba jednak zrobić poprawkę - wpiąć się trzeba w bezpiecznik od tylnych świateł, ponieważ jak przełączę na drogowe to mi tez piszczy bo nie ma wtedy napięcia na bezpieczniku świateł mijania. W thalii nie miałem takowego problemu, bo mijania świeciły razem z drogowymi nawet przywłaczeniu świateł "długich".
jackthenight - 2008-10-08, 05:45
tomaszgebala napisał/a: | trzeba jednak zrobić poprawkę - wpiąć się trzeba w bezpiecznik od tylnych świateł, ponieważ jak przełączę na drogowe to mi tez piszczy bo nie ma wtedy napięcia na bezpieczniku świateł mijania. W thalii nie miałem takowego problemu, bo mijania świeciły razem z drogowymi nawet przywłaczeniu świateł "długich". |
To wepnij się lepiej w światła pozycyjne - one zawsze się świecą.
ADAM 12 - 2008-11-01, 13:14
Ja mam 2 bipery 1 włącz światła, 2 wyłącz, poniewaz często staję bez wysiadania z samochodu. A czemu bipery? - są tanie - 6 zł szt, montaż 2 min., bez trwałej ingerencji w instalację.
tomaszgebala - 2008-11-23, 15:59
po dłuższym czasie uzupełniam "mój patent" o fotki, które dzisiaj wykonałem
jackthenight - 2008-11-23, 16:40
tomaszgebala napisał/a: | po dłuższym czasie uzupełniam "mój patent" o fotki, które dzisiaj wykonałem |
A jak tam alarm ?
tomaszgebala - 2008-11-23, 16:56
jackthenight napisał/a: | A jak tam alarm ? |
właśnie, otóż to - nie mam do niego praktycznie dostępu. Wykonałem fotkę okablowania, które od niego wychodzi (to cała gruba wiązka przewodów)
nie mam pojęcia który z tych przewodów zmasować
jackthenight - 2008-11-25, 18:20
tomaszgebala napisał/a: | jackthenight napisał/a: | A jak tam alarm ? |
właśnie, otóż to - nie mam do niego praktycznie dostępu - jest pod tylnym lewym błotnikiem. Wykonałem fotkę okablowania, które od niego wychodzi (to cała gruba wiązka przewodów)
nie mam pojęcia który z tych przewodów zmasować |
Wiązka alarmu jest w tej czarnej koszulce. W nim znajdujesz niebieski lub jak kto woli granatowy kabel. Masujesz go np. prosty sposób : wbijasz w niego igłę a do igły kabel i podłączasz do masy.
Wtedy w tryb programowania wejdziesz bez problemów tak jak to już było opisywane.
slk84 - 2008-11-30, 12:15
I tak lepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest montaż automatycznego włącznika świateł. Możecie również sprawdzić czy nie ma go już seryjnie-dotyczy to zwłaszcza właścicieli Sandero i Logana FL. W każdym nowym clio III chodź mało kto o tym wie!! wł/wył świateł jest seryjnie. W clio automatyczne włączanie świateł działa w dość specyficzny sposób mianowicie pokrętło od świateł musi być cały czas ustawione w pozycji włączone światła mijania, światła gasną po zgaszeniu zapłonu i co ważne po otwarciu drzwi kierowcy!!!
laisar - 2008-12-02, 02:32
Cytat: | Jeden przewód poszedł pod bezpiecznik jednego ze świateł przednich mijania, a drugi pod bezpiecznik systemu blokady rozruchu |
Jesteś tego zupełnie pewien? Bo w serwisówce jest taki oto rysunek - i wg niego czerwony kabelek podłączyłeś pod bezpiecznik poduchy:
laisar - 2008-12-05, 21:36
Z ciekawości sprawdziłem bezpieczniki w swoim aucie i... zonk! - oto klasyczny przykład przewagi praktyki nad teorią <; Kol. tomaszgebala ma rzecz jasna wszystko dobrze podłączone:
tomaszgebala - 2008-12-05, 22:01
laisar napisał/a: | Kol. tomaszgebala ma rzecz jasna wszystko dobrze podłączone: |
dzięki za dobre słowo
macrud - 2012-09-24, 10:11
Cześć,
mała rzecz a cieszy dzięki za inspiracje.
Montaż co tu dużo mówić banalny choć gdyby ktoś jeszcze próbował takiej modyfikacji to podpowiadam + bipera (czerwony kabel) pod blokadę systemu rozruchu a - (czarny) pod światła pozycyjne.
W pierwszej chwili zwątpiłem bo choć miernik uniwersalny wskazał, że ma działać to działało ale odwrotnie bo piszczało po zapaleniu świateł
|
|